Mozambique

(Sub)tropisch

klimaat

Klimaat Mozambique

Er zijn warme subtropische klimaten en tropische klimaten in Mozambique. Grote delen van het land bestaat uit savanne, waarbij er niet veel meer regen valt dan in Nederland. 

Mozambique kent een regenseizoen, dat gelijk valt met de lokale zomer, onze winter. Van januari tot maart is er een hoge luchtvochtigheid, en wordt het aan de kust 27 tot 29 graden. In het binnenland is het een aantal graden lager en in de hogere gebieden is er meer regen te verwachten. 

Het droge seizoen is in de lokale winter (Nederlandse zomer). Van april tot september heeft Mozambique het beste klimaat: warm en meestal droog, afgekoeld met zwoele zeewinden.

Orkanen

Mozambique ligt op de aanvoerroute van orkanen, maar het ten oosten van Mozambique gelegen eiland Madagaskar werkt als een soort buffer die de meeste tropische depressies opvangt voordat ze Mozambique kunnen bereiken. In de periode van eind oktober tot medio maart moet je echter altijd rekening houden met de kans op zware buien, stormen of zelfs orkaankracht.

 

Risico's

reisadvies

Er zijn risico"s voor reizen naar Mozambique. De situatie in heel Mozambique is onvoorspelbaar. Er kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. 

Daarnaast is het verkeer onveilig, met name het openbaar vervoer in Mozambique. De staat van onderhoud van de voertuigen is slecht en er wordt hard en slecht gereden. Reis na zonsondergang niet buiten de grote steden. De wegen zijn onverlicht en er is een verhoogde kans op criminaliteit. Hou in je auto de ramen dicht en de deuren gesloten, ook als je in een taxi zit. Verzet je niet bij een overval of beroving. 

LET OP: De situatie in Mozambique kan snel veranderen. Daarom is het belangrijk om voor vertrek altijd het meest actuele advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te checken op haar site. Dat kan hier

In 2016 zijn in de centrale regio’s van Mozambique bijvoorbeeld incidenten geweest tussen regeringspartij Frelimo en oppositiepartij Renamo. Sinds eind 2016 is een bestand van kracht tussen beide partijen en is het rustig gebleven, maar de situatie in het land blijft onvoorspelbaar. 

Piraten voor de kust

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan. Dat komt voornamelijk bij Somalië voor. Ook in Mozambique heeft zich een geval voorgedaan. Reist u naar of in de Indische Oceaan bij Mozambique? Houd hier dan rekening mee.

Criminaliteit

- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.

Malaria

Vaccinaties

Er komt in Mozambique malaria voor en malariatabletten worden aanbevolen, net als anti-muggenmaatregelen.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Mozambique alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je het land binnenkomt in een gele koorts land bent geweest of tijdens een overstap langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Vaccinatie tegen gele koorts is ook verplicht als je in de zeven dagen voordat je Mozambique binnenkomt een van de volgende landen met een laag risico op gele koorts hebt bezocht: Sao Tome en Principe, Somalië en Tanzania. Als je uit Zuid-Sudan, Argentinië, Frans-Guyana en Paraguay komt is een gele koorts vaccinatie niet verplicht.

Een cholerastempel is verplicht als je Mozambique over land binnenkomt.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Mozambique aangeraden:
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Mozambique.

Ja

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Mozambique

Nederlandse Ambassade

Tel. 00-258-1-490031

E-mail: map@minbuza.nl

Belgisch Ereconsulaat Maputo

Tel nr. + (258) (1) 492.009

E-Mail: maria.costa@diplobel.be

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Ja

visumplicht

Reisdocumenten voor Mozambique

Voor Mozambique heb je nodig:

- Een paspoort dat na vertrek uit Mozambique nog minimaal 6 maanden geldig is
- Een visum
- Retourticket en bevestiging van je verblijfadres

Visum

Voor een bezoek aan Mozambique is een visum verplicht. Je kunt kiezen tussen een visum voor 1 maand of een visum voor 2 maanden. Het visum waarmee je 1 maand in Mozambique mag blijven kost ongeveer € 60,- en het visum waarmee je 3 maanden in Mozambique mag blijven kost € 120,-. Beide visa voor Mozambique kun je aanvragen bij de ambassade van Mozambique in Brussel: hier.

Stempel

Let erop dat de immigratiedienst van Mozambique een inreis- of uitreisstempel in je paspoort zet als je het land binnenkomt of verlaat.

Tips van de ambassade

Je bent in Mozambique verplicht je te identificeren met een geldig paspoort of geldig identiteitsbewijs uit Mozambique. Je bent strafbaar als je dit niet kunt laten zien. Een gestempelde kopie van een paspoort wordt niet geaccepteerd als origineel. Zorg dat je goede kopieën op een veilige plek bewaart.

Adressen ambassades Mozambique in Nederland en België

Nederland

Mozambique heeft geen ambassade in Nederland. De dichtstbijzijnde ambassade van Mozambique bevindt zich in België.

België

Ambassade Mozambique
Sint-Michielslaan 97
1040 Etterbeek

Tel nr. 02.736.00.96
Fax: 02.732.06.64

E-mail: info@embassyofmozambique.be

Metical

Valuta

De munteenheid voor Mozambique is de Metical. Er zijn momenteel biljetten in omloop van 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 meticais en munten van 1, 5, 10, 20 en 50 cent (centavos) en van 1, 2, 5 en 10 meticais.

Pinnen en creditcard

Je kunt in de grote steden van Mozambique gewoon pinnen, met name bij de bank Millennium Bim. Maar reken op het platteland niet al te vaak op een pinautomaat. Internationale creditcards worden in luxe hotels, een aantal winkels en restaurants in Maputo geaccepteerd. Buiten Maputo worden creditcards niet gebruikt. Je kan contant geld als 

Banken

De banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 11.00.

feestdagen

Feestdagen Mozambique

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Mozambique zijn:

Nieuwjaar

1 januari

Dag van de Helden

3 februari

Vrouwendag

7 april

Dag van de Arbeid

1 mei

Onafhankelijkheidsdag

25 juni

Dag van de Overwinning

7 september

Dag van de Strijdkrachten

25 september

Dag van de Vrede

4 oktober

Maputo Dag

10 november

Family Day

25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

+1

tijdsverschil

Tijdsverschil Mozambique

In Mozambique is het tijdens onze wintertijd één uur later dan in Nederland en België. Gedurende onze zomer is er geen tijdsverschil met Nederland en België.

Portugees

taal

Taal in Mozambique

De officiële taal in Mozambique is het Portugees. 

Rustige noorden

Het zuidelijke deel van Mozambique is het best ontwikkeld en wordt het meest bezocht door toeristen. Trek dus naar het noorden voor de rust!

Reis naar het noorden

In het slechts sporadisch bezochte noorden van Mozambique zijn de paradijselijke eilanden met totaal verlaten stranden. Ook vind je hier de ruige wildernis van Afrika waar je het grote wild kan spotten.

WTC

Artikelen over Mozambique

Een safari naar Afrika staat hoog op het verlanglijstje van veel avontuurlijke reizigers. Wild, mooie lodges en natuurlijk schitterende natuur....

Veilig en gezond op safari naar Afrika: tien tips
1
Reisbijbel

Reizen mozambique

Kruger & Mozambique Hideaway

Kruger & Mozambique Hideaway

Een juweel van een Hideaway! Luxe in het Krugerpark gecombineerd met luxe in Mozambique. U wordt volledig in de watten gelegd tijdens deze reis en het zal u aan niets ontbreken. Bent u nieuwsgierig geworden?

land mozambique
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 7495
reisduur 8 dagen
Limpopo & Mozambique Experience

Limpopo & Mozambique Experience

Wilt u iets anders dan het reguliere? Probeer dan onze autoreis waarbij u de onbekende provincie Limpopo verkent met het Pilanesberg National Park en het Welgevonden-reservaat, op zoek naar de Big Five, om vervolgens heerlijk te relaxen aan het strand in het ongerepte Mozambique.

land mozambique
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1461
reisduur 9 dagen