Jordanië: veelzijdig land voor gezinsreizen

Wadi Rum Jordanië

Toffe Roadtrips

Na het drukke, soms dwingende Egypte, het meer westerse Turkije en het avontuurlijke Marokko is Jordanië een oase van rust, juist ook voor gezinsreizen. Nu het aantal reizen naar het Midden-Oosten volgens veel lokale reisorganisaties en hotels wel met veertig tot vijftig procent is gedaald, is het zelfs nog meer relaxed.

tekst Fleur Besters

Verwacht nergens grote toeristenresorts, zelfs in het zuidelijke Aquaba, tien kilometer van de grens met Saoudi Arabië en dé badplaats van Jordanië, heb je het schone strand bijna voor jezelf. Reden genoeg voor Reisbijbel om Joep met zijn gezin op reis te sturen om met een eigen huurauto het land te verkennen, op zoek naar avontuur.

Want is Jordanië een bestemming voor stellen of gezinnen met oudere kinderen? Zeker. Maar de korte afstanden, vriendelijke bevolking en schappelijke (vlucht)prijzen maken het land zeker ook interessant voor jonge gezinnen. Neem alleen al het feit dat kinderen onder de twaalf voor de meeste bezienswaardigheden niet hoeven te betalen. Op een bezoek aan hoogtepunt Petra scheelt dat 50 JD per kind. De meeste kastelen en ruïnes kosten sowieso maar 1 of maximaal 2 JD en je mag er vrij rondlopen (lees: klimmen en klauteren). Nergens een opdringerige gids gezien en de mogelijkheden tot zelf ontdekken zijn legio.


Het erfgoed in Jordanië wordt gekoesterd, maar vaak wel op een andere manier dan in veel – meer toeristische – landen. Met peuters moet je daarom misschien extra opletten, trappen in een kasteel eindigen soms bijvoorbeeld zomaar in het niets. Basisscholieren verzinnen daarentegen zelf verhalen bij het stoere fort van Karnak, ontdekken geheime gangen en Joeps zoon Tim van bijna 9 zag in ieder hokje met een hek ervoor een middeleeuwse 'nor'. 

 In het gehucht Dana, midden in een prachtig woest natuurgebied, ontdekten we een spiksplinternieuw visitor center, tussen de ruïnes van het dorp en de twee nog steeds draaiende hotels. De weg er naar toe leek zelden gebruikt vanuit het dorp, waar toch twee 'hotels' waren. De vrouwen bij de ingang lieten ons enthousiast naar binnen gaan, maar eenmaal daar waren we aan ons lot overgeleverd. We hebben dus maar zelf de expositie over het gebied aangezet door op een lichtschakelaar te drukken! Dat activeerde meteen de kinderen die genoten van alle informatie over het gebied waar we net een nacht hadden doorgebracht in een ecokampement.

Zo'n nacht in de natuur biedt in Jordanië meer comfort dan je verwacht. Mooie tenten, de Waard-achtig, met dikke matrassen en een heus verpakt brandschoon lakenpakket. Bij alle reservaten zijn douche- en toiletfaciliteiten, al dan niet met warm water. Rangers lopen graag met je mee voor een wandeling, jonge kinderen werken als een magneet op de Jordanese bevolking. Ze mogen door verrekijkers turen, krijgen een spontane gratis duikintroductie in een zwembad, ijsjes in het hotel en bij een etentje bij de lokale bevolking zijn de kinderen direct enthousiast over nieuwe speelkameraadjes. 

Die ongedwongenheid in de contacten met toeristen siert de bevolking ook. Waar in Egypte velen in de toeristenbranche voor iedere flinter uitleg al dan niet terecht hun hand ophouden, werd onze fooi meermalen geweigerd. Een maaltijd minder bestellen omdat je kinderen minder eten is in geen enkel restaurant een probleem, net als het meebrengen van eigen drankjes of rol koekjes naar een hotelzwembad. Soms is het zelfs een uitdaging wel iets te bestellen, de dienstbaarheid die Aziatische bestemmingen siert, is hier minder zichtbaar in hotels en bij zwembaden.
Waar veel toeristen Jordanië in een week (willen) doen, koos het gezin van Reisbijbels Joep juist voor een langer verblijf. Zeker met kinderen is het heerlijk om eens een ochtend of middag bij hotelzwembad of lokale bron te blijven. De veelheid aan indrukken die je tijdens de reis opdoet, maken dat je 's avonds om een uur of negen, tien allemaal als een blok in slaap valt. En na een dag of drie hoor je de roep voor het ochtendgebed al niet meer. De natuurparken, zeker Dana reserve, vragen om twee overnachtingen. Een bezoek aan Amman is voor kinderen wellicht een uitdaging, maar er is een gaaf kindermuseum. Want maakt dat een vakantie met kinderen niet extra geslaagd, meegaan in het gewone leven van het land dat je bezoekt?

Tips van Reisbijbel voor een (gezins)reis naar Jordanië:

  • Boek je reis bij een kleine reisorganisatie die je ook in contact brengt met de lokale bevolking.
  • Dompel je kinderen onder in de lokale cultuur, eet wat de pot schaft en vermijdt grote(re) hotels.
  • Stiften en kleurpotloden, loombandjes of een bal maakt dat je kinderen snel contact maken met de lokale kinderen.
  • Geef je kind vooraf informatie over de moslimcultuur en licht de – in vergelijking met Nederland beperktere – rol van vrouwen toe.
  • Ook als je niet gelovig bent is een reis naar Jordanië een goede gelegenheid je kinderen voor te lezen uit de kinderbijbel of bijvoorbeeld het boek 'Over Engelen, goden en helden' van Janny van der Molen.
  • Neem voor een verblijf aan de kust zwemshirts mee. Te koop bij Hema of surfshop, het bespaart je een hoop insmeren.
  • Geef ieder kind een simpele digitale camera, dat maakt een bezoek aan Petra of andere bezienswaardigheden extra leuk.
  • Draag steeds een pet of hoofddoek tegen de zon.
  • Geef ieder gezinslid een eigen hervulbaar waterzakje, bijvoorbeeld van Aqua Licious of Xiandao.

Your Planet, (gezins)reizen op maat

Reisbijbel maakte de rondreis met Your Planet Jordanie. Zij regelden route, huurauto, hotels, natuurparken en zorgden voor ongedwongen en leuke ontmoetingen met de lokale bevolking door vooraf dinerafspraken te maken. Als je reist met kinderen is het waardevol om zeker te weten dat je overnachtingsplek gezinnen welkom heet, zonder dat je in een hotel met animatieteam en kinderbuffet belandt. Your Planet hield rekening met de wensen van Reisbijbel om een avontuurlijke reis te maken en nam drie natuurreservaten op in de reis. Reizen met je eigen huurauto is goed te doen, mits je je instelt op een andere manier van rijden dan in Nederland. Je krijgt geen strikte routeomschrijving mee, dus koop zelf een navigatieapp voor je smartphone en houdt rekening met wat extra omrijkilometers. Joeps gezin zag daardoor extra woestijnkastelen en passeerde een enorm vluchtelingenkamp nabij de Syrische grens. Voor een rondreis met kinderen is een georganiseerde reis een fijne optie, die je vooraf en ter plekke tijd en zorgen scheelt. Ga je voor het eerst naar een land in het Midden-Oosten, dan kan het fijn zijn om aan te sluiten bij een groepsreis. Reisbijbel reisde alleen met een huurauto en dat levert een intieme vakantie op met het eigen gezin. Beide varianten kan een reisorganisatie als Your Planet leveren.

Veiligheid

Jordanie is een vriendelijk land voor toeristen. Ook in Amman is het goed reizen. Houdt daar wel rekening met een stadse cultuur, zoals je die in Amsterdam ook treft. We hebben geen demonstraties gezien, maar de politieke situatie van nabije landen Israël, Egypte, Irak en Syrië raken de bevolking wel. Houdt via het twitterkanaal van de ambassade of de speciale app van buitenlandse zaken de reisadviezen in de gaten. 
Ook in kleine, afgelegen dorpjes heeft het gezin van Reisbijbels Joep zich nooit onveilig gevoeld. Vrouwen worden wel geacht lange, wijdere kleding te dragen en geen korte mouwtjes. Een sarong als hoofddoek is op veel plekken fijn om minder op te vallen. Op afgelegen plekken kan je deze ook als jurk dragen bij het zwemmen. Kinderen kunnen wel shorts dragen. 
Op de Dead Sea road (direct naast de grens met Israel) zijn meerdere veiligheidsposten, waar reis- en autopapieren gecontroleerd worden. Ook wordt op snelheid gecontroleerd. Dat leverde ons een bon op van 20 JD, waar we keurig een in het Arabisch geschreven kwitantie voor kregen. 
Wij troffen onderweg meerdere alleenreizende vrouwen. Zij vertelden dat het land goed bereisbaar is. Geef je mobiele telefoonnummer niet aan hotelpersoneel of andere mannen, tenzij je daadwerkelijk contact wil. Het geven van je nummer wordt ook in Jordanië wellicht als uitnodiging gezien voor toespelingen.  

 

 


Inspiratie voor Jordanië

Verre Avonturen

Petra zal op ieders verlanglijstje staan bij een bezoek aan Jordanië. Maar er is veel meer! Hiken, overnachten in de natuur, duiken vanaf het strand. Wij geven je de beste, soms verborgen, tips!

Lees Meer Door: Fleur Besters

Stoere Gezinnen, Toffe Roadtrips

Juist met kinderen is een roadtrip ideaal om een nieuw land te verkennen. Reisbijbel bezocht drie heel verschillende landen: Jordanië, Schotland en Zuid-Korea.

Lees Meer Door: Fleur Besters

Stoere Gezinnen

Eten met stokjes, lang in het vliegtuig, duiken in de zee, slapen in de woestijn en hiken door de bergen. Ook met (jonge) kinderen kan je avontuurlijke vakanties maken, binnen en buiten Europa. Vijf trends!

Lees Meer Door: Fleur Besters

Slimme Reistips

Jordanië is enorm gastvrij voor haar bezoekers. Drukte zoals in Egypte bij de piramides of in Luxor hoef je zelfs in de verborgen stad Petra niet te vrezen. Veel bezienswaardigeden zijn bovendien voor een habbekrats te bezoeken en met deze pas he

Lees Meer Door: Fleur Besters

Stoere Gezinnen

Na tientallen kilometers rijden vanuit de hoofdstad Amman staat er ineens een groot bruin verkeersbord langs de weg. We naderen een bezienswaardigheid. En wel... Nu! Een enkel bord kondigt een enorm woestijnkasteel langs de route aan, in de verre

Lees Meer Door: Joep Kolijn

Verre Avonturen

De ecolodge in Azraq in Jordanië ligt in een verlaten gebied. Weinig reizigers nemen de moeite om vanuit de drukkere westelijke gelegen King Highway af te wijken richting Irak. Daar is echter een van de prachtige ecolodges te vinden van Wild

Lees Meer Door: Fleur Besters

Stoere Gezinnen, Toffe Roadtrips

Wadi Rum Jordanië

Na het drukke, soms dwingende Egypte, het meer westerse Turkije en het avontuurlijke Marokko is Jordanië een oase van rust, juist ook voor gezinsreizen. Nu het aantal reizen naar het Midden-Oosten volgens veel lokale reisorganisaties en hotel

Lees Meer Door: Fleur Besters

Stoere Gezinnen, Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

Petra in Jordanië is absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden in het Midden Oosten en dan ook niet voor niets gekozen tot één van de nieuwe wereldwonderen. Deze voormalige hoofdstad van de Nab

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Jordanië

Reizen naar Jordanië

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreizen

8-daagse single groepsreis Duizend en één Nacht Jordanië

Tijdens onze reis door Jordanië zult u versteld staan van alles wat dit geweldige land te bieden heeft. Wij zorgen ervoor dat u de mooiste highlights van Jordanië te zien krijgt, maar wij ontdekken ook de minder bekende hoogtepunten. Zo bezoeken

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 989.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse privé rondreis met chauffeur Parels van Jordanië

Een betoverend land met een indrukwekkende en boeiende geschiedenis, prachtige landschappen en een uitzonderlijk gastvrije bevolking. Wij brengen u naar de wereldberoemde hoogtepunten van Jordanië zoals Petra en Mount Nebo, maar u bezoekt ook de min

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 1466.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Jordanië/Israël Go-26

In Jordanië waan je je in een sprookje uit Duizend-en-één-nacht. Ons avontuur start in Amman, de hoofdstad van Jordanië. We bezoeken de imposante ruïnes van Jerash en we maken een stevige wandeltocht in Dana NP. In de Wadi Rum-woestijn slapen we

Land : Jordanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 2480.00
Lees Meer

Familiereis

Familiereis JORDANIË KORT - 8 dagen; In de voetsporen van Indiana Jones

Dit is een familiereis voor gezinnen met kinderen tot 19 jaar. Jordanië is een van de meest fascinerende landen van het Midden-Oosten. Je kunt uren dwalen door de verborgen stad Petra. In de Dode Zee kun je al drijvend in het water een boek lezen, z

Land : JORDANIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1195.00
reisduur : 8
Lees Meer

Rondreizen

Wandelvakantie Jordanië, 9 dagen

Wandelreis door Jordanië met de bijzondere hoogtepunten van het land als de rotsstad Petra en de Wadi Rum woestijn.

Land : Jordanië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1195.00
reisduur : 9 dagen
Lees Meer

Groepsreizen

Rondreis JORDANIË - 10 dagen; Verborgen tussen de dieprode rotsen

In Jordanië slenter je op je gemak rond door overdekte markten, drink je in de theehuizen heerlijke muntthee en kom je makkelijk in contact met de Arabische bevolking. Je bezoekt de opgravingen van Jerash en het magnifieke Petra. Voor spectaculaire

Land : JORDANIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1195.00
reisduur : 10
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse single groepsreis Duizend en één Nacht Jordanië

Tijdens onze reis door Jordanië zul je versteld staan van alles wat dit geweldige land te bieden heeft. Wij zorgen ervoor dat je de mooiste highlights van Jordanië te zien krijgt, maar we ontdekken ook de minder bekende hoogtepunten. Zo bezoeken

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 1049.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse privé rondreis met chauffeur Parels van Jordanië

Een betoverend land met een indrukwekkende en boeiende geschiedenis, prachtige landschappen en een uitzonderlijk gastvrije bevolking. Wij brengen u naar de wereldberoemde hoogtepunten van Jordanië zoals Petra en Mount Nebo, maar u bezoekt ook de min

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 1527.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Jordanië

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Jordanië bezoek je Romeinse steden, drijf je in de Dode Zee, wandel je door het Dana natuurreservaat en verken je de beroemde roze stad Petra die in 1812 werd herontdekt. Jordanië is een perfecte bestemming

Land : Jordanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1198.00
Lees Meer

Familiereizen

Familiereis Jordanië

Tijdens de familiereis Jordanië dobber je in de Dode Zee en nemen we alle tijd om de beroemde roze stad Petra te verkennen. Jordanië is de perfecte bestemming voor families met kinderen die kort op vakantie willen. Je kunt zelf beslissen hoe je de

Land : Jordanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1198.00
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse groepsrondreis Duizend en één Nacht Jordanië

Tijdens deze rondreis bekijken wij alle hoogtepunten van Jordanië en zult u zien wat voor schoonheid dit land allemaal te bieden heeft. Zo bezoeken we het wereldberoemde Petra én de prachtige woestijn van Wadi Rum. Met ons bezoekt u niet alleen

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 949.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Familiereizen

Familiereis Privé Jordanië

Tijdens deze privé-familiereis Jordanië dobber je in de Dode Zee en krijg je alle tijd om de beroemde roze stad Petra te verkennen. Jordanië is de perfecte bestemming voor families met kinderen die kort op vakantie willen. Je kunt zelf beslissen h

Land : Jordanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 798.00
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis - Vrouw op Reis naar Jordanië

Tijdens deze avontuurlijke rondreis voor vrouwen door Jordanië bezoek je samen met andere vrouwen Romeinse steden, drijf je in het gedeelte van de Dode Zee waar enkel vrouwen zijn toegestaan, lunch je uitgebreid met de lokale vrouwen, wandel je door

Land : Jordanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1298.00
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Jordanië Hoogtepunten

Maak kennis met de hoogtepunten van Jordanië tijdens deze complete, scherp geprijsde rondreis. Deze reis brengt je in acht dagen langs indrukwekkende Romeinse steden, de Dode Zee waarin je blijft drijven, de beroemde roze stad Petra en je maakt op e

Land : Jordanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 998.00
Lees Meer

Rondreis

Groepsreis Jordanië; In de voetsporen van Lawrence of Arabia

Bijbelverhalen, verloren steden, ‘Lawrence of Arabia’, badhuizen en drukke oosterse bazaars. Jordanië heeft een rijke historie. Tijdens je Jordanië groepsreis bezoek je enkele van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van het Midden-Oosten

Land : JORDANIË
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 999.00
reisduur : 8 dagen / 7 nachten
Lees Meer

Wandelen

Jordanië - Wandelvakantie

Wandelvakantie langs hotels, guesthouse, ecolodge en tentenkamp

Land : Jordanië
Aanbieder : SNP
prijs vanaf : 1295.00
reisduur : 9 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Jordanië, 8 dagen

Rondreis langs de hoogtepunten van Jordanië: van Amman tot Aqaba. Bezoek de oude Romeinse stad Jerash en de Dode Zee. Ontdek de verborgen stad Petra en maak kennis met de bedoeïenen bij Wadi Rum.

Land : Jordanië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1095.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Jordanië, 12 dagen

Complete rondreis door Jordanië in een ontspannen reistempo. Naast de bekende hoogtepunten Petra en Wadi Rum bezoek je ook het prachtige Dana natuurreservaat.

Land : Jordanië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1295.00
reisduur : 12 dagen
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse familie groepsreis Woestijnsprookjes

Ga je met ons mee op ontdekkingsreis door Jordanië? Wat dacht je van een jeeptoer door de onmetelijke woestijnvallei Wadi Rum; overnachten in een bedoeïenkamp; op ontdekking in het uit de roze rotsen gebeitelde wereldwonder Petra lekker zonnen in e

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 1149.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse groepsrondreis Duizend en één Nacht Jordanië

Tijdens deze rondreis bekijken wij alle hoogtepunten van Jordanië en zult u zien wat voor schoonheid dit land allemaal te bieden heeft. Zo bezoeken we het wereldberoemde Petra én de prachtige woestijn van Wadi Rum. Met ons bezoekt u niet alleen

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 959.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Israël en Jordanië, 15 dagen

Wie van eeuwenoude culturen houdt, mag een paar plekken op de wereld eigenlijk niet missen. Waaronder Israël en Jordanië. Maar beide landen zijn tegelijkertijd ook hypermodern en bieden een grote verscheidenheid aan natuurschoon.

Land : Jordanië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1795.00
reisduur : 15 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Israël & Jordanië, 18 dagen

Op deze gevarieerde rondreis door Israël en Jordanië met de kinderen bezoek je naast de plaatsen als Tel Aviv, Amman en Jeruzalem ook de indrukwekkende woestijn. We slapen in een kibboets rondom Arad en bezoeken de spectaculaire uit de rotsen gehou

Land : Jordanië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 0.00
reisduur : 18 dagen
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse familie groepsreis Woestijnsprookjes

Ga je met ons mee op ontdekkingsreis door Jordanië? Wat dacht je van een jeeptoer door de onmetelijke woestijnvallei Wadi Rum; overnachten in een bedoeïenkamp; op ontdekking in het uit de roze rotsen gebeitelde wereldwonder Petra lekker zonnen in e

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 1149.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Jordanië

Reisgidsen

Reisgids Jordan - Jordanië | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Jordanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer

Wandelgidsen

Wandelgids Jordan Walks, Treks Caves, Climbs and Canyons in Jordanië | Cicerone

Geen gewone wandelgids! Wandelroutes, canyons, caves en sportklimroutes zijn aangegeven met gradaties. Zeer goede engelstalige gids. Jordan is a land of unexpected beauty and great variety. From its flower-carpeted meadows in the north to spectac

Land : Jordanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 28.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Te gast in Jordanië | Informatie Verre Reizen

  Een handzaam en compact boekje met vlot leesbare artikelen die een massa tips bevatten voor je reis naar Jordanië. Onderwerpen die aan bod komen zijn het belang van het Hashemietisch Koningshuis als bindmiddel voor de natie, de religiebelevin

Land : Jordanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Jordan - Jordanië | Rough Guides

Zeer goede reisgids voor Jordanië gericht op zowel de georganiseerde maar vooral voor de zelfstandige reiziger. Boordevol informatie over reizen, slapen, eten, maar ook musea en cultuur. Uitputtende bron van informatie, veelal nog completer dan de

Land : Jordanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Cappuccino in Jordanie | Anika Redhed

'Cappuccino in Jordanië' is een waargebeurd verhaal over een reis door een land vol wonderen. Soms heb je er het gevoel dat je door de Bijbel rijdt, maar diezelfde middag kom je ineens in Indiana Jones terecht, of speel je de hoofdrol in een roman

Land : Jordanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 14.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Jordanien - Jordanië | Marco Polo

Let op! Duitstalige gids!   Handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een eerste kennismaking met de vakantiebestemming. Globale uitklapkaart achterin, makkelijk binnenzakformaat. Erleben Sie Jordanien mit all seinen Facetten! Der kom

Land : Jordanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.50
Lees Meer
close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!