Het is, ook voor wandelaar en schrijver Peter, even de vraag of je voor een week wandelen 'mag' vliegen. De Godenweg in Italië is zo wel heel goed bereikbaar voor een week wandelen over de uitgezette route Via degli Dei.
Napels: Italia al massimo, Italië to the max
Reportages
Ergens tussen Rome en Napels ligt de scheidslijn. Opeens krijg je het gevoel dat je in een heel ander Europa bent beland. Dit is niet meer het relatief kalme Noord-Italië, dit is Italië al massimo, Italië to the max. De zon is feller, de tomaten zoeter, het Italiaanse temperament staat nog net een tandje hoger. Napels is dé stad van Zuid-Italië. En, nog meer goed nieuws: rechtstreekse, vaak spotgoedkope, vluchten brengen je er in 2 uur.
De geschiedenis van Napels gaat millennia terug. Niet de Romeinen, maar de Grieken begonnen hier de eerst nederzetting. Ooit legden ze hier drie parallel lopende straten aan, de Decumani. Deze vormen bijna 3000 jaar later nog steeds het centrum van het oude Napels. De Griekse en Romeinse overblijfselen kan je via een uitgebreid ondergronds gangenstelsel bezoeken. Je ontdekt zo bijvoorbeeld dat een gedeelte van de oude stad simpelweg bovenop een Romeins amfitheater is gebouwd.
Bovengronds: kerken
Bovengronds is de oude stad in de loop der eeuwen naar goed Italiaans gebruik voorzien van een enorm aantal kerken. Barok is de leidende bouwstijl, de ene kerk nog overdadiger dan de andere. Eén van de mooiste, en zeker de grootste, is de Duomo, de kathedraal die zich middenin de hectiek van de oude stad een plek veroverd heeft.
Gezagsdragers en rijke kooplui hebben het oude centrum al lang geleden verlaten. Tegenwoordig is het een plek voor winkels, hotels en restaurants, maar vooral ook een Italiaanse volkswijk. Boven de nauwe steegjes hangt overal was te drogen, tot laat in de zwoele zomeravonden zitten de families buiten. Pa in zijn hemd, voorzien van wijn en sigaret, ma in kleurige jurk luidruchtig aan het bijkletsen met de buurvrouw die op tweehoog uit het raam hangt, de kinderen -horen die om 11 uur ’s avonds niet in bed te liggen?- aan het voetballen. Het Napoli shirtje van Maradonna is nog steeds erg populair.
Napels heeft in de loop der eeuwen vele verschillende heersers gekend, van Grieken en Romeinen tot Normandiërs, Spanjaarden, Oostenrijkers en Fransen. Allemaal hebben ze bijgedragen aan de enorme hoeveelheid cultuurschatten, teveel om op te noemen. Maar een paar absolute musts kan en mag je niet overslaan.
Tip van Reisbijbel: “Verscholen in een achteraf straatje tussen de Decumani bevindt zich de Capella Sansevero. Hoewel je even moet zoeken, zal je er niet de enige toerist zijn als je het eenmaal gevonden hebt. De overweldigende barok doet je de drukte al enigszins vergeten, maar het absolute hoogtepunt is il Cristo velato. In marmer uitgehakt zie je Christus toegedekt door een sluier. Je moet op gepaste afstand blijven, maar de ragfijne illusie van de sluier in het harde marmer is zo levensecht dat je de neiging om hem op te lichten haast niet kan bedwingen.”
Buiten de oude stad is er nog heel veel meer te zien, en niet alleen uit een ver verleden. Napels kent een metro, waarbij men zijn best heeft gedaan er meer van te maken dan een simpel vervoermiddel. Vooral lijn 1 kent mooie stations, de halte Toledo is zelfs uitgeroepen tot het mooiste station van Europa.
Een ander handig vervoermiddel is de funiculaire. Een viertal kabeltrams besparen je een vermoeiende wandeling bergop.
Tip van Reisbijbel: “Neem één van de funiculaires, bijvoorbeeld bij halte Augusteo in de winkelstraat Via Toledo, naar de heuvel waarop het Castel Sant'Elmo en het klooster van San Martino staan. Beide zijn een bezoek zeker waard. Geniet daarna van de vergezichten op de oude stad en de baai van Napels terwijl je langzaam over een voetpad met een aantal trappen weer afdaalt richting de oude stad.”
Rond het einde van de Via Toledo en het Piazza Plebiscito zijn ook vele bezienswaardigheden die je niet mag overslaan. Het 17e eeuwse Palazzo Reale, tegenwoordig een museum waar je de rijkdom van Napolitaanse heersers kunt bewonderen, het Castel Nuovo, dat ondanks zijn naam al uit de 13e eeuw stamt, en de Galleria Umberto I, een monumentale winkelgalerij met een prachtig glazen dak. Iets verder ligt in de baai van Napels het Castel dell'Ovo, letterlijk het Eierkasteel. Rondom het kasteel ligt een keur van goede visrestaurants.
Zwaveldampen
Het is moeilijk kiezen in Napels, maar drie plekken moeten nog zeker genoemd worden. Het Nationaal Archeologisch museum van Napels waar je onder andere de belangrijkste archeologische vondsten uit Pompeï en Herculaneum kunt bewonderen. Napels loopt een aanzienlijk risico hetzelfde lot als Pompeï te ondergaan, de stad ligt in een vulkanisch zeer actief gebied.
Ten westen van de stad liggen de Campi Flegrei, de ‘brandende velden’, waar je tussen de stomende, en stinkende, zwavelbronnen een mooie wandeling kunt maken. In het oosten torent de Vesuvius boven Napels uit. Hij is al een tijdje rustig, maar wordt steeds nauwlettend in de gaten gehouden. De Campi Flegri kun je met de metro bezoeken, halte Pozzuoli en dan een stukje lopen.
Tip van Reisbijbel: “De Vesuvius is meer iets voor een dagtrip, eventueel te combineren met Herculaneum, of het iets verder gelegen Pompeï. Bovenop loop je na een kleine klim over de rand van de vulkaan. Aan de ene kant kijk je in de immer licht rokende krater, de andere kant geeft een blik op Napels en de wijde omgeving.”
Ook naar Napels?
Napels is goed zelf te bezoeken. Verschillende prijsvechters vliegen rechtstreeks vanaf Amsterdam. Kijk hier voor de actuele tarieven. Een fly-drive brengt je extra vrijheid en avontuur, maar met de auto in Napels is misschien niet voor iedereen aan te raden.
Er zijn vele organisaties die georganiseerde reizen aanbieden. Djoser biedt verschillende groepsreizen aan, waarbij je na Napels nog verder naar het zuiden trekt, en ook Sicilië bezoekt. Er zijn ook wandelreizen.