Het Oostenrijkse skigebied Montafon helpt skiërs zowel op als off-piste op pad

Witte belevenissen

Skigebied Montafon is een dal in Vorarlberg, de meest westelijke provincie van Oostenrijk. Je kan er skiën op de piste, maar er zijn ook volop off piste-mogelijkheden. En, het is geschikt voor zowel gevorderde als minder gevorderde skiërs, met kleine en grotere kinderen, niet-skiërs die wel van wandelen houden of andersom!

tekst Liesbeth Brederode

Voor ons Nederlanders ligt Montafon relatief dichtbij: je rijdt er vanuit Utrecht in 8,5 uur heen. Je vermijdt de drukte rond München, rijdt bij Bregenz Oostenrijk binnen en precies daar waar de snelweg overgaat in een N-weg neem jij de afslag om het Montafon-dal in te rijden. Het gebied staat dankzij de ligging tegen de Arlberg bekend als sneeuwzeker.

De Montafoners hebben veel geïnvesteerd in de wintersportmogelijkheden én ze hebben de informatievoorziening Op de app vindt er niet alleen de ski- en wandelroutes, maar ook alle informatie over off-piste tochten met gids, lawine safety instructie en de  liften die open. De app is vooral handig als je er bent. Wil je je onderdak nog regelen en graag overnachten bij locals, dan is de website van Montafon handiger.


Silvretta Montafon


Centraal in het dal ligt Silvretta Montafon, dat met zijn 140 pistekilometers het grootste is van het skigebied en voor alle niveaus uitdaging biedt. Voor gevorderde skiërs is een dag of vier voldoende om het gebied te verkennen, minder gevorderde skiërs vermaken zich gemakkelijk de hele week. De Montafon skipas kost €250 voor 6 dagen in het hoogseizoen (2018) en is naast het Silvretta-skigebied ook geldig voor de overige gebieden van het Montafon. Daarmee vergroot je je actieradius naar 220 pistekilometers.

Skiroutes in plaats van pistes


Overal in het gebied zijn bovendien skiroutes te vinden: ongeprepareerde, maar wél bewegwijzerde en lawine-gezekerde afdalingen. De allermooiste is de skiroute door het Gauertal in het skigebied van Golm. Ben je onderaan die afdaling in Latschau aangekomen, sla dan het Schauraum bij het stuwmeer niet over. In dit informatiecentrum leer je hoe bergmeren op verschillende hoogte als batterij fungeren en zo het skigebied van stroom voorzien. Hoezo duurzaam?!

 



Freeride center Montafon


Er zijn volop off-piste mogelijkheden door het hele gebied. Er is een Freeride-center bovenaan de Grassjoch waar ervaren locals je informeren over de actuele omstandigheden en mogelijkheden. Er worden toerskitochten georganiseerd: de Madrisa Rundtur moet de mooiste zijn. Ook kun je je inschrijven voor een instructiemiddag met uitleg over sneeuwcondities en lawinegevaar en een freeride-dag waarop je met een gids een berg op klimt om vervolgens aan de andere kant door de ongerepte sneeuw naar het dal te skiën. Nog een tip voor techneuten: elke dinsdagmiddag kun je een kijkje nemen achter de schermen van de bergbahnen van Gargellen, waarin je leert over het onderhoud van de pistes, het maken van sneeuw en hoe de skiliften werken.

Wandelen en langlaufen in Montafon


Heel fijn aan dit gebied is dat alles zo ongelofelijk goed aangegeven staat. Dat geldt niet alleen voor de skigebieden; ook de langlaufloipes en winterwandelroutes zijn perfect bewegwijzerd. Er is voor elk wat wils: kort, lang, veel of weinig hoogtemeters, supergoed aangegeven, en koffie of lunch in een authentieke berghut.



Wij gingen een dag wandelen bij Bartelomäberg. Wellicht hadden we geluk omdat er net een meter verse sneeuw lag, maar wij vonden de benaming “eldorado van het winterwandelen” zeer terecht.


Minpunten Montafon


Dit klinkt te mooi om waar te zijn. Zijn er ook minpunten? Ja. De 220 pistekilometers zijn niet volledig aaneengesloten. Als je buiten het centrale gebied wilt skiën ben je aangewezen op de auto of de bussen die, weliswaar zeer frequent, tussen de verschillende dalstations rijden.
Dan de après-ski: onderaan de pistes zijn de nodige schirmbarren te vinden en in berghut Brunellawirt gaat op drukke dagen het dak eraf, maar wie na het skiën graag het echte nachtleven induikt kan Montafon beter overslaan.
Verder heeft de echte foodie die graag buiten de deur eet waarschijnlijk moeite om aan zijn trekken te komen. Na de schnitzel, de germknödel en de kaiserschmarren houdt het wel een beetje op, alleen in Schruns vind je meer culinaire variatie.