
Petra zal op ieders verlanglijstje staan bij een bezoek aan Jordanië. Maar er is veel meer! Hiken, overnachten in de natuur, duiken vanaf het strand. Wij geven je de beste, soms verborgen, tips!
Petra zal op ieders verlanglijstje staan bij een bezoek aan Jordanië. Maar er is veel meer! Hiken, overnachten in de natuur, duiken vanaf het strand. Wij geven je de beste, soms verborgen, tips!
Vergeet Egypte, waar je met de boot in een stoet naar de beste duikplekjes gaat en onder water wel op de A2 lijkt te zwemmen. In Jordanië reis je naar Aqaba, het meest noordelijke punt van de Rode Zee. Dat kan met een rechtstreekse vlucht, of je eindigt er na je rondreis langs de historische hoogtepunten. De watertemperatuur daalt er nooit onder de 20 graden en over een strook van zo’n 20 kilometer zijn dertig duikplekken die amper toeristen trekken. En, je kan de meeste duiken gewoon vanaf het strand maken!
Grote attractie is de Libanese tanker Cedar Pride, die hier in 1995 zonk en nu de meest bezochte duikstek van Aqaba is. Tijdens je duiken kan je verder grote krabben, torpedoroggen, zeeslangen en allerlei koraalvissen tegenkomen. Met name de Jordaniers zelf komen in het weekeinde, verder zijn er amper westerse toeristen. Voor 50 JD maak je al een duik, met apparatuur. De mensen zijn erg vriendelijk en blij met bezoekers.
Tip van Reisbijbel: “Zorg dat je een duikhostel boekt, en geen resort in het centrum van Aqaba. Wij verbleven in het Red Sea Dive Hotel. Een perfecte plek waar je ook je duikbrevet kan halen.”
De weg erheen is al spannend. Als je eenmaal de juiste afslag hebt gevonden op de Kings Highway verlaat je de bewoonde wereld, op weg naar het avontuur in Dana Reserve. Het bezoekerscentrum is de laatste stop. Daar laat je je auto achter en stap je in een pick up. Hiermee rijdt je nog verder het reservaat in, op weg naar het Rummana Campsite. Naast een prachtig hostel in een nabijgelegen dorpje is dit de enige plek om hier te overnachten. Het kamp is prachtig opgezet en zelfs tamelijk luxe. Keurige tenten, dikke matrassen en schoon beddengoed. Je kan er douchen en gezamenlijk eten. Maar, je komt voor de overweldigende natuur. Lokale bedoeïnen geven je tips en kunnen je mee op een hike nemen. Ook zijn ze behulpzaam bij het spotten van wilde dieren, zoals vogels. De plek is een smetkroes van dieren uit Europa, Afrika en Azië. Zo’n 25 dieren worden bedreigd in hun voortbestaan, onder wie de Syrische vos..
Rij na je verblijf vooral via het nabijgelegen dorpje Feynan het gebied uit. Daar is een klein, maar zeer interessant museum. Je mag er zelf rondkijken, wij moesten zelfs zelf het licht aandoen. Je ontmoet er ook de lokale craftwerkers, die fruit inmaken, sieraden maken en kaarsen maken. Hier is ook een ecolodge. Je bent vast en zeker de enige Westerse toerist in weken, zo niet maanden. Dana Reserve werd ook door Lonely Planet terecht als ‘hidden gem’ benoemd.
Tip van Reisbijbel: “Wij hadden jammer genoeg maar één overnachting bij de campsite in onze trip opgenomen. Daar kregen we al direct spijt van, want deze plek is ontzettend de moeite waard voor een extra nacht verblijf. De natuur is prachtig, er zijn mooie hikes en het is er ontzettend rustig.”
Een bezoek aan Jordanië is ook niet compleet zonder een tweedaags verblijf in Wadi Rum, de rode woestijn. Het gebied biedt opvallend veel verschillende activiteiten. Je kan er zelfs per luchtballon overheen vliegen. Trek op de grond zeker bergschoenen aan, want het zand is – niet onverwacht – gloeiend heet en je kan slangen tegenkomen. Neem ook genoeg water mee. Lokale Bedoeïnen rijden je per jeep moeiteloos door het mulle zand.
Onderweg stop je geregeld, bijvoorbeeld om door een smalle kloof te wandelen, waar 4000 jaar oude rotsschilderingen te zien zijn! En ook hier ben je vaak de enige die er loopt. Extra bijzonder dus. Met of zonder kinderen is het ook geweldig om van de zandduinen te rollen, het rode zand vind je de rest van je reis nog terug in je reistas. Vraag je gids om op een mooie plek (lelijke zijn er eigenlijk ook niet) te stoppen voor de lunch. Hier kan je heerlijk bijkomen van de eerste indrukken, tijdens het heetste moment van de dag. Vergeet je nomadendoek niet mee te nemen en zeker ook hier in de woestijn pas je je aan aan de lokale manier van kleden. Lange broeken, ook voor de vrouwen. Linnen draagt hier erg fijn. Na een heerlijke nacht onder de sterrenhemel, kan je er de volgende dag voor kiezen om per kameel terug te gaan naar de bewoonde wereld. Geweldig leuk, je zal er nog wel een paar dagen plezier van hebben….
Tip van Reisbijbel: “Waar Dana ongerept is, is Wadi Rum een echte toeristische trekpleister. Al is het er gezien de onrust in het Midden-Oosten nog steeds niet druk, er zijn wel heel veel bedoeïnenkampementen. De kwaliteit zal overal prima zijn, maar het is wel het leukste als je een afgelegen plek hebt, en er niet teveel tenten bij elkaar staan. Your Planet Travel hielp ons daarmee, en we sliepen perfect. Het eten werd in de grond bereid, erg bijzonder.”
De Dode Zee droogt langzaam op, dus reden te meer er nu nog heen te gaan. Maar heb je er even gedobberd, dan kan je of genieten van de rust in je chalet of op avontuur gaan in de Wadi Mujib Siq (kloof). Deze mondt 410 meter onder zeeniveau uit in de Dode Zee en is onderdeel van het Mujib reservaat, het laagst gelegen natuurreservaat ter wereld. Het gebied ontsluit naar Karak aan de noordkant en de Madaba bergen aan de zuidkant, soms wel 900 meter boven zeeniveau. Het hoogteverschil in dit gebied is spectaculair om te rijden met je eigen auto.
Je kan ook hier overnachten in een kampement, maar dan moet je een eigen slaapzak meenemen. Zeker zo gaaf is een verblijf in de eenvoudige stenen huisjes aan de Dode Zee, met uitzicht over de Dode Zee. Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden. Je kan dan bijvoorbeeld ‘s ochtends door de Siq lopen, er is heerlijke schaduw! Je volgt de rivier stroomopwaarts totdat je bij de waterval komt. Als er veel regen is gevallen, moet je soms stukken door het water waden en er zijn poeltjes waar je doorheen zwemt, maar de tocht is goed te doen. Jonge kinderen mogen echter niet mee, dus houdt daar rekening mee als je met een gezin reist.
Extra tip als je vanuit de Dode Zee terug naar Amman rijdt, er is hier een natuurlijke spa, verborgen in de bergen. Deze Ma’in Hot Spa staat aangegeven op de borden. Er is een luxe hotel bij, maar tegen betaling van een klein bedrag kan je net daarvoor afslaan naar de lokale ingang. Daar maak je kennis met de echte manier van baden. Pas wel op, het water is soms echt te heet om in te gaan! Neem de tijd om heerlijk te ontspannen. Er is een gelegenheid om je om te kleden.
Tip van Reisbijbel: “Ga de Dode Zee niet in als je kleine wondjes hebt, het water heeft een zoutgraad van bijna 35 procent en dat is ontzettend pijnlijk. Bedenk ook hier dat je als je als vrouw in alleen zwemkleding het water ingaat, je aardig wat bekijks krijgt van de lokale bevolking. Elders zijn meer grote hotelcomplexen, waar je ook schoonheidsbehandelingen kunt krijgen met de heilzame modder, maar deze plek bij Wadi Mujib is veel meer puur!”
Je reis door Jordanië is niet compleet zonder een ontmoeting met de lokale bevolking. Jordaniers houden meer afstand tot vrouwen, maar de gastvrijheid is groot. Via verschillende reisorganisaties kan je op bezoek gaan bij locals of een gezin. Samen eten is een mooie manier om ongedwongen kennis te maken, ook kan je kookworkshops volgen. UIteraard is er een kans dat je spontaan wordt uitgenodigd, maar daarvoor moet je er vaak wat langer verblijven.
Tip van Reisbijbel: ” Wij trokken in Petra twee avonden op met een lokaal gezin. Zij namen ons mee naar het gebied rond Little Petra waar we samen een BBQ hielden bij het licht van de koplampen van de auto. Hun kinderen waren aanvankelijk wat verlegen, maar de meisjes lieten zich al snel meelokken door onze dochter van 7, die hen mee op de rotsen nam. De jongens vermaakten zich met een bal en wilden natuurlijk allemaal met het vuur helpen. De tweede avond werden we bij hen thuis uitgenodigd, waar de vrouwen in de keuken bleven en wij met de heren des huizes op de grond aten van een grote schaal. De kinderen gingen samen knutselen en voetballen. Bij het afscheid gaf oma Reisbijbels Joep per ongeluk een hand, en dat zorgde voor enorme hilariteit. Ons bezoek zal ook hen lang zijn bijgebleven.”
Meer lezen over Jordanië en bijvoorbeeld gezinsreizen? Klik hier. Reisbijbel reisde in 2014 met Your Planet Travel en was erg tevreden over de samenstelling van de reis en hun kennis van het land! Ook andere reisorganisaties bieden pakketreizen aan, vaak kan je deze samenstellen met bouwstenen. Koning Aap biedt familiereizen. Veel reizen duren een ruime week, wij raden aan om er twee weken voor uit te trekken om echt te genieten van al het natuurschoon! Shoestring biedt een groepsreis voor volwassenen aan en Kras heeft onder andere een single reis.
Jordanië leent zich prima voor een zelf georganiseerde reis. Je boekt een vlucht en huurt een auto om rond te rijden. Zelf rijden is goed mogelijk, de Kings Highway verbindt alle hoogtepunten aan elkaar. Wij reden er twee weken probleemloos rond, op vrijdagen kan het rond de moskee wel wat druk zijn en houdt rekening met wat extra omrijkilometers.
Jordanië is een veilig land. Vrouwen moeten er wel rekening mee houden dat het een islamitisch, niet toeristisch land is. Anders dan in toeristensteden in Marokko of Egypte is het hier nergens gepast om met korte shorts of blote truitjes te lopen. Lange, linnen broeken of rokken zijn handig. Een hoofddoek is niet nodig, neem voor de zekerheid wel een omslagdoek mee en geef mannen geen hand, tenzij zij deze zelf uitsteken. Jonge meisjes kunnen we gewoon een korte broek aan. Voor mannen is een lange broek vaak ook gepaster.