Bolivia

klimaat
Meerdere

klimaat

Klimaat: woestijn- en steppeklimaat in het (zuid)westen, hooggebergteklimaat in Andes en suptropisch in het laagland
Gem. temperatuur La Paz: 3-15 graden
Regenseizoen: december tot april
Beste reistijd: mei tot en met oktober

Het klimaat in Bolivia wordt beïnvloed door de massieve bergketens van de Andes die het land in verschillende klimaatzones verdeelt. Daarnaast is Bolivia samen met Paraguay het enige land op het Zuid-Amerikaanse continent dat geen zee heeft. Er zijn dus meerdere klimaten, de beste reistijd hangt vooral met het regenseizoen samen. 

Bekijk op de site van klimaatinfo de lokale verschillen. 

reisadvies
Risico's

reisadvies

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Bolivia. Bijna dagelijks zijn er demonstraties die tot geweld kunnen leiden, waarbij demonstranten de weg ook blokkeren. Het verkeer is sowieso risicovol, er gebeuren relatief veel ongelukken. 

La Paz

In hoofdstad La Paz en andere steden zoals Santa Cruz worden mensen met veel geweld ontvoerd om hen geld afhandig te maken. Dit gebeurt vaak bij het vliegveld. Wees ook alert op nepagenten, die zeggen bijvoorbeeld dat er een drugscontrole is en proberen je in te laten stappen zodat ze je kunnen beroven.

Drugs

Neem geen cocabladeren mee als je uit Bolivia vertrekt. Het gebruik, bezit en verkoop ervan is in Bolivia legaal, maar daarbuiten niet.  Andere verdovende middelen zijn verboden en leveren celstraffen op. 

Gezondheid

Veel toeristische plaatsen in Bolivia liggen in dunbevolkte en afgelegen gebieden. Daardoor is medische hulp meestal niet snel beschikbaar. In het nationale park Eduardo Abaro of op de zoutvlakte Salar de Uyuni kunnen auto’s of toerbussen vastlopen in de sneeuw of het zout. Hulp is dan meestal pas na dagen ter plekke. Veel ziekenhuizen eisen dat je, ondanks een reisverzekering, de rekening wel meteen betaalt. De ambassade kan bemiddelen. 

Let op: Controleer voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

vaccinaties
Nee, tenzij

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Bolivia alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Bolivia binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Vaccinatie tegen gele koorts is ook verplicht als je in de zeven dagen voordat je Bolivia binnenkomt een van de volgende landen met een laag risico op gele koorts hebt bezocht: Zambia, Tanzania, Eritrea, Somalië, Sao Tome en Principe.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Bolivia aangeraden: 
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
- inenting tegen gele koorts als je naar het Amazonegebied van Bolivia, oostelijk van de Andes, gaat. Voor La Paz of Sucre hoef je geen gele koorts vaccinatie te halen. Ook als je alleen boven 2300 meter hoogte verblijft hoef je geen gele koorts vaccinatie. 

Malaria

In het hele land komt in gebieden beneden de 2500 meter malaria voor. We raden je aan in sommige delen van Bolivia aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Bolivia.

ambassades
Consul

ambassades

Adres Nederlandes en Belgische vertegenwoordiging in Bolivia

Nederlandse consul
Av. Sanchez Lima 2061 (esquina Aspiazu)
Edificio Rosario, piso 7 - Sopocachi
La Paz

Tel. nr: (+591) 2 2422542
Noodgevallen buiten kantooruren: (+51 1) 213 9800

E-mail: lapaz@nlconsulate.com

Alleen open op afspraak

Belgische ambassade
Bolivia Calle 9 no 6 
Achumani Casilla 2433 
La Paz 

Tel. nr.: (+591) (2) 277.14.30
Faxnummer (+591) (2) 279.12.19

E-mail: LaPaz@diplobel.org

visumplicht
Nee

visumplicht

Voor een reis naar Bolivia heb je nodig:
- een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is;
- tenminste één lege pagina in je paspoort voor een stempel van de douane

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Bolivia

Nederlandse Ambassade
Av.6 de Agosto Edif.Hilda
piso 7
La Paz

Tel. 00-591-2-2444040
00-591-71536050 (noodnummer)
Fax 00-591-2-2443804

E-mail: lap@minbuza.nl

Belgische Ambassade
Calle 9 n° 6
Achumani - La Paz
Casilla 2433, La Paz

Tel. + (591) (2) 277.14.30
Fax + (591) (2) 279.12.19

E-mail: LaPaz@diplobel.org
Website: http://www.diplomatie.be/lapaznl 

valuta
Boliviano

Valuta

In Bolivia wordt betaald met de Boliviaanse boliviano (BOB). Deze munt is verdeeld in 100 Centavo, er zijn biljetten van 200, 100, 50, 20 en 10 boliviano in omloop. Munten zijn er van 5, 2 en 1 boliviano evenals van 50, 20 en 10 centavos. De munt is herkenbaar aan het teken Bs.

Bekijk de actuele wisselkoers hier

Pinnen en creditcard

In veel steden en toeristische plaatsen kan je pinnen bij een ATM. Creditcards worden alleen in duurdere winkels en hotels geaccepteerd.

Dollars

Het is slim om ook contante dollars mee te nemen, in kleinere biljetten dan 100 euro. De biljetten moeten wel helemaal gaaf zijn, kleine scheurtjes kunnen er al voor zorgen dat je het niet kan wisselen of gebruiken. 

Banken

Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn ze alleen in de ochtend open. 

feestdagen

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Bolivia zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Fiesta de la virgin de Candelaria 2 februari
Carnaval 8 februari
Roze maandag 15 februari
Goede vrijdag maart/april
Dag van de Arbeid 1 mei
Corpus Christi 26 mei
Moederdag 27 mei
Onafhankelijkheidsdag 6 augustus
Allerheiligen 1 november
Kerstmis 25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

tijdsverschil
-6, -5 uur

tijdsverschil

In Bolivia is het in onze zomer 6 uur vroeger en in de winter 5 uur vroeger dan in Nederland en België.

taal
Spaans

taal

De officiële taal in Bolivia is Spaans, maar het Zuid-Amerikaanse Spaans dat in Bolivia gesproken wordt, is qua zinsconstructie en uitspraak afwijkend van het Spaans in Spanje.

Bijna de helft van de bevolking spreekt naast Spaans nog een van de twee grote indianentalen: het Quechua of het Aymará. Met name op het platteland wordt door de oudere Bolivianen een van deze twee talen gesproken.

Verder bestaan er nog vele indianentalen, o.a. het Guarani dat nog vrij veel gesproken wordt.

Engels is nog niet erg bekend en wordt nog maar op weinig plaatsen gesproken.

Laguna Colorada

Hoog in de Andes op de hoogvlakte van Bolivia ligt tussen vele lagunes, zoutvlaktes, woestijnen en vulkanen het prachtige gekleurde Laguna Colorada.

Laguna Colorada

Het bijzondere meer ligt op ruim 4000 meter. Opvallend is de fel oranje/rode kleur. In het meer zijn verschillende witte eilandjes van het mineraal borax, die prachtig contrasteren met de fel oranje/rode kleur van het meer. Er wonen veel flamingo's. 

Salar de Uyuní

De immense zoutvlakte Salar de Uyuní is de op één na grootste van de wereld.

Zoutvlakte Salar de Uyuní

De vlakte was zo'n 40.000 jaar geleden onderdeel van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Nadat dit meer opdroogde ontstonden er twee kleinere meren en twee grote zoutvlaktes. Deze vlakte zou 10 miljoen ton zout bevatten!

Bekijk bij Yourway2Go bijvoorbeeld de bouwstenen Bolivia, ze hebben er ook een naar de zoutvlaktes. 

Sucre

Sucre is de hoofdstad van Bolovia en werelderfgoed. Het wordt ook wel de witte stad genoemd. 

Hoofdstad Sucre

Sucre ligt op 2.800 meter hoogte en biedt mooie musea, kloosters en kerken. Het is een levendige stad, met bijvoorbeeld het centrale plein Plaza 25 de Mayo. Er zijn markten en dankzij de aanwezigheid van een universiteit is er ook een echte studentensfeer. 

Oude handelsroute

De Oude Handelsroute tussen Samaipata en hoofdstad Sucre biedt een kijk in het echte Boliviaanse leven én natuurschoon. 

Oude handelsroute

Je passeert tabaksplantages, bergdorpjes, brede rivieren en bergen met reuzecactussen. De route neemt je ook mee in het leven van verzetsman Che Guevara, die vanuit Cuba in 1966 naar Bolivia kwam, maar daar geen voet aan de grond kreeg bij de boerenbevolking. 

 

La Paz

Levendigheid vind je in markstad La Paz. Je kan de omgeving op allerlei manieren verkennen.

Markstad La Paz

La Paz is een smeltkroes van zakenlui en de Boliviaanse vrouwen in hun prachtige geborduurde plooirokken, de polleras, en de zwarte bolhoedjes.  Bezoek de heksenmarkt met amuletten en lokale medicijnen.

Je kan de regio verkennen per fiets of neem de kabelbaan naar de top om heel andere wijken te bezoeken, van trendy tot heel arm. 

WTC

Op reis naar de Middeleeuwen in Bolivia

Bolivia: misschien wel het hoogste land ter wereld, maar je valt er wel enorm terug in de tijd. Opmerkelijk genoeg...

Op reis naar de Middeleeuwen in Bolivia

Lingerie en motorleer: een romantisch avontuur

"Alle rijervaring die de afgelopen twintig jaar routine is geworden, moet ik overboord gooien. Ik moet mijn motor van me...

Lingerie en motorleer: een romantisch avontuur

Travel love: in 4 minuten door 7 landen

De vakantieperiode zit er weer op, en veel mensen zijn waarschijnlijk hun volgende vakantie of reis aan het plannen. Een...

Travel love: in 4 minuten door 7 landen

Stop motion reis door Peru en Bolivia

Stop motion kennen we vooral van tekenfilms. Sinds de opkomst van het mobieltje met camera heeft ook de filmtechniek, waarbij...

Stop motion reis door Peru en Bolivia

De fooi

Iedereen wil naar het eiland Taquile, het Peruaanse Marken. We krijgen echter de tip van onze hoteleigenaar in Puno om...

De fooi

Reizen bolivia

Rondreis Bolivia en Chili

Rondreis Bolivia en Chili

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Bolivia en Chili ontdek je de vele gezichten van de Andes. Wandel in Bolivia door het nevelwoud langs bromelia´s en reuzenvarens en bezoek de Inca-ruïne van El Fuerte. Hoor het zout onder je schoenen kraken op de serene zoutvlakte van Uyuni, ervaar de desolate en ruige hoogvlakte van de Andes en kijk vol ontzag naar de adembenemende sterrenhemel in San Pedro de Atacama. Deze rondreis is een schitterende kennismaking met de cultuur en ongerepte natuur van de hoge Andes. Je kunt deze reis verlengen op Paaseiland, waar je met eigen ogen het mysterie van de Moai-beelden kunt aanschouwen. Hoe zijn de Polynesiërs erin geslaagd deze gigantische stenen hoofden over het eiland te verplaatsen?

land bolivia
aanbieder Sawadee
prijs vanaf €3298,00
reisduur 21 dagen
Groepsreis Peru & Bolivia; Tussen altiplano en zoutvlakte

Groepsreis Peru & Bolivia; Tussen altiplano en zoutvlakte

Ruige bergketens en ontzagwekkende vulkanen, resten van oude beschavingen en een kleurrijke inheemse bevolking kenmerken deze spectaculaire reis. Zwerf met Shoestring mee over de enorme zoutvlaktes van Salar de Uyuni. Je kunt de ruïnes bezoeken van de legendarische verloren stad van het Incarijk, Machu Picchu. Maar er valt nóg veel meer te ontdekken op onze tocht dwars door de Altiplano. Besneeuwde Andestoppen met weidse vergezichten bijvoorbeeld. Woestijngebieden aan de kust, met in de aarde getekende lijnen van oude culturen in Nazca. De grillige Colca Canyon, waar je wellicht de condor met zijn machtige spanwijdte ziet. Overblijfselen van de Spaanse overheersing vind je terug in koloniale steden als Arequipa, Cuzco en Potosi. Vergeet ten slotte niet cavia aan het spit of de lokale Pisco sour te proeven!

land bolivia
aanbieder Shoestring
prijs vanaf €2499,00
reisduur 24 dagen / 23 nachten dagen