Paraguay

Divers

klimaat

Paraguay heeft vier klimaatzones. De noordelijke helft heeft een tropisch moessonklimaat, de zuidelijke helft een warm zeeklimaat, het Gran Chaco Laagland een warm steppeklimaat en tegen de grens met Brazilië zijn er een aantal kleine gebieden die een tropisch regenwoudklimaat hebben. 

De neerslag die valt kan per jaar enorm wisselen. Het is het hele jaar warm, in de winter kan het 's nachts wel enorm afkoelen. In de Paraguyaanse zomer, van december tot en met februari, kan het erg heet en vochtig zijn. Het kan wel 40 graden worden, met name in de Chaco. Van maart tot en met mei – de Paraguyaanse herfst – en van september tot november – de Paraguyaanse lente – is het minder warm. Dat is meteen de beste reistijd. 

Risico's

reisadvies

Risico's voor reizen naar Paraguay hebben met name met criminaliteit te maken. Wees alert op diefstal met geweld en draag geen zichtbare sieraden of juwelen. Let goed op geld, paspoort en andere waardevolle documenten, vooral bij treinstations en busstations. Vooral in de hoofdstad Asuncion komen gewapende overvallen en berovingen voor. Vermijd wijken als Chacarita (dicht bij kathedraal en congres) na zonsondergang. 

Ook in de grensstreken en in Ciudad del Este is veel criminaliteit. Dat heeft te maken met drugshandel in deze gebieden.
Er kunnen overstromingen plaatsvinden. 

Bekijk altijd het meest recente reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier. 

Nee, tenzij

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Paraguay alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Paraguay binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Paraguay aangeraden:
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
- inenting tegen gele koorts 

Malaria

Er komt in Paraguay malaria voor, in het grensgebied met Brazilië van oktober t/m mei. Het risico om de ziekte te krijgen is echter niet groot. Anti-muggenmaatregelen worden geadviseerd, malariatabletten zijn volgens reizigersartsen niet nodig in dit deel van Paraguay.

Nee

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Paraguay

Er is geen Nederlandse ambassade meer in Paraguay. Je kan hier terecht voor meer informatie.

Belgische Ere-Consulaat Asuncion
Ruta II - Km 17,5
Capiata (Asuncion)

Postadres:
Casilla del Correo 1210 Asunción

Tel. + (595) (28) 33.326
Fax (595) (28) 33.327

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Nee

visumplicht

Reisdocumenten voor Paraguay

Voor Paraguay heb je nodig:

- Een paspoort dat bij aankomst in Paraguay nog minimaal 6 maanden geldig is

Visum

Voor een verblijf in Paraguay van minder dan 3 maanden is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Controleer voor vertrek altijd de meest actuele eisen, er kan altijd iets zijn veranderd.

Adressen Paraguayaanse ambassade in Nederland en België

Nederland
Paraguay heeft geen ambassade in Nederland. De dichtsbijzijnde ambassade van Paraguay bevindt zich in België.

België
Ambassade Paraguay
Avenue Louise 475, 12e etage
1050 Brussel

Tel nr. 02.649.90.55
Fax: 02.647.42.48

Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-17:00

Guaraní

Valuta

De munteenheid van Paraguay is de guaraní. Er zijn munten van 50, 100, 500 en 1000 guaraní en bankbiljetten van 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 guaraní.
Je kunt vaak ook betalen met euro’s en Amerikaanse dollars. 

Je kunt met een bankpas pinnen in Asunción. Creditcards worden niet overal geaccepteerd. 

feestdagen

Feestdagen Paraguay

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Paraguay zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Dag van de Helden 1 maart
Dag van de Arbeid 1 mei
Onafhankelijkheidsdag 15 mei
Chaco Armistice Dag 12 juni
Maria Hemelvaart 15 augustus
Slag bij Boqueron-dag 29 september
Dag van de maagd van Caacupé 8 december
Kerst 25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Paraguay nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

-5, -6

tijdsverschil

In Paraguay is het in gedurende onze wintertijd 5 uur vroeger dan in Nederland en België. In onze zomer is het in Paraguay 6 uur vroeger.

Spaans

taal

Taal in Paraguay

De officiële taal van Paraguay is het Spaans.

Naast het Spaans wordt er in Paraguay door bijna iedereen het Guaraní gesproken. Daarmee is Paraguay het land in Zuid-Amerika waar het oorspronkelijke Indiaans nog het meest wordt gesproken. Naast het Spaans en het Guarani worden in Paraguay ook nog vele verschillende andere Indianentalen gesproken.

In de belangrijkste toeristische centra spreekt men ook wel wat Engels. Desondanks kan een Spaans woordenboekje erg handig zijn.

Asunción

Hoofdstad Asunción ligt op de grens met Argentinië en is geen bekende trekpleister, maar wel de moeite waard. 

Hoofdstad Asunción

Je vindt hier chaotische combinaties van hoogbouw en schuren, groene vlaktes en heuse winkelstraten. Liefhebbers van musea kunnen in het Museu del Barro terecht. 

Trinidad

De Jezuïtenvestiging Trinidad is zeker een bezoek waard. 

Jezuïtenvestiging Trinidad

De Jezuïten probeerden in de zeventiende eeuw voet aan de grond te krijgen in Paraguay, maar dat is niet gelukt. De missie is in 1768 leeg komen te staan. Toen  werd het verdrag van Madrid gesloten. De zogenaamde 'reducties' hadden als doel de inheemse bevolkingen beschermen tegen de slavernij, maar de vraag was of de indianen hier ook niet min of meer gedwongen werden tot een bepaald leven. 

Iguaçu Falls

De 270 tot 300 watervallen Iguaçu Falls liggen op het drielandenpunt van Brazilië, Paraguay en Argentinië. 

Iguaçu Falls

Het aantal watervallen is afhankelijk van de hoeveelheid water die door de rivier Iguaçu stroomt. Het geheel is maar liefst 2,7 kilometer breed en de watervallen zijn tot 82 meter diep. 

WTC