Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Reistips>Afritsbroeken en outdoorkleding: horror of handig?
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Afritsbroeken en outdoorkleding: horror of handig?

Geschreven door 

Zelfs caberatier Jochem Myjer kwam er deze zomer openlijk voor uit: hij stond in een afritsbroek af te wassen bij zijn camper in Noorwegen. Nadat de broeken ergens in de jaren negentig massaal te koop kwamen, werden ze al snel verguisd. Op reis met je vader of moeder in een afritsbroek? No go voor veel kinderen en zeker pubers. Toch lijken ze voor een outdoorreis nog steeds enorm handig. Ook Reisbijbel waagde zich er dus weer eens aan en schafte een stapel broeken aan bij Decathlon. Op reis bleken we niet de enigen die hier hebben gewinkeld, overal liepen kinderen en volwassenen in het huismerk Quechua buitenkleding van deze winkelketen. 

Vooropgesteld, Decathlon weet niets van onze test. We hebben alle broeken gewoon bij de kassa afgerekend en zelf verschillende varianten uitgezocht. Bij het passen bleken er ook wandelbroeken tussen te zitten, zonder afritsbare pijpen. Neppers dus eigenlijk, maar de pasvorm was - eerlijk is eerlijk - wel meteen beter.

Afritsbroek-familie

Groot verschil met de jaren negentig is in ieder geval de keuze in broeken. Schutkleuren zijn nog steeds favoriet, best logisch als je bedenkt dat de meeste gebruikers ze in de natuur aantrekken, al dan niet bij het spotten van dieren. Maar.. er is anno 2017 ook een soort jeans variant, met een iets wijdere pasvorm. De Arpenaz 500 Demin is wel een van de duurste broeken, zo'n 35 euro, maar onderscheid zich zeker van de rest. Let wel even op of je er eentje wil die je op de kuit afritst, of de kortere variant. Die nam Reisbijbel mee op reis. Ideaal ook als je 's avonds in de bergen ergens gaat eten, net iets meer gekleed dan de 'standaard' broek. 

Kinderafritsbroeken

De meeste broeken rits je net boven de knie af, maar de broeken voor meisjes hebben een kortere variant, de hike 500. Die blijkt - ook gezien de reviews online - de kritische tieners nog het beste te bevallen. Voor vijftien tot twintig euro scoor je een prima broek, die snel droogt, goede ritsen heeft en een prima pasvorm voor sportieve meiden. Ook voor jongens zijn er diverse varianten, die stevig genoeg zijn, maar evenwel snel drogen. De pasvorm is smal, en je moet al snel een paar (Franse) maten groter nemen. 

Bergschoenen Decathlon

Tip van Reisbijbel: "Tot een jaar of elf kunnen je kinderen prima vooruit op de bergschoenen van Decathlon. We zien op onze reizen ook veel andere kinderen op deze schoenen lopen. Ze kosten doorgaan tussen de 35 en 45 euro. Oudere kinderen lopen bijvoorbeeld lekker op schoenen van Jack Wolfskin. Hou daarvoor de aanbiedingen bij bijvoorbeeld Bever in de gaten!"

Afritsbroeken voor volwassenen

Zoals gezegd zijn er dus afritsbroeken van een soort dunne jeansstof. Ze drogen snel en zijn niet te warm. Let wel op welke variant je bestelt: de korte valt net boven de knie, er is ook een versie die op de kuit valt. Handig zijn de vele zakken en zakjes, ook met rits en de stof houdt UV-straling tegen. Fijn op hoogte!

Klettersteigen

Tip van Reisbijbel: "Er zijn uit deze serie ook korte broeken, deze bevielen erg goed. Door de stof loop je niet meteen in echte 'outdoorbroek'."

De Forclaz 100 is een heel dunne broek, die supersnel droogt en amper wat weegt. Handig als je een trekking maakt en naast een korte broek een tweede broek mee wilt nemen. De stof is scheurbestendig en hield zich goed bij Via Ferrata-tochten, waarbij je geregeld tegen een bergwand aan schuurt. Buiten het seizoen is zo'n broek soms voor 15 euro in de aanbieding. 

Mannen kunnen een soortgelijke broek meenemen, die ook elastisch is. Wel zo handig als je de pijpen eraan laat omdat het boven op de berg kouder is. Vaak hebben deze broeken kleurvlakken, zodat ze meteen meer een outdooruitstraling hebben. De Forclaz 500 weegt ruim 400 gram. 

Sneldrogende broeken

Tip van Reisbijbel: "Wij hebben hem nog niet getest, te warm, maar er is ook een wandelbroek voor in de winter. En met de opkomende trend om naast je skitochten ook te gaan wandelen in de winter, is dat erg handig. 

Ook handig om mee te nemen

Als je in de warmte aan het sporten bent, zijn zweetbestendige shirts altijd fijn. Gris voor een habbekrats -3 tot 5 euro - deze shirts mee bij Decathlon. Reis je met meerdere gezinsleden, kies dan wel afwijkende kleuren, dat scheelt zoekwerk in de ochtend! Neem meteen ook wat van de sneldrogende handdoeken mee, wij vinden ze fijner dan de goedkope varianten van bijvoorbeeld Xenos. De kleurtjes zijn ook leuk en je kan ze klein oprollen. En tja, het is net de Ikea: we namen ook de stoelen mee voor in de camper, een balletje voor in het zwembad, zwemkleding en UV-shirts. 

  

http://ti.tradetracker.net/?c=15656&m=587371&a=5314&r=&t=html

YouTube-iconVolg ons Facebook!

  • reportages

  • vliegtickets

  • bijzonderbestemmingen

  • lofoten videoOp auto-avontuur in IJslandSocialmedia-reis door Zuid Amerika

    Rondreis door Togo en Beninfoto-video/video-s/de-terugreis

  • reisoranisatie-logos