Ghana

Tropisch

klimaat

Klimaat

Het grootste deel van Ghana heeft een tropisch klimaat, dat in het zuidwestelijke kustgebied overgaat in een tropisch moessonklimaat. In het uiterste noorden van Ghana, dat grenst aan Burkina Faso, heerst het warme steppeklimaat, een droger en warmer klimaattype, maar er valt nog wel neerslag.

Warmte

Het hele jaar ligt de temperatuur rond de tropische grens van dertig graden. In het noorden wordt het nog warmer, met name in de maanden februari, maart en april als het kwik richting de veertig graden gaat.

Regenseizoen

In het noorden is één regenseizoen, dat begint in mei en duurt tot eind september of lokaal begin oktober. Het zuiden kent twee regenseizoenen. Het eerste regenseizoen loopt van april tot begin juli, het tweede nattere seizoen valt in de maanden september en oktober. Langs de kust is juni de natste maand. Gemiddeld valt er dan ongeveer 200 tot 250 millimeter regen per maand.

Risico's

reisadvies

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Ghana. Wees alert op kleine criminaliteit. Berovingen komen soms voor en het verkeer is risicovol. Ook komt (seksueel) geweld voor.

In het noordoosten van Ghana is soms onrust en geweld door conflicten tussen verschillende bevolkingsgroepen over leiderschap en land. Wees hier op je hoede. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. 

Tips van de ambassade

Ghanezen zijn vriendelijk en hulpvaardig voor buitenlanders, maar wees wel voorzichtig met wie je op pad gaat. Neem voorzorgsmaatregelen voor je veiligheid.

Love scams

In Ghana komen ‘love scams’ voor. Op contactsites en contactapps zijn veel oplichters actief. Maak nooit geld over aan iemand die u niet kent. Voor LGBTI-reizigers (lesbian, gay, bisexual, transgender, intersekse) komt daarbij het risico van afpersing, soms is de politie hierbij betrokken. Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Ghana. Er zijn geen vervolgingen bekend van homoseksuelen, maar Ghana is een diep religieus land en zijn er veel mensen die intolerant zijn.

Afpersers

Afpersers proberen soms misbruik te maken van mensen die het land niet goed kennen. Neem direct contact op met de ambassade als je hiermee in aanraking komt.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van mensen in uniform, vliegvelden, militaire objecten of bruggen. Je kan problemen krijgen met de autoriteiten als je dan toch doet. 

Nee, tenzij

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Ghana verplicht, net als e

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Ghana aangeraden:
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
- gele koorts 

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Ghana.

Bekijk het complete reisadvies als je langer dan zes weken gaat. Dat kan bijvoorbeeld hier

Malaria

Er komt in Ghana malaria voor en malariatabletten worden aanbevolen. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Ghana.

Ja

ambassades

Adres Nederlandes en Belgische vertegenwoordiging in Ghana

Nederlandse Ambassade

Tel. 00-233-21-785487

E-mail: acc@minbuza.nl

Belgisch Ereconsulaat Accra

P.O. Box CT 3890, Cantonments, Accra, Ghana

Tel nr. + (233) (21) 77.65.61

E-Mail: consubel@africaonline.com.gh

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Ja

visumplicht

Reisdocumenten voor Ghana

Voor Ghana heb je nodig:

  • Een paspoort dat na vertrek uit Ghana nog minimaal 6 maanden geldig is
  • Een visum

Visum
Voor een bezoek aan Ghana heb je een visum nodig.
Een visum is verkrijgbaar bij de Ghanese ambassades in Den Haag of Brussel tegen inlevering van vier pasfoto’s, vier ingevulde aanvraagformulieren, een boekingsbewijs en 25 euro. Een visum dient te 3 maanden na afgifte te worden gebruikt en is geldig voor 60 dagen.

Adressen Ghanese ambassades in Nederland en België:

Nederland:
Ambassade Ghana
Laan Copes van Cattenburch 70
2585 GD Den Haag

Openingstijden:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 10:00-13:00 (behalven op Nederlandse of Ghanese feestdagen)
Tel. nr. 070-3384384/5/8/1 en 070-3062800

België:
Ambassade Ghana
Generaal Wahislaan 7
113 Saint-Josse-Ten-Noode
Tel nr. 02.705.63.54
Fax: 02.705.66.53
E-mail: head@Ghembassy.arc.be

Cedi

Valuta

De munteenheid van Ghana is de Cedi, deze is opgedeeld in honderd pesewa. Er zijn biljetten van één, vijf, tien, twintig en vijftig cedi en munten van één, vijf, tien, twintig en vijftig pesewa en één cedi.

Pinnen en creditcard

In de steden zijn pinautomaten aanwezig, waar je vaak alleen met een visa creditcard terecht kan. Met een pinpas of mastercard-creditcard kan je alleen bij Standard Chartered terecht, maar deze is niet royaal vertegenwoordigd. Op het platteland kan je doorgaans niet altijd pinnen.

In de meeste hotels en restaurants kun je in Ghana met alle soorten creditcards betalen. Bedenk wel dat je om deze kaart te gebruiken ook in Ghana steeds vaker een pincode nodig hebt.

 

feestdagen

Feestdagen Ghana

Feestdagen Ghana
Nieuwjaar 1 januari
Independance Day 6 maart
Dag van de Arbeid 1 mei
Republic Day 1 juli
Farmer's Day 6 december
Kerstmis 25 december
Boxing Day 26 december

 

-1, -2 winter

tijdsverschil

Tijdsverschil Ghana

In Ghana is het Greenwich Mean Time, Engelse tijd. 

Engels

taal

Taal in Ghana

Engels is de officiële taal van Ghana. 

Elmina

Als je het slavenfort hebt bezocht, is Elmina een goede plek om even bij te komen. 

Slavenfort Elmina

Aan weerskanten van de brug liggen zo veel vissersboten dat je geen water meer ziet. Het lijkt of alles aan boord met opzet zo gekleurd mogelijk is gemaakt: zelfs de masten zijn in felle kleuren geschilderd. Je krijgt de indruk dat jerrycans alleen maar in fel oranje, knalgeel, hard blauw of lichtgroen leverbaar zijn. Ga met een gids op pad, dan hoor je de lokale verhalen. 

WTC

Artikelen over Ghana

Een bezoek aan de beroemde moskee in Larabanga staat op het programma van elke georganiseerde reis die het noorden van...

Een steen in Ghana met een bijzonder verhaal
1
Reisbijbel

Jan Boonstra zoekt in het reisverhaal Mosesvogels naar wat Ghana Afrikaans maakt. De reis begint in Aburi en eindigt in...

Mee op reis in Ghana
2
Reisbijbel

Een bezoek aan het Saint George-fort in Elmina is een must, vrijwel elke georganiseerde reis naar Ghana heeft een bezoek aan...

Elmina in Ghana, meer dan alleen bezoek aan slavenfort waard
3
Reisbijbel

Vrouwen van de Krobo stam dansen en zingen uitbundig. Er wordt ook gedronken, de ontlading is groot. Dipo, de ceremonie...

Dipo, van meisje tot vrouw in Ghana
4
Reisbijbel