De Kaieteur watervallen, indrukwekkend natuurgeweld in de jungle van Guyana

Verre Avonturen

Midden in de jungle van het ongerepte Guyana in het noorden van Zuid-Amerika ligt één van de meest krachtige en mooiste watervallen ter wereld: de Kaieteur watervallen. 
De watervallen worden gevormd door de krachtige rivier Potaro, in het oosten van de bergen van Pakaraima. Over een breedte van meer dan 100 meter stort de rivier zich 226 meter naar beneden.

tekst Reisbijbel

Kaieteur-watervallen
© Foto: Cody H. – Wikimedia Commons

Daarmee zijn de Kaieteur watervallen ongeveer drie keer zo hoog als de meer bekende Niagara watervallen op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten en ongeveer twee keer zo hoog als de Victoria watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe. Het is echter de combinatie van de hoogte en het enorme watervolume die de Kaieteur watervallen tot één van de meest krachtige watervallen ter wereld maken.

De watervallen liggen in een nationaal park, waar je veel bijzondere flora en fauna tegenkomt, zoals de grootste bromelia’s ter wereld, de kleine zeldzame gouden kikker en de zeldzame nesten van de Guyana Cock-of-the Rock. Doordat de Kaieteur watervallen zo afgelegen liggen zul je al dit natuurschoon waarschijnlijk ook nog eens bijna helemaal voor je zelf hebben.

Beste reistijd:

De Kaieteur watervallen zijn het hele jaar door te bezoeken. De beste tijd om de watervallen te bezoeken is gedurende het regenseizoen in de periode van maart tot mei wanneer de watervallen het meest indrukwekkend zijn.

Hoe kom je er?

De Kaieteur watervallen liggen in het Kaieteur National Park, in het hart van Guyana op zo’n 250 kilometer van Georgetown, de hoofdstad van Guyana.
De makkelijkste manier om de watervallen te bezoeken is per vliegtuig vanuit de Georgetown. In Georgetown zijn verschillende reisbureaus die dagtours naar de watervallen aanbieden. Ook is het mogelijk om de watervallen te bezoeken tijdens een vijf- tot zevendaagse tour, waarbij je de afwisselend per bus, boot en te voet reist. Ook deze trip wordt door verschillende reisbureaus in Georgetown aangeboden.

Reizen naar Guyana

Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks vanuit Nederland naar Guyana. Wel vliegt British Airways regelmatig met een overstap naar Georgetown in Guyana.

Kijk voor vliegtickets op Cheaptickets.nl, Schipholtickets.nl en Worldticketcenter.nl.

Onder andere Untamed Travelling biedt reizen in Guyana aan, waarbij je de Kaieteur watervallen kunt bezoeken.