Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Reportages>Diepste kloof tot oudste oerwoud: 5 nationale parken Montenegro
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Diepste kloof tot oudste oerwoud: 5 nationale parken Montenegro

Geschreven door 

Montenegro is de ideale vakantiebestemming wanneer je zowel de sfeer van de Balkan als de Middellandse Zee wilt opsnuiven. De prachtige Adriatische kust nodigt uit om neer te ploffen op het strand, terwijl het groene, bergachtige binnenland juist aanzet tot actie! Montenegro heeft vijf bijzondere nationale parken, met allen een uniek landschap. Van de diepste kloof en één van de oudste oerwouden van Europa, tot het grootste meer van de Balkanregio. Het zal je verbazen wat de vijf nationale parken in het compacte Montenegro aan afwisselend natuurschoon te bieden hebben.

Raften in het Durmitor Nationaal Park

In het Noordoosten van het land vind je Durmitor, het grootste nationale park van Montenegro dat sinds 1980 een plaats op de werelderfgoedlijst van UNESCO heeft. Park Durmitor bestaat uit een bergmassief met pieken van boven de 2000 meter, hierdoor zijn in het park ook verscheidene gletsjermeren te bewonderen. Ook de op één na diepste kloof van de wereld ligt in dit park. Door die kloof stroomt de Tararivier, waar in de zomer geraft kan worden. Een bezoekje aan park Durmitor wordt met een wildwater rafting tour ongetwijfeld een vette ervaring!

Fotograaf: Mecklreiter, Flickr

Bijzondere vogels en middeleeuwse kloosters aan het Skadar meer

Het Skadar meer is het grootste meer van de Balkanregio en vormt tevens de natuurlijke grens tussen Montenegro en Albanië. Het meer is het enige nationale park van Montenegro dat gedomineerd wordt door water. Het drassige noorden van het meer biedt de ideale omstandigheden voor de 281 vogelsoorten die hier overwinteren. Naast een bijzonder ecosysteem staat het Skadar meer bekend om zijn interessante historie. Aan de oevers van het meer vind je archeologische plaatsen, middeleeuwse kloosters en folkloristische architectuur.

Fotograaf: Imke Stahlman

Eeuwenoude bomen in Nationaal Park Biogradska Gora

Het Biogradska Gora park in het Bjelasica bergmassief bestaat uit bossen, meren, bergen en groene Alpenweides. Het Biogradska gletsjermeer is min of meer het centrale punt van het park en de wandeling er omheen is adembenemend. Het park is één van de oudste beschermde natuurgebieden ter wereld en één van de laatst overgebleven oerwouden in Europa. De bomen zijn gemiddeld 400 jaar oud en zijn soms wel meer dan 40 meter hoog. Kinderen kunnen zich dan ook prima vermaken in Biogradska; de wandelroutes rondom het meer zijn redelijk eenvoudig, en met een beetje geluk spot je een paar van de meer dan 80 vlindersoorten die in het park te vinden zijn.

Tip van Reisbijbel: "Zorg voor geschikt wandelschoeisel bij zo'n tocht; de ondergrond is namelijk erg afwisselend in Biogradska. Dit artikel met tips voor het vinden van de juiste wandelschoenen kan hierbij van pas komen."

Wandelschoenen

Nationaal park Lovcen, waar twee klimaatzones samenkomen

Nationaal park Lovcen ligt op zowel de Mediterrane als continentale klimaatzone. Dit zorgt voor een grote verscheidenheid aan flora en fauna, ook bijzonder in de regio. Het Lovcen park staat bekend om zijn medicinale planten en heerlijke honing. Ook kun je hier, als je geluk hebt, de bjelogrudi egel en de crnogorska woelmuis tegen het lijf lopen. Het culturele erfgoed in het park wordt gedomineerd door een gedenkteken die van grote waarde is voor de Motenegrijnse geschiedenis. Dit gedenkteken, het mausuleum van de Montenegrijnse heerser en dichter P.III P. Njegoša, staat aan de oever van het Crest meer.

Fotograaf: SarahTz

Super schoon water in Nationaal park Prokletije

Op de grens met Albanië ligt het nationaal park Prokletije. Het woord Prokletije betekent onherbergzaam en daarmee past het perfect bij de ongerepte natuur die er te vinden is. Het is het laatste park dat aan het rijtje van nationale parken werd toegevoegd in 2009 en ook het meest bergachtige. Prokletije staat bekend om zijn vele meren en rivieren die zo schoon zijn, waardoor er een unieke verscheidenheid aan vissen, amfibieën en reptielen voorkomt. Maar ook grotere dieren voelen zich thuis in het nationaal park Prokletije, zo leven hier zelfs lynxen en bruinen beren.

Meer lezen over de Balkanregio

Benieuwd wat de Balkanregio nog meer te bieden heeft? Lees dan ook de reportages van Reisbijbel over Kroatië en Macedonië.

YouTube-iconVolg ons Facebook!

  • reportages

  • vliegtickets

  • bijzonderbestemmingen

  • lofoten videoOp auto-avontuur in IJslandSocialmedia-reis door Zuid Amerika

    Rondreis door Togo en Beninfoto-video/video-s/de-terugreis

  • reisoranisatie-logos

Single Reis Duitsland Kerst in Lippstadt

024
€ 399.00
Kerstreis speciaal voor singles naar o.a. Oberhausen, het Sauerland en Schloss Detmold

Groepsreis weekend break out Ardennen, 3 dagen

97 1463 Groepsreis Ardennen Belgie Singlereis 4
€ 219.00
Wij kennen je twijfels; Je wilt er graag een weekendje tussenuit, maar hooguit voor een paar dagen. Dat vind je namelijk lang genoeg met een stel onbekenden. Dan kan het ook niet te veel tegenvallen.