
Vakantie in Luxemburg, het is echt uit het verdomhoekje. Je kan er geweldige hikes maken en er is 600 kilometer aan fietspaden te ontdekken. Laat de auto thuis, pak de trein en ga op avontuur in Luxemburg!
Luxemburg? Daar ga je heen als je naar de bank moet of goedkoop wil tanken op je doorreis. Toch? En, het is een vakantieland voor kamperende jonge gezinnen, die niet teveel avontuur willen? Ja. En ja, dat ook. Maar Luxemburg biedt meer.
Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een bestemming voor een lang weekend, dan kun je hier zeker terecht. Bijkomend voordeel is dat je het hele land in drie tot vier dagen kunt ontdekken. En: veelal per openbaar vervoer. Ontdek cultuur, historie en het bourgondische leven in het zuiden van Luxemburg.
Luxemburg heeft een bewogen geschiedenis. Het land is door de eeuwen als wisselgeld gebruikt tussen Duitsland, Nederland, Frankrijk en België. Dat zie je terug in allerlei facetten. Luxemburg-Stad ligt op vijf plateaus en is verbonden door bruggen, die de vallei in het midden van de stad overbruggen. Bovenop één van die plateaus staat inderdaad het hoofdkwartier van de Luxemburgse bank, die hoog boven de vallei uittorent en je niet laat vergeten waar het land zijn geld aan verdient. Een dikke half miljoen inwoners wonen in het land, dat qua oppervlakte iets groter is dan de provincie Groningen.
Iedere dag passeren 180.000 Duitsers, Fransen en Belgen de grens op weg naar hun baan, vaak bij een van de 150 banken in de stad. De taal is een mengeling van Duits en Frans. En ook met ons land loopt er een lijntje: in de 19e eeuw kreeg Koning Willem I het land als Groothertogdom toegewezen als troostprijs voor zijn verloren vorstendom na overwinning op Napoleon.
Door zijn ligging is de stad een sterk fort, dat desondanks vaak onder vuur heeft gelegen. Van de oude middeleeuwse stad in de vallei, dat de Grund wordt genoemd, is daardoor nog maar zo’n tien procent overgebleven. Onder de plateaus lopen de Kazematten: een ondergronds tunnelsysteem dat dateert uit de 17e eeuw en als verdediging werd gebruikt. Het tunnelsysteem, dat mooie doorkijkjes op de Grund biedt, staat op de lijst van UNESCO en is dagelijks, met uitzondering van december en januari, te bezoeken (http://www.lcto.lu/en/place/monument/bock-casemates).
In de Grund zelf huist tegenwoordig het hippe uitgaanscentrum en hebben internationale multinationals zoals Microsoft zich gevestigd. Het Youth Hostel in de Grund is zeer betaalbaar, centraal gelegen en het restaurant serveert Luxemburgse specialiteiten en vegetarische gerechten, die ook zakenlui aantrekken. De stad kent sowieso veel vegetarische en veganistische restaurants.
De stad kun je het beste te voet verkennen, hoewel je met je creditcard ook een fiets op straat kunt huren. Het land zet sterk in op reizen per openbaar vervoer. In het centrum van Luxemburg-Stad worden auto’s zelfs geweerd. Eind 2017 opent er een nieuw tramsysteem waarmee je vanaf het treinstation binnen een minuut in het centrum bent. Ook rijdt er een gratis ‘city shopping bus’ van parkeerplaatsen buiten het centrum naar de hoofdstraat. En: op iedere hoek vind je gratis schone toiletten.
Dat het een steeds toeristischer bestemming wordt laat zich raden: ook Luxemburg heeft inmiddels een hop on-hop off-bus. Op het plein voor chocolatier en hofleverancier Oberweis verzamelen groepen Japanse toeristen zich geregeld, de etalage staat namelijk vol met kleine, kleurrijke kunstwerkjes die buiten Luxemburg alleen in Japan worden verkocht of aan luxe restaurants. De Japanner doet er een moord voor. Een groep Koreanen loopt met een stuk domino’s pizza in de hand voorbij. Ook zij hebben het land ontdekt en het aantal Aziatische toeristen groeit ieder jaar gestaag.
Ten zuiden van de stad, op een half uurtje rijden, ligt het voormalige industriegebied Belval. Dat wordt ook wel het land van de Rode Rotsen genoemd, vanwege de ijzerhoudende grond. Inmiddels is de staalindustrie voorbijgestreefd door de financiële sector, waardoor de ijzermijn minder intensief gebruikt wordt. Om Luxemburgers niet te laten vergeten dat het land opgebouwd is dankzij de ijzer- en staalindustrie, is besloten om het gebied te renoveren. Nu huist de universiteit er, een concerthal, tentoonstellingsruimten, kantoren, onderzoeks- en sportcentra en zelfs een woonwijk.
Rauwe industrie ontmoet hier kunst, design en architectuur op het verbouwde terrein. Dat de stilgelegde staalfabriek nu gebroederlijk naast het knalrode bankgebouw staat, is een hint naar het immateriële erfgoed van het land. Inmiddels een landmark voor Luxemburg, maar nog weinig ontdekt door buitenlandse toeristen.
Tip van Reisbijbel: “Bezoek de oude staalfabriek voor wat historie, maar neem ook meteen het uitzicht over deze nieuwe stad vanaf de bovenste verdieping van de oude fabriek mee, naast de immens grote oven waar ooit het ijzer werd gesmolten. Vanaf de zomer van 2017 wordt er ook een fietstocht georganiseerd van Belval naar het mijngebied (Red Rocks). Informatie via: www.fonds-Belval.lu.”
Een bezoekje aan Belval kun je makkelijk combineren met je bezoek aan Luxemburg-Stad. Met de Luxembourg Card kun je gratis gebruik maken van trein en bus in heel het land. Je koopt hem voor 1, 2 of 3 dagen (per persoon of als familiekaart voor 2 tot 5 personen). Daarnaast krijg je met de kaart gratis toegang tot de meeste musea en attracties in het land. De kaart is een jaar geldig en kan dus ook op verschillende momenten gebruikt worden. Gebruik hierbij de onlangs gelanceerde app, waarmee je precies ziet welke attracties bij je in de buurt liggen, wat ze kosten en, hoe kan het ook anders, hoe je er met het openbaar vervoer komt. Meer informatie: http://www.visitluxembourg.com/nl/luxembourg-card.
Niet alleen kun je jezelf binnen Luxemburg makkelijk verplaatsen per openbaar vervoer, ook vanuit Nederland kom je er met de trein. Vanaf Rotterdam reis je via Brussel naar Luxemburg-Stad in zo’n 4,5 uur. Neem vanaf Rotterdam de Thalys en pak vanaf Brussel iedere intercity richting Luxemburg.