Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Artikelen>Reportages>Bikinishoppen in Brazilië
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Bikinishoppen in Brazilië

Geschreven door 

Als je in Brazilië bent en omgeven wordt door überhippe bikini`s wil je als vrouw toch een beetje meedoen met de laatste trends.
Toen ik mijn vakanties nog ieder jaar doorbracht in Portugal ondekte ik al dat de hipste bikini`s uit Brazilië kwamen, en dat is nog steeds zo. Brazilianen zijn bikinitrendsetters, al passen wij de modelletjes wel iets aan aan de Europese zedelijkheidsnormen. Bij ons bedekken de broekjes net iets meer dan alleen de schaamlippen en bovenstukjes worden verkocht in grotere maten dan peqinha peqinha (XS).

Nu is het ook weer niet zo dat de gemiddelde Braziliaanse een figuurtje supermodel heeft, verre van. Men schudt hier trots met volle heupen, J-Lo waardige billen en ook buiken worden hier met trots geshowed. Is wel prettig, hoef ik me niet zo opgelaten te voelen over de bbb zone na 2 kinderen. En daarnaast, alles ziet er nu eenmaal strakker uit als het goed gebronsd is.

Om een mij niet geheel duidelijke reden vinden de meeste vrouwen het hier alleen een goed idee om hun bovenstukjes minimaal 2 maten te klein te kopen, veelal hooguit tepelbedekkend. Daarnaast lijken bikinibroekjes hier slechts in twee modellen te worden verkocht: niets bedekkend en bijna niets bedekkend. Ineens begrijp je de noodzaak van de Brasilian waxjob.

Er schijnt in de jaren 70 een president te zijn geweest die het dragen van een bikini heeft willen verbieden. Deze beste man bezat klaarblijkelijk niet de vereiste politieke sensitiviteit en moest binnen 7 maanden het veld ruimen. Het verbod heeft het nooit gered.

Nadat ik een paar dagen lang op het strand een beetje bekeken had wat de laatste trends waren werd het tijd om mijn lompe Hollandse bikini`s terzijde te schuiven en me ook in een kek Braziliaans modelletje te hijzen, maar dan wel in de juiste maat uiteraard.

De assortimenten in de verschillende winkels leken op het eerste oog vrij beperkt. Maar zodra ik een voorkeur aangaf voor een bepaald model bovenstukje en mijn maat doorgaf ging er een geheime voorraadkast open en kwamen er in dat model en in mijn maat letterlijk honderden verschillende patroontjes te voorschijn. Om te watertanden, het was waar bikiniwalhalla. En ook nog eens een walhalla zonder genadeloze TL-overbelichting in de pashokjes. Ik zag al direct dat met slechts één exemplaar naar huis gaan misdadig zou zijn. Dat voornemen liet ik dan ook maar direct varen.

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn en natuurlijk was het dat ook. Bovenstukjes waren het probleem niet, wat voor de gemiddelde vrouw twee maten te klein is, zit mij als gegoten.

Het addertje onder het gras zat, zoals viel te voorspellen, bij de bikinibroekjes. Zoals ik al zei houden Brazilianen van niets bedekkend en bijna niets bedekkend. Verrassend genoeg zijn beide modellen niet mijn ding. Preuts als ik ben vind ik dat een bikinibroekje twee billen moeten bedekken, en dan ook nog minimaal de helft van beide billen, niet alles bij elkaar nog net geen kwart.

bikini-op-het-strand-in-Bra

Meer dekkende modellen zijn er gelukkig wel, maar dan doemt het volgende probleem op. Ook bikinibroekjes worden hier, naar Europese begrippen, standaard minimaal twee maten te klein gekocht. Anders bedekken ze teveel bil en schaamstreek. Deze gewoonte is zo diep verankerd dat de voorraad bikinibroekjes in de winkel ook voornamelijk bestaat uit peqinha en peqinha peqinha. Een paar dingen in medio, soms iets in grande en heel sporadisch iets in grande grande.

Naief als ik was dacht ik af te kunnen met een medio. Een medio bleek echte halverwege de dijen niet verder omhoog te kunnen zonder de stiksels te laten knappen of de stof te laten scheuren. Geen goed plan. Een grande dus maar. Die ging wel omhoog maar bracht een soort rollade effect teweeg waarmee ik het effect van de bikini volledig teniet zou doen. Valt hier niet uit de toon, maar ik moet me op onze overige bestemmingen ook nog een beetje gemakkelijk voelen in bikini. Een grande grande dus maar (en voortaan de lunch overslaan)? Hmmmm dat werd lastig.

De maat bleek goed maar de beschikbare kleuren matchte niet met mijn met veel moeite uitgekozen bovenstukjes... Gelukkig kon ik de bovenstukjes loskopen en ergens anders bikinibroekjes halen. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan, de meeste winkels gingen niet verder dan medio en verkoopsters zagen niet de noodzaak van iets groters dan peqinha peqinha.

Uiteindelijk gelukkig succes (was volgens mij een grote maten winkel, maar who cares) en nu heb ik twee prachtige, hippe en passende braziliaanse bikini`s. Vol trots heb ik de afgelopen dagen dan ook over het strand geparadeerd.

Kinderen alleen minder blij. Mama wil geen zandkastelen bouwen en niet in de branding spelen, dan komt er zand in haar bikini en da`s niet goed voor de stof....

  • reportages

  • vliegtickets

  • bijzonderbestemmingen

  • lofoten videoOp auto-avontuur in IJslandSocialmedia-reis door Zuid Amerika

    Rondreis door Togo en Beninfoto-video/video-s/de-terugreis

  • reisoranisatie-logos