Tips om met je caravan op avontuur te gaan

Slimme Reistips

Ze zijn weer helemaal hip: caravans. Ideaal ook voor een avontuurlijke reis door Europa. Maar voordat je er eentje huurt bij bijvoorbeeld Paul Camper is het handig om te weten hoe je het beste in een caravan rijdt.

tekst Fleur Besters

Rijden met een caravan is namelijk lang niet zo eenvoudig als het lijkt en jaarlijks zijn er veel schades met caravans. Om je alvast op weg te helpen, vind je hier de belangrijkste tips voor het rijden met een caravan.

Achteruit rijden

Achteruit rijden Eén van de moeilijkste dingen van rijden met een caravan is achteruit rijden. Allereerst: rij nooit te hard achteruit. Rijd stapvoets, probeer op je spiegels te rijden en niet zelf achterover te gaan hangen. Goed sturen is van cruciaal belang. Wanneer je achteruit rijdt, dien je precies andersom te sturen als wanneer je vooruit rijdt. Corrigeren naar rechts betekent dus naar links sturen en andersom. Een referentiepunt in de verte helpt ook bij het achteruit rijden. Daardoor raak je minder snel in de war en krijg je het achteruit rijden met een caravan sneller onder de knie.

Langere combinatie

Een auto met een caravan is uiteraard een stuk langere combinatie. Dat klink heel logisch, maar toch is dat voor heel veel bestuurders erg wennen. Zolang je rechtdoor rijdt, valt het wennen wel mee. Met het maken van bochten is het echter wel degelijk een aspect om rekening mee te houden. Je dient de bochten ruimer te nemen dan je gewend bent.

Oefenen, oefenen en oefenen

Het klinkt misschien kinderachtig, maar oefening baart kunst. Dat geldt zeker voor het rijden met een caravan. Oefen dus niet alleen het aan- en afkoppelen, maar ook het nemen van bochten, inparkeren en achteruit rijden. Zoek een leeg parkeerterrein of een andere grote vlakte waar je kunt manoeuvreren en fouten maken zonder dat dit voor schade of andere problemen kan zorgen. Wanneer je gaat oefenen, neem dan iemand mee die ervaring heeft met het rijden met een caravan of aanhanger.

Lukt het nog niet met oefenen? Dan kun je natuurlijk altijd nog een training volgen waarbij je het leert van ervaren instructeurs. Meer handige tips voor reizen met een caravan vind je op de website van de ANWB