Syrië

Wisselend

klimaat

Klimaattype: aan de kust: Mediteraan klimaat (Cs) en in de binnenlanden een steppeklimaat (BS) tot een woestijnklimaat (BW)
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september) 26°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart) 7°C
Regenseizoen: december-februari
Beste reistijd: maart-juni en september-december

Door de geografische verscheidenheid zijn in Syrië meerdere klimaatzones te onderscheiden.

De Syrische kuststrook aan de westkant van de bergen heeft een Middellandse Zeeklimaat met vier seizoenen, waarbij de zomers warm tot heet en de winters koel zijn. De gemiddelde temperatuur bedraagt hier 29°C in de zomer en 10°C in de winter. De regen valt hier tussen november en maart. Hoewel gedurende deze periode hevig kan regenen wordt de neerslag veelal afgewisseld met zonnige perioden.

In het binnenland van Syrië (de 60% van het land dat ten oosten van Aleppo en Damascus ligt) heerst een woestijnklimaat. Deze regio is de heetste regio van Syrië gedurende de zomermaanden en in de winter kan het hier behoorlijk koud worden met incidenteel sneeuw en vorst. De gemiddelde temperatuur bedraagt hier ‘s winters ongeveer 10°Cen ‘s zomers ongeveer 35°C, en in Aqaba zelfs tot 45°C.

In het noorden en westen van de woenstijnregio ligt een zone waar een steppeklimaat heerst. In deze zone liggen de grote steden Damascus en Aleppo. Het grote verschil in klimaat van deze zone met de zone waar een woestijnklimaat heerst zit hem in de hoeveelheid neerslag die er valt. Zo valt er in de woestijnzone jaarlijks minder dan 200 mm neerslag en in de steppezone tussen de 200 mm en 500 mm per jaar. De temperaturen zijn in beide zones ongeveer gelijk. In beide gebieden valt dan ook niet heel veel nerslag, maar wanneer het valt dan valt het regelmatig in grote hoeveelheden waardoor er lokaal overstromingen kunnen ontstaan.

Over het algemeen zijn de lente (maart tot juni) en de herfst (september tot december) de beste tijd om Syrië te bezoeken. Gedurende deze periode is de temperatuur het meest aangenaam (gemiddeld 20 °C tot 30 °C) en valt er weinig regen. Bovendien is het gedurende deze peridode vaak zonnig en helder.

Onveilig

reisadvies

Er is een burgeroorlog in Syrië en het is er onveilig en gevaarlijk. In het hele land zijn jihadistische netwerken actief, wordt gevochten en zijn bombardementen.

Volg updates op dit reisadvies via de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier. 

Nee

Vaccinaties

Voor Syrië zijn geen inentingen verplicht gesteld.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Syrië aangeraden:

- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)

- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Syrië. Er komt geen malaria voor. 

Tijdelijk gesloten

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Syrië

Nederlandse Ambassade
Abou Roumaneh
Al-Jalaa Street, Damascus

Tel.: +963- 11 333 68 71
Fax: +963- 11 333 93 69

E-mail: dmc@minbuza.nl
Website: http://www.mfa.nl/dmc

Openingstijden: zondag t/m donderdag van 08:00 tot 16.30 uur

Let op: gezien de oorlog is de ambassade voorlopig gesloten.

Belgische Ambassade
Salaam Street 3
Building 101

Mezzé East - Damascus
BP 31 Damascus

Tel. + (963) (11) 613 999 31
Fax + (963) (11) 613 999 77

E-mail: Damascus@diplobel.org
Website: http://www.diplomatie.be/damascusnl

Ja

visumplicht

Voor Syrië heb je nodig:

- Een paspoort dat bij vertrek uit Syrië nog minimaal 6 maanden geldig is

- Hotelreservering of uitnodiging (bij privé-bezoek)

- Een visum.

Visum Syrië

Voor een verblijf in Syrië is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Syrië in Brussel. De kosten van het visum zijn € 29,- voor een single-entry visum (3 maanden geldig) en € 33,- voor een multiple-entry visum (6 maanden geldig).

Let op! Wanneer je een Israelisch stempel in je paspoort hebt wordt je de toegang tot Syrië geweigerd. Dit geldt ook wanneer je over een geldig visum voor Syrië beschikt.

Adressen Ambassade Syrië in Nederland en België

Nederland en België
Ambassade Syrië
F.D. Rooseveltlaan 3

1050 Elsene

Tel nr. 02 6480135

Fax: 02 6464018

E-mail: ambsyrie@skynet.be

Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-15:00

Syrische pond

Valuta

De munteenheid in Syrië is de Syrische pond (SYP), die ter plaatse beter bekend staat als de Lira. De pond is onderverdeeld in 100 piaster, hoewel deze onderverdeling feitelijk niet meer wordt gebruikt.

De Syrische pond wordt uitgegeven in munten 1, 5, 10 en 25 pond en biljetten van 50, 100, 200, 500 en 1000 pond.

Bekijk hier de huidige koers van de Syrische pond.

De makkelijkste manier om aan pond te komen is om contante Euro"s en/of dollars mee te nemen en in Syrië om te wisselen. Je mag ook onbeperkt Syrische ponden in Syrië invoeren, maar vanwege de ongunstige koers van de pond in Nederland en België is het een stuk voordeliger om pas in Syrië ponden te wisselen. Wisselen kun je bij de banken en wisselkantoren.

Pinnen en creditcard

Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is alleen mogelijk op de luchthaven en in het centrum van Damascus. Door de oorlog kan dit veranderd zijn. Creditcards als Visa, Mastercard, American Express en Diners Club worden steeds meer geaccepteerd in met name de grotere hotels.

Openingstijden banken

Banken zijn in Syrië gewoonlijk geopend van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 15.30 uur tot 18.30 uur; in de winter van 08.00 uur tot 12.30 uur. Vrijdag is de (Islamitische) rustdag in Syrië en banken zijn op die dag gesloten.

Fooien

Het geven van fooien is in Syrië net zo gebruikelijk als in Nederland en België. Indien het fooiengeld niet bij de rekening inbegrepen is, verwacht men over het algemeen een fooi van zo"n 10%. Ook taxichauffeurs rekenen op een dergelijk percentage. Voor andere gevallen (kruiers, bedienend personeel in hotels, enz.) is 25 Syrische pond een standaard fooi.

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Syrië zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Dag van de Revolutie 8 maart
Moederdag 21 maart
National Day 17 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Dag van de Martelaren 6 mei
Dag van bevrijdingsoorlog 6 oktober
Kerst 25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Syrië nog een aantal Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

+1 uur

tijdsverschil

In Syrië is het bijna het gehele jaar 1 uur later dan dan in Nederland en België.

Omdat de zomer- en wintertijd in Syrië echter op een andere datum beginnen dan in Nederland en België is er van 26 maart 1april en van 1 oktober tot 29 oktober geen tijdsverschil met België en Nederland.

 

Arabisch

taal

De officiële taal van Syrië is het standaard Arabisch. Naast het standaard Arabisch worden er in Syrië ook vele andere Arabische talen en Koerdisch, Armeens, Turks en Aramees gesproken.

In Syrië kun je in de grote steden ook redelijk goed terecht met Engels en vooral de oudere generatie begrijpt en spreekt Frans. Een Arabisch woordenboekje kan desondanks toch erg handig zijn.

Damascus

Hoofdstad Damascus was altijd het hart van de Arabische wereld en is mogelijk de oudste stad ter wereld.

Hoofdstad Damascus

Door de oorlog is de stad grotendeels verwoest en zijn ook culturele schatten vernietigd. 

WTC