Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Reportages>Fietsend, wandelend en cultuur snuivend door Luxemburg reizen
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Fietsend, wandelend en cultuur snuivend door Luxemburg reizen

Geschreven door  Sanne Helbers

Luxemburg is niet groter dan de provincie Groningen en is voor een derde bedekt met bos. Daaraan dankt dit groothertogdom zijn bijnaam van het ‘groene hart van Europa’. En groen is het zeker: van de dikke bossen van de Ardennen in het noorden tot de uitgestrekte wijnvelden langs de Moezel in het Zuidoosten. De verschillende regio’s zijn gemakkelijk binnen een paar dagen te verkennen en bieden ieder iets anders. Ben je op zoek naar een actieve, veelzijdige outdoortrip voor een lang weekend? Verken de Luxemburgse bossen eens!

Fietsend en wijn proevend de Moezel langs

In het dal beneden glinstert de meanderende Moezel in het zonlicht. Eromheen glooiende heuvels vol wijnranken. 42 Kilometer lang is het wijngebied van Luxemburg dat zich in het zuidoosten langs de rivier uitstrekt. Ontdek het per fiets of te voet en stop onderweg langs verschillende wijnhuizen voor een proeverij. Want de regio staat bekend om zijn, vooral witte, wijnproductie. Ooit door de Romeinen geïntroduceerd en inmiddels zo kenmerkend voor het land, dat ook zanger Sting er een wijngebied kocht, waar hij sindsdien zijn gasten uitnodigt voor exclusieve proeverijen van zijn eigen lokaal gebottelde Crémants de Luxembourg, Gewurzstramieners en de typisch Luxemburgse wijn Auxerrois.

StMartin wijnkelder Moezel

Tip van Reisbijbel: "Bezoek een van de diverse wijnhuizen, zoals St. Martin, het enige wijnhuis waar je ook in de kelders mag kijken die zich 1 kilometer onder de grond uitstrekken en zo’n 90.000 flessen herbergen (. Begin je verkenning van het gebied in de regiohoofdstad Remich. Het dorp heeft veel hotels en restaurants waar je kunt verblijven en je kunt er fietsen huren."

Eerste Europese wandelpaden

Reis je iets verder door naar het noorden, dan kom je in de regio Müllerthal. Bekend om de goede wandelpaden en de natuur, met dramatische rotsformaties en lieflijk kabbelende beekjes die zo aan de geest van Jean-Jacques Rousseau ontsnapt hadden kunnen zijn. In de 19e eeuw, tijdens de romantiek, was dit dan ook een van de eerste gebieden in Europa waar wandelpaden werden aangelegd voor toeristen. Fameus is het Müllerthalpad dat 112 kilometer beslaat en in drie verschillende wandelingen is opgedeeld. Route één start in Echternach en wordt gekenmerkt door culturele stops. Route twee voert door het hart van de regio langs rotsformaties en wordt ook wel de natuurtrail genoemd. Route drie is het erfgoedpad en loopt langs kastelen in de omgeving. Je kunt ze afzonderlijk lopen, samen nemen ze ongeveer zes dagen in beslag. Je bagage kan dagelijks naar je nieuwe overnachtingsplek worden gebracht. Meer informatie vind je hier.

Mullerthaltrail - Mullerthal

Gratis bergschoenen en kaarten

De Müllerthaltrail is tot beste wandelpad in Europa verkozen en dat lokte hier in 2016 150.000 wandelaars naartoe. De paden zijn goed en duidelijk aangegeven en kunnen zonder gps of kaart gelopen worden, met als doel dat wandelaars volledig van de natuur kunnen genieten: een digitale detox.

Tip van Reisbijbel: "Het plaatsje Müllerthal is de uitvalsbasis voor wandelen in het gebied. In de Heringermolen kan je wandelkaarten en uitgebreide informatie vinden. Logeer je in de omgeving op een camping of in een hotel, dan kun je hier gratis wandelschoenen lenen."

Bourscheid castle - Ardennen

Middeleeuwen in de Ardennen

Nog iets verder naar het noorden vind je de Luxemburgse Ardennen. De kleine, kronkelende wegen krullen door de groene heuvels en bieden mooie uitzichten op de dichte bossen en middeleeuwse kastelen die deze regio kenmerken. Bovenop een berg torent kasteel Vianden hoog boven het gelijknamige stadje uit. Langs de weg ernaartoe kun je stoppen voor mooie uitzichten op dit middeleeuwse tafereel, dat in eeuwen niet veranderd lijkt. Vervlogen tijden zijn voelbaar in dit goed gerenoveerde kasteel dat ook op de lijst van UNESCO Werelderfgoed staat (iedere dag geopend vanaf 10 uur, €7,- voor volwassenen).

De rivier de Our stroomt door het plaatsje en vormt een natuurlijke grens met buurland Duitsland. Vianden telt zo’n 1.800 inwoners, maar trekt jaarlijks duizenden toeristen vanwege het kasteel en de vele festivals die door het hele jaar worden georganiseerd in het dorp, dat zichzelf nog altijd een stad noemt. Het heeft dan ook stadsrechten sinds de 14e eeuw en zelfs een eigen dialect. Victor Hugo was een graag geziene beroemdheid in de stad. Hij was zo’n liefhebber, dat hij zich persoonlijk inzette voor meer PR voor het stadje dat in zijn ogen niet bekend genoeg was. In de stad vind je nog altijd een museum over de schrijver en vanaf Vianden kun je ook een wandeling starten op het 24 kilometer lange Victor Hugopad naar Ettelbruck. Vanaf dit plaatsje vertrekken meerdere wandelpaden, bijvoorbeeld het pad langs de Our. Kijk hier voor meer informatie over de regio en overnachtingsplekken. 

Kasteel en stad Vianden -

Hoe kom je in Luxemburg?

Uiteraard kun je in zo’n vier uur (vanaf Utrecht) zelf naar Luxemburg rijden. Maar Luxemburg zet ook in op reizen per openbaar vervoer. Per trein kun je reizen naar Ettelbruck in de Ardennen en binnen het land kun je je gemakkelijk verplaatsen per trein of bus. Met de Luxembourg Card kun je zelfs gratis gebruik maken van trein en bus in heel het land. Je koopt hem voor 1, 2 of 3 dagen (per persoon of als familiekaart voor 2 tot 5 personen). Daarnaast krijg je met de kaart gratis toegang tot de meeste musea en attracties in het land. De kaart is een jaar geldig en kan dus ook op verschillende momenten gebruikt worden. Gebruik hierbij de onlangs gelanceerde app, waarmee je precies ziet welke attracties bij je in de buurt liggen, wat ze kosten en hoe je er met het openbaar vervoer komt. Meer informatie: http://www.visitluxembourg.com/nl/luxembourg-card.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

YouTube-iconVolg ons Facebook!

  • reportages

  • vliegtickets

  • bijzonderbestemmingen

  • lofoten videoOp auto-avontuur in IJslandSocialmedia-reis door Zuid Amerika

    Rondreis door Togo en Beninfoto-video/video-s/de-terugreis

  • reisoranisatie-logos

Autorondreis Roemenie

088
€ 216.00
Autorondreis Roemenië op basis van logies en halfpension

Busreis Engeland en Schotland Highlights Highlands

144
€ 1089.00
11-daagse rondreis per touringcar naar Engeland en Schotland met o.a. Oxford, York, Loch Ness en Edinburgh