Afritsbroeken en outdoorkleding: horror of handig?

Slimme Reistips
Afritsbroek Decathlon

Zelfs caberatier Jochem Myjer kwam er deze zomer openlijk voor uit: hij stond in een afritsbroek af te wassen bij zijn camper in Noorwegen. Nadat de broeken ergens in de jaren negentig massaal te koop kwamen, werden ze al snel verguisd. Zonde, want je hebt er veel aan op reis!

Op reis met je vader of moeder in een afritsbroek? Dat is een ware no go voor veel kinderen en zeker pubers. Maar afritsbroeken zijn voor een outdoorreis binnen of buiten Europa nog steeds enorm handig. Ook Reisbijbel waagde zich er dus weer eens aan en schafte een stapel broeken aan bij Decathlon.

decathlon afritsbroeken regen

Wandelbroeken zonder rits

Op reis blijk je vaak niet de enige die bij de Decathlon heeft gewinkeld! Trek je de bergen in, dan herken je de afritsbroeken van je medereizigers vanzelf. De Franse keten is populair, en dat is niet voor niets. De huismerken zijn betaalbaar én goed.
Want niets is zo vervelend als een kapotte broek onderweg. En mocht er toch iets kapot gaan, dan kan je altijd terug naar de winkel om te ruilen. Met name huismerk Quechua heeft veel prima geprijsde spullen.

Test

Vooropgesteld, Decathlon wist niets van onze test. We hebben alle broeken gewoon bij de kassa afgerekend en zelf verschillende varianten uitgezocht. Bij het passen bleken er namelijk ook wandelbroeken tussen te zitten, zonder afritsbare pijpen. Neppers dus eigenlijk, maar de pasvorm is – eerlijk is eerlijk – wel meteen beter. De dunne stof droogt op reis snel na een regenbui, en dat is fijn. Daarnaast nemen deze broeken weinig ruimte in in je tas of rugzak, wel zo fijn bij een vliegreis naar een ver land, waar je toch een trekking wilt maken, zoals we tijdens onze hikes in Sulawesi ontdekten.

Veel keuze in afritsbroeken

Groot verschil met de jaren negentig is in ieder geval de keuze in afritsbroeken. Schutkleuren zijn nog steeds favoriet, best logisch als je bedenkt dat de meeste gebruikers ze in de natuur gaan aantrekken, al dan niet bij het spotten van dieren.

Maar.. er is ook een soort jeans variant, met een iets wijdere pasvorm. De Arpenaz 500 Demin is wel een van de duurste broeken, zo’n 35 euro, maar onderscheid zich zeker van de rest. Let wel even op of je er eentje wil die je op de kuit afritst, of de kortere variant. Die nam Reisbijbel mee op reis. Ideaal ook als je ’s avonds in de bergen ergens gaat eten, net iets meer gekleed dan de ‘standaard’ broek.

afritsbroek

Afritsbroeken voor kinderen

De meeste afritsbroeken rits je net boven de knie af, maar de broeken voor meisjes hebben een kortere variant, de hike 500. Die blijkt – ook gezien de reviews online – de kritische tieners nog het beste te bevallen. Voor vijftien tot twintig euro scoor je een prima broek, die snel droogt, goede ritsen heeft en een prima pasvorm voor sportieve meiden.
Ook voor jongens zijn er diverse varianten, die stevig genoeg zijn, maar evenwel snel drogen. De pasvorm is smal, en je moet al snel een paar maten groter nemen. Pubers kiezen het best een xs of een s, de Franse kinderen zijn doorgaans wat smaller en kleiner dan onze Nederlandse tieners.

T-shirts en schoenen

Als je toch bij de Decathlon bent, koop of bestel dan ook een paar lichtgewicht, sneldrogende t-shirts. Zowel voor vrouwen als mannen koop je voor nog geen vijf euro prima shirts. Lichtgewicht schoenen voor verre reizen, handig als je maar een paar dagen een trekking maakt, zijn trailschoenen. Natte voeten drogen snel en je hebt minder gewicht mee te nemen als je de schoenen niet draagt. Zeker in de tropen wel zo handig.

afritsbroek