Madagascar

klimaat
Tropisch

klimaat

Klimaattype: Tropisch klimaat (Aw, maar in het oosten Af) met uitzondering van:
- het zuiden: een Woestijnklimaat (BW)
- de hooggelegen gebieden: een gematigd klimaat (Cw)
Gem. temp. zomer (januari-februari-maart): 15°C
Gem. temp.: winter (juli-augustus-september): 22°C
Regenseizoen: november tot april
Beste reistijd: april tot november

Madagascar heeft een tropisch klimaat, maar de temperatuur en de hoeveelheid neerslag is toch erg verschillend op de verschillende delen van het eiland. De temperatuur en neerslag worden met name bepaald door de hoogte. Hoe hoger je komt, hoe koeler het is.De winter in Madagascar is de periode van mei tot september. In deze periode varieert de temperatuur van ca. 25 graden aan de kust tot ca. 18 graden in de bergen. Wel kan de temperatuur hier na zonsondergang dalen tot het vriespunt. De zomer duurt in Madagascar van november tot maart. In deze maanden is het warmer met overdag temperaturen van zo"n 35 graden aan de kust en zo"n 28 graden in de bergen.

Neerslag

Madagascar kent twee seizoenen: een droog seizoen van mei tot oktober en een regenseizoen van november tot april. In november valt gewoonlijk de meeste neerslag en deze gaat vaak gepaard met onweer. In de maanden januari tot maart kunnen er bovendien cyclonen voorkomen.Aan de oostkust van het eiland regent het overigens het gehele jaar door. Het zuiden van Madagascar daarentegen heeft juist weer een droog klimaat; er valt slechts rond de 50mm regen in het jaar.

Beste reistijd

Over het algemeen is de beste tijd om een bezoek aan Madagascar te brengen de periode van april tot november. De temperaturen zijn dan aangenaam, gemiddeld zo’n 20 – 25 graden en er valt in deze periode weinig neerslag. In het binnenland en op de hoogvlaktes koelen de nachten echter flink af. De maanden februari en maart zijn de slechtste maanden om het eiland te bezoeken. Er komen dan namelijk regelmatig cyclonen voor (met name aan de noord-oostkust).

reisadvies
Risico's

reisadvies

Er zijn spanningen in het land, en in het verleden zijn ook Nederlandse toeristen in afgelegen gebied aangevallen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een extra waarschuwing af voor de volgende gebieden:

- Het eiland Nosy Be. Begin oktober 2013 doodde een vijandige menigte er 2 buitenlanders.
- Het binnenland in het algemeen. Gewelddadige aanvallen op buitenlandse toeristen door gewapende bendes nemen toe.
- De kustwateren rond Madagaskar. Daar zijn piraten actief. Deze piraten vormen een dreiging voor de koopvaardij, maar ook voor particuliere zeiljachten.

Gaat u naar deze gebieden? Volg dan de berichten in de media en informeer naar de veiligheidssituatie voordat u vertrekt. Bijvoorbeeld bij mensen die het gebied goed kennen.

Controleer voor vertrek ook altijd het actuele reisadvies op de site van het ministerie.

vaccinaties
Ja

Vaccinaties

Het Vaccinatiecentrum Vaccinaties op Reis raadt voor Madagascar de volgende vaccinaties en inentingen aan:

Vaccinaties die voor Madagascar verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Madagascar alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Madagascar binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Een cholerastempel is altijd verplicht voor Madagascar.

Vaccinaties die voor Madagascar worden aangeraden

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Madagascar aanbevolen:

- vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

ambassades
Ja

ambassades

Nederlandse Consulaat (Hoofdpost: Ambassade Dar es Salaam, Tanzania)

Villa Christina n° 88
Lotissement Bonnet
Ivandry, Antananarivo, Madagascar

Telefoon: (+261) 202368231
Fax: (+261) 202368207
E-mail: nl.mg@moov.mg

Belgische Ere-consulaat (Hoofdpost: Ambassade Nairobi, Kenia)

Immeuble ASSIST - 3rd Floor -
Ivandry, Antananarivo, Madagaskar

Telefoon: +261 20 224 36 22
Fax: +261 20 224 36 29
E-mail: consulbel@moov.mg

visumplicht
Ja

visumplicht

Voor Madagascar heb je nodig:

  • Een paspoort dat bij aankomst in Madagascar nog minimaal 6 maanden geldig is
  • Een visum
  • Een kopie van een vliegticket of een boekingsverklaring

Visum

Voor een bezoek aan Madagascar is een visum verplicht. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Madagascar in Brussel en het consulaat van Madagascar in Rotterdam. Het visum kost ongeveer € 60,- en is geldig voor drie maanden.

Vraag hier een visum aan voor Madagascar

LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij het consulaat of de ambasse van Madagascar.

Adressen ambassade van Madagascar in Nederland en België:

Nederland:

Consulaat Rotterdam
Heemraadssingel 97
3022 CB Rotterdam

Tel nr. 010-4255212
Fax: 010-4254940

België:

Ambassade Madagascar
Avenue de Tervuren 276B
11 50 Brussel

Tel nr. 00-332/7701726
Fax: 00-322/7723731
E-mail: info@ambassademadagascar.be

valuta
Ariary

Valuta

Valuta

De munteenheid in Madagascar is de Ariary (MGA). De Malagasy francs, jaren de munteenheid van Madagascar, wordt nagenoeg niet meer geaccepteerd. De Ariary is onderverdeeld in 5 iraimbilanja en wordt uitgegeven in munten van 1/5, 2/5, 1, 2, 4, 5, 10, 20 en 50 ariary en biljetten van 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000 ariary.

Bekijk hier de huidige koers van de Ariary.

De Ariary is in Nederland en België niet verkrijgbaar. In Madagascar kun je Euro"s omwisselen in Ariary op de luchthaven in Antananarivo en bij banken en officiële wisselkantoortjes (bureaux de change) en in de grotere hotels, maar die bieden over het algemeen een wat minder gunstige wisselkoers. De Ariary kan niet worden terug gewisseld in Euro"s of in andere valuta, dus wisselen niet teveel tegelijk om.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Ariary eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de Ariary.

Pinnen

Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Madagascar in toenemende mate mogelijk in Antananarivo en in een aantal andere grote steden in Madagascar.

Creditcard

Je kan in Madagascar bij de grotere, duurdere hotels betalen met een creditcard van American Express, Diners Club, MasterCard en  Visa. Verder worden creditcards in Madagascar in zeer beperkte mate geaccepteerd.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Madagascar geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 11:00 uur en van 14:00 uur tot 16:00 uur.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Madagascar een stuk lager dan dat in Nederland en België.

Fooien

Het geven van fooi in hotels en restaurants is in Madagascar zeer gebruikelijk. Een fooi van tien procent van de rekening is hierbij gangbaar.

feestdagen

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Madagascar zijn:

Nieuwjaar                           1 januari
Dag van de martelaren  29 maart
Dag van de arbeid             1 mei
Onafhankelijkheidsdag  26 juni
Maria Hemelvaart           15 augustus
Allerheiligen                     1 november
Kerst                               25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

 

Naast deze nationale feestdagen kent Madagascar nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

tijdsverschil
+1, +2 winter

tijdsverschil

In Madagascar is het tijdens onze wintertijd twee uur later dan in Nederland en België. Gedurende onze zomer bedraagt het tijdsverschil met Nederland en België 1 uur.

Check hier de actuele tijd in Madagascar.

taal
Malagasy, Frans en Engels

taal

Officiële taal van Madagascar

De drie officiële talen van Madagascar zijn het Malagasy, het Frans en het Engels. Het Malagasy wordt door de verschillende bevolkingsgroepen op verschillende wijzen gesproken.

Andere talen in Madagascar

In Madagascar kun je redelijk terecht met Engels, al wordt het Frans meer gesproken. Een Frans woordenboekje kan dan ook erg handig zijn.

Nationale park Tsingy de Bemaraha

In het westen van Madagascar ligt een erg bijzonder nationaal park: het nationale park Tsingy de Bemaraha.

Nationale park Tsingy de Bemaraha

Het park is één van de grootste beschermde gebieden van Madagascar en het is vooral bekend vanwege de Tsingy die je er vindt. Hier hebben zich in afgelopen 5 miljoen jaar enorme naaldvormige kastformaties gevormd, die het landschap het uiterlijk geven van een enorm speldenkussen.
Ongeveer 300 jaar geleden bood de Tsingy onderdak aan de eerste bewoners van Madagascar, de Vazimba. Tegenwoordig dienen de rotsen als cultusplaatsen voor de locale bewoners.

Reizen madagascar

Madagascar - Vogel- en natuurreis

Madagascar - Vogel- en natuurreis

Madagascar is simpelweg uniek en in alle opzichten een topbestemming voor natuurbeleving van wereldklasse. In deze enerverende reis bezoeken we natuurparken van een zo groot mogelijke diversiteit. Van uitbundig regenwoud tot ondoordringbare ‘spiny’ euphorbia-bossen, van bizarre baobab-wouden tot soortenrijke wetlands en meren en van prachtig groene rijstvelden tot zonnige mangroves en zandstranden. Overal zien we dieren en planten die we nergens anders ter wereld kunnen tegenkomen. Hiertoe behoren de ruim 100 endemische vogels, die prachtig tropisch gekleurd zijn en verbazingwekkend veel afwijken van welke vogel ook in Afrika of Europa. We verblijven in accommodaties, die midden in of vlakbij deze natuurpracht liggen, zodat we maximaal en ontspannen deze bijzondere wereld kunnen ervaren. Tel daar de vriendelijke en authentieke bevolking bij op en je begrijpt dat deze vernieuwde natuur- en vogelreis een onvergetelijke belevenis is.

land madagascar
aanbieder SNP
prijs vanaf €0,00
reisduur 19 dagen
Madagascar - rondreis

Madagascar - rondreis

Reis met een privé-chauffeur door het land van lemuren, baobabs, olifantsbomen en orchideëen. Ontdek - in dit continent op zich - de unieke planten- en dierenwereld. Bezoek prachtige Nationale Parken zoals Andasibe, Ranomafana en Isalo. Maak mooie wandelingen en ervaar de vriendelijke Malagassys.

land madagascar
aanbieder SNP
prijs vanaf €1415,00
reisduur 12 dagen
Groepsreis Madagascar ; Unieke flora en fauna

Groepsreis Madagascar ; Unieke flora en fauna

Madagascar is één van de grootste eilanden ter wereld en kent een bijzonder hartelijke bevolking. Het wordt ook wel beschreven als een mix van Afrika’s intense kleuren met de mysteries van Azië. Met zijn ongekende planten- en dierenwereld is Madagascar een continent op zich. Stap tijdens je Madagascar rondreis in de fascinerende wereld van lemuren, kameleons, baobabs en orchideeën. Ook de indri, aandoenlijke halfapen met grote ogen, komen in het wild alleen op Madagascar voor. Isalo N.P. wordt gedomineerd door smalle ravijnen en door wind en water gebeeldhouwde rotsen. Het mooi gelegen Ranomafana is één van de plezierigste plaatsen van het land, met een vriendelijke bevolking en vele warmwaterbronnen. Ontspanning vind je in Ifaty, waar je een bootje kunt huren en bij het rif kunt snorkelen of duiken. De boottocht over het ‘Canal des Pangalanes’ is een van de hoogtepunten van deze prachtige reis!

land madagascar
aanbieder Shoestring
prijs vanaf €1799,00
reisduur 22 dagen / 21 nachten dagen
Madagascar Kort; Indri en ringstaartlemuur

Madagascar Kort; Indri en ringstaartlemuur

Stap in de boeiende wereld van lemuren, kameleons, baobabs en vleesetende planten. Dit land met zijn hartelijke bevolking wordt ook wel omschreven als een mix van de intense kleuren van Afrika en de mysteries van Azië. Met zijn ongekende planten- en dierenwereld is Madagascar een continent op zich. Ook de indri, aandoenlijke halfapen met grote ogen, komen in het wild alleen op Madagascar voor. Isalo N.P. wordt gedomineerd door smalle ravijnen en door wind en water gebeeldhouwde rotsen. Het mooi gelegen Ranomafana is één van de plezierigste plaatsen van het land. Ontspanning vind je in Ifaty, waar je een bootje kunt huren en bij het rif kunt snorkelen.

land madagascar
aanbieder Shoestring
prijs vanaf €1599,00
reisduur 17 dagen / 16 nachten dagen