Reizigersdilemma: koffer of backpack?

Slimme Reistips

Als reiziger moet je bij iedere reis de keuze maken tussen een koffer of een backpack. Beide soorten bagage hebben zo hun eigen voor- en nadelen, waardoor de juiste keuze erg afhankelijk is van je persoonlijke voorkeuren en de reis die je maakt. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij!

tekst Fleur Besters

Ik ga op reis en neem mee… een koffer

Het grootste voordeel van een koffer is dat al je kleding en andere bagage relatief goed op zijn plaats blijft liggen. Na het openen van je koffer heb je direct overzicht en weet je dus waar je wat kan vinden. Geen ongemakkelijke taferelen waarbij je je hele backpack ondersteboven moet gooien, omdat je dat ene truitje per ongeluk helemaal onderin je tas had gepropt.

Bovendien kun je met hulp van een aantal inpaktrucs eenvoudig veel ruimte creëren in je koffer. Een groot nadeel van de koffer is het aantal kilo´s. Veel hostels hebben geen lift, waardoor je geen andere keus hebt dan al die kilo´s mee de trap op te sleuren. Ook in omgevingen zonder verharde wegen (denk alleen al aan een simpele zandweg) is een koffer hoogst ongemakkelijk.


Ik ga op reis en neem mee… een backpack

Een backpack heeft als grote voordeel dat je hem overal gemakkelijk mee kunt nemen. Stoepranden, metrostations en zelfs de jungle vormen geen enkel probleem. Bovendien is een backpack vaak wat lichter en daardoor ideaal voor langere reizen waarbij je veel onderweg bent. Ook voor een backpack zijn er speciale inpaktrucs die ervoor zorgen dat je genoeg opbergruimte hebt. Denk bijvoorbeeld aan het oprollen van je kleding en het binden van een extra paar schoenen aan de buitenkant van je backpack. Bij rugzakken zijn er drie verschillende types te onderscheiden, afhankelijk van de grote en reistijd. Op de website van Zalando staat een handige tool die je helpt bij het kiezen van de juiste rugzak. Bovendien kun je hier ook terecht voor tips om de rugzak zo praktisch mogelijk in te pakken.Ik ga op reis en neem mee… geen van beide?!

Meerdere redacteuren van Reisbijbel zweren erbij: geen rugzak of koffer, maar een zogenaamde duffel bag, een cilindervormige reistas van stof. De duffel bag heeft één groot vak dat je volledig open kunt maken en je kunt hem, wanneer hij leeg is, eenvoudig opvouwen. Wanneer je hem niet gebruikt, neemt de tas dus weinig plaats in beslag en wanneer je hem wel gebruikt, kun je gemakkelijk bij al je kleding. De duffel bag is er in verschillende maten en kan tevens als rugzak worden gedragen. Zoek je meer slimme hacks om je koffer in te pakken? Kijk dan hier!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zalando.