Ga je de Saigoku Kannon Pelgrimage doen tijdens je vakantie in Japan? Dan bezoek je het zuidelijke deel van Japans grootste eiland, Honshu in en rondom Kyoto. De pelgrimstocht dateert hier al van 718, en staat in het teken van Kannon, de godin van compassie. Zij is een bodhisattva.
Dat is volgens de traditie iemand die na het bereiken van verlichting uit een grote compassie voor zijn medemensen in de wereld blijft. Zo wil ze hen te helpen ook verlichting te brengen. Wie de tocht volbrengt ontvangt volgens de traditie voor de rest van het leven bijstand van de godin. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor degenen voor wie je bidt en aan Kannon offert!
33 tempels op pelgrimage
Volgens de traditie manifesteerde Kannon zich in 33 verschillende gestalten en aan ieder van die gestalten is een tempel gewijd. De pelgrimstocht voert dus langs 33 tempels en is in totaal meer dan 1.000 km lang. Tijdens je vakantie in Japan kan je hem helemaal afleggen, of een deel van de route volgen.
Vroeger legden mensen de tocht geheel te voet af via de eeuwenoude pelgrimspaden. Tegenwoordig kiezen veel pelgrims én toeristen voor de auto, fiets of het openbaar vervoer. Er zijn ook georganiseerde tochten per bus, waarbij je in een kleine drie weken alle tempels bezoekt. Veel Japanners doen de pelgrimstocht niet in één keer. Ze maken er een reeks dagtochtjes van.
Tip van Reisbijbel: "Ook voor wie niet spiritueel is ingesteld, is de tocht de moeite waard. Niet alleen vanwege de vaak schitterende tempels, maar ook omdat vele daarvan zijn gelegen in fraaie natuurgebieden, vaak hoog in de heuvels."
Rituelen pelgrimstocht
Ga je op vakantie naar Japan dan herken je de traditionele pelgrims vanzelf aan hun witte kleding, strooien hoed en pelgrimsstaf. Ze dragen verder een nokyocho tempelboek bij zich, waarin ze in iedere tempel door de aanwezige monniken een stempel laten zetten. Daarover heen wordt fraaie kalligrafie gemaakt.
Het bezoek aan de tempels kent vaste rituelen. Nadat de pelgrim zijn handen heeft gewassen en wat geld in een collectebus heeft gedaan, wordt de bel geluid die de godin doet ontwaken. Na het opzeggen van een gebed en het branden van wat wierook of een kaars, halen pelgrims de stempel en kalligrafie bij een speciaal loket in de tempel.

Tip van Reisbijbel: "Voor wie geen Japans spreekt en leest hebben de fietstochten en reizen per trein en bus vaak iets van een speurtocht. De Japanners zijn echter bijzonder behulpzaam. Als we de weg vroegen naar een pelgrimspad of busstation, of een laatste bus hadden gemist, werden we regelmatig in de auto meegenomen en op de plaats van bestemming afgezet."
Eten in Japan
Het contact met de lokale bevolking maakt een pelgrimage tijdens je vakantie in Japan zo leuk. Ook het eten van een kom Udon noodles, een okonomiyaki pannenkoek of een porti sushi in een plaatselijk eettentje biedt vaak gelegenheid voor een praatje. Soms met handen en voeten, maar ook dat heeft zo zijn charme.
Onsen
Sluit je tempeltocht zeker af met een bezoek aan een publieke onsen, een Japans badhuis, waarvan iedere stad er meerdere heeft. Veel hotels en kuuroorden bezitten een chiquere variant. Bekijk
hier een overzicht. Naast allerlei verschillende baden – tot aan elektrische en van radiumstraling voorziene toe - hebben ze vaak een sauna (soms zelfs een ijssauna).
Voor een gering bedrag (vaak niet meer dan 400 Yen (zo'n 3,50 euro) kan je je in de aparte mannen- en vrouwenafdeling vergapen aan reinheid van de Japanners, die zich minutenlang inzepen en schrobben, voordat ze zich in de hete baden laten zakken. Neem een speciaal onsen-baddoekje en toiletartikelen mee of huur en koop die bij de kassa.