De (eigen)aardigheden van de Gambiaan

Gambia Afrika

Verre Avonturen

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt.

tekst André van Luttikhuizen

  Lamin

  Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er, omdat het binnen erg donker was, niet erg uitnodigend uitzag , bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak.
  Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis.
  Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. ‘It’s not me’, zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook Lamin heette. Ik vroeg hem of iedereen Lamin heette of dat de naam een speciale betekenis had. Hij vertelde ons dat in Gambia elke eerstgeboren man Lamin heet. Dat zijn er dus nogal wat. Een handig weetje.
  Gelukkig ontmoetten we Andy alsnog en hebben we met hem een aantal prachtige tripjes gemaakt.

  Juju

  Na een paar keer in hetzelfde restaurant te hebben gegeten kwamen de obers regelmatig even langs voor een praatje. Een fotootje op Facebook leidde tot de vraag of we de ober al naar zijn juju hadden gevraagd. De vraag kwam van een betrouwbaar persoon dus we besloten de gok te wagen en vroegen een ober, die we wel vaker spraken, of hij een juju had. Hij keek ons enigszins verbaasd aan, lachte een beetje, en begon te frummelen aan zijn broekriem en deed hem los. Wij kregen het allebei Spaans benauwd en vroegen ons af wat we nu weer teweeg hadden gebracht. De ober reageerde niet en vond het de normaalste zaak van de wereld. Hij haalde een leren ketting met een klein houten doosje eraan, die om zijn middel zat, tevoorschijn. Het doosje had negen vakjes en een aantal daarvan was gevuld. Zo bevatte het doosje een stukje papier met tekst, een steentje en diverse symbolen. Alle onderdelen hadden een betekenis: van het verjagen van kwade geesten tot bescherming tegen ziektes en het brengen van geluk.

  Elke Gambiaan, zelfs een baby, draagt een juju om de middel of bovenarm. De juju wordt gemaakt door een Marabout, een medicijnman die je ook met een bezoekje vereert als je een probleem hebt, ziek bent of gewoon advies wilt. De Marabout heeft een hoog aanzien in Gambia. Elke Gambiaan gelooft heilig in de krachten van deze wijze, meestal oude man. Hij heeft kennis van zowel de islam als de traditionele magische praktijken, zoals waarzeggerij.
  Een bezoek aan de Marabout gaat niet zonder een offer te brengen. Dit is meestal iets tastbaars, zoals het schenken van een dier aan een arme familie.

  Gescheiden

  Tijdens een bezoek aan de compound (leefgemeenschap van meerdere gezinnen) van onze gids kregen we ‘inside information’ hoe de rolverdeling man-vrouw binnen een gezin is geregeld.

  Mannen en vrouwen in Gambia leven gescheiden wat betreft geld en eten. Het door de man verdiende geld gaat naar zijn vrouw die er vervolgens eten van koopt en de school van de kinderen ermee betaalt. De vrouw zelf werkt meestal op de markt, waar ze fruit en groente verkoopt. Zij compenseert haar man als hij geen werk heeft, wat in het laagseizoen meer regel dan uitzondering is. Zodra hij weer geld verdient moet hij zijn vrouw de opgelopen schuld terugbetalen. De oudste zoon (Lamin) zorgt voor zijn gezin, voor zijn ouders en voor de broers en zussen voor zover ze zelf geen werk hebben. Een zware en verantwoordelijke taak, zeker als de andere familieleden geen baan heeft en Lamin in het laagseizoen ook geen werk heeft.

  De vrouwen van één familie koken om beurten en maken meestal voor twee dagen eten. Ze eten gescheiden van hun mannen maar verzorgen wel de drankjes voor hen. Kleine kinderen eten aan de tafel bij de vrouwen. Zodra de jongetjes ouder zijn verhuizen ze naar de tafel van de mannen.

  Echte mannen drinken thee

  Mannen grijpen elke gebeurtenis aan om hun favoriete bezigheid uit te oefenen: social talks over het leven. En tijdens deze bijeenkomsten, bijvoorbeeld bruiloften of een BBQ met vrienden, drinken ze veel thee. Favoriet is de geïmporteerde China Green Tea die wordt bereid in een pot op een houtskoolvuur, en wordt gedronken met veel suiker, waarbij vaak munt wordt toegevoegd. Daarnaast wordt ook wel koffie gedronken. Beide dranken worden in kleine glaasjes geserveerd en opgeschuimd door het vocht een aantal keer van grote hoogte over en weer van het ene glaasje in het andere glaasje te gieten.

  Bovenstaande is nog maar een klein deel van de vele gebruiken en gewoonten in dit prachtige land. Zo zijn er bijvoorbeeld nog:

  ● Elkaar begroeten doe je met de rechterhand, de linker is namelijk onrein
  ● Elkaar niet te lang in de ogen kijken, langdurig oogcontact kan als brutaal worden ervaren. De Gambianen worden hier zenuwachtig van.
  ● Gambianen zijn de directheid van ons niet gewend, dus wees hiermee voorzichtig

   


  Inspiratie voor Gambia

  Verre Avonturen

  Gambia Afrika

  In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt.

  Lees Meer Door: André van Luttikhuizen

  Verre Avonturen

  3 redenen om naar Gambia te gaan

  Gambia, op slechts zes uur vliegen van Nederland. Een aangenaam klimaat en ruime, schone stranden. Dat zijn op zich al genoeg redenen om naar de Smiling Coast of Africa af te reizen. Ben je nog niet geheel overtuigd? Hierbij 3 redenen om na het le

  Lees Meer Door: Eva Hopstaken

  Verre Avonturen

  Catch of the day Gambia Afrika

  Na een lange bushwandeling komen mijn vriendin, onze gids Andy en ik aan in het vissersdorp Tanji. We lopen de hoofdstraat in, een brede zandweg met links en rechts huisjes, winkeltjes en een cafeetje. We zijn al een tijdje door onze voorraad wate

  Lees Meer Door: André van Luttikhuizen

  Slimme Reistips

  Reizen tijdens Ramadan

  De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer v

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Reisorganisaties Gambia

  Reizen naar Gambia

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Verre reizen

  8-daagse combinatiereis Beleef het échte Gambia

  Ontspannen aan het strand van Kololi of Kotu én het boeiende binnenland van Gambia ervaren? Dat kan tijdens deze unieke combinatiereis! Aan de kust overnacht je in een hotel in Kololi of Kotu. In het binnenland verblijf je twee nachten in de sfeervo

  Land : Gambia
  Aanbieder : TUI
  prijs vanaf : 864.00
  Lees Meer

  Zonvakantie

  Ngala Lodge

  Wow! Boven op een klif schittert Ngala Lodge. Dit kleinschalige en karaktervolle hotel is ondergebracht in een oud koloniaal herenhuis met Afrikaanse elementen. Een verblijf in Ngala Lodge staat voor pure rust. Hier weten de eigenaren wat persoonlijk

  Land : Gambia
  Aanbieder : TUI
  prijs vanaf : 649.00
  reisduur : 8
  Lees Meer

  Reisboeken en gidsen over Gambia

  Vogelgidsen

  Vogelgids Birds of Senegal and The Gambia | Bloomsbury

  Fantastische vogelgids voor deze paradijslijke vogellanden. Veel informatie, goede tekeningen. Enig nadeel is het vrij grote formaat.The Gambia is a top birding destination, combining a terrific diversity and concentration of species with a good

  Land : Gambia
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 44.50
  Lees Meer

  Vogelgidsen

  Vogelgids voor Gambia en West-Afrika | Univision

  Deze handzame veldgids bevat foto's en relevante informatie over de meest voorkomende vogels en beschikt over een handig zoeksysteem. De CD rom bevat nog veel meer info, o.a. over de diverse habitats en ook filmfragmenten.

  Land : Gambia
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 29.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Gambia - Kleines Urlaubsparadies in Westafrika | Hupe Verlag

  Ein ansprechender, locker aufgemachter Reiseführer für aktive und interessierte Gambia-Reisende mit zahlreichen Empfehlungen für einen unbeschwerten Urlaub und spannenden Ausflügen ins Hinterland.  Brandaktuell: Die Neuauflage 2017 

  Land : Gambia
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 19.50
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Senegal - Gambia | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Gambia
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Reishandboek Gambia | Elmar

  Praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden Het reishandboek Gambia geeft je veel praktische informatie en tips over dit Afrikaanse land. Naast achtergrondinformatie over de geschiedenis, de bevolking en de cultuur worden o

  Land : Gambia
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 17.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids De vrouwen van Kafountine | Ada Rosman

  Voor de tweede keer reisde de auteur, samen met haar echtgenoot, naar Afrika’s kleinste land: Gambia. Het land in West-Afrika waar verschillende bevolkingsgroepen, met allemaal hun eigen religies, gewoontes, taal en gebruiken vreedzaam naast en m

  Land : Gambia
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.00
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Handen schudden in The Gambia | Han Bouwmeester

  Gambia, een land van tegenstellingen. Dit merkte de auteur Han Bouwmeester maar al te goed tijdens zijn reis door dit Afrikaanse land. Ondanks, of misschien wel dankzij, de tegenstellingen is Gambia een van de boeiendste landen in Afrika. Dit boek

  Land : Gambia
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 16.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Dominicus Gambia en Senegal | Gottmer

  Gids met adequate beschrijvingen van wat een land of gebied te bieden heeft voor de toerist, zonder te blijven steken bij de meest voor de hand liggende trekpleisters. Incl. plattegrondjes, illustraties en praktische tips. Waarom Gambia?De flink

  Land : Gambia
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 24.99
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Senegal, Gambia en Guinea-Bissau | Reise Know-How Verlag

  Reisgids Senegal - Gambia - Guinea Bissau van uitgeverij Reise Know-How is een duitstalige praktische reisgids voor alle leeftijden, boordevol informatie over accommodatie van budget tot luxe, vervoer en plaatsbeschrijvingen kenmerk : brede cultuur

  Land : Gambia
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 19.50
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal De muur van Kubuneh - Gambia en zuid Senegal | Ada Rosman

  Senegambia: Gambia en Senegal, twee landen die als goede buren samenleven. Twee landen die onder de naam Senegambia door het leven gaan. Ada Rosman-Kleinjan en haar echtgenoot reisden af naar dit deel in West-Afrika.Gambia: Het kleinste land van

  Land : Gambia
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 16.00
  Lees Meer
  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!