Panama

klimaat
Tropisch

klimaat

Weer en Klimaat Panama

Klimaattype: Tropisch

Panama heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat het in Panama het gehele jaar door warm is. Panama kent echter wel een zomer en een winter. De zomer in Panama loopt van december tot april en is tevens het droge seizoen. Gedurende deze maanden valt er in Panama (en dan met name in zuiden van het land) nauwelijks regen. Dit is dan ook de beste tijd om Panama te bezoeken, met name als je van plan bent om wandeltochten te gaan maken.

De winter loopt in Panama van half april tot en met november. In de winter valt de meeste neerslag. De neerslag valt dan echter met name in korte, hevige, tropische buien, die vaak maximaal een uur duren. Omdat de luchtvochtigheid in Panama heel hoog is, vooral tijdens het regenseizoen, is de warmte drukkend en zweet je snel. De buien zorgen dan ook voor wat verfrissing, en worden in de regel gevolgd door een heldere hemel.

Tropische stormen en overstromingen

Tropische stormen

Panama ligt net buiten het gebied waar tropische stormen en orkanen kunnen voorkomen, maar de laatste orkaan kwam in 1969 aan land. Wel kan er van april tot en met december extreme regenval voorkomen als gevolg van een dichtbij langstrekkende orkaan. Extreme regenval kan dan voor grote plaatselijke problemen zorgen, zoals overstromingen en gevaarlijke aardverschuivingen. De havenstad Colon overstroomt minstens 1 keer per jaar gedeeltelijk.

Aardbevingen

In Panama komen aardbevingen voor. Informeer naar de situatie voordat je naar een aardbeving getroffen gebied reist.

reisadvies
Risico's

reisadvies

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Panama. Er kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Ook kunnen wegen worden geblokkeerd. 

Ook bij toeristenattracties buiten de stad komt zware criminaliteit zoals overvallen voor, bijvoorbeeld bij de oude Panama-ruïnes van Panama Vieja. 

Kijk voor de meest recente updates, ook over natuurgeweld, voor vertrek altijd op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Avondklok voor jongeren

In Panama geldt een avondklok voor jongeren. Dit houdt in dat jongeren tot 17 jaar vanaf 21.00 uur tot zonsopgang niet zonder begeleiding van een volwassene op straat mogen zijn. Op vrijdag en zaterdag geldt deze maatregel vanaf 23.00 uur. De maatregel is bedoeld om criminaliteit en vandalisme tegen te gaan.

Bij aanhouding moet de jongere een boete betalen. Officieel gelden deze regels ook voor buitenlandse jongeren. Maar er zijn nog geen buitenlanders aangehouden vanwege de maatregel.

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Colombia. In dit gebied is het onveilig. In het moeilijk begaanbare grensgebied steken Colombiaanse guerillastrijders en drugssmokkelaars regelmatig de grens over. Laat je hier altijd begeleiden door politie of reis georganiseerd, in een groep.

Gezondheid

Sinds begin 2014 komen in Panama regelmatig gevallen voor van Chikungunya, een virusziekte.

Tips van de ambassade

- Toerisme naar de San Blas eilanden is populair. Sommige bootjes die je naar deze eilanden brengen vanaf het vaste land zijn echter niet veilig. Kijk goed naar de staat van de boot en er zijn bij voorkeur twee buitenboordmotoren aanwezig.
- In Panama is veel ongerepte natuur. Juist daardoor kan het er ook gevaarlijk zijn. Bereid je goed voor als je in de natuur op pad gaat.
- Let erop dat je stempels in je paspoort krijgt van het land dat je verlaat en het land waar je binnenkomt. Boetes voor het ontbreken van de juiste stempels kunnen oplopen tot ruim 1000 USD.

 

vaccinaties
Soms, malaria

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Panama alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Panama binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Maar het wordt voor de volgende gebieden wel aangeraden: de provincies Comarca Emberá, Darien en Kuna Yala (het voormalige San Blas) en delen van de provincies Colon en Panama die ten oosten van de Kanaalzone liggen. Voor Panama Stad, de Kanaalzone en de San Blaseilanden wordt gele koorts vaccinatie niet aanbevolen

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Panama aangeraden:
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Malaria

In Panama komt malaria voor. Voor bepaalde delen van Panama (provincies geen oosten van kanaal inclusief San Blas eilanden) wordt geadviseerd, naast goede antimuggenmaatregelen, om een noodbehandeling mee te nemen.

ambassades
Ja

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Panama

Nederlandse Ambassade
P.H. Oceanía Business Plaza
Torre 1000 Piso 23, local 23-A
Calle Hanono Missri, Punta Pacifica

Telefoon +5072806650
E-mail: consuladonl@cwpanama.net
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/panama/over-ons/nederlandse-ambassade-in-panama

Openingstijden: maandag-vrijdag 08:00-12:00 en 13.00-16.00 uur

Belgische Ere-Consulaat Panama
Avenida Domingo Díaz, 
autopista al aeropuerto Internacional Tocumen y Calle XIII Juegos, 
Ciudad de Panama, 
Panama

Tel. (50/) 301-5232
Fax (507) 301-5201 en 301-5203
E-mail: escope@grupoescope.com

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren

visumplicht
Nee

visumplicht

Reisdocumenten voor Panama

Voor Panama heb je nodig:

- Een paspoort dat bij aankomst in Panama nog minimaal 6 maanden geldig is

Visum

Voor een verblijf in Panama van minder dan 90 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist.

Adressen Consulaat/ambassade van Panama in Nederland en België

Nederland:
Ambassade Panama
Amaliastraat 3- 5
2514 JC 'S-Gravenhage

Telefoon: (070) 211 05 80

Fax: (070) 211 05 81
E-mail: info@panamaembassy.nl

Openingstijden: maandag-vrijdag 10:00-14:00

België:
Ambassade Panama
Boulevard General Jacques 18
1050 Brussel

Tel nr. 02.649.07.29
Fax: 02.648.92.16

E-mail: embajada.panama@skynet.be

valuta
Balboa

Valuta

Valuta

De munteenheid in Panama is de balboa (B), vernoemd naar vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Vasco Nunez de Balboa, die de Grote Oceaan heeft ontdekt.

De balboa is onderverdeeld in honderd centime en wordt uitgeven in munten van 1, 5, 10, 25, 50 centimes. Als papiergeld wordt de Amerikaanse Dollar gebruikt.

Je kunt in Panama ook gewoon met Amerikaanse munten betalen. Prijzen worden zowel met $ (dollar) als met B (balboa) aangeduid.

Geld wisselen kan alleen op het vliegveld en in de ‘casas de cambio’ in de hoofdstad. Het is dus het beste om direct dollarbiljetten mee te nemen. Omdat het vaak lastig is om van grote coupures voldoende wisselgeld te krijgen (hierbij is 10 dollar soms al te groot) is het aan te raden om zoveel mogelijk kleine dollarbiljetten mee te nemen.

Pinnen en creditcard

Pinautomaten zijn er veel in heel Panama en een pinpas met het Cirrus of Plus logo is dan ook de beste manier om tijdens je verblijf in Panama aan geld te komen. 

Openingstijden banken

De banken in Panama zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:00-13:30 en zaterdag van 8:30-12:00.

feestdagen

feestdagen

Feestdagen Panama

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Panama zijn:

Nieuwjaar 1 en 2 januari
Dag van de Martelaren 9 januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Panama City-dag 15 augustus
Dag van de viering va de afscheiding van Colombia 3 november
Dag van de vlag 4 november
Dag van Columbus 5 november
Dag van de Opstand van Los Santo 10 november
Onafhankelijkheidsdag 28 november
Moederdag 8 december
Kerst 24, 25 en 26 december
Oudjaar 31 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Panama nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

tijdsverschil
-6, -7

tijdsverschil

Tijdsverschil Panama

In Panama is het in gedurende onze wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland en België. In onze zomer is het in Panama 7 uur vroeger.

taal
Spaans

taal

Taal in Panama

De officiële taal van Panama is het Spaans.

Naast het Spaans wordt er door de zeven verschillende Indiaanse gemeenschappen ieder nog hun eigen (Indianen)taal gesproken. 

Op de eilanden van Bocas del Toro wordt ook Patois gesproken, een mengeling van Spaans, Engels en een lokaal dialect. Door de invloed van de VS spreekt men in het commerciële en openbare leven veelal ook Engels.

Desondanks kan een Spaans woordenboekje erg handig zijn.

Casco Viejo

Werelderfgoed Casco Viejo is wellicht de grootste trekpleister, maar dan ook echt de moeite waard om de koloniale geschiedenis te ervaren. 

Casco Viejo

Het ligt in Panama-stad. Je kan vanuit hier makkelijk op verkenning naar het binnenland. 

WTC

Eerste metro van Midden-Amerika geopend in Panama

In Panama-Stad rijdt de eerste metro van Midden-Amerika. President Ricardo Martinelli opende zaterdag de bijna 14 kilometer lange metrolijn, die...

Eerste metro van Midden-Amerika geopend in Panama

Reizen panama

15-daagse groepsrondreis Paradijselijk Panama

15-daagse groepsrondreis Paradijselijk Panama

Van azuurblauw water naar wereldberoemde koffieplantages en indrukwekkende nevelwouden. Panama is een mix van nieuw en oud, het heeft bijvoorbeeld het moderne Panama City, maar ook inheemse stammen.  We bezoeken niet alleen de bekende hoogtepunten zoals Panama City, het Panamakanaal en de tropische eilandengroep Bocas del Toro, maar we gaan nog veel dieper het land in. Zo verblijven we in Boquete, omringd door nevelwouden en koffievalleien, bezoeken we het idyllische eiland Isla Iguana en maken we kennis met de autonome indianenstammen. Wij laten u alle aspecten van het prachtige Panama zien! Bekijk hier het complete reisprogramma.Comfortabele hotels om heerlijk uit te rustenTijdens uw reis hebben wij gekozen voor gemoedelijke, typisch Zuid-Amerikaanse hotels. Er hangt een vriendelijke sfeer en u kunt hier ontspannen alle indrukken van de dag verwerken. Als afsluiting van de reis verblijven we nog enkele dagen in een heerlijk viersterrenhotel in Bocas del Toro. Bekijk hier de complete selectie van hotels.Veel excursies inclusiefWij nemen u mee naar het hart van de bestemming, en daarom hebben wij enkele prachtige excursies reeds vastgelegd. Zo bezoeken wij bijvoorbeeld de Emberá indianen in de jungle. Verder gaan wij op bezoek bij een koffieboerderij en nemen wij u mee naar het mooie Isla Iguana. Bekijk hier alles wat inclusief is.Deskundige reisleiding, die Panama echt kentOnze Nederlandssprekende reisleiders begeleiden al jaren reizen en daardoor weten zij wat belangrijk is. Zij zorgen ervoor dat u het perfect naar uw zin hebt en als u een verzoek hebt zullen zij u hier graag mee helpen. Heeft u nu al een vraag voor onze reisleiders? Stel uw vraag op het reisleider forum.

land panama
aanbieder Fox
prijs vanaf €2099,00
reisduur 15 dagen
Panama - Compleet

Panama - Compleet

Verken in je eigen tempo tropisch paradijs Panama, land van overweldigend natuurschoon, eeuwenoude indianenculturen, verlaten stranden en natuurlijk het fascinerende Panamakanaal. Bezoek de Emberá-indianen diep in de jungle en ga op avontuur naar een onbewoond eiland in Bocas del Toro. Spot walvissen net buiten de kust in de Grote Oceaan en beklim de groene hellingen van de vulkaan Barú. Bezoek koloniale stadjes op het schiereiland Azuero, het culturele hart van Panama, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Panama is een indrukwekkende en zeer gevarieerde bestemming, waar je een onvergetelijke vakantie zult beleven!

land panama
aanbieder SNP
prijs vanaf €2455,00
reisduur 18 dagen