Kirgizië

Steppe, Land, Hooggebergte

klimaat

Klimaattype: Mix van steppeklimaten, landklimaten en voor een klein deel een hooggebergteklimaat

Het bergachtige Kirgizië, de helft van het land ligt boven de 3000 meter, kent door de hoogteverschillen vele verschillende klimaten. De winters zijn koud, in de op 900 meter hoogte gelegen hoofdstad Bishkek vriest het in januari gemiddeld een paar graden. In het op 2000 meter gelegen Naryn ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in januari onder de -10. ’s Zomers kan het in Bishkek, net als in alle lager gelegen gedeeltes van Kirgizië, gemakkelijk 30 graden of warmer worden. De beste periode om Kirgizië te bezoeken loopt van half mei tot half september.

Temperaturen

De zomers in Kirgizië zijn mild in het hooggebergte en warm in de lager gelegen gebieden in het noorden en noordwesten. Daar loopt de thermometer in de zomer (juni tot en met augustus) gemiddeld op naar 29 tot 33 graden, in de hooggebergtes is het in de zomer vrij koel en op grotere hoogtes vriest het bijna het hele jaar. De hoogste bergtoppen zijn dan ook voorzien van eeuwige sneeuw en gletsjers. In de winter is het koel tot zeer koud. Het weer is ook in deze periode erg wispelturig waardoor er binnen enkele dagen grote dalingen of stijgingen in temperatuur voor kunnen komen. In de berggebieden zijn diepvriestemperaturen, zowel ‘s nachts als overdag, de normaalste zaak van de wereld tijdens de koudste maanden. Vooral op de hoogste bergtoppen kan het extreem guur en koud worden. In de op ruim tweeduizend meter hoogte gelegen stad Naryn is het langjarig gemiddelde voor januari al min elf graden Celsius overdag en min 21 graden als minimum temperatuur.

Neerslag

De neerslag in Kirgizië varieert flink. Zo telt de stad Osj op jaarbasis nog geen vierhonderd millimeter en is de zomer de droogste periode. Naryn registreert ruim tweehonderd millimeter per jaar , waarbij de zomerperiode het natste is en de winters droog. De grootste hoeveelheden neerslag wordt gemeten in de noordelijke regio’s en op de loefzijde van bergen.

Risico's

reisadvies

In Kirgizië kunnen plotseling spanningen ontstaan. Vooral in het zuiden van het land, in de oblasts (provincies) van Osh, Jalal-Abad en Batken. En zeker in de Fergana-vallei. Wees alert en informeer van tevoren naar de situatie. Er is geen Nederlandse ambassade, de meest dichtstbijzijnde is in Kazachstan. 

TIP: Controleer altijd de actuele stand van zaken via de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Geweld tegen reizigers

In Kirgizië komt (zware) criminaliteit tegen buitenlanders voor. Vooral in stedelijke gebieden en meestal na zonsondergang. Reis daarom liever niet na zonsondergang. Er is nauwelijks opvang voor slachtoffers van verkrachting, ontvoering of overvallen en de politie spreekt vaak geen Engels.

Kirgizië ligt in een gebied waar terroristische groepen actief zijn en waar terroristische aanslagen waren. Het land kan weinig weerstand bieden tegen de dreiging van terroristische groepen. Daarom kan Kirgizië doelwit worden van een terroristische aanslag.

Medische voorzieningen

In het grootste deel van Kirgizië zijn zeer beperkte medische voorzieningen. Vooral buiten de hoofdstad Bishkek. Het medisch personeel, zoals dokters, spreekt vaak geen andere taal dan Kirgizisch of Russisch. Houd hier rekening mee.

 

Nee, tenzij

Vaccinaties

Vaccinaties die verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Kirgizië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Kirgizië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als alleen een overstap hebt gemaakt op het vliegveld van een gele koorts land.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Kirgizië aangeraden:
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Voor Kirgizië wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je drie dagen of langer in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt in Kirgizië, overleg hierover met ons.

Nee

ambassades

Ambassades in Kirgizië

Nederland heeft geen ambassade of consulaat in Kirgizië, Buitenlandse zaken verwijst naar de ambassade en consulaten in Kazachstan.

Zie hier voor actuele informatie. 

Nee

visumplicht

Er is geen visum nodig voor een bezoek tot zestig dagen. Ga je langer, dan kan je hier de visumvoorwaarden en -kosten bekijken, en het visum aanvragen. 

- Paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst;
- Bij verblijf langer als vijf dagen, bij lokale autoriteiten registreren. 

Ambassade Kirgistan

Er is in Nederland geen ambassade van Kirgizstan, Brussel is het meest dichtbij:

Ambassade van de Republiek Kirgizstan
Rue de l'Abbaye 47
1050 Brussel

Telefoon: + 32 2 640 18 68/640 38 83
Fax: + 32 2 640 01 31

http://www.kyrgyz-embassy.be
e-mail: kyrgyz.embassy@skynet.be

Som

Valuta

De Kirgiese munteenheid heet de Som. Zie voor de meest recente koers http://www.oanda.com/currency/converter/

Hier kun je zien hoe het Kirgiese geld eruit ziet. 

Pinnen

 

Creditcard

Creditcards worden slechts mondjesmaat gebruikt.

Prijsniveau

Kirgizië is redelijk goedkoop. Kosten voor vervoer kunnen wel snel oplopen. Openbaar vervoer is er wel tussen de grotere steden, maar verder ben je aangewezen op taxi’s of een huurauto, eventueel met chauffeur.

Fooien

In de duurdere gelegenheden is het gebruikelijk een fooi te geven.

feestdagen

Speciale Kirgiese feestdagen

Russisch Orthodox Kerstmis

 7 en 8 januari

Internationale Vrouwendag 

8 maart

Russisch Orthodox Pasen

april

Dag van de overwinning

9 mei

Onafhankelijkheidsdag 

31 augustus

Kirgizië viert ook de gebruikelijke moslim feestdagen. Door de afwijkende islamitische kalender vinden deze steeds op andere data plaats. 

+ 4, + 5 winter

tijdsverschil

Tijdverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Kirgizië 4 uur later, tijdens onze wintertijd is het in Kirgizië 5 uur later.

Kirgies

taal

Het Kirgies behoort tot de Turkse taalgroep. Mensen die Turks spreken zullen zeker een aantal woorden herkennen. Het Kirgies is sterk verwant aan het Kazachs. De meeste Kirgiezen in de steden spreken als eerste taal het Russisch. Op het platteland spreekt vrijwel iedereen naast het Kirgies ook Russisch.

In het straatbeeld vind je zowel Cyrillische als Latijnse (onze) opschriften.

Bergen

Ongeveer 90% bestaat uit imposante bergen.

Bergen

Eenderde van het land ligt boven de 3.300 meter, met toppen tot boven de 7.400 meter. Daarnaast bestaat het landschap uit meer dan 600 gletsjers en duizenden bergmeren.

WTC

Artikelen over Kirgizie

De Engelse Francesca en Sam houden van fietsen en van reizen. Wat is dan mooier dan beide hobby's te combineren?...

The road - per fiets van Londen naar Bangkok
1
Reisbijbel

In de zomer van 2011 trok outdoor research atleet Kyle Dempster in zijn eentje op zijn fiets door Kirgizië met...

The Road From Karakol
2
Reisbijbel

Andrew Norton is een multimeadia verhalenverteller uit Canada. In zijn project de Photographer Series maakt hij een aantal portretten van...

Zoektocht naar de mooiste skatefoto's
3
Reisbijbel

Na de dood van Stalin ontstond er een nieuwe bouwstijl, genaamd Sovjet Modernisme. In Centraal-Azië evolueerde deze stijl tot een...

Tip: Sovjet Postmodernisme in Centraal-Azië
4
Reisbijbel

Reizen kirgizie

Rondreis CENTRAAL-AZIË - 22 dagen; Turquoise mozaïeken

Rondreis CENTRAAL-AZIË - 22 dagen; Turquoise mozaïeken

Maak kennis met het ‘onontdekte’ hart van Azië. In Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië vind je kleurrijke bazaars, islamitische architectuur, rondzwervende nomaden, spectaculaire landschappen en een innemende bevolking. Je reist door een deel van de wereld dat op zoek is naar een nieuwe identiteit. Overal zie je het verleden tijdens je Centraal-Azië rondreis; de culturele rijkdommen van de Zijderoute, eeuwenoude islamitische rijken en de Sovjetcultuur.

land kirgizie
aanbieder Koningaap
prijs vanaf 2695
reisduur 22 dagen
Kirgizië - Wandelreis

Kirgizië - Wandelreis

De weidse landschappen, machtige bergen en vriendelijke nomadenbevolking maken deze trekkingreis tot een absolute topbestemming in ons reisaanbod. Rijden door onwezenlijke erosie-landschappen en groene dorpen, wandelen vergezeld door lokale paardenmannen in het Terskey Allatoo hooggebergte, doorsneden door vele Kaska suu’s (zilveren rivieren).

land kirgizie
aanbieder SNP
prijs vanaf 2215
reisduur 22 dagen
Groepsreis Kirgizië; Bergmeren, adelaars en nomaden

Groepsreis Kirgizië; Bergmeren, adelaars en nomaden

Zoek je een avontuurlijke bestemming, weinig in het nieuws, onontdekt en met een ruige natuur? De alom aanwezige bergen en de nomaden die verblijven in hun joerten in Kirgizië (Kirgizstan) zijn een uitdaging voor iedereen die eens wat anders zoekt. Er zijn volop mogelijkheden tot wandelen en paardrijden in de ongerepte natuur.

land kirgizie
aanbieder Shoestring
prijs vanaf 1399
reisduur 16 dagen / 15 nachten dagen