In een wip culturele zuiden van Luxemburg ontdekken

Reportages

Luxemburg? Daar ga je heen als je naar de bank moet of goedkoop wil tanken op je doorreis. Toch? En, het is een vakantieland voor kamperende jonge gezinnen, die niet teveel avontuur willen? Ja. En ja, dat ook. Maar Luxemburg biedt meer.

tekst Sanne Helbers

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een bestemming voor een lang weekend, dan kun je hier zeker terecht. Bijkomend voordeel is dat je het hele land in drie tot vier dagen kunt ontdekken. En: veelal per openbaar vervoer. Ontdek cultuur, historie en het bourgondische leven in het zuiden van Luxemburg.

Bewogen geschiedenis

Luxemburg heeft een bewogen geschiedenis. Het land is door de eeuwen als wisselgeld gebruikt tussen Duitsland, Nederland, Frankrijk en België. Dat zie je terug in allerlei facetten. Luxemburg-Stad ligt op vijf plateaus en is verbonden door bruggen, die de vallei in het midden van de stad overbruggen. Bovenop één van die plateaus staat inderdaad het hoofdkwartier van de Luxemburgse bank, die hoog boven de vallei uittorent en je niet laat vergeten waar het land zijn geld aan verdient. Een dikke half miljoen inwoners wonen in het land, dat qua oppervlakte iets groter is dan de provincie Groningen.

Iedere dag passeren 180.000 Duitsers, Fransen en Belgen de grens op weg naar hun baan, vaak bij een van de 150 banken in de stad. De taal is een mengeling van Duits en Frans. En ook met ons land loopt er een lijntje: in de 19e eeuw kreeg Koning Willem I het land als Groothertogdom toegewezen als troostprijs voor zijn verloren vorstendom na overwinning op Napoleon.

Door zijn ligging is de stad een sterk fort, dat desondanks vaak onder vuur heeft gelegen. Van de oude middeleeuwse stad in de vallei, dat de Grund wordt genoemd, is daardoor nog maar zo’n tien procent overgebleven. Onder de plateaus lopen de Kazematten: een ondergronds tunnelsysteem dat dateert uit de 17e eeuw en als verdediging werd gebruikt. Het tunnelsysteem, dat mooie doorkijkjes op de Grund biedt, staat op de lijst van UNESCO en is dagelijks, met uitzondering van december en januari, te bezoeken (http://www.lcto.lu/en/place/monument/bock-casemates).

Uitgaanscentrum

In de Grund zelf huist tegenwoordig het hippe uitgaanscentrum en hebben internationale multinationals zoals Microsoft zich gevestigd. Het Youth Hostel in de Grund is zeer betaalbaar, centraal gelegen en het restaurant serveert Luxemburgse specialiteiten en vegetarische gerechten, die ook zakenlui aantrekken. De stad kent sowieso veel vegetarische en veganistische restaurants. 

T

Te voet de straatjes door

De stad kun je het beste te voet verkennen, hoewel je met je creditcard ook een fiets op straat kunt huren. Het land zet sterk in op reizen per openbaar vervoer. In het centrum van Luxemburg-Stad worden auto’s zelfs geweerd. Eind 2017 opent er een nieuw tramsysteem waarmee je vanaf het treinstation binnen een minuut in het centrum bent. Ook rijdt er een gratis ‘city shopping bus’ van parkeerplaatsen buiten het centrum naar de hoofdstraat. En: op iedere hoek vind je gratis schone toiletten.

Dat het een steeds toeristischer bestemming wordt laat zich raden: ook Luxemburg heeft inmiddels een hop on-hop off-bus. Op het plein voor chocolatier en hofleverancier Oberweis verzamelen groepen Japanse toeristen zich geregeld, de etalage staat namelijk vol met kleine, kleurrijke kunstwerkjes die buiten Luxemburg alleen in Japan worden verkocht of aan luxe restaurants. De Japanner doet er een moord voor. Een groep Koreanen loopt met een stuk domino’s pizza in de hand voorbij. Ook zij hebben het land ontdekt en het aantal Aziatische toeristen groeit ieder jaar gestaag.

Van industrie naar design

Ten zuiden van de stad, op een half uurtje rijden, ligt het voormalige industriegebied Belval. Dat wordt ook wel het land van de Rode Rotsen genoemd, vanwege de ijzerhoudende grond. Inmiddels is de staalindustrie voorbijgestreefd door de financiële sector, waardoor de ijzermijn minder intensief gebruikt wordt. Om Luxemburgers niet te laten vergeten dat het land opgebouwd is dankzij de ijzer- en staalindustrie, is besloten om het gebied te renoveren. Nu huist de universiteit er, een concerthal, tentoonstellingsruimten, kantoren, onderzoeks- en sportcentra en zelfs een woonwijk.
Rauwe industrie ontmoet hier kunst, design en architectuur op het verbouwde terrein. Dat de stilgelegde staalfabriek nu gebroederlijk naast het knalrode bankgebouw staat, is een hint naar het immateriële erfgoed van het land. Inmiddels een landmark voor Luxemburg, maar nog weinig ontdekt door buitenlandse toeristen.

Tip van Reisbijbel: “Bezoek de oude staalfabriek voor wat historie, maar neem ook meteen het uitzicht over deze nieuwe stad vanaf de bovenste verdieping van de oude fabriek mee, naast de immens grote oven waar ooit het ijzer werd gesmolten. Vanaf de zomer van 2017 wordt er ook een fietstocht georganiseerd van Belval naar het mijngebied (Red Rocks). Informatie via: www.fonds-Belval.lu.”

 

Luxembourg Card

Een bezoekje aan Belval kun je makkelijk combineren met je bezoek aan Luxemburg-Stad. Met de Luxembourg Card kun je gratis gebruik maken van trein en bus in heel het land. Je koopt hem voor 1, 2 of 3 dagen (per persoon of als familiekaart voor 2 tot 5 personen). Daarnaast krijg je met de kaart gratis toegang tot de meeste musea en attracties in het land. De kaart is een jaar geldig en kan dus ook op verschillende momenten gebruikt worden. Gebruik hierbij de onlangs gelanceerde app, waarmee je precies ziet welke attracties bij je in de buurt liggen, wat ze kosten en, hoe kan het ook anders, hoe je er met het openbaar vervoer komt. Meer informatie: http://www.visitluxembourg.com/nl/luxembourg-card.

Hoe kom je er?

Niet alleen kun je jezelf binnen Luxemburg makkelijk verplaatsen per openbaar vervoer, ook vanuit Nederland kom je er met de trein. Vanaf Rotterdam reis je via Brussel naar Luxemburg-Stad in zo’n 4,5 uur. Neem vanaf Rotterdam de Thalys en pak vanaf Brussel iedere intercity richting Luxemburg.


Inspiratie voor Luxemburg

Slimme Reistips

Vakantie Luxemburg fietsen ©LFT_ThomasJutzler

Vakantie in Luxemburg, het is echt uit het verdomhoekje. Je kan er geweldige hikes maken en er is 600 kilometer aan fietspaden te ontdekken. Laat de auto thuis, pak de trein en ga op avontuur in Luxemburg!

Lees Meer Door: Fleur Besters

Vakantie Luxemburg

Ben je op zoek naar een actieve, veelzijdige outdoortrip voor een lang weekend? Verken de Luxemburgse bossen eens!

Lees Meer Door: Sanne Helbers

Rivier de Moezel verbindt in het zuidoosten van Luxemburg Frankrijk, Luxemburg en Duitsland met elkaar. Praktisch op dat kruispunt ligt Schengen, een plaats van niet meer dan 560 inwoners, maar bekend van het verdrag van Schengen én daarmee

Lees Meer Door: Sanne Helbers

Luxemburg? Daar ga je heen als je naar de bank moet of goedkoop wil tanken op je doorreis. Toch? En, het is een vakantieland voor kamperende jonge gezinnen, die niet teveel avontuur willen? Ja. En ja, dat ook. Maar Luxemburg biedt meer.

Lees Meer Door: Sanne Helbers

Reisorganisaties Luxemburg

Reizen naar Luxemburg

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Stedentrip

Belle-Vue

Parc Belle Vue is een verzorgd hotel met een zeer centrale ligging op ca. 500 meter van het historische centrum. Vanuit de moderne kamers heb je een prachtig uitzicht op de Petrussevallei en op de historische stad. Het hotel beschikt onder andere ov

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 132.00
Lees Meer

Autovakantie

EuroParcs Kohnenhof

4-daagse Autovakantie naar EuroParcs Kohnenhof in Ardennen

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 222.00
reisduur : 4 dagen
Lees Meer

Autovakantie

Parc Bellevue

8-daagse Autovakantie naar Gutland bij Parc Bellevue

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 427.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Autovakantie

Perekop

Gelegen in het hart van Klein Zwitserland vind je het Perekop hotel. Een hotel ideaal voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het hotel ligt nabij Luxemburgs mooiste stukjes natuur en deze zijn makkelijk te ontdekken door de vele wandelpaden. Bezoek bi

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 205.00
Lees Meer

Autovakantie

Bel Air Sport & Wellness

4-daagse Autovakantie naar Echternach bij Bel Air Sport & Wellness

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 368.00
reisduur : 4 dagen
Lees Meer

Autovakantie

Camping Birkelt Estivo Travel

8-daagse Autovakantie naar Camping Birkelt Estivo Travel in Klein Zwitserland

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 329.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Autovakantie

Chateau D'Urspelt

4-daagse Autovakantie naar Clervaux bij Chateau D'Urspelt

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 369.00
reisduur : 4 dagen
Lees Meer

Rondreis

Wemperhardt

4-daagse naar Ardennen bij Wemperhardt

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 316.00
reisduur : 4 dagen
Lees Meer

Autovakantie

Cocoon Hotel Belair

Cocoon Hotel Belair is een perfect hotel voor zowel sportievelingen als ontspanning zoekers. Het ligt prachtig aan de Sûre rivier en is omringd door bossen waardoor je direct vanuit het hotel de wandelpaden op loopt. Ook ligt het aan de voet van Kas

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 116.00
Lees Meer

Autovakantie

Cocoon Hotel La Rive

8-daagse Autovakantie naar Diekirch bij Cocoon Hotel La Rive

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 265.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Autovakantie

Saint Nicolas

Saint-Nicolas Hotel & Spa ligt in de romantische plaats Remich. Het dorp grenst aan Duitsland, ligt aan de Moezel en je vindt er heuvels met wijngaarden. Het hotel heeft dus een goede ligging en is meer dan comfortabel. De ruime kamers zijn eenvoudig

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 297.00
Lees Meer

Autovakantie

Village Birkelt - Human Travel

8-daagse Autovakantie naar Village Birkelt - Human Travel in Klein Zwitserland

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 154.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Autovakantie

Vakantiepark Domaine la Sapinière

8-daagse Autovakantie naar Vakantiepark Domaine la Sapinière in Clervaux

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 115.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Autovakantie

Du Commerce

Of je nou op zoek bent naar ontspanning of een actieve vakantie. In Luxemburg kun je terecht voor beide. Hotel Du Commerce in Clervaux is de perfecte uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken. Vergeet niet comfortabele wandelschoenen in te pakken, wan

Land : Luxemburg
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 156.00
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Luxemburg

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart 717 Luxemburg 2019 | Michelin

Zoals je van Michelin mag verwachten is deze kaart zeer overzichtelijk en heeft een duidelijk helder kaartbeeld. De kaart geeft uitgebreid toeristische informatie weer. Met stadsplattegrond van de hoofdstad. The Michelin National road map of the

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.95
Lees Meer

Topografische kaarten

Wandelkaart - Topografische kaart R8 Luxemburg Moselle - Syre - Wormeldange - Grevenmacher | Topografische dienst Luxemburg

Met deze zeer gedetailleerde schaal kan er nauwelijks iets mis gaan. Het mooie is dat naast de grote hoeveelheid topografische informatie als hoogtelijnen, allerlei wegen en paden en bebossing ook de toeristische info vermeld wordt. De belangrijkst

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Topografische kaarten

Wandelkaart - Topografische kaart R4 Luxemburg Steinfort - Redange - Septfontaines | Topografische dienst Luxemburg

Met deze zeer gedetailleerde schaal kan er nauwelijks iets mis gaan. Het mooie is dat naast de grote hoeveelheid topografische informatie als hoogtelijnen, allerlei wegen en paden en bebossing ook de toeristische info vermeld wordt. De belangrijkst

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Luxembourg Nord - Luxemburg Noord | | Topografische dienst Luxemburg

Heel duidelijke detailkaart van het noordelijk deel van Luxemburg met veel topografische informatie, maar ook - dat is ook de kracht van deze kaart - met ingetekende lange afstands wandelroutes, jeugdherbergen, campings etc. Dus met veel toeristisc

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Topografische kaarten

Wandelkaart - Topografische kaart R3 Luxemburg Diekirch - Putscheid - Ettelbruck - Vianden | Topografische dienst Luxemburg

Met deze zeer gedetailleerde schaal kan er nauwelijks iets mis gaan. Het mooie is dat naast de grote hoeveelheid topografische informatie als hoogtelijnen, allerlei wegen en paden en bebossing ook de toeristische info vermeld wordt. De belangrijkst

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Luxembourg - Luxemburg | Bradt

Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader! This new, fully updated fourth edition of Bradt's Luxembourg remains

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.95
Lees Meer

Plattegronden

Stadsplattegrond 42 Luxembourg- Luxemburg stad | Michelin

Michelin stadsplattegrond Luxemburg stad is een onmisbare reisgezel om een stad te ontdekken met heel wat praktische informatie: parkings, éénrichtingsstraten, etc.. 

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.95
Lees Meer

Topografische kaarten

Wandelkaart - Topografische kaart R1 Luxemburg Clervaux - Huldange - Weiswampach | Topografische dienst Luxemburg

Met deze zeer gedetailleerde schaal kan er nauwelijks iets mis gaan. Het mooie is dat naast de grote hoeveelheid topografische informatie als hoogtelijnen, allerlei wegen en paden en bebossing ook de toeristische info vermeld wordt. De belangrijkst

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Luxembourg Sud - Luxemburg Zuid | Topografische dienst Luxemburg

Heel duidelijke detailkaart van het noordelijk deel van Luxemburg met veel topografische informatie, maar ook - dat is ook de kracht van deze kaart - met ingetekende lange afstands wandelroutes, jeugdherbergen, campings etc. Dus met veel toeristisc

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids ANWB extra Luxemburg | ANWB Media

Goede handzame reisgids, klein formaat; leuk voor een eerste kennismaking met het land. Voorzien van uitklapkaartjes voor en achterin. Beleef Luxemburg met de vernieuwde reisgids ANWB Extra Luxemburg! Het compacte Europese land bestaat uit tal va

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.99
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Michelin groene gids weekend Luxemburg stad | Lannoo

Handige en compacte reisgids voor Luxemburg stad. De 3-sterrengids voor een geslaagde citytrip. Voor wie slechts één compacte stadsgids in zijn tas wil stoppen en toch geen enkele bezienswaardigheid of topadres wil missen. Dé gids om Luxemburg

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.99
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Reishandboek Luxemburg | Elmar

Praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden Dramatische rotswanden en lieflijk groene dalen. Vrolijke wijndorpen langs de Moezel. Een hoofdstad op een rots. En een voormalig mijngebied waar je nu nieuwe natuur vindt en een mix van

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 17.95
Lees Meer

Topografische kaarten

Wandelkaart - Topografische kaart R9 Luxemburg Dudelange - Clemency - Luxembourg | Topografische dienst Luxemburg

Met deze zeer gedetailleerde schaal kan er nauwelijks iets mis gaan. Het mooie is dat naast de grote hoeveelheid topografische informatie als hoogtelijnen, allerlei wegen en paden en bebossing ook de toeristische info vermeld wordt. De belangrijkst

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Marco Polo NL Luxemburg | 62Damrak

Eindelijk zijn ze er weer: de Nederlandse versie van de alom bekende en gewaardeerde serie van Marco Polo. Het is een handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een  goede kennismaking met de vakantiebestemming. Globale uitklapkaart achter

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.50
Lees Meer

Topografische kaarten

Wandelkaart - Topografische kaart R10 Luxemburg Moselle - Gander - Luxembourg - Remich | Topografische dienst Luxemburg

Met deze zeer gedetailleerde schaal kan er nauwelijks iets mis gaan. Het mooie is dat naast de grote hoeveelheid topografische informatie als hoogtelijnen, allerlei wegen en paden en bebossing ook de toeristische info vermeld wordt. De belangrijkst

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Topografische kaarten

Wandelkaart - Topografische kaart R7 Luxemburg Luxembourg et environs | Topografische dienst Luxemburg

Met deze zeer gedetailleerde schaal kan er nauwelijks iets mis gaan. Het mooie is dat naast de grote hoeveelheid topografische informatie als hoogtelijnen, allerlei wegen en paden en bebossing ook de toeristische info vermeld wordt. De belangrijkst

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Wandelgidsen

Wandelgids Luxemburg | Conrad Stein Verlag

Handzaam boekje met routebeschrijvingen inclusief een heleboel praktische informatie. De beschrijving is uitstekend, maar kaarten zijn beperkt en schetsmatig aanwezig. Duits.   Luxemburg ist eines der attraktivsten Wanderziele in Mitteleuropa.

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.50
Lees Meer

Topografische kaarten

Wandelkaart - Topografische kaart R6 Luxemburg Wasserbillig - Beaufort - Echternach | Topografische dienst Luxemburg

Met deze zeer gedetailleerde schaal kan er nauwelijks iets mis gaan. Het mooie is dat naast de grote hoeveelheid topografische informatie als hoogtelijnen, allerlei wegen en paden en bebossing ook de toeristische info vermeld wordt. De belangrijkst

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart 23 Mullerthal | Mini-Ardenne

Wandelkaart van het Mullerthal in Luxemburg met Diekirch, Echternach, Ermsdorf en natuurlijk Mullerthal. De randen van de kaart zijn voorzien van bezienswaardigheden, werkt een beetje storend, maar verder een redelijke wandelkaart.    Handige

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Topografische kaarten

Wandelkaart - Topografische kaart R5 Luxemburg Larochette - Lorentzweiler - Ettelbruck | Topografische dienst Luxemburg

Met deze zeer gedetailleerde schaal kan er nauwelijks iets mis gaan. Het mooie is dat naast de grote hoeveelheid topografische informatie als hoogtelijnen, allerlei wegen en paden en bebossing ook de toeristische info vermeld wordt. De belangrijkst

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Fietskaarten

Fietskaart Luxembourg by Cycle Nord - Sud | LVI

Uitstekende fietskaart van heel Luxemburg. De kaart heeft een topografische ondergrond op schaal 1:50.000 waardoor je ook heel makkelijk met de hoogtelijnen kunt zien wat je te wachten staat. Op de kaart is het nationale fietsroutenetwerk van Luxem

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.95
Lees Meer

Wandelgidsen

Wandelgids Luxemburg: Mullerthal-Trail | Conrad Stein Verlag

Conrad Stein wandelgids Luxemburg Mullerthal Trail, Duitstalige gids voor wandelplezier in dit mooie dal in het Luxemburgse Klein Zwitserland. De gids bevat een uitgebreide routebeschrijving, informatie over accomodatie, eenvoudige kaartjes, prakti

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.50
Lees Meer

Topografische kaarten

Wandelkaart - Topografische kaart R2 Luxemburg Boulaide - Wiltz - Esch sur Sûre | Topografische dienst Luxemburg

Met deze zeer gedetailleerde schaal kan er nauwelijks iets mis gaan. Het mooie is dat naast de grote hoeveelheid topografische informatie als hoogtelijnen, allerlei wegen en paden en bebossing ook de toeristische info vermeld wordt. De belangrijkst

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Fietskaarten

Wandelkaart - Fietskaart 2202 Luxemburg | Kompass

Goede 2-delige wandelkaartenset met vrijwel alle topografische details als hoogtelijnen, vegetatie, schaduwtekening maar ook de ingetekende wandelroutes en in veel gevallen ook fietsroutes (MTB). Gevaarlijke routes worden als zodanig weergegeven

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Region Müllerthal | Office Regional du Tourisme Region Mullertal

Goede & dubbelzijdige, gedetailleerde topografische wandelkaart van de regio Mullerthal / Mullerthal in Luxemburg ten zuiden van de rivier Sauer. Bevat de 3 wandelroutes van de Müllerthal Trail. In de talen NL,DE,FR & GB Plaatsen op de kaart:

Land : Luxemburg
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer