Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Afrika>Gambia
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Gambia

the smiling coast of West Africa

dorp aan rivier
Afirkaanse rivier © Michael Ros

Gambia ligt in West-Afrika aan de Atlantische Oceaan. Het is het kleinste land van Afrika en wordt volledig doorsneden door de Gambia-rivier.

Het land heeft een bijna 70 km lange kustlijn met witte zandstranden en een aangenaam subtropisch klimaat waardoor het het gehele jaar door mooi weer is met een gemiddelde temperatuur van zo’n 26 graden Celsius. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Gambia een erg populaire strandvakantiebestemming is.

Je kunt in Gambia dus genieten van de zonovergoten stranden, maar naast zon, zee en prachtige stranden is er nog veel meer te beleven op deze tropische bestemming.

Zo staat Gambia bekend om zijn tropische natuur en er zijn diverse reservaten en natuurparken te vinden in het land. De grootste is het Kiang West National Park wat o.a. savannen, tropisch woud en mangrove moerassen herbergt. Een ander bekend park is het Bijilo Park.
In de natuurparken komen veel diersoorten voor waaronder vele kleurrijke vogels. Gambia is dan ook een paradijs voor vogelliefhebbers met meer dan 530 verschillende vogelsoorten, waarvan sommige soorten alleen in Gambia voorkomen. Naast vogels komen in Gambia ook apen, antilopen, wilde zwijnen, slangen en reuzenhagedissen voor en ook in de wateren voor de kust en in de rivier de Gambia wemelt het van de wilde dieren, zoals nijlpaarden, schildpadden, krokodillen en zelfs dolfijnen.

Ook de moeite waard zijn plaatsen als de hoofdstad Banjul, Serrekunda en Brikama, waar je een mooi beeld krijgt van het stadsleven in Afrika. Deze steden vormen een groot contrast met het traditionele binnenland, waar in de kleine dorpjes de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Ook erg indrukwekkend is de Gambiaanse slavernijgeschiedenis. In de 17e en 18e eeuw werden wereldwijd slaven uit Gambia verhandeld en in sommige delen van het land (zoals langs de Gambiarivier en in Georetown) kun je nog gebouwen zien die aan deze zwarte bladzijde uit de Afrikaanse geschiedenis herinneren.

Toch is misschien nog wel het meest indrukwekkende aan Gambia de kleurrijke, vrolijke en gastvrije bevolking van het land aan wie het land zijn bijnaam “The smiling coast of West Africa” te danken heeft.

 • vlag-gambia

  Gambia

  Hoofdstad: Banjul 
  Oppervlakte:
   11.295 km2
  Aantal inwoners:
   1,8 miljoen
  Hoogste punt:
   53 meter
  Visum: nee
  Bekend van:
   Goedkope strandvakanties, muziek