Lluvia de peces, mysterieus natuurverschijnsel in Honduras

Verre Avonturen

Elk jaar, tussen mei en juni, treedt er in en rond de Hondurese stad Yoro een merkwaardig natuurverschijnsel op. De anders zo strakblauwe hemel boven het Hondurese plaatsje wordt dan aardedonker en uit de samengepakte wolken valt in een uur of drie heel veel regen. Als het weer opklaart blijkt de straat van het kleine Hondurese stadje bezaaid te liggen met kleine levende visjes, die vervolgens door de lokale bevolking worden verzameld en opgegeten.

tekst Reisbijbel

lluvia-de-peces-honduras
© Foto: Melanie Cook – Flickr (Creative Commons)

Dit bizarre natuurfenomeen met de toepasselijke naam lluvia de Peces (vissenregen) doet zich al meer dan 100 jaar ieder jaar opnieuw voor.

Volgens de legende vallen de vissen omdat een Spaanse missionaris José Manuel Subirana, in de negentiende eeuw tijdens een lang gebed smeekte om hulp voor de bevolking tegen de destijds heersende honger. Sindsdien zou het jaarlijks vissen zijn gaan regenen.

Een meer geloofwaardige theorie is dat een waterhoos de vissen opzuigt vanuit de Atlantische Oceaan en zo’n tweehonderd kilometer ver naar Yoro meevoert. Een andere theorie is dat de vissen afkomstig zijn van een ondergrondse rivier vanwaaruit ze omhooggestuwd worden de straat op.

Op dit moment blijft het echter een mysterie waar de vissen vandaan komen.

Sinds 1998 wordt de vissenregen jaarlijks gevierd tijdens het Lluvia de peces, waarbij uiteraard alles om vis draait.

Beste reistijd:

Het Liuvia de peces doet zich alleen maar voor aan het begin van de regentijd in de periode van mei tot juli. Het spektakel begint meestal ‘s middags rond een uur of 4-5.
Vroeger vond het fenomeen slechts eenmaal per jaar plaats, maar de laatste jaren regent het op 2 verschillende dagen tijdens het regenseizoen vis. Helaas is niet precies te voorspellen op welke dagen het fenomeen zich zal voordoen.

Hoe kom je er?

Yoro ligt in het noordwesten van Honduras op zo’n 130 kilometer van de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Er rijden regelmatig bussen tussen Yoro en El Progreso, San Pedro Sula (3 ½ uur) en ook Tegucicalpa (6 uur).

Reizen naar Honduras

Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks vanuit Nederland naar San Pedro Sula, waar de dichtstbijzijnde internationale luchthaven zich bevindt.

Wel vliegen onder andere Copa en United regelmatig met een overstap naar San Pedro Sula.

Kijk voor vliegtickets Worldticketcenter.nl.

Onder andere Djoser, Koning Aap en Sawadee Reizen bieden reizen aan naar Honduras. Bij een aantal van deze reisorganisaties kun je reizen op maat samenstellen, waarbij een bezoek aan Yoro ook tot de mogelijkheden behoort.

Voor praktische informatie over een reis naar Honduras bekijk onze pagina met reisinformatie over Honduras


Inspiratie voor Honduras

Verre Avonturen

Elk jaar, tussen mei en juni, treedt er in en rond de Hondurese stad Yoro een merkwaardig natuurverschijnsel op. De anders zo strakblauwe hemel boven het Hondurese plaatsje wordt dan aardedonker en uit de samengepakte wolken valt in een uur of dri

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

De komende maanden zullen er veel mensen richting Midden-Amerika vertrekken in verband met de aflopende Mayakalender en de daarbij ontstane hype dat de wereld vergaat op 21-12-2012. De impact die de datum heeft is enorm en trekt toeristen maar ook

Lees Meer Door: André van Luttikhuizen

Reisorganisaties Honduras

Reizen naar Honduras

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Festivalreis

Rondreis MEXICO, GUATEMALA EN HONDURAS - 23 dagen; Schatten langs de Mayaroute

Over de hele wereld zijn tequila en taco’s een begrip, maar de Mayawereld zit nog vol verrassingen. Ontcijfer de laatste inscripties in de klassieke Mayasteden. Bewonder de kleurrijke indiaanse bevolking die je tegenkomt op lokale markten. Beleef h

Land : HONDURAS
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 2095.00
reisduur : 23
Lees Meer

Rondreis

Groepsreis Maya route; Tempels in het oerwoud

Deze Mexico & Guatemala groepsreis is één grote afwisseling van landschap, cultuur en bevolking. De tientallen vulkanen maken het berggebied van Guatemala spectaculair, maar ook de laaglandjungle, mangrovebossen en schilderachtige stranden van Beli

Land : HONDURAS
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 1999.00
reisduur : 23 dagen / 22 nachten
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Honduras

Reisgidsen

Reisgids Honduras | Moon Travel Guides

De Amerikaanse uitgever Moon is een vergelijkbare gids met uitgever Lonely Planet > veel praktische informatie met veel diepgang! Het feit dat het een Amerikaanse uitgever is, maken deze gidsen zeer aantrekkelijk voor de staten en nabije landen afz

Land : Honduras
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 21.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Nicaragua & Honduras | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken.

Land : Honduras
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Honduras | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Folded road and travel map in color. Scale 1:750,000. In this edition,

Land : Honduras
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer