De lachende kust van west Afrika
Gambia ligt in West-Afrika aan de Atlantische Oceaan. Het is het kleinste land van Afrika en wordt volledig doorsneden door de Gambia-rivier.
Het land heeft een bijna 70 km lange kustlijn met witte zandstranden en een aangenaam subtropisch klimaat waardoor het het gehele jaar door mooi weer is met een gemiddelde temperatuur van zo’n 26 graden Celsius. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Gambia een erg populaire strandvakantiebestemming is.
Je kunt in Gambia dus genieten van de zonovergoten stranden, maar naast zon, zee en prachtige stranden is er nog veel meer te beleven op deze tropische bestemming.
Zo staat Gambia bekend om zijn tropische natuur en er zijn diverse reservaten en natuurparken te vinden in het land. De grootste is het Kiang West National Park wat o.a. savannen, tropisch woud en mangrove moerassen herbergt. Een ander bekend park is het Bijilo Park. In de natuurparken komen veel diersoorten voor waaronder vele kleurrijke vogels. Gambia is dan ook een paradijs voor vogelliefhebbers met meer dan 530 verschillende vogelsoorten, waarvan sommige soorten alleen in Gambia voorkomen. Naast vogels komen in Gambia ook apen, antilopen, wilde zwijnen, slangen en reuzenhagedissen voor en ook in de wateren voor de kust en in de rivier de Gambia wemelt het van de wilde dieren, zoals nijlpaarden, schildpadden, krokodillen en zelfs dolfijnen.
De moeite waard zijn plaatsen als de hoofdstad Banjul, Serrekunda en Brikama, waar je een mooi beeld krijgt van het stadsleven in Afrika. Deze steden vormen een groot contrast met het traditionele binnenland, waar in de kleine dorpjes de tijd lijkt te hebben stilgestaan.
Erg indrukwekkend is de Gambiaanse slavernij-geschiedenis. In de 17e en 18e eeuw werden wereldwijd slaven uit Gambia verhandeld en in sommige delen van het land (zoals langs de Gambiarivier en in Georetown) herinneren gebouwen aan deze zwarte bladzijde uit de Afrikaanse geschiedenis.
Toch is misschien nog wel het meest indrukwekkende aan Gambia de kleurrijke, vrolijke en gastvrije bevolking van het land aan wie het land zijn bijnaam “The smiling coast of West Africa” te danken heeft.
klimaat Gambia
Gambia heeft een tropisch savanneklimaat. Er zijn vooral graslandschappen met grote struiken en wat bomen, echt grote stukken regenwoud zijn er niet. In het drogere noorden staan de kenmerkende baobab, ook wel apenbroodboom. Langs de Gambia-rivier is het vrij moerassig en zorgt de rivier voor een typische mangrovebegroeiing met alle daarbij behorende dier- en vissoorten.
Beste reistijd
De beste maanden om in Gambia op vakantie te gaan zijn december, januari en februari. De luchtvochtigheid is dan iets gedaald en de temperaturen liggen op een acceptabel niveau.
Regentijd
Gambia heeft twee overduidelijke seizoenen: een zeer droge periode en een echt regenseizoen. Het droge seizoen duur van eind oktober tot begin juni. Het regent dan zelden.
In de 2e of 3e week van juni slaat het weer om en neemt de luchtvochtigheid toe. Vanaf de tweede helft van juni tot de tweede helft van oktober regent het ongeveer de helft van de dagen.
Voorjaar
De maanden maart, april en mei zijn de warmste en meest zonnige maanden in Gambia. Woestijnwind uit noordoostelijke richting, Harmattan, jaagt de temperatuur in deze periode op tot veertig graden. Zodra het regenseizoen aanbreekt, koelt het overdag iets af, maar is de minimumtemperatuur altijd hoog.
reisadvies Gambia
Er zijn veiligheidsrisico”s voor reizen naar Gambia. De politieke situatie is niet stabiel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt extra voor het reizen met (privé-)bootjes van Banju naar het Senegalese Barra. Deze veerdiensten of bootjes zijn vaak onveilig. Zorg bovendien dat je altijd je identiteitspapieren bij je hebt.
Controleer voor je reis naar Gambia altijd het laatste reisadvies van het ministerie, dat kan hier.
vaccinaties Gambia
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Gambia, tenzij je zeven dagen voor je komst in Gambia in een gele koorts-land bent geweest. Dan moet je een vaccinatie hebben gehad, deze vaccinatie wordt door de GGD ook aangeraden. Als je Gambia over land bezoekt moet je bovendien een cholorastempel hebben.
Aanbevolen vaccinaties
– DTP
– Hepatitis A
– Gele Koorts
Er komt malaria voor in heel Gambia, hiervoor moet je medicatie gebruiken. Ook is het verstandig DEET en een klamboe mee te nemen en te gebruiken.
ambassades Gambia
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Gambia
Nederlandse Consulaat
African Centre for Democracy and Human Rights
Building Kombo Coastal
Road Kerr Sereign Gambia
Postadres:P. O. Box 2600
Serrekunda Gambia
Tel.: 00-220-4461958/00-220-9915045
Fax: 00-220-4461957
E-mail: [email protected]
De dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade bevindt zich in Dakar in Senegal.
Belgische Ere-consulaat
C/o Sangol Farms Limited
Garba Jahumba Road
Bakau New Town
Tel.: 220 4497616
Fax: 220 4497388
E-mail: [email protected]
De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.
De dichtstbijzijnde Belgische ambassade bevindt zich ook in Dakar in Senegal.
visumplicht Gambia
Reisdocumenten voor Gambia
Voor Gambia heb je nodig:
– Een paspoort dat na vertrek uit Gambia nog minimaal 6 maanden geldig is en waarin zich nog 1 lege visumpagina bevindt
– een boekingsbevestiging of een geldig retour- of doorreisticket
– Een bewijs van voldoende financiële middelen
Visum informatie Gambia
Nederlanders en Belgen met een Nederlands respectievelijk Belgisch paspoort hebben geen visum nodig voor een bezoek aan Gambia voor de duur van drie maanden of minder.
Adressen ambassade van Gambia in Nederland en België:
Nederland:
Cosulaat-Generaal GambiaApollolaan 1371077AR AmsterdamTel.: 020-6722515Fax: 020-6723504E-mail: [email protected]Website: http://www.cggambia.nl/nl/
België:
Ambassade GambiaAvenue Franklin D. Roosevelt 126B-1050 Brussel
Tel: +32 (0)2 640 10 49Fax: +32 (0)2 646 32 77E-mail: [email protected]Website: http://www.gambiaembassy.be/
Let op!
Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Gambia voor de actuele visuminformatie.
valuta Gambia
De munteenheid in Gambia is de Dalasi. 1 Dalasi is 100 Butut. Je hebt munten van 1, 5, 10, 25, 50 Butut en biljetten van 5, 10, 25, 50 Dalasi. In de praktijk zul je in Gambia nauwelijks te maken hebben met muntgeld.
Wisselen
Het is verstandig contant geld mee te nemen. Je kunt bij banken en bij de meeste hotels geld wisselen. Een beetje rondvragen naar de huidige wisselkoers kan geen kwaad, aangezien er grote verschillen tussen de diverse wisselkantoren kunnen zijn.
De banken zijn in Gambia door de regel geopend van maandag t/m donderdag van 8.00-13.00 uur en op vrijdag van 8.00 t/m 11.00 uur. Creditcards worden bij de betere hotels en restaurants geaccepteerd (m.u.v. Diners Club en American Express), soms met gebruik van een pincode.
Alleen als je een VISA-kaart tot je beschiking hebt, kun je ook bij de Standard Charter Bank met je pincode contant geld opnemen. Let op: met een gewone pinpas of andere creditcard kan je dus geen contant geld opnemen.
Gambia is een goedkoop land.
feestdagen Gambia
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Gambia zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Onafhankelijkheidsdag |
18 februari |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Dag van de revolutie |
22 juli |
Maria ten hemelopneming |
15 augustus |
Kerst |
25 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Gambia nog een aantal Christelijke en Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Gambia
In Gambia is het gedurende onze zomertijd 2 uur vroeger dan in Nederland en België en gedurende onze wintertijd bedraagt het tijdsverschil 1 uur.
Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Gambia.
taal Gambia
De officiële taal van Gambia is het Engels. Aangezien het Engels bij alle officiële gelegenheden wordt gesproken en ook op school de voertaal is, spreken bijna alle Gambianen uitstekend Engels.
Omdat in Gambia, met name in de toeristencentra, veel Senegalezen werken, wordt er in Gambia ook veel Frans gesproken. Ook veel Gambianen kunnen zich hierdoor prima in het Frans redden.
Naast het Engels en het Frans worden er in Gambia ook nog veel stamtalen gesproken. Bijna elke Gambiaan spreekt naast het Engels en/of het Frans ook zijn eigen stamtaal.
Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Gambia worden gesproken.