Bolivia

Meerdere

klimaat

Klimaat: woestijn- en steppeklimaat in het (zuid)westen, hooggebergteklimaat in Andes en suptropisch in het laagland
Gem. temperatuur La Paz: 3-15 graden
Regenseizoen: december tot april
Beste reistijd: mei tot en met oktober

Het klimaat in Bolivia wordt beïnvloed door de massieve bergketens van de Andes die het land in verschillende klimaatzones verdeelt. Daarnaast is Bolivia samen met Paraguay het enige land op het Zuid-Amerikaanse continent dat geen zee heeft. Er zijn dus meerdere klimaten, de beste reistijd hangt vooral met het regenseizoen samen. 

Bekijk op de site van klimaatinfo de lokale verschillen. 

Risico's

reisadvies

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Bolivia. Bijna dagelijks zijn er demonstraties die tot geweld kunnen leiden, waarbij demonstranten de weg ook blokkeren. Het verkeer is sowieso risicovol, er gebeuren relatief veel ongelukken. 

La Paz

In hoofdstad La Paz en andere steden zoals Santa Cruz worden mensen met veel geweld ontvoerd om hen geld afhandig te maken. Dit gebeurt vaak bij het vliegveld. Wees ook alert op nepagenten, die zeggen bijvoorbeeld dat er een drugscontrole is en proberen je in te laten stappen zodat ze je kunnen beroven.

Drugs

Neem geen cocabladeren mee als je uit Bolivia vertrekt. Het gebruik, bezit en verkoop ervan is in Bolivia legaal, maar daarbuiten niet.  Andere verdovende middelen zijn verboden en leveren celstraffen op. 

Gezondheid

Veel toeristische plaatsen in Bolivia liggen in dunbevolkte en afgelegen gebieden. Daardoor is medische hulp meestal niet snel beschikbaar. In het nationale park Eduardo Abaro of op de zoutvlakte Salar de Uyuni kunnen auto’s of toerbussen vastlopen in de sneeuw of het zout. Hulp is dan meestal pas na dagen ter plekke. Veel ziekenhuizen eisen dat je, ondanks een reisverzekering, de rekening wel meteen betaalt. De ambassade kan bemiddelen. 

Let op: Controleer voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Nee, tenzij

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Bolivia alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Bolivia binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Vaccinatie tegen gele koorts is ook verplicht als je in de zeven dagen voordat je Bolivia binnenkomt een van de volgende landen met een laag risico op gele koorts hebt bezocht: Zambia, Tanzania, Eritrea, Somalië, Sao Tome en Principe.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Bolivia aangeraden: 
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
- inenting tegen gele koorts als je naar het Amazonegebied van Bolivia, oostelijk van de Andes, gaat. Voor La Paz of Sucre hoef je geen gele koorts vaccinatie te halen. Ook als je alleen boven 2300 meter hoogte verblijft hoef je geen gele koorts vaccinatie. 

Malaria

In het hele land komt in gebieden beneden de 2500 meter malaria voor. We raden je aan in sommige delen van Bolivia aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Bolivia.

Consul

ambassades

Adres Nederlandes en Belgische vertegenwoordiging in Bolivia

Nederlandse consul
Av. Sanchez Lima 2061 (esquina Aspiazu)
Edificio Rosario, piso 7 - Sopocachi
La Paz

Tel. nr: (+591) 2 2422542
Noodgevallen buiten kantooruren: (+51 1) 213 9800

E-mail: lapaz@nlconsulate.com

Alleen open op afspraak

Belgische ambassade
Bolivia Calle 9 no 6 
Achumani Casilla 2433 
La Paz 

Tel. nr.: (+591) (2) 277.14.30
Faxnummer (+591) (2) 279.12.19

E-mail: LaPaz@diplobel.org

Nee

visumplicht

Voor een reis naar Bolivia heb je nodig:
- een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is;
- tenminste één lege pagina in je paspoort voor een stempel van de douane

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Bolivia

Nederlandse Ambassade
Av.6 de Agosto Edif.Hilda
piso 7
La Paz

Tel. 00-591-2-2444040
00-591-71536050 (noodnummer)
Fax 00-591-2-2443804

E-mail: lap@minbuza.nl

Belgische Ambassade
Calle 9 n° 6
Achumani - La Paz
Casilla 2433, La Paz

Tel. + (591) (2) 277.14.30
Fax + (591) (2) 279.12.19

E-mail: LaPaz@diplobel.org
Website: http://www.diplomatie.be/lapaznl 

Boliviano

Valuta

In Bolivia wordt betaald met de Boliviaanse boliviano (BOB). Deze munt is verdeeld in 100 Centavo, er zijn biljetten van 200, 100, 50, 20 en 10 boliviano in omloop. Munten zijn er van 5, 2 en 1 boliviano evenals van 50, 20 en 10 centavos. De munt is herkenbaar aan het teken Bs.

Bekijk de actuele wisselkoers hier

Pinnen en creditcard

In veel steden en toeristische plaatsen kan je pinnen bij een ATM. Creditcards worden alleen in duurdere winkels en hotels geaccepteerd.

Dollars

Het is slim om ook contante dollars mee te nemen, in kleinere biljetten dan 100 euro. De biljetten moeten wel helemaal gaaf zijn, kleine scheurtjes kunnen er al voor zorgen dat je het niet kan wisselen of gebruiken. 

Banken

Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn ze alleen in de ochtend open. 

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Bolivia zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Fiesta de la virgin de Candelaria 2 februari
Carnaval 8 februari
Roze maandag 15 februari
Goede vrijdag maart/april
Dag van de Arbeid 1 mei
Corpus Christi 26 mei
Moederdag 27 mei
Onafhankelijkheidsdag 6 augustus
Allerheiligen 1 november
Kerstmis 25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

-6, -5 uur

tijdsverschil

In Bolivia is het in onze zomer 6 uur vroeger en in de winter 5 uur vroeger dan in Nederland en België.

Spaans

taal

De officiële taal in Bolivia is Spaans, maar het Zuid-Amerikaanse Spaans dat in Bolivia gesproken wordt, is qua zinsconstructie en uitspraak afwijkend van het Spaans in Spanje.

Bijna de helft van de bevolking spreekt naast Spaans nog een van de twee grote indianentalen: het Quechua of het Aymará. Met name op het platteland wordt door de oudere Bolivianen een van deze twee talen gesproken.

Verder bestaan er nog vele indianentalen, o.a. het Guarani dat nog vrij veel gesproken wordt.

Engels is nog niet erg bekend en wordt nog maar op weinig plaatsen gesproken.

Laguna Colorada

Hoog in de Andes op de hoogvlakte van Bolivia ligt tussen vele lagunes, zoutvlaktes, woestijnen en vulkanen het prachtige gekleurde Laguna Colorada.

Laguna Colorada

Het bijzondere meer ligt op ruim 4000 meter. Opvallend is de fel oranje/rode kleur. In het meer zijn verschillende witte eilandjes van het mineraal borax, die prachtig contrasteren met de fel oranje/rode kleur van het meer. Er wonen veel flamingo's. 

Salar de Uyuní

De immense zoutvlakte Salar de Uyuní is de op één na grootste van de wereld.

Zoutvlakte Salar de Uyuní

De vlakte was zo'n 40.000 jaar geleden onderdeel van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Nadat dit meer opdroogde ontstonden er twee kleinere meren en twee grote zoutvlaktes. Deze vlakte zou 10 miljoen ton zout bevatten!

Bekijk bij Yourway2Go bijvoorbeeld de bouwstenen Bolivia, ze hebben er ook een naar de zoutvlaktes. 

Sucre

Sucre is de hoofdstad van Bolovia en werelderfgoed. Het wordt ook wel de witte stad genoemd. 

Hoofdstad Sucre

Sucre ligt op 2.800 meter hoogte en biedt mooie musea, kloosters en kerken. Het is een levendige stad, met bijvoorbeeld het centrale plein Plaza 25 de Mayo. Er zijn markten en dankzij de aanwezigheid van een universiteit is er ook een echte studentensfeer. 

Oude handelsroute

De Oude Handelsroute tussen Samaipata en hoofdstad Sucre biedt een kijk in het echte Boliviaanse leven én natuurschoon. 

Oude handelsroute

Je passeert tabaksplantages, bergdorpjes, brede rivieren en bergen met reuzecactussen. De route neemt je ook mee in het leven van verzetsman Che Guevara, die vanuit Cuba in 1966 naar Bolivia kwam, maar daar geen voet aan de grond kreeg bij de boerenbevolking. 

 

La Paz

Levendigheid vind je in markstad La Paz. Je kan de omgeving op allerlei manieren verkennen.

Markstad La Paz

La Paz is een smeltkroes van zakenlui en de Boliviaanse vrouwen in hun prachtige geborduurde plooirokken, de polleras, en de zwarte bolhoedjes.  Bezoek de heksenmarkt met amuletten en lokale medicijnen.

Je kan de regio verkennen per fiets of neem de kabelbaan naar de top om heel andere wijken te bezoeken, van trendy tot heel arm. 

WTC

Artikelen over Bolivia

Bolivia: misschien wel het hoogste land ter wereld, maar je valt er wel enorm terug in de tijd. Opmerkelijk genoeg...

Op reis naar de Middeleeuwen in Bolivia
1
Reisbijbel

"Alle rijervaring die de afgelopen twintig jaar routine is geworden, moet ik overboord gooien. Ik moet mijn motor van me...

Lingerie en motorleer: een romantisch avontuur
2
Reisbijbel

De vakantieperiode zit er weer op, en veel mensen zijn waarschijnlijk hun volgende vakantie of reis aan het plannen. Een...

Travel love: in 4 minuten door 7 landen
3
Reisbijbel

Stop motion kennen we vooral van tekenfilms. Sinds de opkomst van het mobieltje met camera heeft ook de filmtechniek, waarbij...

Stop motion reis door Peru en Bolivia
4
Reisbijbel

Iedereen wil naar het eiland Taquile, het Peruaanse Marken. We krijgen echter de tip van onze hoteleigenaar in Puno om...

De fooi
5
Reisbijbel

Reizen bolivia

Isla del Sol

Isla del Sol

De magie van het Titicacameer voelt u pas goed als u er een paar nachten verblijft. Dat kan in een leuke posada op Isla del Sol in het Boliviaanse deel van het meer. Ecolodge La Estancia ligt heerlijk in de velden met vrij uitzicht over het meer en de bergen. U reist er naar toe vanuit Puno in Peru of vanuit La Paz in Bolivia.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 645
reisduur 0 dagen
Uyuni Compleet

Uyuni Compleet

Dit is de grote ronde over de “salar”, door de woestijn en door het natuurreservaat REA. De schitterende zoutvlakte van Uyuni, de vele lagunes of zoutmeren en de prachtige rotsformaties. REA staat voor Reserva De Fauna Andina Eduardo Avaroa. Het is in het leven geroepen om de flamingokolonie’s te beschermen. In de lagunes komen maar liefst drie verschillende soorten voor.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1690
reisduur 4 dagen
Uyuni met de Trein

Uyuni met de Trein

Jarenlang was de bus-trein combi de enige manier om van La Paz naar Uyuni te reizen. Nu wordt er dagelijks gevlogen. Maar die langzame manier is er nog steeds. Niet alleen leuk voor treinliefhebbers maar ook voor bezoekers die graag iets willen zien van het leven op het platteland. Zo’n overland trip kost tijd en daarom zijn de dagen in het woestijnprogramma langer dan in ons Compleet arrangement.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1270
reisduur 4 dagen
Cruzando Bolivia

Cruzando Bolivia

Cruzando is een prachtige reis van Peru naar Chili via Bolivia. Allereerst het Titicacameer met Isla del Sol, dan de Andescultuur en de kabelbanen in La Paz, de enorme zoutvlakte van Uyuni en de schitterende woestijn met de flamingo’s en de rotsformaties in het natuurreservaat REA. Die woestijn mag je rustig tot de landschappelijke hoogtepunten van Zuid-Amerika rekenen.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1855
reisduur 6 dagen
Cruzando Bolivia

Cruzando Bolivia

Cruzando is een prachtige reis van Peru naar Chili via Bolivia. Allereerst het Titicacameer met Isla del Sol, dan de Andescultuur en de kabelbanen in La Paz, de enorme zoutvlakte van Uyuni en de schitterende woestijn met de flamingo’s en de rotsformaties in het natuurreservaat REA. Die woestijn mag je rustig tot de landschappelijke hoogtepunten van Zuid-Amerika rekenen.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1855
reisduur 6 dagen
Cruzando Bolivia

Cruzando Bolivia

Cruzando is een prachtige reis van Peru naar Chili via Bolivia. Allereerst het Titicacameer met Isla del Sol, dan de Andescultuur en de kabelbanen in La Paz, de enorme zoutvlakte van Uyuni en de schitterende woestijn met de flamingo’s en de rotsformaties in het natuurreservaat REA. Die woestijn mag je rustig tot de landschappelijke hoogtepunten van Zuid-Amerika rekenen.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1855
reisduur 6 dagen
Madidi National Park - Ecolodge Chalalan

Madidi National Park - Ecolodge Chalalan

Chalalan is de bekendste lodge van het land en is al vaak het beste voorbeeld van een geslaagd community project aangemerkt. De lodge wordt gerund door de Quecha indianen uit het dorp San José. Ook de gidsen zijn lokaal opgegroeid en weten alles over plantgebruik en dierengedrag.De lodge ligt midden in het Nationaal Park Madidi. Dat natuurreservaat is even groot als half Nederland en behoort tot de regenwouden van het Amazonegebied. De biodiversiteit is enorm, zowel in landschappen (bergen, bossen, heuvels, jungle en savannes) als in flora en fauna.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1375
reisduur 4 dagen
Jungle & Pampas

Jungle & Pampas

Het laagland van Bolivia is niet alleen maar jungle, er is ook veel savanne en pampas. Dit arrangement combineert het open landschap van de pampas met de weelderige vegetatie van het regenwoud. De natuurbeleving is daardoor niet alleen afwisselender wat betreft landschappen maar ook qua beesten: u zult zeker meer vogelsoorten spotten.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1655
reisduur 0 dagen
Uyuni Compleet

Uyuni Compleet

Dit is de grote ronde over de “salar”, door de woestijn en door het natuurreservaat REA. De schitterende zoutvlakte van Uyuni, de vele lagunes of zoutmeren en de prachtige rotsformaties. REA staat voor Reserva De Fauna Andina Eduardo Avaroa. Het is in het leven geroepen om de flamingokolonie’s te beschermen. In de lagunes komen maar liefst drie verschillende soorten voor.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1690
reisduur 4 dagen
Uyuni met de Trein

Uyuni met de Trein

Jarenlang was de bus-trein combi de enige manier om van La Paz naar Uyuni te reizen. Nu wordt er dagelijks gevlogen. Maar die langzame manier is er nog steeds. Niet alleen leuk voor treinliefhebbers maar ook voor bezoekers die graag iets willen zien van het leven op het platteland. Zo’n overland trip kost tijd en daarom zijn de dagen in het woestijnprogramma langer dan in ons Compleet arrangement.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1270
reisduur 4 dagen
Uyuni: La Paz - San Pedro

Uyuni: La Paz - San Pedro

De transfer naar Chili vanuit La Paz is natuurlijk meteen ook een prachtige excursie want de weg voert dwars over de Salar de Uyuni en door het REA-reservaat. Wij raden twee dagen aan voor dit traject. Het kan ook in één heel lange dag, maar dan wel zonder fotostops en sightseeing.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1345
reisduur 2 dagen
Uyuni: La Paz - San Pedro

Uyuni: La Paz - San Pedro

De transfer naar Chili vanuit La Paz is natuurlijk meteen ook een prachtige excursie want de weg voert dwars over de Salar de Uyuni en door het REA-reservaat. Wij raden twee dagen aan voor dit traject. Het kan ook in één heel lange dag, maar dan wel zonder fotostops en sightseeing.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1345
reisduur 2 dagen
Uyuni: La Paz - San Pedro

Uyuni: La Paz - San Pedro

De transfer naar Chili vanuit La Paz is natuurlijk meteen ook een prachtige excursie want de weg voert dwars over de Salar de Uyuni en door het REA-reservaat. Wij raden twee dagen aan voor dit traject. Het kan ook in één heel lange dag, maar dan wel zonder fotostops en sightseeing.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1345
reisduur 2 dagen
Highlights of Bolivia

Highlights of Bolivia

Met onze “Highlights” ziet u in tien dagen de hoogtepunten van het land. In Bolivia draait alles om de landschappen in de hooglanden: zoutvlaktes, lagunes, vulkanen en woestijnen. In deze reis zit het allemaal. Dé icoon van Bolivia is natuurlijk de immense zoutvlakte van Uyuni, onovertroffen in de wereld en u bent er een hele dag middenin! In La Paz is het heerlijk strunen over de heksenmarkt, met al die wonderlijke kitscherige amuletten en door de smalle straatjes van de oude binnenstad. Minstens zo leuk is een belevenis van geheel andere orde: de stadskabelbanen: als je wilt kun je wel een uur in alle stilte boven de stadswijken zweven, je stapt gewoon over van de éne kilometerslange lijn op de andere.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 2450
reisduur 10 dagen
Best of Bolivia

Best of Bolivia

Dit is onze grote totaalreis. Alles wat toeristisch er echt toe doet zit in deze reis. En dat is veel meer dan de toppers zoals de zoutvlakte van Uyuni, Laguna Colorado en het Titicacameer. De natuurbeleving staat voorop in Bolivia maar de Andescultuur is ook alom aanwezig. Zo maakt u kennis met de cultuur van de hooglandindianen in de dorpen Tarabuco en Candelaria en tijdens het verblijf op Sun Island zit u er midden in. Het hoogtepunt is de driedaagse rondreis met terreinwagen door de woestijn en natuurreservaat REA en over de grote witte zoutvlakte van Uyuni. En zoiets gewoons als de kabelbaan in La Paz is toch ook behoorlijk spectaculair. En u bepaalt zelf of u de zilvermijn in Potosí bezoekt.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 4445
reisduur 15 dagen
Andean Circle

Andean Circle

Een geweldig rondje over de hoogtevlakte van drie landen: Argentinië, Bolivia en Chili. Alle hoogtepunten in één reis: de Humahuacavallei, de zoutvlakte van Uyuni, de woestijn in het natuurreservaat Eduardo Avaroa met de flamingokolonies, de geisers van Sol de Manaña en van El Tatio en door prachtige woestijnen. De route is ook een supermooie manier om van Salta naar San Pedro te reizen om daar u Chilireis te beginnen. Zo niet, dan reist u met de bus terug naar Salta.

land bolivia
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1845
reisduur 10 dagen
Rondreis Bolivia en Chili

Rondreis Bolivia en Chili

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Bolivia en Chili ontdek je de vele gezichten van de Andes. Wandel in Bolivia door het nevelwoud langs bromelia´s en reuzenvarens en bezoek de Inca-ruïne van El Fuerte. Hoor het zout onder je schoenen kraken op de serene zoutvlakte van Uyuni, ervaar de desolate en ruige hoogvlakte van de Andes en kijk vol ontzag naar de adembenemende sterrenhemel in San Pedro de Atacama. Deze rondreis is een schitterende kennismaking met de cultuur en ongerepte natuur van de hoge Andes. Je kunt deze reis verlengen op Paaseiland, waar je met eigen ogen het mysterie van de Moai-beelden kunt aanschouwen. Hoe zijn de Polynesiërs erin geslaagd deze gigantische stenen hoofden over het eiland te verplaatsen?

land bolivia
aanbieder Sawadee
prijs vanaf 3298
reisduur 21 dagen
Groepsreis Peru & Bolivia; Tussen altiplano en zoutvlakte

Groepsreis Peru & Bolivia; Tussen altiplano en zoutvlakte

Ruige bergketens en ontzagwekkende vulkanen, resten van oude beschavingen en een kleurrijke inheemse bevolking kenmerken deze spectaculaire reis. Zwerf met Shoestring mee over de enorme zoutvlaktes van Salar de Uyuni. Je kunt de ruïnes bezoeken van de legendarische verloren stad van het Incarijk, Machu Picchu. Maar er valt nóg veel meer te ontdekken op onze tocht dwars door de Altiplano. Besneeuwde Andestoppen met weidse vergezichten bijvoorbeeld. Woestijngebieden aan de kust, met in de aarde getekende lijnen van oude culturen in Nazca. De grillige Colca Canyon, waar je wellicht de condor met zijn machtige spanwijdte ziet. Overblijfselen van de Spaanse overheersing vind je terug in koloniale steden als Arequipa, Cuzco en Potosi. Vergeet ten slotte niet cavia aan het spit of de lokale Pisco sour te proeven!

land bolivia
aanbieder Shoestring
prijs vanaf 2499
reisduur 24 dagen / 23 nachten dagen