Mauritanië

Woestijnklimaat

klimaat

Mauritanië ligt aan de westkust van Afrika en grenst aan de Westelijke Sahara, Algerije, Mali, Senegal en de Atlantische Oceaan. Er zijn weinig toeristische voorzieningen in dit islamitische land. Het hete land bestaat vooral uit woestijn, en heeft zandduinen, rotsachtige plateaus, diepe ravijnen en heuvels. Er is enkel vruchtbare grond bij de oasen en de vlakke kustvlakten, die in het zuiden doorkruist worden door de Senegal. Deze rivier vormt de natuurlijke grens met buurland Senegal. 

Mauritantië kent een mix van West-Afrikaanse invloeden aan de kust en de Oriëntaalse cultuur rond de oases. In het Banc d'Arguin National Park is het op twee na grootste vogelreservaat van de wereld. In de winter komen er zo'n 2 miljoen Noord-Europese vogels overwinteren. De groene oase Diawling park is een toevluchtsoord voor vele diersoorten, zoals pelikanen, zwarte ooievaars en flamingo's. Doordat hier ook water is, kun je er ook apen, wrattenzwijnen en wilde ezels spotten.

Risicovol

reisadvies

Reizen naar Mauritanië is risicovol en voor een groot deel van het land worden alle reizen ontraden. Er zijn sinds 2007 terroristische organisaties actief, zoals Al Qaida in de Maghreb (AQIM). AQIM heeft verklaard dat zij in Mauritanië doorgaan met de ‘oorlog tegen het Westen’ en zij hebben verschillende aanslagen gepleegd tegen westerlingen. Daardoor is er een verhoogde kans op ontvoeringen en terroristische aanslagen, ook tegen Mauritaniërs die zich inzetten voor de veiligheid. Wees alert op plekken waar veel buitenlanders komen.

Er is geen Nederlandse ambassade in Mauritanië. Neem voor je reis contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal) en vraag daar naar de veiligheidsrisico’s en adviezen. Laat je eenmaal in het land begeleiden door iemand die Mauritanië goed kent. LET OP: de situatie ter plekke kan snel veranderen. Controleer altijd het meest recente reisadvies bij de ambassade. Dat kan hier.

Criminaliteit

Het is in Mauritanië erg lastig om te betalen met een pinpas of creditcard. Neem niet te veel (contant) geld mee op zak. Dat kan gevaarlijk zijn. U loopt dan het risico op een beroving.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten en overheidsdienaren zoals de politie en het leger in Mauritanië. Dit is verboden.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Mauritanië. Er staat in de wet de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop je je opstelt en uit.

Streng islamitisch land

Mauritanië is een streng islamitisch land. Vrouwelijke reizigers moeten zich bedekt  kleden: broek of rok tot ruim onder de knie en geen blote armen. 

Malaria

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Mauritanië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Mauritanië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. 

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Mauritanië aangeraden:
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Een gele koorts inenting wordt aanbevolen in gebieden ten zuiden van de Sahara. 

Malaria

Er komt in Mauritanië malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Mauritanië.

Ja

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Mauritanië

Er is geen Nederlandse ambassade in Mauritanië meer. De ambassade in Dakar is het meest dichtbij. 

Belgisch Ereconsulaat Nouakchott

Tel. + () (222) 52 524 82

E-mail: consubelnktt@gmail.com

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren. 

Ja

visumplicht

Reisdocumenten voor Mauritanië

Voor Mauritanië heb je nodig:

- Een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is
- Boekingsbevestiging of kopie van je (retour)ticket uit Mauritanië
- Een visum

Visum

Voor een verblijf in Mauritanië is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kan je aanvragen bij het Consulaat van Mauritanië in Hurdegaryp of de ambassade van Mauritanië in Brussel. Er zijn twee typen visa te verkrijgen:

- Een single-entry visum. Dit visum is één maand geldig en kost ongeveer € 32,-
- Een multiple-entry visum. Dit visum is drie maanden geldig en kost ongeveer € 47,-

Bij reizen over land door Mauritanië met je eigen vervoermiddel is geen Carnet de Passage nodig. Het voertuig wordt bijgeschreven in het paspoort. Bij verlaten van Mauritanië wordt hier een exit stempel bijgezet. De kosten bedragen zo rond de 10 Euro.

Adressen Consulaat/Ambassade Mauritanië in Nederland en België

Nederland
Consulaat-Generaal Mauritanië

Rijksstraatweg 24
9254 DJ Hurdegaryp

 

Tel: 0511-76 90 27

E-mail: consulaat-gen.mau-nl@hotmail.com
Website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ambassades-consulaten-en-overige-vertegenwoordigingen/inhoud/mauritanie/consulaat-generaal-van-de-islamitische-republiek-mauritanie-hurdegaryp

België
Ambassade Mauritanië
Colombiëlaan 6
1000 Brussel

Tel nr. 02.672.18.02
Fax: 02.672.20.51

E-mail: info@amb-mauritania.be

Mauritaanse ouguiya

Valuta

In Mauritanië betaal je met de ouguiya. Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 ouguiya en biljetten van 100, 200, 500, 1000, 2000 en 5000 ouguiya.

Eén ouguiya is vijf khoums en is daarmee naast de Malagassische ariary de enige muntheenheid die niet is gebaseerd op decimalen. De khoums wordt echter nauwelijks gebruikt, hij is maar een fractie van een eurocent waard. 

Pinnen en creditcard

Je kan niet pinnen in Mauritanië. Creditcards worden niet geaccepteerd. Neem contant geld of travellers cheques mee. Regulier bankverkeer is moeizaam. Neem echter niet te veel (contant) geld mee op zak, omdat je dan het risico op een beroving loopt.

feestdagen

Feestdagen Mauritanië

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Mauritanië zijn:

Nieuwjaar

1 januari

Dag van de Arbeid

1 mei

Afrika Dag  

25 mei

Dag van de gewapende strijdkrachten

10 juli

Onafhankelijkheidsdag

28 november

 

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn. 

 

-2, -1 winter

tijdsverschil

Tijdsverschil Mauritanië

In Mauritanië is het gedurende onze zomertijd 2 uur vroeger en gedurende onze wintertijd 1 uur vroeger dan in Nederland en België.

Hassaniyya

taal

Taal in Mauritanië

De officiële taal van Mauritanië is het Hassaniyya. 

Met Engels kun je maar zeer sporadisch terecht in 

Banc d’Arguin

Banc d’Arguin Nationaal Park is een paradijs voor vogelaars.

Banc d’Arguin Nationaal Park

Er overwinteren onder andere onze bontbekplevier, de zilverplevier, de knoop, de tureluur en de grutto.  Het gebied aan de Atlantische kust herbergt zandduinen, moerassen, kleine eilandjes en ondiepe kustwateren.

WTC

Artikelen over Mauritanie

Een eindeloze weg met een overstekende kameel‚ dat kan niet in Nederland zijn. Schrijfster Trea ten Kate reist naar het...

Over land van Zwolle naar Dakar: een kameel op de weg
1
Reisbijbel

Dwars door de Sahara in het noorden van Mauritanië rijdt de "IJzertrein". De 700 km van het binnenland naar de...

De IJzertrein van Mauritanië
2
Reisbijbel