Curacao

klimaat
Tropisch savanneklimaat

klimaat

Klimaattype: Tropisch savanneklimaat

De temperaturen zijn vrij constant over het hele jaar. Het verschil tussen de laagste gemiddelde etmaaltemperatuur en de hoogste is binnen één jaar slechts 3 graden. Het verschil in jaargetijde zit hem in de neerslag

Wel zit er een duidelijk verschil in het neerslagpatroon. Vanaf februari tot en juni is het droog, het aantal millimeters regen blijft dan vrijwel altijd onder de grens van dertig millimeter. Januari, juli, augustus en september zijn met hoeveelheden tussen de veertig en vijftig millimeter gemiddeld per maand iets natter. De laatste drie maanden van het jaar vormen de beduidend nattere periode waarbij er maandelijks rond de honderd millimeter neerslag geregistreerd wordt. Niet genoeg om van een echt regenseizoen te spreken, maar wel aanzienlijk meer dan de andere maanden. De luchtvochtigheid is met 75-80% wel hoog.  Zeker langs de zuidkust kan het bij het ontbreken van een duidelijk voelbare wind dan klam en benauwd aanvoelen.

De zon schijnt gemiddeld ruim acht uur per dag op Curacao. Er zijn vaak wel wat wolken, maar die waaien eenvoudig over naar het vasteland. 

Orkanen

In het Caribisch gebied is er vanaf begin juni tot begin december kans op orkanen en tropische stormen, maar ze komen er zelden voor. Niet voor niets heten de eilanden waar Curaçao toe behoort de Benedenwindse Eilanden. Hoewel het eiland dus zelf zelden wordt getroffen, heeft het wel degelijk last van orkaanactiviteit in de regio. De wind kan erg ruw worden en golven kunnen hard op de kust van het eiland slaan met alle gevolgen van dien. Ook zijn grote hoeveelheden regen mogelijk als gevolg van orkaandepressies in de nabije omgeving.

reisadvies
Geen

reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen reisadvies voor Curacao opgesteld. Er zijn geen grote risico's bekend, al is er wel criminaliteit, zeker in een aantal delen van Willemstad. Drugsbezit is bovendien streng verboden. 

vaccinaties
Nee, tenzij

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Curaçao alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Curaçao binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

ambassades
Nee

ambassades

Er is geen ambassade, omdat Curacao onderdeel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. 

Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao

Curaçaohuis

Postadres

e-mail: info@kgmc.nl
Telefoonnummer: 070 – 3066 111

visumplicht
Nee

visumplicht

Voor Curaçao heb je nodig:

- Een geldig paspoort
- Een geldig (vlieg- of boot-)retourticket
- Een bevestigde hotelkamerreservering voor de periode dat je op het eiland wilt blijven

Visum

Voor een verblijf op Curaçao van minder dan drie maanden is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Voor een verblijf langer dan drie maanden moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Als je op het eiland wilt werken heb je een werkvergunning nodig.

Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad, Curaçao (VNW)

Scharlooweg 55,
Willemstad, Curaçao

Postbus 441

Tel: +599 94 34 32 00

valuta
Antilliaanse gulden

Valuta

Banken en geldautomaten

De banken zijn de gehele dag open van 8:00 tot 15:30 uur, van maandag tot en met vrijdag. De bank op de luchthaven is open van 8:00 tot 20:00 uur, van maandag tot en met zaterdag en van 9:00 tot 16:00 uur op zondag om geld te wisselen.

Met name in Willemstad en op de luchthaven zijn voldoende geldautomaten te vinden waar je met de gangbare Nederlandse bankpassen geld kunt opnemen. Hiervoor wordt, afhankelijk van de bank, wel een toeslag van enkele euro’s in rekening gebracht.

Pinnen op Curacao

Het is in steeds meer winkels en supermarkten mogelijk om je boodschappen te ‘pinnen’. Ook worden creditcards veelal geaccepteerd, let er wel op dat je doorgaans een toeslag betaalt.

feestdagen

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Curaçao zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Carnaval februari/maart
Goede Vrijdag en Pasen maart/april
Koningsdag 27 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Hemelvaart mei

Curaçao-dag

2 juli
Antillen-dag 21 oktober
Kerstmis 25 en 26 december

 

tijdsverschil
-5 uur

tijdsverschil

Het is op Curaçao 5 uur vroeger dan in Nederland en België en wanneer wij zomertijd hebben 6 uur.

taal
Nederlands

taal

De officiële taal op Curaçao is Nederlands. 

Shete Boka en Christoffelpark

Curacao heeft twee prachtige nationale parken: Shete Boka en Christoffelpark.

Shete Boka en Christoffelpark

Shete Boka staat bekend om zijn inhammen (boka’s), die allen een eigen kenmerken hebben Boka Tabla is het meest bekend. Immense golven beuken er snoeihard tegen de kust, wind en water  hebben een natuurlijke brug gevormd. 
Het Christoffelpark is uiteraard bekend vanwege Curacao’s hoogste berg: de Christoffelberg. Wanneer je zorgt dat je hier voor 11.00 ’s ochtends bent, kun je de berg beklimmen. 

Aloe Vera plantage

Bij een rondleiding door de botanische tuin van Dinah Veeris en haar Aloe Vera plantage leert ze je alles over de werking van kruiden. 

Aloe Vera plantage

Proeven, ruiken, voelen en ervaren hoort erbij. 

Marshe Bieuw markt

De echte Creoolse keuken ervaar je aan de Marshe Bieuw markt

Marshe Bieuw markt

Gezeten aan lange tafels krijg je, al nippend aan een drankje van water, suiker en citroen, de heerlijkste gerechten opgediend.

Kura Hulanda museum

Het Kura Hulanda museum in hartje Willemstad is in 1999 opgericht door Jacob Gelt Dekker.

Kura Hulanda museum

Met name de expositie over de slavernij is indrukwekkend. Wie er de replica van het interieur van een slavenboot ziet, vraagt zich af hoe de ene mens de ander zo heeft kunnen behandelen. 

Landhuis Jan Kok

Landhuis Jan Kok, genoemd naar slavenmeester Kok, die erom bekend stond erg wreed te zijn, ligt het meest mooi gelegen, maar verhaalt over een vreselijke geschiedenis.

Landhuis Jan Kok

Kunstenares Nena Sanchez  heeft haar galerie in het voormalige landhuis. Het voormalige wrede karakter is nu verdrongen door een kleurrijk geheel.

WTC

Vergelijk de prijs voor je taxi naar Schiphol met Gogido

Zo vroeg mogelijk op je plaats van bestemming zijn, zodat je daar nog heel de dag voor je hebt. Het...

Vergelijk de prijs voor je taxi naar Schiphol met Gogido