Hoppen langs eilanden Molukken: Seram

Verre Avonturen
Seram Sawai eiland drone
De eilanden op de Molukken in Indonesiƫ hebben ieder een eigen sfeer en hoogtepunten. Seram is een must do voor natuurliefhebbers!
Tekst: Fleur Besters
Video: Joep Kolijn
Foto's: Joep Kolijn

De eilanden in de Molukken lenen zich enorm goed voor een rondreis. Tenzij je maanden de tijd hebt, kan je alleen niet alle eilanden uitgebreid bezoeken. Kies dus voor twee of drie eilanden. Seram moet daar zeker Ć©Ć©n van zijn. Deze vier hoogtepunten op dit eiland in de Molukken mag je zeker niet overslaan! Maak een trekking in National Park Manusela, bezoek de Alifuren-stam bij Sawai en logeer in een huisje op palen boven de Seram zee!

Huaulu dorp Molukken

Bezoek de Alifuren in Seram

Zo’n veertig jaar geleden had je een bezoek aan deze stam in het dorp Huaulu in Seram waarschijnlijk niet overleefd. De Alifuren zijn namelijk een van de inheemse stammen die in het regenwoud leven. Ze geloven in een natuurgodsdienst.
De Alifuren beschikken volgens Molukkers over raadselachtige vermogens, zoals zichzelf laten verdwijnen of vliegend honderden kilometers afleggen. Deze krachten leveren hen – nog steeds getooid met hun rode hoofddoeken – respect op van de gehele bevolking. Zeker een bezoek waard dus tijdens je trip langs de eilanden van de Molukken.

Koppensnellen

De oorspronkelijke bewoners van Seram geloven dat bloed bovennatuurlijke krachten bevat. Tot de jaren zeventig, toen het door de overheid verboden werd, betekende dit… koppensnellen. Het hoofd van de mens was tot die tijd het hoogste wat geofferd kan worden en dat deden de Alifuren dus ook zodra ze de kans kregen. De hoofden kregen een plek bij het gemeenschapshuis. Waar alle hoofden na het verbod zijn gebleven, wordt tijdens je bezoek waarschijnlijk niet duidelijk. De lichamen werden trouwens niet gegeten, hoewel dat het fenomeen koppensnellers niet minder eng maakt.

Huaulu dorp

Het is moeilijk voor te stellen als je nu een bezoek brengt, dat deze traditie nog maar relatief kort verboden is. De tocht naar Huaulu is hobbelig, je moet soms een stukje lopen omdat de auto vast dreigt te zitten, maar daarna sta je zo in het dorp. Dat bestaat uit twee rijen huizen langs een soort open ‘plein’. De huizen zijn van hout gemaakt en staan op palen. Alifuren gebruiken geen spijkers of andere ‘moderne’ bouwmaterialen. Bamboe en onderdelen van de sagoboom leveren voldoende mogelijkheden op!

Jagen

Belangrijke dagelijkse bezigheid is jagen. Misschien ben je net als Reisbijbel onderweg naar Sawai, waar guesthouses zijn, langs de doorgaande weg al Alifuren tegengekomen, mĆ©t hun verse buit. Ze jagen in het regenwoud op (schattige) koeskoezen, varkens, herten en de loopvogel kasuaris. De Alifuren zetten in de wildernis vallen uit, of jagen met speren of pijl en boog. Ze laten je in hun huis graag een enorme boog met giftige pijl zien, die gemaakt is van bamboe. Aanraking zou dodelijk zijn….

Spelen kinderen Alifuren

Samen eten

Als je elkaars taal niet spreekt is het altijd fijn samen te eten. Dan maak je toch wat meer kennis, en kan je desnoods met handen en voeten praten. En je lokale gids helpt met vertalen natuurlijk, op eigen houtje een bezoek brengen is bij de meeste eilanden van de Molukken tamelijk uitdagend en tijdrovend. Je mist dan veel van de context. Reisorganisatie Tari Travel regelt reizen naar de Molukken, waarbij je wel een echt authentieke ervaring hebt, en veelal bij locals eet en slaapt.

Het eten in Huaulu wordt bereid in bamboe-kokers. Speciaal voor jouw bezoek wordt een kip geslacht en die gaat samen met groenten in de koker koken op het houtvuur. Je mag met je handen eten, zorg dat je die van te voren wast bij de teil met water die wordt klaargezet. In Indonesiƫ wordt vooral water, thee of koffie gedronken tijdens het eten. Een prima gewoonte!

Tip van Reisbijbel: “Bij een reis als deze, wanneer je flink de binnenlanden intrekt en afgelegen gebieden bezoekt, is het leuk wat mee te nemen voor de lokale kinderen. Zorg dat je met je lokale gids goed afstemt hoe je je (duurzame) cadeautjes uitdeelt. Wij nemen ook altijd stevige ballen van duurzame kwaliteit mee, die we ter plekke met een pompje opblazen. Junior reporter Lieve speelt zo makkelijk een uur met de lokale kinderen, waarna we de bal achterlaten bij de schooljuf of het dorpshoofd!”

Slaap boven de zee

In Sawai kan je een paar heerlijke dagen uitrusten aan zee. Er zijn hier geen hotels, gelukkig, maar ontzettend leuke guesthouses. Die zijn op palen gebouwd, zodat je door de houten vloeren de vissen ziet zwemmen. Het water is kraakhelder en er is hier in de zee gelukkig geen plastic vervuiling zoals in Bali. Er zijn meerdere opties om te overnachten.

Budgetoptie

Budgetvriendelijk is guesthouse Lisar Bahari. De besparing zit hem in de boot, die hoef je niet te nemen vanaf het vasteland van Seram. Het lijkt een soort paaldorpje waarbij er meerdere kamers zijn gemaakt met een of twee bedden, en een badkamer. Er zijn geen lakens, neem dus zelf een lakenzak mee, net als een handdoek en eventueel een klamboe. Al waait het aan zee goed door, dus er zullen amper muggen zitten.

Je eet wat de pot schaft en dat is prima. Vis, kip, rijst en groenten. Alles lekker vers. Vanuit de eettafels is er een mooi uitzicht, in je kamer zelf heb je niet echt uitzicht. Het guesthouse is verbonden aan het dorp en daar kan je wat kleine inkopen doen en even rondlopen tussen de geitjes en vele kinderen.

Eilanden molukken guesthouse Sawai Lisari

Speciale slaapplekjes in Sawai

De meest bekende accommodatie in Sawai is Ora Beach, tussen Sawai en Salemon. Veel Indonesiers uit Java komen hierheen om een paar foto’s voor hun Instagram-account te scoren. Daar betaal je de hoofdprijs voor, en het is de vraag of het dat waard is.
Even verderop ligt namelijk Ora Sunrise als prima alternatief. Je komt er met de boot vanuit Sawai. Het guesthouse bestaat uit vier tweepersoons-kamers op palen, aan elkaar verbonden met een gezamenlijke veranda, waar ook het eten wordt geserveerd! ’s Middags krijg je een heerlijke verse snack, zoals pisang goreng, met uitzicht op de zonsondergang! Ook de andere maaltijden zijn heerlijk.

Loungen in een vissersnet

De kamers zijn prachtig, zeker als je net een paar dagen door het regenwoud hebt gelopen voelt dit enorm luxe! Mooie houten vloeren, stromend water, een westerse wc, fijne bedden en fris beddengoed. Het uitzicht is echter het allerbelangrijkste, en dat is perfect.
Je kan zo de zee in om te zwemmen of snorkelen. Durfals gaan in de vissersnetten liggen waar een soort hangmat boven de zee mee is gemaakt. Pubers vermaken zich ook prima in de zitzakken. Zorg dat je rond sunset klaar zit voor de tienduizenden grote, fruit etende vleermuizen die van het vasteland naar een van de eilanden vliegen. Echt een waanzinnig fenomeen!

Oordopjes

De dorpen hier zijn islamitisch, en als je gevoelig bent voor geluid, is het slim oordopjes mee te nemen. De moskee in Saleman roept meerdere keren per dag op tot gebed en over zee draagt geluid ver. Ook als er een feestje is in het dorpje, en ze zijn hier dol op karaoke, geniet je gezellig mee. OokĀ  hier kan je wat kleine inkopen doen, maar veel heb je op zo’n prachtige plek niet nodig! Dit is de perfecte lokatie voor een digital detox of gewoon om even lekker bij te komen. Je regelt deze accommodaties via Tari Travel.

Ora Sunrise resort Molukken eilanden

Snorkelen en zwemmen in kraakhelder water

Bij een bezoek aan eilanden in de Molukken hoort een dagje snorkelen! De eerste tip: neem zelf je snorkelspullen mee. Je begeeft je hier in afgelegen gebieden. Goede spullen, of Ć¼berhaupt snorkelspullen, zijn hier niet tot amper te verkrijgen. En dat zou zonde zijn, want het water is hier kristalhelder! Je ziet allerlei verschillende vissen.
Het is leuk om een dag met de boot op verkenning te gaan. Bijvoorbeeld bij de snorkelplek verderop, waar een aanlegsteigertje is gemaakt in de zee, met een afdak tegen de zon. Hier kan je ideaal snorkelen, ook goed geschikt voor kinderen. Bezoek daarna een van de onbewoonde eilanden vol palmbomen en eet daar je lunch op!

Snorkelspullen kopen

Betaalbare snorkelspullen koop je bijvoorbeeld bij Decathlon. Wij namen ditmaal korte zwemflippers mee op onze reis langs de eilanden in de Molukken, in plaats van de flippers die we voor het duiken gebruiken. Deze pasten precies in onze handbagage-koffers!
Ook ideaal: Beachsocks van Duukies. Dit zijn ‘water’sokken in plaats van stuggere en zwaardere waterschoentjes. Ze besparen veel gewicht in je reistas en zitten erg fijn. Er zit een antisliplaag onder en ze bieden voldoende bescherming tegen rotsen onder water, zo bleek bij onze tests! Ze drogen vrij snel, ook fijn!

Snorkelspullen Duukies

Trekking in Nationaal Park Manusela

Een absoluut hoogtepunten tijdens je reis langs de eilanden in de Molukken, is een trekking door National Park Manusela. Een uitgestrekt en bijna ondoordringbaar regenwoud op Seram. Je kan er alleen met een gids naartoe, die dan ook nog lokale rangers vraagt te assisteren. Het vraagt om een goede conditie en de nodige flexibiliteit, want je slaapt hier in het bos in een zelfgemaakte hut en een zeer basic vogelspotters-verblijf. Hier maak je kennis met de echte tropische natuur, leer je nieuwe skills van de rangers en geniet je van een paar dagen echt uit je comfort zone!

Ook te doen met kinderen, de junior reporters raden deze trekking aan voor avontuurlijke leeftijdsgenoten met een sportieve instelling, die niet bang zijn een beetje vies te worden. Wc’s zijn er uiteraard niet, net als een douche of warm water! En je bagage draag je zelf. Lees de uitgebreide reportage over een trekking in NP Manusela op Seram!

Reizen naar de Molukken praktisch

Reizen naar de eilanden van de Molukken vraagt om wat meer planning dan een trip naar Bali. Maar, je hoeft niet alles ver van te voren te regelen. Boek in ieder geval je tickets naar IndonesiĆ«Ā op tijd. Reisbijbel boekte in 2019 in januariĀ vliegticketsĀ bij Emirates voor nog geen 600 euro, in het hoogseizoen, naar hoofdstad Jakarta in IndonesiĆ«. Zet bijvoorbeeld een zoekopdracht uit bijĀ Skyscanner, dat leverde ons deze voordelige tickets op.

Je kan verschillende opties uitproberen, als je je vlucht naar Ambon er meteen bij wil hebben, dan kom je waarschijnlijk uit bij Garuda. Laat je die vlucht nog even weg, dan kan je wellicht een goedkoop ticket naar Jakarta scoren. Vanuit Jakarta vlieg je voor zo’n 250 euro retour naar Ambon, de binnenlandse vluchten zijn sinds 2017 flink duurder geworden. Check bij binnenlandse vluchten ook goed of je bagage is inbegrepen.

Regenseizoen

In onze zomer is het in de Molukken regenseizoen. In Sawai hadden we weinig regen. Reis je zonder kinderen die aan schoolvakanties gebonden zijn, dan is het dus slim je reis in buiten het regenseizoen te plannen. Zorg dat je in het regenseizoen je elektronica in een waterdichte tas draagt en het liefst al je rugzakken van waterafstotend materiaal meeneemt.
Wij hadden deĀ Cabin Zero Adventure pack mee voor de spullen die echt niet nat mochten worden. Groot voordeel is dat je hem heel klein kan opvouwen in een hoesje en hij dus amper plek inneemt tijdens de rest van je reis.

Foto van drie mannen twee uit Alifuren en een europaaan

Lokaal reizen met Tari Travel

Reisbijbel reisde in samenwerking met Tari Travel langs de eilanden in de Molukken. We zochten een kleinschalige reisorganisatie in IndonesiĆ« zelf, en dat bleek een goede keuze. Vraag naar gids Victor ‘Holland’. Je kan het reisplan helemaal aanpassen naar je eigen wensen en Tari Travel zorgt voor een echte lokale ervaring.

Tijd om te acclimatiseren

Naar de eilanden van de Molukken gaan is best even een flinke reis vanuit Nederland. Zeker als je met kinderen reist of snel last hebt van reisziekte is het slim een dag of meer te acclimatiseren in Ambon voordat je naar Sawai gaat met de ferry en een flinke autorit over een slingerweg. Hotel Santika is hiervoor een uitstekende keuze.

Reis met weinig bagage

Neem bij een verre avontuurlijke reis zo min mogelijk bagage mee. Reisbijbel neemt een handbagage-koffertjeĀ per persoon mee. Zorg dat je voor de trekking eenĀ fijne rugzak mee hebt, je hoeft er geen speciale rugzakken voor te nemen.