Slovenië

Meerdere

klimaat

Slovenië heeft net als Nederland vier seizoenen en kent een overwegend gematigd klimaat en diverse klimaatzones. In het zuidwesten heerst in de kustgebieden een mediterraan klimaat, dat gaat verder landinwaarts over in een gematigd zeeklimaat. De hoger gelegen gebieden in het noorden en noordwesten hebben een gematigd landklimaat. Dat gaat op de hoogste bergtoppen over in een koel landklimaat.

Seizoenen

In de winter is het in de laaggelegen gebieden en langs de kust relatief mild, in de gebieden boven de vijfhonderd meter zijn de winters koeler en is er meer kans op periodes met matige of zelfs strenge vorst. 
In maart, april en mei kan het voorjaarsweer erg wispelturig zijn. De zomermaanden zijn vrij warm, met name in het zuidwesten en het oosten wordt het geregeld dertig graden. September kan lokaal een mooie nazomer geven, maar vaak is het dan gedaan met de zon.

Neerslag

Door de ligging ten zuiden van de Alpen is Slovenië een relatief nat land. Het noordwesten behoort zelfs tot de natste regio's van Europa, met gemiddeld 2.500 tot 3.000 millimeter neerslag per jaar, waarvan in de winter het grootste deel in de vorm van sneeuw valt. Hierdoor kun je in Slovenië prima op wintersport. 

Veilig

reisadvies

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Slovenië. Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken

De Sloveense autoriteiten kunnen grenscontroles uitvoeren in reactie op de toestroom van vluchtelingen vanuit Kroatië. Door de toestroom van vluchtelingen kan vertraging bij de grens en in het treinverkeer ontstaan. 
Ook Nederlanders worden gecontroleerd aan de grens met Kroatië, omdat Kroatië geen Schengenland is. 

Tolviget

In Slovenië is het verplicht een vignet te gebruiken op de snelwegen en de ringweg rond de hoofdstad Ljubljana. Dit kan je bijvoorbeeld bij de ANWB kopen. 

Niet, tenzij

Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Slovenië.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Slovenië aangeraden:
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als je langer dan drie maanden in Slovenië blijft wordt een inenting tegen hepatitis B aanbevolen. Als je langer dan vier weken in de natuur gaat kamperen of wandelen wordt bovendien een vaccinatie tegen teken encefalitis aangeraden. 

Ja

ambassades

Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Slovenië

Nederlandse Ambassade

Tel. 00-386-1-4201460

E-mail: lju@minbuza.nl

Open: ma t/m vr van 09:00-12:30 en 14:00-17:00

Belgisch consulaat

Tel nr. + (386) (1) 200.60.10

E-Mail: Ljubljana@diplobel.org

Openingsuren: 8u30 tot 12u30

Nee

visumplicht

Je hebt geen visum nodig voor je reis naar Slovenië.

Euro

Valuta

In Slovenië betaal je ook met de euro. 

Pinnen en creditcard

Je kan bijna overal betalen met je bankpas. Er zijn ook voldoende geldautomaten waar je met je bankpas geld kan opnemen. De pinautomaten heten Bancomat. 
Ook creditcards zijn heel gebruikelijk. Je kan ermee betalen in vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations. 

Fooien

Fooien zijn in principe inbegrepen bij je rekening, maar als je erg tevreden bent over de service kan je het bedrag naar boven afronden, ook bij taxichauffeurs.

 

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Slovenië:

Nieuwjaar 1 januari
Dag van de cultuur 8 februari
Dag van het verzet 27 april
Dag van de arbeid 1 en 2 mei
Hemelvaart, Pinksteren mei/juni
National Day 25 juni
Maria Hemelvaart 15 augustus
Dag van de reformatie 31 oktober
Kerstmis 25 december
Onafhankelijkheidsdag 26 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Geen

tijdsverschil

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Slovenië.

Sloveens

taal

De officiële taal van Slovenië is het Sloveens.

Het Sloveens is een Slavische taal, die erg 

Zelenci

Een van de mooiste ongerepte natuurgebieden van Slovenië is het meertje Zelenci bij Kranjska Gora

Natuurgebied Zelenci

Je kan hier over speciaal aangelegde houten bruggen over het moeras naar het meertje wandelen. Zo vertrap je geen bijzondere dier- en plantensoorten. 

Kolovrat berg

De bergkam Kolovrat ligt bij Kobarid en Tolmin en je hebt er een geweldig uitzicht over de Adriatische zee én de Alpen. 

Kolovrat berg

De bergkam was in de Eerste Wereldoorlog de frontlinie en de verdedigingswerken op de top vormen nu een openlucht museum.

WTC

Artikelen over Slovenie

Een tolbiljet kopen voor je reis over de snelwegen in Slovenië voelt voortaan niet meer als weggegooid geld: het geeft...

Tolvignet snelwegen Slovenië wordt (ook) gratis attractiekaartje
1
Reisbijbel

De Sloveense hoofdstad van Ljubljana heeft de Europea Green Capital Award gewonnen voor 2016 omdat deze stad op Europees vlak...

Ljubljana meest duurzame stad van Europa
2
Reisbijbel

In onze drang om de wijde wereld te ontdekken zouden we soms haast vergeten hoe mooi ons eigen continent is....

Magisch Europa
3
Reisbijbel

De Engelse Francesca en Sam houden van fietsen en van reizen. Wat is dan mooier dan beide hobby's te combineren?...

The road - per fiets van Londen naar Bangkok
4
Reisbijbel

De Poolse stad Krakau is de beste bestemming voor liefhebbers van lekker eten. Dit blijkt uit een analyse door stedentripsite...

10 Europese steden met de beste restaurants
5
Reisbijbel

Reizen slovenie

Fietsvakantie Slovenië

Fietsvakantie Slovenië

Je zou kunnen zeggen: vier voor de prijs van één. Slovenië biedt de schoonheid en het plezier van zijn buurlanden Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Vriendelijke dorpjes liggen ongerept in de groene heuvels, prachtige kastelen spiegelen zich in de meren, bruisende rivieren stromen door ruige kloven. Het is een genot om hier te fietsen. Cultuurliefhebbers doen zich tegoed aan de rijke historie en fraaie steden. Slovenië is een fietsfeest!

land slovenie
aanbieder Sawadee
prijs vanaf 848
reisduur 15 dagen
Slovenië - Via Dinarica etappe 1

Slovenië - Via Dinarica etappe 1

Wandel in 6 etappes door de mooiste bergen van de Balkan, van Slovenië, door Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Albanië en Kosovo naar Macedonië. Wij wandelen over de mooiste trajecten van de 2000km lange hoofdroute die de hoogste berggebieden volgt, en maken zo op een intense manier kennis met de laatste ongerepte berggebieden van Europa. Onder begeleiding van gekwalificeerde lokale berggidsen en een deskundige SNP reisleider ervaar je de unieke en bijzonder rijke flora en fauna van de kalksteenmassieven van de Dinarische Alpen, ontmoet je de bevolking van de Balkan en geniet van de heerlijke lokale keuken. Waar mogelijk, wordt je bagage vervoerd. In 2017 starten we met de eerste 3 etappes, in de daarop volgende drie jaar voegen we daar de laatste 3 etappes aan toe. Een authentieke en unieke beleving…De eerste etappe voert van het Sloveense Karstplateau over Kroatiës noordelijke kustgebergte Velebit naar het prachtige Venetiaanse stadje Trogir.

land slovenie
aanbieder SNP
prijs vanaf 0
reisduur 8 dagen
Slovenië - Kamniske Alpe

Slovenië - Kamniske Alpe

Nostalgische boerderijvakantie in de rust van de Kamniske Alpe, niet ver van de Oostenrijkse grens. Tussen de fruitbomen door kijk je op ruige bergen. Het erf is één groot speelparadijs. Begeleid natuurprogramma of lekker spetteren en dammetjes bouwen in de beek. Bergwandelingen met voor liefhebbers een overnachting in een klassieke, houten berghut. Heerlijk eten voor groot en klein met veel produkten van eigen (ecologische) boerderij. Slapen in de boerderij of in landelijke safaritenten.

land slovenie
aanbieder SNP
prijs vanaf 490
reisduur 8 dagen
Slovenië - Notranjska

Slovenië - Notranjska

Tijdens deze korte reis maakt u kennis met het mysterieuze karstlandschap in het hart van Slovenië. U overnacht in een klein, gastvrij pension en maakt van daaruit rustige wandelingen en eventueel een fietstocht, naar interessante punten. Optioneel kunt u een unieke excursie boeken, waarbij u met een rubberbootje in een groepje van maximaal 4 personen een schitterende, maar onbekende, druipsteengrot verkent.

land slovenie
aanbieder SNP
prijs vanaf 335
reisduur 5 dagen
Slovenië - Bohinj

Slovenië - Bohinj

Wandelreis in het schitterende Bohinj dal met het gelijknamige diepblauwe meer, aan de voet van de grijswitte Julische Alpen. Het dal is in het voorjaar een ware bloemenzee, met fraaie, natuurlijke bossen en bergweiden. U verblijft in een comfortabel appartement in een typisch Sloveens huis in het rustige boerendorpje Stara Fuzina. Vijf dagen is eigenlijk te weinig om dit fraaie dal goed te leren kennen, maar u kunt de reis zonder problemen verlengen. Er zijn 5 mooie wandelingen uitgezet.

land slovenie
aanbieder SNP
prijs vanaf 215
reisduur 5 dagen
Slovenië - Kamniske Alpe

Slovenië - Kamniske Alpe

Wandelvakantie vanuit een fraaie boerderij aan het eind van een groen dal in de Steiner Alpen, niet ver van de Oostenrijkse grens. U maakt kortere en langere rondwandelingen en kunt eventueel een nacht in een klassieke, houten berghut overnachten. Heerlijke maaltijden met veel producten van eigen boerderij.

land slovenie
aanbieder SNP
prijs vanaf 355
reisduur 5 dagen
Slovenië - Julische Alpen

Slovenië - Julische Alpen

Aan de zonzijde van de Alpen ligt de kleine, frisse republiek Slovenië. De noordgrens wordt gevormd door hoge bergketens, waarvan de Julische Alpen ongetwijfeld de meest bekende is. Dit prachtige massief is vooral bekend om de magische piek Triglav, die met zijn imposante 2864m hoogte je baken zal zijn tijdens de wandelvakantie die we voor je hebben uitgestippeld. De eerste 3 en laatste twee nachten verblijf je in fijne en luxe hotels, die we met een 3-daagse trektocht (2 nachten in gezellige berghutten) met elkaar hebben verbonden. Nergens beter dan in Slovenië proef je nog die heerlijke Alpensfeer van weleer. Wees erbij voordat de massa’s het ontdekken.

land slovenie
aanbieder SNP
prijs vanaf 685
reisduur 8 dagen
Slovenië - Soca Valley

Slovenië - Soca Valley

In het zuidwesten van Slovenië, op de grens met Italië, ligt de Soca vallei met de bekende plaatsjes Bovec en Kobarid. Het turkooizen water van de wilde rivier steekt mooi af tegen de groene beukenbossen en de witte kalkwanden van de imposante Julische Alpen. Het klimaat begint hier al mediterraan aan te doen, net als de keuken. Een ideaal vakantiegebied, vooral als je op zoek bent naar wat ‘adrenaline’. De Soca rivier is dé raft rivier van Slovenië en omstreken en de omgeving van Kobarid een erkend parapente paradijs. Overnachting in een vriendelijk pension in een prachtig gelegen dorp.

land slovenie
aanbieder SNP
prijs vanaf 165
reisduur 3 dagen
Slovenië - Fietsvakantie

Slovenië - Fietsvakantie

Afwisselende fietsvakantie die je kennis laat maken met de hoogtepunten van Slovenië. Fiets van het oude stadscentrum van de hoofdstad naar de palmen aan de Sloveense kust. Bezoek unieke natuurgebieden en bewonder de elegante witte Lipizzaner paarden. Fiets door de wijngaarden en langs diepe kloven. Uiteraard breng je een bezoek aan de fameuze grotten van Postojna. Na een laatste uitstapje naar het Italiaanse Trieste eindig je met een duik in de Adriatische Zee. Deze reis is ook mogelijk met een e-bike.

land slovenie
aanbieder SNP
prijs vanaf 625
reisduur 8 dagen
Slovenië - Notranjska

Slovenië - Notranjska

Tijdens dit korte verblijf maak je kennis met het mysterieuze karstlandschap rond het Meer van Cerknica in het hart van Slovenië. Het meer staat een deel van het jaar droog en kan opeens vol kan lopen, al naar gelang de waterstand in verschillende ondergrondse riviertjes die er in uitkomen. Rond het meer vind je uitgestrekte wouden vol wild en de ondergrond is een gatenkaas, met uitgebreide grottenstelsels. Dit is dus hét gebied om een avontuurlijke grottentocht te maken, met een lamp op je helm, deels in bootjes en om de dag erna in alle vroegte met een boswachter op zoek te gaan naar wilde dieren, met goede kans op reeën, wilde zwijnen en een bruine beer. Je overnacht in een gastvrij pension in het groen, waar je niets tekort komt.

land slovenie
aanbieder SNP
prijs vanaf 282
reisduur 3 dagen