Meet Sweden: Malmö als kennismaking met Zweden

Reportages

Zodra je vanuit Kopenhagen Zweden inrijdt, stuit je op Malmö. Een van de grotere steden en te leuk om zomaar voorbij te rijden op weg naar je vakantie in de natuur. Malmö is namelijk bezig aan een omslag, van industriestad voor de scheepvaart naar 'n smeltkroes van culturen, studenten en Zweedse kunstenaars in een vrolijke, ongedwongen sfeer.

tekst Fleur Besters

Zoals in iedere stad van formaat huur je natuurlijk meteen na aankomst een fiets om Mälmo te verkennen. Daarmee doorkruis je het centrum en de wijken eromheen, zoals het museumkwartier. Daar staat het oude kasteel Malmöhus Slott, waarin een geweldig natuurmuseum is gevestigd. Duik meteen de kelder in en sta oog in oog met (levende) vitrines met zoekplaatjes. Waar zit de slang verstopt en kan die kameleon zich echt zo goed aanpassen aan de omgeving waar hij zit?

Zeker met kinderen ben je hier minstens een uur tot anderhalf uur zoet, maar ook voor volwassenen is dit goed opgezette museum aan aanrader, waarin je ook leert over de ecologische bedreigingen. Je maakt er bovendien meteen kennis met de Zweedse schooljeugd, want die gaan hier ook graag op onderzoek.
Er tegenover zit het Techniek- en scheepvaartmuseum waar je ook meer over de geschiedenis van de stad leert. Kinderen kunnen op de bovenste verdieping ook nog allerlei proefjes doen en voor autoliefhebbers zijn er allerlei historische voertuigen te bekijken.

Tip van Reisbijbel: “Je koopt voor een habbekrats een kaartje waarmee je ook alle andere musea in Mälmo mag bezoeken, kinderen mogen gratis mee op

avontuur. In de musea kan je gratis je tas opbergen, je jas kwijt en eventueel wat eten en drinken aan de zitjes. Zweden vinden het heel normaal dat je zelf een lunch meeneemt.”

Chillen in de stadsparken van Mälmo

Er zijn verschillende groene parken in Malmö, maar het Volkspark is het leukste. Speciaal aangelegd voor de arbeiders in de stad, zodat ook zij volop ruimte hebben om te recreëren. In Malmö was tot voor kort immers een echte scheepvaartindustrie. Ze maakten hier ook de beroemde duikboten, die je in het techniekmuseum nog kan bekijken, het ziet er uit alsof hij morgen weer onder water kan verdwijnen! Nu brengt een universiteit de levendigheid en werkgelegenheid terug in de stad, en wordt gewerkt aan een kenniseconomie.

Tip van Reisbijbel: “In het Volkspark zijn in de zomermaanden volop gratis activiteiten, voor jong en ouder. Er is bijvoorbeeld een fietscircuit, midgetgolfbaan met iconen uit Malmö, een uitgaansclub in een nagebouwde moskee en er staan geregeld foodtrucks en muziek. Bekijk hier het actuele programma.”

Met je fiets in het hotel

Mocht je zelfs je fiets mee willen nemen in je huis, dan kan dat in de upcoming wijk Västra Hamnen waar het superhippe fietshotel Ohboy is gevestigd. Locals kunnen er een appartement huren, mits ze bereid zijn hun auto weg te doen. Alles is hier namelijk ingericht op fietsen en duurzaam leven. Je bakfiets kan zelfs mee in de lift en in je hotel hang je je fiets met haken boven je bed op. Voor de deur is een groot skateparcours, het Stapelbäddsparken, met ramps en bowls, dus met een beetje mazzel zie je de lokale jeugd hun trucs doen! En mocht je een lekke band rijden, tegenover het hotel zit een fietsenwerkplaats, waar je samen met locals je rijwiel kan opknappen. Het is nu al een verzamelplaats voor alle generaties.

Eten en drinken in Mälmo

Het is niet moeilijk om lekker te eten in Malmö. Omdat de bewoners uit alle windstreken komen, komt het eten dat ook. Er zijn in de zomer foodtrucks, bijvoorbeeld in het Volkspark, volop Arabische restaurantjes en je kan er heerlijk lunchen, bijvoorbeeld met een enorme cheesecake. Zweden zijn erg gastvrij en de bediening is doorgaans opvallend vriendelijk en kundig. Ze helpen je graag op weg, bijvoorbeeld bij het vertalen van de menukaart, en geven tips over de lekkerste gerechten. In Malmö zijn zelfs enkele restaurants met Michelinster.

Tip van Reisbijbel: “Wij aten ‘s avonds in restaurant Gamla Brogatan een ontzettend goede maaltijd. Kom gerust op tijd, Zweden eten net als Nederlanders vrij vroeg. Handig als je met kinderen reist!”.

Hoe kom je in Mälmo?

Reisbijbel reisde in samenwerking met Visit Sweden naar Zweden. We reden via Denemarken vanuit Kopenhagen over de tolburg Öresundbrug (The Bridge!) naar Mälmo, om een nachtje in het Scandic hotel St. Jörgen naast het Gustav Adolf-marktplein te logeren, lekker centraal gelegen en met een prima ontbijt om een dag op te fietsen!
De afstand Utrecht – Malmö is via de brug 935 kilometer. Je kan voor prijzen vanaf 159 euro ook naar Mälmo vliegen.

Tip van Reisbijbel: “Combineer je bezoek aan Mälmo met ‘de overkant’ en pak ook de trein naar het Deense Kopenhagen voor een citytrip.”

Nog meer tips voor je bezoek aan Mälmo nodig? Dit Engelstalige artikel geeft je er zeventig!