De wonderlijke slangenpagode in Myanmar

Verre Avonturen

Over de hele wereld vind je vele wonderlijke plekken en Myanmar is hierop geen uitzondering. Een mooi voorbeeld hiervan is de Yadana Labamuni Hsu-taungpye Paya pagode in het dorpje Paleik op zo'n 20 kilometer ten zuiden van Mandalay.
Deze tempel heeft namelijk een wel heel bijzondere attractie, beter gezegd drie hele bijzondere attracties.

tekst Wouter Peters

In de Yadana Labamuni Hsu-taungpye Paya pagode bevinden zich namelijk 3 grote pythons. De pagode staat dan ook beter bekend als de slangenpagode.

De pagode wordt in ieder geval al sinds 1974 bewoond door pythons. Een boeddhistische monnik die de oude tempel aan het onderhouden was, ontdekte in dat jaar in de tempel namelijk 2 grote pythons die zich rond het centrale boeddha-beeld in de tempel hadden gewikkeld.
De monnik bracht de pythons terug naar de jungle, maar toen hij de volgende dag weer in de pagode kwam, waren de pythons weer teruggekeerd naar de pagode, ditmaal met z'n drieën.

De monnik bracht de drie slangen wederom terug naar de jungle, maar ook dit keer kwamen de slangen weer terug naar de tempel. Dit wonderlijke tafereel herhaalde zich een aantal maal.
Toen de pythons voor de zoveelste keer waren teruggekeerd naar de pagode, besefte de oude monnik dit geen toeval kon zijn. Mogelijk waren de pythons gereïncarneerde monniken die vroeger de tempel onderhielden.
Vanaf dat moment besloot de monnik om de slangen in de tempel te laten wonen en ze goed te verzorgen. Sindsdien heeft het de slangen aan niets ontbroken. Zo kregen ze geregeld melk, eieren en geitenvlees en elke ochtend werden de pythons gewassen in een bad met bloemblaadjes.


© Foto: onourownpath.com –Wikicommons

De oorspronkelijke pythons zijn inmiddels gestorven, maar gelovigen schonken al gauw nieuwe pythons aan de tempel. De oorspronkelijke dieren zijn in opgezette vorm nog wel in de tempel te bewonderen.
Ook de nieuwe bewoners van de tempel worden nog steeds goed verzorgd en elke morgen om 11 uur gewassen in een bad met bloemblaadjes.

Inmiddels is de tempel een pelgrimsoord geworden voor gelovigen en elk jaar bezoeken vele duizenden pelgrims de pagode om het wonderlijke tafereel van het wassen van de pythons met hun eigen ogen te aanschouwen.

 

Praktisch

Zelf de slangenpagode bezoeken? De pagode bevindt zich in Paleik, op zo'n 20 km van Mandalay. Vanuit Mandalay zijn makkelijk taxi's te regelen die je voor een goede prijs op een neer willen rijden naar de pagode. Zorg dan wel dat je om 11 uur 's-ochtends in de pagode aanwezig bent, want dan gaan de slangen in bad.

Tip: als je toch in de buurt bent; in de buurt van de slangenpagode bevinden heel wat mooie ruïnes die zelden door toeristen worden bezocht.