Beste tips voor je bezoek aan Siem Reap

Verre Avonturen
reistips ankor wat
Het Cambodjaanse Siem Reap is de plek waar je de beroemde tempels van Ankor kan zien. De meeste reizigers blijven er echter een paar dagen, want er is meer te doen. Reisbijbel verzamelde de beste adresjes en tips voor je lokale ervaring.
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Joep Kolijn

De meeste reizigers blijven een paar dagen in Ankor Wat en Siem Reap, want er is meer te doen dan alleen het bezoeken van het tempelcomplex. Reisbijbel verzamelde de beste adresjes en tips voor je verblijf in Siem Reap.

Reistips Ankor Wat

Huur een fiets voor je bezoek aan Ankor Wat

Natuurlijk. Je kan net als vele andere reizigers -jaarlijks een miljoen!- een georganiseerde trip naar de tempels van Ankor Wat boeken. Instappen in een busje of tuk-tuk en je rond laten rijden door het gebied. Uitstappen bij de verschillende tempels en je daarna weer verder laten rijden. Maar dan mis je heel veel! De tempels liggen namelijk in een prachtige omgeving.

Om dat echt te beleven huur je in Siem Reap voor een dollar tot zo’n vijf dollar een prima fiets en ga je zelf op pad. De route wijst zichzelf en je kan stoppen wanneer je wilt. Reis je met kinderen, overweeg dan om voor een dollar extra een tandem te nemen. Huur je fiets sowieso de dag ervoor vast aan het eind van de middag, dan betaal je vaak niets extra’s en kan je ’s ochtends meteen om zes uur, half zeven op pad. Zo vermijd je de warmte en drukte.

Sommige hotels hebben gratis fietsen te leen en er zijn ook White Bicylces te huur voor slechts twee dollar per dag. Wellicht overbodig te melden, maar er worden bij diverse ingangen ook olifanten aangeboden waar je op kan rijden. Dat moet je dus niet doen. Het rijden op olifanten in Cambodja draagt bij aan het in stand houden van het misbruik van dieren voor toerisme.

Tips Ankor Wat

Tip van Reisbijbel: “Scooters zie je overal staan, fietsen moet je in Siem Reap iets harder zoeken. Wij vonden goede fietsen bij Ankor Pich Services, in het straatje tussen de benzinepomp en het Park Hyatt Hotel aan de Sivutha Boulevard, naast het Bugs café, waar je allerhande insecten kan eten.”

In Angkor kan je langs de weg onderweg overal eten, houdt bijvoorbeeld een picknick bij een van de straatstalletjes op de weg terug naar Siem Reap. Voor een dollar krijg je een eenvoudige maaltijd van noedels met ei. Let wel op dat de apen, aangemoedigd door een deel van de toeristen, niet op je schoot gaan zitten. Je kan natuurlijk ook in een van de restaurants eten, maar dan ben je vast meer geld kwijt en kan je je plekje in de natuur niet zelf uitkiezen!

Kaart Ankor Wat

Koop je ticket de dag ervoor vast

Neem voldoende water mee en koop je ticket de dag ervoor ook vast, het kantoor ligt niet op de route naar Ankor en dan kan je ’s ochtends meteen op pad. De dag begint vroeg in Cambodja, vanaf vijf uur ’s ochtends is het tempelcomplex al geopend.
Kinderen jonger dan twaalf betalen geen entree, zorg wel dat je alle paspoorten meeneemt, er wordt streng gecontroleerd en er komt een foto op je ticket om doorgeven of -verkopen te voorkomen. Je betaalt 37 dollar (2023) voor een dagpas.
Meerdaagse tickets bieden korting, dus mocht je echt alles willen zien en voldoende tijd hebben, overweeg dan zo’n toegangskaart te kopen. Drie bezoeken in tien dagen kosten 62 dollar en zeven dagen in een maand 72 dollar. Je kan de tickets ook online aanschaffen. Bekijk de officiële site van de overheid voor nog meer informatie.

Tip van Reisbijbel: “Wil je wat hulp bij het organiseren van je lokale ervaring in Cambodja? Maak dan gebruik van de kennis van local Eric van Local Hero Travel. Hij woont in het buurland Vietnam en kent alle leuke plekjes in Vietnam, Cambodja en Thailand.”

Volg een yoga-les

Net als Reisbijbel een yoga-les in Azië op je bucketlist staan? Siem Reap biedt een yogacentrum, zonder teveel poespas en zweverigheid. De studio is vlakbij Pub Street, en vrijwel naast Blue Pumpkin, waar je na je les heerlijke, ietwat dure ijsjes kan eten, met heel grote bollen. Je hoeft je niet vooraf aan te melden, er is drie keer per dag inloop en er zijn matjes.

De eerste serie start om half negen, om vier uur kan je meedoen met Hot Yoga en om half zes is er een speciale sunset class, met geweldige zonsondergang vanaf het dakterras. Heel bijzonder moet de sunrise Yoga bike Tour zijn, hiervoor meldt je je met fiets rond vijf uur in de ochtend en rijdt je samen naar de tempels. Check de actuele tijden via de site: www.ahimsa-academy.com. Je betaalt 8 euro per keer, wil je een langere retreat doen, overleg dan even met de Schotse eigenaar Thomas Ogram.

Tip van Reisbijbel: “De sfeer is relaxed en internationaal. Wij troffen er vooral twintigers en dertigers, maar de kinderen waren enorm welkom en hebben er een heerlijk uurtje gechilled, terwijl wij de les volgden. Geen sportkleding mee? Koop voor twee dollar een flodderig broekje in het straatje er tegenover. Je zal niet de enige zijn in een olifantbroekje!”

Siem Reap yoga

Khmer massages en maaltijden voor een paar euro

In de old market van Seam Riep beland je in een kunstmatige toeristenstad. Of het nu leuk is of niet, je kan er prima eten. Ook westerse maaltijden, maar bijvoorbeeld Triangle biedt goede Aziatische gerechten en je kan de tafel vullen met verschillende gerechtjes. Alle prijzen zijn in dollars, reken op 6-7,50 per gerecht. Er lijken een soort fixed prijzen te zijn tussen de ondernemers, echte straatstalletjes zijn er amper.

Diezelfde vaste prijzen tref er bij de vele massagesalons. Maar… die prijzen zijn heel acceptabel. Voor vijf dollar krijg je een uur lang een fijne voetmassage, heerlijk na je bezoek aan de tempels, voor zo’n 8-10 dollar een olie-massage. En reis je met kinderen? Zij zijn ook hier weer welkom en krijgen dezelfde massage, aangepast op hun postuur!

Tip van Reisbijbel: “Wij kwamen twee keer bij dezelfde massagesalon, Masterfood is tegenover de Blue Pumpkin en we kregen familiekorting. Er zijn ook luxere salons, maar de vraag is of je daar echt een veel betere massage ontvangt. Bij een voetmassage in combinatie met lichaam hoef je je kleding niet uit te doen, bij een oliemassage uiteraard wel.”

Een extra dag over: Check dan deze speciale tip om met de tuk-tuk naar de flooting village in Kompong Khleang te gaan. Ver weg van de andere toeristen!

Siem Reap Kompong Khleang

Ook naar Cambodja?

Net als ons ook een (gezins)reis naar Vietnam, Cambodja en Thailand maken? Kijk dan hier voor meer informatie! Wij reisden in samenwerking met Koning Aap met de Reisbijbel-juniors naar Vietnam, Cambodja en Thailand. Zo’n georganiseerde reis zorgt ervoor dat je je vooraf en onderweg niet druk hoeft te maken over de hoofdzaken. Je reisplan is uitgestippeld, je slaapplek geregeld en de belangrijkste excursies zijn inclusief. Handig voor je eerste verre reis of als je van gemak houdt. En, we hebben het getest, er is bij deze reizen ook genoeg vrijheid om zelf met je gezin je eigen plan te trekken! Wel zo fijn als je net als Reisbijbel van een beetje avontuur en privacy houdt. De accommodaties zijn goed en kinderen krijgen indien mogelijk een eigen kamer. Bij de gezinsreizen voor 4-12 jaar gaat lokale gids mee die Nederlands spreekt.

Kleinschalig reizen met lokale ervaring

Wil je liever zelf reizen zonder een groep, maar wel met wat hulp bij het plannen? Dan is Local Hero Travel de reisorganisatie die bij je past. Zij werken samen met lokale mensen, die voor jou de beste ervaring regelen, waarbij je dicht bij de bewoners verblijft, eet en geniet. In Cambodja helpt local Eric je aan zo’n ervaring.

Hij combineert je bezoek aan Siem Reap bijvoorbeeld met Tonle Sap, op zo’n 45 minuten kilometer afstand. Hier overnacht je bij een familie in een traditionele paalwoning en bezoek je een lokale school, markt en tempel. Of ga op zoek naar de grootste vogels ter wereld! De zeldzame Sarus kraanvogels kunnen tot wel twee meter worden. Local hero Eric is dus zowel van natuur als cultuur goed op de hoogte.