Ischgl: rodelen, wandelen, cross-country en … skiën

Reportages

In vier dagen Ischgl vier verschillende winterse activiteiten doen? Dat kan! In het Paznauntal kun je als actieve wintersporter je lol op. 

tekst Rianne Pragt

Ischgl, gelegen in het Paznauntal, is een waar wintersportparadijs. Met prachtige pistes, schitterende langlaufloipes, de langste rodelbaan van Europa en magische wandelpaden hoef je je in Ischgl geen moment te vervelen.  

Langlaufen of cross-country skiing?

Met latten die de helft smaller zijn dan ski’s, schoenen die net wat comfortabeler zitten dan skischoenen en lange stokken kan je eerste langlaufles ooit beginnen. Kan je skiën en hardlopen, dan moet langlaufen geen probleem zijn, verzekert de instructeur. Het aankrijgen van de lange lat, je start eerst met één, is een uitdaging op zich. Na een klein step-rondje gaat ook de andere lat aan en langlauf je een paar meter de heuvel op. Naar beneden blijkt een iets grotere uitdaging, want daar leer je de beginselen van het remmen. Zo goed als iedereen valt de eerste keer achterover, dus dat doen we nog een keer…

Als je het remmen onder de knie hebt, ga je echt op pad. Door het hele Paznauntal lopen mooi aangelegde sporen en zijn veel mensen aan het cross-country skiën. Want dat klinkt uiteraard een stuk stoerder dan langlaufen. In totaal ligt er 74 kilometer aan geprepareerde routes, je kunt routes skiën van 6 tot 18 kilometer. Het hoogtepunt in het Silvrettadal is de route naar de Silvretta Stausee (niet voor beginners). Je kunt zelf op pad of onder begeleiding van een gids. Het gebruik van de loipes is gratis!

Tip van Reisbijbel: “Is de aankomstdag van jouw skivakantie ook zo’n verloren dag, waarop je eigenlijk wel wat sportiefs zou willen doen? Kijk dan eens wat de mogelijkheden zijn om te gaan langlaufen. Met een les van 1,5 tot 2 uur heb je de basisbeginselen al onder de knie. En: je middag is leuk besteed!”

Roetsjen van de Rodelbaan

Boven bij de lift krijg je wat instructies van de gids: remmen doe je met platte voeten (zet vooral niet je hakken in de sneeuw) en sturen doe je door je gewicht te verplaatsen. Als held op sokken met een beetje hoogtevrees, is het even slikken bij het eerste steile stuk. Het heeft verdacht veel weg van een rode piste. Even diep ademhalen, net doen alsof je de afgrond erachter niet ziet en gaan. Ondertussen heel hard hopend dat die voeten in de sneeuw echt wat doen en je op tijd weer stil staat… De afgrond blijkt, net als bij het skiën, geen echte steile afgrond en na een tijdje met wat vlakkere paden ga je vanzelf wat meer vaart te maken. De volgende helling gaat dan ook een stuk makkelijker. Rodelen blijkt een feestje in het donker.

Met een lengte van maar liefst 7 kilometer is de rodelbaan in Ischgl een van de langsten in Europa. Op maandag- en donderdagavond kun je midden in het centrum van Ischgl met de Silvrettabahn omhoog voor de start van je rodeltocht. Met een houten sleetje daal je vervolgens in ongeveer 45 minuten weer af. Door het hoogteverschil van ruim 950 meter gaat dat op sommige stukken in volle vaart.

Tip van Reisbijbel: “Wil je genieten van een complete avond uit? Combineer je rodelavontuur met een fondueavond in de Vider Alp. Je gaat met de lift naar boven, haalt je sleetje op en je avontuur begint meteen goed met een van de steilste afdalingen van de route. In de Vider Alp wacht een heerlijke kaas en/of bouillonfondue en zo maak je je klaar om verder te gaan rodelen.”

Skiën op de grens van Oostenrijk en Zwitserland

Dat de skipistes in Ischgl prachtig zijn, is eigenlijk een understatement. Mooi, breed, witter dan wit en met een fantastisch uitzicht, is elke piste weer een aangename verrassing. De meeste skiliften hebben stoelverwarming. Erg fijn, zeker als het wat kouder is. Ischgl ligt op de grens van Oostenrijk en Zwitserland. Via de DutyFree-Run kom je na een mooie, lange afdaling in het Zwitserse dorpje Samnaun, dat vroeger alleen via Oostenrijk te bereiken was. In Samnaun kun je belastingvrij shoppen of genieten van een hapje en een drankje op een van de terrassen. Terug op de Oostenrijkse pistes zien je op verschillende plekken ‘Formen in Weiss’. Prachtige sneeuwsculpturen, gecreëerd door 10 internationale artiesten. Elk jaar met een nieuw thema. Ze blijven staan tot de sneeuw gesmolten is.

Tip van Reisbijbel: “Bezoek je Ischgl voor het eerst en wil je geen tijd verdoen met zoeken naar de beste routes en mooiste pistes? Huur dan een skileraar als gids. Ook ideaal als je slechts een paar dagen in het skigebied bent en gewoon lekker wil skiën. De gids weet de mooiste plekjes en past de route aan aan de mogelijkheden van de groep. En, ook niet onbelangrijk, je krijgt weer wat tips voor je techniek.”

Wandelen in winterwonderland

Soms kies je ervoor om even een dag niet op de lange latten te staan, bijvoorbeeld bij slechter skiweer. In een sneeuwbuitje naar buiten voor een wandeling is dan wel weer heerlijk. Vanuit het centrum van Ischgl loop je zo het bos in. Een mooi pad, met op verschillende plekken informatie over kunstwerken van locale kunstenaars. Een kort stukje leidt naar Mathon, maar je kunt tussen de bomen door helemaal doorlopen naar Galtür. Af en toe kan je verrast worden door een vallend pak sneeuw dat uit de bomen ploft! Mocht je, net als Reisbijbel, de afslag naar een pad missen, dan mag je een stukje ploeteren door een halve meter verse sneeuw. Een flinke work-out! Veel van de wandelroutes in Paznauntal lopen parallel aan de langlaufloipes. Deze zijn geprepareerd en daardoor prima begaanbaar.

Tip van Reisbijbel: “Wil je iets meer uitdaging, dan heeft Ischgl een keur aan wandelingen in het skigebied, waarbij je af en toe een skilift neemt. Ook te voet kun je zo naar Samnaun. Check altijd de sneeuwcondities en weersvoorspellingen, voordat je erop uit trekt. Bij sommige routes kun je de skibus heen of terug nemen.” 

Ook naar Oostenrijk?

Meer informatie over Ischl, inclusief bijvoorbeeld de prijzen van skipassen, vind je op hun Nederlandstalige site. Onder andere Bizztravel biedt accomodaties en pakketreizen aan naar Ischl.