Gambia

Tropisch savanneklimaat

klimaat

Gambia heeft een tropisch savanneklimaat. Er zijn vooral graslandschappen met grote struiken en wat bomen, echt grote stukken regenwoud zijn er niet. In het drogere noorden staan de kenmerkende baobab, ook wel apenbroodboom. Langs de Gambia-rivier is het vrij moerassig en zorgt de rivier voor een typische mangrovebegroeiing met alle daarbij behorende dier- en vissoorten.

Beste reistijd

De beste maanden om in Gambia op vakantie te gaan zijn december,  januari en februari. De luchtvochtigheid is dan iets gedaald en de temperaturen liggen op een acceptabel niveau. 

Regentijd

Gambia heeft twee overduidelijke seizoenen: een zeer droge periode en een echt regenseizoen. Het droge seizoen duur van eind oktober tot begin juni. Het regent dan zelden. 
In de 2e of 3e week van juni slaat het weer om en neemt de luchtvochtigheid toe. Vanaf de tweede helft van juni tot de tweede helft van oktober regent het ongeveer de helft van de dagen. 

Voorjaar

De maanden maart, april en mei zijn de warmste en meest zonnige maanden in Gambia. Woestijnwind uit noordoostelijke richting, Harmattan, jaagt de temperatuur in deze periode op tot veertig graden. Zodra het regenseizoen aanbreekt, koelt het overdag iets af, maar is de minimumtemperatuur altijd hoog.  

Risico's

reisadvies

Er zijn veiligheidsrisico"s voor reizen naar Gambia. De politieke situatie is niet stabiel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt extra voor het reizen met (privé-)bootjes van Banju naar het Senegalese Barra. Deze veerdiensten of bootjes zijn vaak onveilig. Zorg bovendien dat je altijd je identiteitspapieren bij je hebt. 

Controleer voor je reis naar Gambia altijd het laatste reisadvies van het ministerie, dat kan hier

Ja

Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Gambia, tenzij je zeven dagen voor je komst in Gambia in een gele koorts-land bent geweest. Dan moet je een vaccinatie hebben gehad, deze vaccinatie wordt door de GGD ook aangeraden. Als je Gambia over land bezoekt moet je bovendien een cholorastempel hebben.
 

Aanbevolen vaccinaties

- DTP
- Hepatitis A
- Gele Koorts

Er komt malaria voor in heel Gambia, hiervoor moet je medicatie gebruiken. Ook is het verstandig DEET en een klamboe mee te nemen en te gebruiken. 

Ja

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Gambia

Nederlandse Consulaat

African Centre for Democracy and Human Rights
Building Kombo Coastal 
Road Kerr Sereign Gambia

Postadres:P. O. Box 2600
Serrekunda Gambia

Tel.: 00-220-4461958/00-220-9915045
Fax: 00-220-4461957
E-mail: netherlandsconsulate@gamtel.gm

De dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade bevindt zich in Dakar in Senegal.

Belgische Ere-consulaat

C/o Sangol Farms Limited
Garba Jahumba Road
Bakau New Town

Tel.: 220 4497616
Fax: 220 4497388
E-mail: belconbanjul@yahoo.com

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

De dichtstbijzijnde Belgische ambassade bevindt zich ook in Dakar in Senegal.

Nee

visumplicht

Reisdocumenten voor Gambia

Voor Gambia heb je nodig:

- Een paspoort dat na vertrek uit Gambia nog minimaal 6 maanden geldig is en waarin zich nog 1 lege visumpagina bevindt 
- een boekingsbevestiging of een geldig retour- of doorreisticket
- Een bewijs van voldoende financiële middelen

Visum informatie Gambia

Nederlanders en Belgen met een Nederlands respectievelijk Belgisch paspoort hebben geen visum nodig voor een bezoek aan Gambia voor de duur van drie maanden of minder.

Adressen ambassade van Gambia in Nederland en België:

Nederland: 

Cosulaat-Generaal GambiaApollolaan 1371077AR AmsterdamTel.: 020-6722515Fax: 020-6723504E-mail: info@cggambia.nlWebsite: http://www.cggambia.nl/nl/

België:

Ambassade GambiaAvenue Franklin D. Roosevelt 126B-1050 Brussel

Tel: +32 (0)2 640 10 49Fax: +32 (0)2 646 32 77E-mail: info@gambiaembassy.beWebsite: http://www.gambiaembassy.be/

Let op!

Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Gambia voor de actuele visuminformatie.

Dalasi

Valuta

De munteenheid in Gambia is de Dalasi. 1 Dalasi is 100 Butut. Je hebt munten van 1, 5, 10, 25, 50 Butut en biljetten van 5, 10, 25, 50 Dalasi. In de praktijk zul je in Gambia nauwelijks te maken hebben met muntgeld.

Wisselen

Het is verstandig contant geld mee te nemen. Je kunt bij banken en bij de meeste hotels geld wisselen. Een beetje rondvragen naar de huidige wisselkoers kan geen kwaad, aangezien er grote verschillen tussen de diverse wisselkantoren kunnen zijn.

De banken zijn in Gambia door de regel geopend van maandag t/m donderdag van 8.00-13.00 uur en op vrijdag van 8.00 t/m 11.00 uur. Creditcards worden bij de betere hotels en restaurants geaccepteerd (m.u.v. Diners Club en American Express), soms met gebruik van een pincode.

Alleen als je een VISA-kaart tot je beschiking hebt, kun je ook bij de Standard Charter Bank met je pincode contant geld opnemen. Let op: met een gewone pinpas of andere creditcard kan je dus geen contant geld opnemen. 

Gambia is een goedkoop land. 

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Gambia zijn:

 

Nieuwjaar

1 januari

Onafhankelijkheidsdag

18 februari

Dag van de Arbeid

1 mei

Dag van de revolutie

22 juli

Maria ten hemelopneming

15 augustus

Kerst

25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Gambia nog een aantal Christelijke en Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

- 2 uur (Zomer), -1 uur (Winter)

tijdsverschil

In Gambia is het gedurende onze zomertijd 2 uur vroeger dan in Nederland en België en gedurende onze wintertijd bedraagt het tijdsverschil 1 uur.

Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Gambia.

Engels

taal

De officiële taal van Gambia is het Engels. Aangezien het Engels bij alle officiële gelegenheden wordt gesproken en ook op school de voertaal is, spreken bijna alle Gambianen uitstekend Engels.

Omdat in Gambia, met name in de toeristencentra, veel Senegalezen werken, wordt er in Gambia ook veel Frans gesproken. Ook veel Gambianen kunnen zich hierdoor prima in het Frans redden.

Naast het Engels en het Frans worden er in Gambia ook nog veel stamtalen gesproken. Bijna elke Gambiaan spreekt naast het Engels en/of het Frans ook zijn eigen stamtaal.

Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Gambia worden gesproken.

Met een pirogue over de Gambia

Blijf zeker niet op het strand hangen en maak bijvoorbeeld een rivier'cruise' over de rivier de Gambia. 

De Gambia-rivier wordt ook wel als levensader van het Afrikaanse land wordt gezien. De 1.130 kilometer lange ‘hotspot’ bevaar je met een ‘pirogue’, een houten Gambiaanse boot. Samen met een gids kan je op de oevers van de rivier tussen de weelderige mangrove, hoge kapokbomen en rode kliffen allerlei vogels en apen ontdekken.

Bijvoorbeeld Kras biedt een Gambiareis aan waarbij je zo'n cruise kan maken. Reizen naar Gambia zijn doorgaans niet al te duur. 

WTC

Artikelen over Gambia

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken...

De (eigen)aardigheden van de Gambiaan
1
Reisbijbel

Gambia, op slechts zes uur vliegen van Nederland. Een aangenaam klimaat en ruime, schone stranden. Dat zijn op zich al...

3 redenen om naar Gambia te gaan
2
Reisbijbel

Na een lange bushwandeling komen mijn vriendin, onze gids Andy en ik aan in het vissersdorp Tanji. We lopen de...

Catch of the day in Gambia
3
Reisbijbel