10 tips voor een trip naar de Galapagoseilanden

Verre Avonturen

Reuzenschildpadden, zeeleeuwen, pinguïns, zeeleguanen en verschillende vogelsoorten, je vind het allemaal op een bijzonderstukje aarde: De Galapagoseilanden. Het is de hemel voor biologen en natuurhistorici. Zo ongerept als hier vind je het nergens. Heb je het geluk om ooit zelf deze archipel te mogen bezoeken dan hebben we hier een aantal tips voor je:

tekst Reisbijbel

1. Zelf eilandje hoppen

Je hoeft niet perse een tour te boeken als je meerdere eilanden wilt bekijken. De vele catamarantours die worden aangeboden brengen je misschien wel naar veel eilanden, maar zijn bepaald niet vriendelijk voor de portemonnee. Met een speedboot kan je voor 30 dollar ook op een ander eiland komen. Je kan op deze manier goedkoop zelf naar de eilanden Santa Cruz, Isabela en San Cristobal gaan.

2. Vliegtickets

Als je zelfstandig meerdere eilanden gaat bezoeken, is het een aanrader om te landen op eiland Santa Cruz en terug te vliegen vanaf eiland San Cristobal of andersom. Zo hoef je niet meer terug naar het eiland waar je vandaan komt en bespaart je reistijd.

2. Onderwatersporten

Duiken en/of snorkelen op de Galapagoseilanden is een echte aanrader. Je kan er zwemmen met zeeleeuwen, grote zeeschildpadden, hamerhaaien en heel veel gekleurde vissen. Onderwatersporten vallen bij de meeste reisverzekeringen gewoon onder de dekking van de reisverzekering en hier hoef je dus doorgaans geen extra dekking voor af te sluiten.

4. Onderwatercamera

Omdat je onder water zoveel moois ziet, is het erg leuk om dit vast te leggen. Op Santa Cruz kan je bij verschillende winkels een onderwatercamera huren. Ook zijn er waterdichte hoesjes te koop, die je om je camera heen kunt doen.

5. Boek op tijd

De Galapagoseilanden zijn mateloos populair en daardoor zitten de beste hostels of hotels al snel vol. Reserveer daarom ruim op tijd een accommodatie.

6. Snorkel en flippers

Snorkelen is op de Galapagos niet alleen leuk ver op zee, aan de kust is er namelijk ook al genoeg te beleven. Als je een snorkel en flippers huurt kan je al met zeeleeuwen zwemmen zonder dat je hiervoor diep het water in hoeft te gaan.

7. Stempel in je paspoort

Een stempel in je paspoort is altijd leuk, maar de stempel die je op de Galapagoseilanden krijgt is wel erg mooi. Op de stempel staat een ‘Lonely George’ schildpad en een hamerhaai afgebeeld.

8 Geen zeeleeuwen aanraken

Onder water doen de zeeleeuwen zo leuk met je mee en zwemmen ze zo dichtbij je dat je al snel geneigd bent ze even aan te raken. Doe dit niet! Als een jonge zeeleeuw door een mens wordt aangeraakt, wordt hij verstoten door zijn moeder omdat hij dan een andere geur heeft.

9 Wandelschoenen

Minder bekend is dat de eilandengroep ook een hele mooie vulkaan rijk is. Om deze te kunnen bekijken moet je best een eind lopen en dan is het prettig om goede wandelschoenen aan te hebben.

10 Neem geen eten mee

Om het ecosysteem van de Galapagoseilanden te kunnen behouden is etenswaar van buiten de Galapagoseilanden niet toegestaan. Eten dat je toch mee naar binnen probeert te krijgen wordt afgepakt.

En nu? Hier staan allerlei reizen, in allerlei varianten:

Sawadee biedt een internationale groepsreis op een catamaran aan. Niet goedkoop, maar wel erg gaaf natuurlijk. Check ‘m hier.
Djoser combineert hem met een bezoek aan Ecuador. Voor 21 dagen ben je goedkoper uit, je slaapt dan enkele nachten in een ecolodge. Hier is meer info.
– Alleen een ticket boeken kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld bij WTC.
Kras biedt een rondreis met Nederlandse begeleiding, die vind je hier.
– Bij Koning Aap bezoek je ook het Amazonewoud en kan je ter plekke meehelpen. Die reis staat hier.