Mongolië

Land, Woestijn, Steppe

klimaat

Mongolië heeft te maken met een mix van extreme landklimaten, woestijnklimaten, een steppeklimaat in het oosten en een hooggebergteklimaat in berggebieden zoals de Mongoolse Altaj en het Changajgebergte. De winters zijn (extreem) koud en duren lang, er valt weinig neerslag en de zomers in de lager gelegen gebieden zijn warm tot heet, maar duren kort. ‘s Nachts koelt het ook in de zomermaanden flink af, zodat de temperatuur binnen een etmaal normaliter zo’n twaalf tot meer dan twintig graden schommelt.

De extremen komen omdat Mongolië grotendeels uit hoogvlakte bestaat, dat grotendeels tussen de duizend en tweeduizend meter boven zeeniveau ligt. Het permafrost, een ondergrond die nooit helemaal ontdooit, beïnvloedt het weer ook.

In de Gobiwoestijn kan het kwik in de zomer oplopen tot 40 graden, maar in de winter kan het evenzo hard vriezen. Het toeristisch hoogseizoen duurt van mei tot augustus en dan zijn de temperaturen over het algemeen aangenaam. Het kan ook in de zomer "s avonds wel flink kan afkoelen, vooral als de wind uit de richting van Siberië waait. Er valt vooral in juli, augustus en september neerslag in de vorm van korte, stevige buien.

Veilig

reisadvies

Reizen naar Mongolië is veilig, maar je moet wel rekening houden met de enorme afstanden en het feit dat Mongolië enorm dunbevolkt is. Er is dus niet zomaar hulp bij (medische) problemen.

- Vermijd reizen zonder reisgenoten in afgelegen gebieden;

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Mongolië. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

LET OP: Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie. Dat kan hier.

Vergunning grensgebieden

Buitenlandse reizigers mogen alleen in de grensgebieden reizen met een speciale vergunning van de State Frontier Guard Authority. De grensgebieden kunnen zich uitstrekken tot een straal van 100 kilometer van de grens. Slechts een beperkt aantal grensposten zijn open voor buitenlanders.

Geen foto’s van politie, leger of militairen

Maak geen foto’s van de politie, het leger of militairen. Dit is verboden en wordt beschouwd als een misdrijf. Fotografeer ook geen militaire en andere veiligheidsinstallaties. 

 

Aangeraden

Vaccinaties

Er zijn geen verplichtte vaccinaties voor reizen naar Mongolië, en er heerst geen malaria.

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Mongolië aangeraden:

- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio);
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Mongolië.

Vaccinatie tegen teken encefalitis wordt geadviseerd als je drie dagen of langer in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november.Teken encefalitis komt voor in het noorden van Mongolië.

Nee

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Mongolië

Nederlandse Vertegenwoordiging

Nederland heeft geen vertegenwoordiging in Mongolië, voor vertegenwoordiging in de regio zie: Ambassade Beijing (Peking)

Belgische Vertegenwoordiging

België heeft geen vertegenwoordiging in Mongolië, voor vertegenwoordiging in de regio zie: Ambassade Beijing (Peking)

Ja

visumplicht

Reisdocumenten voor Mongolië

Voor Mongolië heb je nodig:

- Een paspoort dat na vertrek uit Mongolië nog minimaal 6 maanden geldig is
- Een visum

Visum

Voor een bezoek aan Mongolië is een visum verplicht. Het visum voor Mongolië is verkrijgbaar bij aankomst op de luchthaven in Ulan Bator of bij de grens als je met de Trans-Siberië Express reist. Het visum is 30 dagen geldig en kost ongeveer € 70,-.

Indien je langer dan 30 dagen in Mongolië wil blijven dien je je visum bij de ambassade van Mongolië in Brussel of via het consulaat van Mongolië in Breda aan te vragen. De aanvraag van een visum neemt ongeveer 7 werkdagen in beslag. Hier staat alle informatie: http://www.hcmongolie.nl/index.php/nl/

Adressen Mongoolse ambassade/consulaat in Nederland en België

Nederland:

Consulaat Mongolië
Charles Petitweg 35/10
4827 HJ Breda

Telefoon: (076) 581 05 51

Mail: info@hcmongolie.nl

 

Website: http://www.hcmongolie.nl/index.php/nl/

België:

Ambassade Mongolië
Besmelaan 18
1190 Forest

Tel nr. 02.344.69.74
Fax: 02.344.32.15

E-mail: brussels@embmongolie.be

Tugrik

Valuta

De Mongoolse tugrik is de munteenheid van Mongolië. Eén tugrik is honderd möngö, maar de möngö wordt door de inflatie niet meer gebruikt. 

Er zijn munten van 20, 50, 100 en 200 tugrik en biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 5000, 10.000 en 20.000 tugrik.

Pinnen en creditcard

Creditcards worden geaccepteerd bij de banken om geld op te nemen, maar pinnen is beperkt mogelijk in Mongolië, in Ulaanbaatar zijn wel diverse ATM"s bankautomaten waar je met je bankpas met Cirrus/Maestro logo kunt pinnen.
De meeste creditcards (met name Visa en Mastercard) geaccepteerd in de grotere hotels, restaurants en supermarkten in Ulaanbaatar. Neem voldoende cash dollars en euro’s mee om (geld)problemen te voorkomen.

Fooien

Fooien zijn niet gebruikelijk in Mongolië, kijk zelfs niet raar op als je je fooi terugkrijgt. 

feestdagen

Feestdagen Mongolië

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Mongolië zijn:

Nieuwjaar

1 januari

Vrouwendag

8 maart

Dag van de Arbeid

1 mei

Dag van de Moeder en het Kind

1 juni

Naadam

11, 12 en 13 juli

Onafhankelijkheidsdag

26 november

Oudejaarsavond 

31 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

+7, +8

tijdsverschil

Mongolië kent twee tijdszones. De officiële Mongoolse tijd is GMT + 08:00. 

Doordat in Mongolië de wintertijd op een ander tijdstip ingaat dan bij ons bedraagt het tijdsverschil van eind september tot eind oktober zes uur.

Mongools

taal

Taal in Mongolië

De officiële taal in Mongolië is Mongools. 

Het is dan ook aan te raden om een Mongools woordenboek mee te nemen om je verstaanbaar te kunnen maken in Mongolië.

Verblijf bij een nomadenfamilie

Je reis naar Mongolië is niet compleet zonder een verblijf bij een nomadenfamilie.

Maak mee hoe de koeien, geiten en schapen worden gemolken en speel een lokaal spelletje, zoals Shagai, een dobbel- en knikkerspel gemaakt van de enkelbotjes van schapen en geiten. Je kan gaan paardrijden of hike maken. 

Kharakhorum

Kharakhorum was de hoofdstad van Mongolië tijdens de overheersing van Djenghis Khan. 

Bezoek hier het Erdene Zuu klooster, het grootste en eerste Mongoolse boeddhistische tempelcomplex. De witte ommuring bestaat uit 108 stupas en is erg indrukwekkend.

WTC

Artikelen over Mongolie

Of je nu een geoefende ruiter bent of beginner, paardrijden is op reis altijd een aanrader. Je bent dichtbij de...

Verken je bestemming te paard!
1
Reisbijbel

De meest verre uithoeken van de wereld bezoeken. Slapen in hutjes van de lokale stam of de massale slacht van...

Go local, met je camera op zoek naar tribale stammen
2
Reisbijbel

Ergens in het ontoegankelijke Altajgebergte, waar de grenzen van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan elkaar ontmoeten, zou het legendarische Shambhala...

Te paard op zoek naar het Boeddhistisch paradijs
3
Reisbijbel

Van Agatha Christie tot Ian Flemming: treinreizen spelen een grote rol in verhalen, films en in onze verbeelding. De moeder...

Dwars over de wereld per trein
4
Reisbijbel

‘Nieuw online initiatief maakt reisbureau overbodig’ kopte het persbericht van Better Places. Hoewel je je als startup natuurlijk nooit te...

Het reisbureau overbodig ?
5
Reisbijbel

Andrew Norton is een multimeadia verhalenverteller uit Canada. In zijn project de Photographer Series maakt hij een aantal portretten van...

Zoektocht naar de mooiste skatefoto's
6
Reisbijbel

Reizen mongolie

Rondreis Mongolië, 18 dagen

Rondreis Mongolië, 18 dagen

Tijdens deze reis ontdek je hoe vriendelijk de bevolking van dit eens zo gevreesde land is. Hoogtepunten die je gaat zien zijn o.a. Amarbayasgalant, Terkhiin Tsagaan Nuur, Khongoryn Els, Erdene Zuu en Khar Korin.

land mongolie
aanbieder Djoser
prijs vanaf 2895
reisduur 18 dagen
Rondreis MONGOLIË - 23 dagen; Overnachten op eindeloze grasvlaktes

Rondreis MONGOLIË - 23 dagen; Overnachten op eindeloze grasvlaktes

Mongolië geeft de geheimen van de uitgestrekte steppen steeds meer prijs aan de nieuwsgierige buitenwereld. Je ontmoet een volk van herders en ruiters. Onderweg rijd je door een adembenemend landschap, bestaande uit eindeloze grasvlakten en zacht glooiende heuvels. Hier en daar zie je een ‘ger’, een traditionele nomadentent, staan. Dit eeuwenoude symbool van het Mongoolse landschap is nog steeds springlevend. Ook jij zult tijdens je Mongolië rondreis regelmatig overnachten in ‘gers’.

land mongolie
aanbieder Koningaap
prijs vanaf 2795
reisduur 23 dagen
Mongolië - Wandelreis

Mongolië - Wandelreis

Avontuurlijke wandelvakantie door het weidse Mongolië. Ontdek de verrassende en gevarieerde landschappen die Mongolië te bieden heeft. Verken te voet beschermde natuurgebieden als het Gurvan Saikhan National Park en het vogelrijke Yoliin Am National Park. Maak een vierdaagse trektocht met yaks in het Hangai Mountains National Park, langs prachtige meren, door berkenbossen en bloemrijke valleien. Ga in het Hustai National Park op zoek naar het przewalskipaard. Struin over de zingende zandduinen van Hongor Sands. Het Ikh Gazriin Chuluu Nature Reserve, met zijn gepolijste bergen van miljoenen jaar oud, is de plek waar argali schapen en siberische steenbokken zich thuisvoelen. In het Ikh Nart Nature Reserve zijn de fossiele resten de stille getuigen van een lang bewoonde geschiedenis, hoe bijzonder om hier ‘door de tijd’ te wandelen. Tijdens deze reis, met maar liefst 9 wandeldagen, verblijven we het merendeel in gers, dé manier om de Mongoolse cultuur te beleven.

land mongolie
aanbieder SNP
prijs vanaf 0
reisduur 21 dagen
Groepsreis Transsiberië Express; Van Moskou tot Beijing

Groepsreis Transsiberië Express; Van Moskou tot Beijing

Een langgekoesterde droom wordt werkelijkheid. Twee weken lang met de beroemde Transsiberië Express door de natuurpracht van Siberië en Mongolië, een afstand van totaal 7865 kilometer! Natuurlijk wil je wat langer genieten van de gebieden waar je doorheen raast. Vandaar dat je voor een paar dagen uitstapt in Irkutsk en Ulaan Baatar, alvorens je Beijing binnenrolt.

land mongolie
aanbieder Shoestring
prijs vanaf 2599
reisduur 18 dagen / 17 nachten dagen