Langs de toppen van Bulgarije

Toffe Roadtrips

Als vakantieland is Bulgarije het meest bekend vanwege de stranden aan de Zwarte Zee en als een goedkoop wintersport alternatief. Er is echter meer, veel meer. Volop ongerepte natuur met uitgestrekte oerbossen, Alpiene landschappen. En een charmante kleinschaligheid en eenvoud die we in het Europa dat ooit aan de onze kant van het ijzeren gordijn lag voornamelijk kennen uit verhalen van onze ouders. In de landstreken rondom Sofia vind je ruige bergruggen, prachtige kloosters, pittoreske dorpjes, uitgestrekte landerijen, wijngaarden, velden zonnebloemen maar ook vervallen fabrieken en grauwbetonnen flatgebouwen. Maar hoe het er ook uitziet, overal is vriendelijkheid en gastvrijheid, een goede keuken en vloeien de lokale wijnen. Met gids Svetoslava maken we een rondje van Sofia naar het oosten en terug.

tekst Theo Molenaar

  Central Balkan National park / Skandaloto

  Ten noord oosten van Sofia ligt het Central Balkan National park. We slapen in het dorpje Skandaloto in een gerestaureerd 19e eeuws huis, waar de eigenaars ons gerechten uit de lokale keuken voorzetten. De gastvrijheid strekt zich uit tot een straffe lokale pruimenlikeur die ons wordt voorgezet op de ochtend van vertrek: de kok is jarig en dat moet op gepaste wijze gevierd worden. Het dorpje bestaat uit een paar straten met een wat rommelige verzameling huizen waarvan de grootte en de staat van onderhoud erg uiteenlopen. Op veel ervan hangen overlijdensberichten aangeplakt, compleet met foto’s. Komt het op het eerste gezicht over als een teken van een snel uitstervend dorp, bij een nadere blik blijkt dat het gaat om jaarlijkse herdenkingen op de sterfdag, die soms bijna tien jaar terug gaat. Van sommigen hangen er een half dozijn exemplaren van verschillende jaargangen, de latere soms met toevoeging van een echtgenoot. Goedbeschouwd eigenlijk best een mooie traditie.

  Een onverwacht juweeltje is het kleine kerkje. Het is wat verwaarloosd, maar versierd met fraaie fresco’s. Een priester leidt ons rond en verteld over de geschiedenis van het kerkje en van zijn geloof. Hij raakt op zijn praatstoel, als we weg willen gaan staat hij voor de uitgang nog lang en druk te verhalen. Hij is trots op de orthodoxe kerk omdat deze een eenheid is gebleven en niet zoals de Roomse tegenhanger talrijke afsplitsingen heeft gekend. De andere kant van zijn verhaal is er een van ontvolking en ontkerkelijking, die ook hier in gang is gezet.

  Niet ver van Skandaloto is het Troyan klooster. De stenen kerk met prachtige fresco’s bevat een beroemd ikoon dat veel pelgrims trekt: de Driehandige Maagd. Het is een eigenaardig schilderij: de drie handen zijn opgeplakte metalen vlekken die nog het meest van een ridderhandschoen weg hebben. Twee van de drie handen hebben geen anatomische relatie met de rest van het schilderij en lijken vrij willekeurig opgeplakt. Ook de Halo’s rond moeder en kind zijn opgeplakte zilveren delen, die achteraf toegevoegd lijken. Een ruime binnenplaats met drie tot vier verdiepingen hoge gebouwen met grote houten veranda’s creëert een sfeer van rust en afzondering. De kloosterwinkel en de handelaren ronde de ingang verkopen natuurlijk iconen en andere religieuze waar, maar ook tuinkabouters, miniatuurchaletjes op een kleedje met bladeren en dennenappels en ook zelfgemaakte jam.

  Een geleidelijke klim van enkele kilometers door de dichte dennenbossen van het Severen Dzhendem Natuur Reservaat brengt ons op een fraaie weide vol boterbloemen, vlinders, orchideeën, vogels en zelfs motten die, stilhangend in de lucht, als kolibries met een lange snuit honing oogsten. In de verte is een steile klif zichtbaar met een waterval. Het geruis van stromend water completeert het mooie Alpenplaatje. De beren, die zich ook in dit gebergte ophouden blijven echter verscholen.

  De volgende dag wandelen we vanaf de op 1525 meter hoog gelegen Troyan Pas over bergkammen naar een ander reservaat, Kozya Stena genaamd. Het is winderig en het pad is ruig met rondom laag groen en wat dennenstruiken, af en toe doorbroken door een veld met paarse of gele bloemen. Het uitzicht reikt ver; beneden bevindt zich de vallei der rozen die ligt tussen het Balkan en het Rodopi gebergte. Bulgarije is de belangrijkste producent van rozenolie, de olie die wordt gebruikt in parfums en huidproducten. In mei is er zelfs een speciaal rozenfestival. De plaatsjes waar we doorheen rijden zien er uit alsof de tijd is blijven stilstaan ergens voor de jaren negentig van de vorige eeuw.

  Koprivshtitsa

  Als je deze, van het Bulgaarse woord voor brandnetel afgeleide, plaatsnaam in Google invoert en op pagina’s uit Nederland zoekt komt er bijna niets, met uitzondering van automatisch gegenereerde weerberichten en hotelbeoordelingen. Toch is deze in een uitloper van het Balkangebergte gelegen plaats een mooie bestemming. Het is een karakteristiek stadje bekend om zijn architectuur uit de zogenaamde Nationale Wedergeboorte periode; een tijd van economische bloei en nationale integratie in de 19e eeuw. Het centrum staat vol met mooi opgeknapte ommuurde huizen gekenmerkt door kleur, versiering, uitstekende bovenverdiepingen en gewelfde pannendaken. Er zijn fraaie deuren, deurknoppen, wandschilderingen, fonteinen, monumenten en de oevers van de rivier die de plaats doorsnijdt zijn verbonden door sierlijke stenen boogbruggen. Enkele van de huizen zijn geopend voor het publiek; de meubels, schilderijen, foto’s en wandversiering vormen een venster naar een rijk verleden, cultureel en materieel.

  In de bossen rondom Koprivshtitsa kun je wandelingen maken waarin je kunt stuiten op schaapherders met grote kuddes en venijnige honden. Of je pad wordt plotseling geblokkeerd door een briesende hengst, die op een draf aan komt rennen als je te dicht bij zijn merries en kroost komt. Dichte bossen worden afgewisseld door glooiende heuvellandschappen en doorkijkjes naar de stenen daken van stadje.

  Rila National park

  Aan de andere zijde van de vallei der rozen, tegenover het Balkan gebergte ligt het Rodopi gebergte. Hierdoor kronkelt een houten smalspoortreintje via tunnels en bruggen in drie uur naar Gara Avramovo (1267m), het hoogstgelegen treinstation in de Balkan. Vandaar is het een uurtje rijden naar het slaperige dorpje Gorno Dragilishte, gelegen aan de voet van het Rila Gebergte.

  In dit gebergte ligt een klooster met dezelfde naam. Het Rila klooster is het grootste van Bulgarije en een UNESCO World Heritage Site. De buitenmuren van de kerk zijn versierd met prachtige fresco’s. Tegen de plafonds van de veranda, de schepping en de overige bekende vertellingen uit het oude en nieuwe testament. Mooi geplooid naar de vorm van de gewelven en vol fijne details. Op de muren zijn hier en daar bijna stripverhaal achtige vertellingen uitgebeeld die handelen over zonde en verleiding. De heiligen ogen vroom en kleurrijk, de duivels dierlijk en grauw, en de verschrikkingen voor de zondaars zijn niet mals. Binnen is de iconostase, de wand met iconen die de het achterste gedeelte van de kerk afscheidt van het publiek, één van de grootste attracties. Aan het rijk vergulde houtsnijwerk is vijf jaar gewerkt door vier houtsnijders.

  De grote binnenplaats wordt fraai afgerond door de dagverblijven van de monniken, hoge gebouwen met zuilengalerijen en een fraai lijnenspel van bogen, gekleurd steen en overdekte veranda’s.

  Aan de noordkant van het Rila National park ligt de plaats Govedarstsi in een vallei te midden van het gebergte. In de winter een ontluikend ski resort. Nu is het de basis voor een wandeling naar Golyamo Elenino Ezero (2472m), een fraai bergmeer met uitzocht op de berg Malyovitsa (2729m), een van de hoogste toppen van dit gebergte. Het is een wandeling gekenmerkt door klauterpartijen over rotsige hellingen, snelstromende bergriviertjes oversteken, springen over rotsblokken en een uitzicht over kleurrijke alpenweiden. En het aantal toeristen is aangenaam gering, iets dat eigenlijk in dit deel van het land overal het geval is een zeker gevoel van authenticiteit toevoegt aan de ervaringen.

  Sofia

  Sofia heeft een lange geschiedenis die naar verluid tot 7000 jaar terug gaat. In 400 voor Christus kwam de stad in handen van Alexander de Grote en zijn vader Philipus II van Macedonie. Later waren er de Romeinen, de Byzantijnen (het Oost-Romeinse rijk), en tot 1876 was de stad onderdeel van het (Turkse) Ottomaanse rijk. En na de 2e wereldoorlog was er natuurlijk de Soviet periode.

  Deze historie heeft Sofia een zeer gevarieerde mix van architectuur opgeleverd. Met een relatief korte wandeltour kun je een groot deel ervan zien en bezoeken. De tour begint met het hoogtepunt, de Alexander Nevski-kathedraal. Een imposant gebouw met hoog oprijzende groene en goudkleurige koepels. Ook van binnen is te zien dat kosten noch moeite gespaard zijn bij de constructie begin vorige eeuw. Italiaans marmer, Braziliaans onyx, Afrikaans albast en een grote hoeveelheid versieringen en iconen. Er is plaats voor 5000 personen. Verder voert de wandeling langs een opera huis, gebaseerd op Parijs voorbeeld, het Largocomplex met zijn Stalinistische architectuur, de Banya Basi moskee uit 1756, een Romeinse kerk uit het jaar 400 die op de binnenplaats van het Sheraton hotel staat, de Sveti Nikolai Russian Church met de bij een Russische kerk behorende karakteristieke kleuren en ui vormige koepels, Turkse baden, parken en een aantal musea die de moeite waard zijn.

  Het meer kosmopolitische Sofia toont zich in luxe winkels, hippe koffieshops, restaurants met een internationale keuke, modieuze bars en trendy nightclubs. En niet te vergeten door de vlotte modern geklede jeugd. Het is in Sofia dat een nieuwe Nationale Wedergeboorte zal plaatsvinden zoveel is duidelijk.Links

   


  Inspiratie voor Bulgarije

  Witte belevenissen

  Wintersport Bulgarije

  Wintersport in Bulgarije dat is voor veel mensen geen bekende combinatie. Op vijftig kilometer van de grens met Griekenland ligt echter het mooiste gebergte van Bulgarije, de Rhodopen. En daar kan je skiën!

  Lees Meer Door: Peter Daalder

  De tweede grootste stad van Bulgarije, Plovdiv, is niet erg bekend, ondanks het feit dat het een van de oudste steden van Europa is. Bovendien heeft Plovdiv een rijkdom aan invloeden ondergaan, in het bijzonder van de Romeinen en de Ottomaanse ove

  Lees Meer Door: Heidi Verdonck

  Het is in Bulgarije een oude traditie dat bij grote gebeurtenissen zelfgebakken brood wordt aangeboden dat je kunt deppen in kleurrijk zout: Sharena Sol. De specerij is diep geworteld in de geschiedenis en nationale keuken van het land. Veel Bulga

  Lees Meer Door: Peter Daalder

  Stoere Gezinnen

  Onbekend maakt onbemind. Dit spreekwoord schoot Martin Boon telkens te binnen als hij reacties hoorde van mensen die voor het eerst over zijn reisdoel hoorden. Oost-Europa, wat moet je daar nu doen? En dan ook nog eens met de kinderen. Alsof het e

  Lees Meer Door: Wouter Peters

  Toffe Roadtrips

  Als vakantieland is Bulgarije het meest bekend vanwege de stranden aan de Zwarte Zee en als een goedkoop wintersport alternatief. Er is echter meer, veel meer. Volop ongerepte natuur met uitgestrekte oerbossen, Alpiene landschappen. En een charman

  Lees Meer Door: Theo Molenaar

  Reisorganisaties Bulgarije

  Reizen naar Bulgarije

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Actief in de sneeuw

  Bulgarije - Rila

  sneeuwwandelen vanuit hotel

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : SNP
  prijs vanaf : 1080.00
  reisduur : 8 dagen
  Lees Meer

  Wandelen

  Bulgarije - Rila gebergte

  wandelvakantie vanuit pension en klooster

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : SNP
  prijs vanaf : 620.00
  reisduur : 8 dagen
  Lees Meer

  Groepsreizen

  Rondreis BULGARIJE EN ROEMENIË - 16 dagen; Van Thracië naar Transsylvanië

  Tijdens je reis door Bulgarije en Roemenië neemt naast geschiedenis en natuur ook contact met de lokale bevolking een belangrijke plaats in. Je bezoekt prachtige middeleeuwse dorpen en steden, maakt gebruik van bijzondere vervoersmiddelen zoals een

  Land : BULGARIJE
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 1795.00
  reisduur : 16
  Lees Meer

  Wandelen

  Bulgarije - Nationale Parken

  wandelvakantie langs gasthuizen, hotel en pensions

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : SNP
  prijs vanaf : 1640.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Zonvakantie

  TUI SUNEO Helios Beach

  Alle ingrediënten voor een sprankelende vakantie bij TUI SUNEO. De frisse kamers zijn ruim van opzet en voelen meteen comfortabel aan als je binnenkomt. Het eten is All Inclusive, elke dag vers en het personeel is er voor jou. Je hoeft eigenlijk ner

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : TUI
  prijs vanaf : 547.00
  reisduur : 8
  Lees Meer

  Wandelen

  Bulgarije - Nationale Parken

  wandelvakantie langs gasthuizen, hotel en pensions

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : SNP
  prijs vanaf : 1690.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Bulgarije

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Bulgarije vind je ongerepte natuur, uitgestrekte oerbossen en ruige bergketens. Bulgarije is uitermate geschikt voor een actieve wandelvakantie. Gedurende deze wandelreis in Bulgarije maken we meerdere tochten

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 998.00
  Lees Meer

  Vliegtickets

  Bourgas

  Retourticket naar Bourgas

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : TUI
  prijs vanaf : 302.00
  Lees Meer

  Rondreis

  Bulgarije & Roemenië

  Een paar landen in Oost-Europa waar u alleen niet zo snel zult komen, zijn Roemenië en Bulgarije. Wij laten u de landschappelijke en culturele hoogtepunten zien in deze relatief onbekende, maar schitterende landen. Behalve in de hoofdsteden Boekares

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : ACSI reizen
  prijs vanaf : 2129.00
  reisduur : 41
  Lees Meer

  Cruise

  Riviercruise varen over de Donau

  10-daagse Riviercruise varen over de Donau

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : Kras
  prijs vanaf : 999.00
  reisduur : 10 dagen
  Lees Meer

  Actief in de sneeuw

  Bulgarije - Rila

  sneeuwwandelen vanuit hotel

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : SNP
  prijs vanaf : 1080.00
  reisduur : 8 dagen
  Lees Meer

  Vogels kijken

  Bulgarije - Vogelreis

  vogelreis vanuit hotels en gasthuis

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : SNP
  prijs vanaf : 1579.00
  reisduur : 10 dagen
  Lees Meer

  Wandelen

  Bulgarije - Nationale Parken

  wandelvakantie langs gasthuizen, hotel en pensions

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : SNP
  prijs vanaf : 1610.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Vogels kijken

  Bulgarije - Vogelreis

  vogelreis vanuit hotels en gasthuis

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : SNP
  prijs vanaf : 1623.00
  reisduur : 10 dagen
  Lees Meer

  Actief in de sneeuw

  Bulgarije - Rila

  sneeuwwandelen vanuit hotel

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : SNP
  prijs vanaf : 1112.00
  reisduur : 8 dagen
  Lees Meer

  Zonvakantie

  TUI SUNEO Odessos

  Een frisse moderne inrichting en heerlijk aan de Bulgaarse Riviera. Dobre doshŭl, welkom bij TUI SUNEO Odessos. Hier weten ze wat All Inclusive is. Van relaxen in de sauna tot je eitje 'sunny side up' bij het ontbijtbuffet: alles is inclusief. En me

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : TUI
  prijs vanaf : 549.00
  reisduur : 8
  Lees Meer

  Wandelen

  Bulgarije - Nationale Parken

  wandelvakantie langs gasthuizen, hotel en pensions

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : SNP
  prijs vanaf : 1580.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Bulgarije

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Bulgarije vind je ongerepte natuur, uitgestrekte oerbossen en ruige bergketens. Bulgarije is uitermate geschikt voor een actieve wandelvakantie. Gedurende deze wandelreis in Bulgarije maken we meerdere tochten

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 998.00
  Lees Meer

  Reisboeken en gidsen over Bulgarije

  Wandelgidsen

  Wandelgids Kom-Emine Bulgarije E3 | Oilaripi

  Een uitstekende wandelgids van een beroemd lange-afstands-wandelpad in Bulgarije, onderdeel van de E3 route. Goede beschrijving, mooie kaarten en praktische informatie. Onverwacht hoog nivo van de gids voor een land waar tot voor kort weinig beschi

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 24.95
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart Trekking map Rila - Pirin | TerraQuest

  De kracht zit hem in het feit dat deze kaart in delen is geplastificeerd en daardoor ook - ondanks de plastic laag - makkelijk in delen is te vouwen. Deze kaart is gericht op het wandelen met de ingetekende wandelroutes in rood en groen. Op de ene

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 17.95
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart Sredna Gora - Bulgarije | Domino

  Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven.

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 8.95
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart - Wegenkaart - landkaart 7 Westelijke Rhodopen - Western Rhodopes | Domino

  Gedetailleerde overzichtskaart van dit berggebied in Zuid-Bulgarije. Tweetalige tekst op de kaart, op de achterkant toeristische info over het gebied, o.m. in Engels. Doorgaande en belangrijke wandelpaden staan ingetekend.

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 8.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Trotter Roemenie | Lannoo

  Goede informatieve gids met nadruk op praktische informatie om rond te reizen. Echter ook aandacht voor cultuur en geschiedenis. Geschreven met prachtige Belgische humor, oorspronkelijk Franse gids.Het echte verhaal achter de klassieke trekpleis

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 22.99
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids ANWB extra Donauroute | ANWB Media

  Handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een eerste kennismaking met de vakantiebestemming of een weekendje stad. Globale uitklapkaart achterin, makkelijk binnenzakformaat. ANWB EXTRA is een compacte reisgids van de ANWB. Met deze gi

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.95
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart - Wegenkaart - landkaart 9 Oostelijke Rhodopen - Eastern Rhodopes | Domino

  Gedetailleerde overzichtskaart van dit berggebied in Zuid-Bulgarije. Tweetalige tekst op de kaart, op de achterkant toeristische info over het gebied, o.m. in Engels. Doorgaande en belangrijke wandelpaden staan ingetekend.Kardzhali, Ivaylovgrad,

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 8.95
  Lees Meer

  Wandelgidsen

  Wandelgids Bulgarien - Bulgarije | Rother

  Goede wandelgids van de bekende uitgever Rother met 50 wandelingen en trektochten in het Pirin- en Rila gebergte van Zuidwest Bulgarije. Met goede route omschrijvingen, hoogteprofielen en kaarten zijn alle routes aangegeven per moeilijkheidscategor

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 17.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Insight Pocket Guide Bulgaria - Bulgarije | Insight Guides

  De pocket guide serie van Insight Guides is een zeer compacte reisgids die makkelijk in een jas- of broekzak past. Veel informatie over bezienswaardigheden, maar ook praktische zaken als vervoer, accommodaties etc. Insight Pocket Guides: ideal

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 9.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Border - a journey to the edge of Europe | Granta Books

  Winner of the 2017 Saltire Society Scottish Book of the YearWinner of the Saltire Society Non-Fiction Book of the Year 2017.Shortlisted for the Baillie Gifford Prize for Non-Fiction 2017 Shortlisted for the Gordon Burn Prize 2017When Kapka Kassa

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 15.50
  Lees Meer

  Wandelgidsen

  Wandelgids Bulgarije - Walking in Bulgaria's National Parks, Rila, Pirin | Cicerone

  A guide to walking and trekking in Bulgaria, Europe - in the Pirin, Rila and Central Balkan national parks. 12 two to three-day routes are described including ascents of Musala and Vihren, Bulgaria's highest peaks, with comprehensive information abou

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.50
  Lees Meer

  Fietsgidsen

  Fietsgids Bikeline Eiserner Vorhang Südost-Europa | Esterbauer

  Praktische fietsgids met detailkaarten, ingetekende route, informatie over overnachten en fietsenmakers, zwaarte en hoogteprofiel. In spiraalbinding, Duitstalig. Nu met watervaste geplastificeerde kaarten! 

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 17.50
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart 6 Pirin gebergte | Domino

  Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven.Wichren, Kutelo, Banski Such

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.95
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart Vitosha - Verila | IT maps - Iskar

  Goede duidelijke wandelkaart met een schaal van 1:25.000 van het Vitosha - Verila gebergte in Bulgarije, inclusief de Vitosha 100 km trail.  De kaart is gebaseerd op topografische kaarten met een opdruk van wandelroutes, hutten en andere handige i

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.95
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart Centraal en Oost Rila gebergte - central and eastern Rila | IT maps - Iskar

  Goede duidelijke wandelkaart met een schaal van 1:25.000 van het centrale en oostelijke Rila gebergte in Bulgarije.  De kaart is gebaseerd op topografische kaarten met een opdruk van wandelroutes, hutten en andere handige informatie.  Hoog

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Black Sea | Neal Ascherson

  An acclaimed, award-winning book on a fascinating subject, recently revised and updated by the author.Black Sea is a homage to an ocean and its shores and a meditation on Eurasian history, from the earliest times to the present. It explores the

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 15.50
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Bulgarije | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Bulgarien Schwarzmeerküste | Michael Müller Verlag

  Hele goede, zeer degelijke en bijzonder complete reisgids over Bulgarije. Met zowel aandacht voor cultuur als voor praktische feiten voor het rondreizen zelf.354 Kilometer bulgarische Schwarzmeerküste mit Stränden für jeden Geschmack, mal aus

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 19.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Bulgaria - Bulgarije | Marco Polo

  Duidelijke wegenkaart van Marco Polo: alle wegen, zowel de verharde als belangrijke onverharde wegen zijn weergegeven.  Mooie toeristisch interessante wegen die de moeite waard zijn, zijn groen gearceerd. Veel toeristische informatie is toegevoegd

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.95
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart Noordwest Rila gebergte - Northwestern Rila | IT maps - Iskar

  Goede duidelijke wandelkaart met een schaal van 1:25.000 van het noordwestelijke deel van het Rila gebergte Bulgarije. De kaart is gebaseerd op topografische kaarten met een opdruk van wandelroutes, hutten en andere handige informatie.  Hoo

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.95
  Lees Meer

  Fietsgidsen

  Fietsgids Bikeline Donauradweg 5 von Belgrad zum Schwarzen Meer Belgrado - Zwarte Zee | Esterbauer

  Praktische fietsgids met detailkaarten, ingetekende route, informatie over overnachten en fietsenmakers, zwaarte en hoogteprofiel. In spiraalbinding. DuitstaligDer fünfte Teil unserer Donau-Radweg Reihe beginnt in Belgrad und endet in Rumänien

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 16.50
  Lees Meer

  Wegenatlassen

  Wegenatlas Bulgarije - Roadatlas Bulgaria | Domino

  Wegenatlas van Bulgarije, behoorlijk gedetaileerd met veel informatie, enkele stadskaarten en register. De hoofdplaatsen kennen ook een leesbaar schrift, de rest is in cyrillisch schrift uitgevoerd. Detailed road atlas of Bulgaria. Nearly all p

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Bulgaria - Bulgarije | Bradt

  Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader!The Bradt Guide to Bulgaria, written by Dr Annie Kay, is the most co

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 24.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart 739 Bulgarije | Michelin

  Zoals je van Michelin mag verwachten is deze kaart zeer overzichtelijk en heeft een duidelijk helder kaartbeeld. De kaart geeft uitgebreid toeristische informatie weer. Met register, afstanden en reistijden.Wegen worden naar verschillende klasse

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 9.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Bulgarije | Freytag & Berndt

  Uitstekende kaart van Bulgarije. Met index, toeristische informatie en afstanden in kilometers. Tweetalig!Goede duidelijke wegenkaart. Wel een grote lap kaart, maar daardoor bestrijkt het een groot gebied. Alle toeristische details staan er op,

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Romania & Bulgaria - Roemenië en Bulgarije | Lonely Planet

  De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 20.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Literaire steden Sofia Express | Jan Paul Hinrichs

  Sofia Express' onthult de literaire charme van een enigszins verborgen metropool op de Balkan. De reuk van detectives, Oriënt-Express en spionage-intriges is hier nooit ver weg. De stad is een befaamde treinhalte op de route naar Istanbul en A. de

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 22.50
  Lees Meer

  Wandelgidsen

  Wandelgids Tourist route E4 in Bulgaria | Oilaripi

  Verrassend goede wandelgids van een deel van de E4 in Bulgarije. Goede kaarten, hoogteprofielen, prima beschrijvingen en praktische informatie maken het een volwaardige wandelgids die je in eerste instantie van dit gebied niet zou verwachten. 

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 20.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Pocket Guide Bulgaria - Bulgarije | Berlitz

  Pocket Guide Berlitz is een handzaam engelstalige reisgids met bezienswaardigheden, kaartjes, hotels en restaurants. Past makkelijk in de binnenzak. Berlitz Pocket Guides: iconic style, a bestselling brand, this is the quintessential pocket-

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 9.95
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart noordelijk Pirin gebergte - Northern Pirin | IT maps - Iskar

  Goede duidelijke wandelkaart met een schaal van 1:25.000 van het noordelijk deel van het Pirin gebergte in Bulgarije. De kaart is gebaseerd op topografische kaarten met een opdruk van wandelroutes, hutten en andere handige informatie.  Hoog

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Bulgaria - Bulgarije | ITMB

  Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Watervast.Very detailed, double sided road and travel map, scale 1:375

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.75
  Lees Meer

  Fietsgidsen

  Fietsgids Rund ums Schwarze Meer | Rotpunktverlag

  Mit dem Fahrrad rund ums Schwarze Meer – das ist leichter gesagt als getan. Manchmal geht’s nicht mehr weiter. Doch Radprofi Dres Balmer weiß den Ausweg. Launische Art des UnterwegsseinsSo oval liegt das Schwarze Meer zwischen Europa

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 39.50
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart Strandzha - Bulgarije | Domino

  Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven.Gedetailleerde, fijngetekend

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 8.95
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart zuidelijk Pirin gebergte - southern Pirin | IT maps - Iskar

  Goede duidelijke wandelkaart met een schaal van 1:25.000 van het zuidelijke deel van het Pirin gebergte. De kaart is gebaseerd op topografische kaarten met een opdruk van wandelroutes, hutten en andere handige informatie.  Hoogtelijnen (afs

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Trotter Bulgarije | Lannoo

  Goede informatieve gids met nadruk op praktische informatie om rond te reizen. Echter ook aandacht voor cultuur en geschiedenis. Geschreven met prachtige Belgische humor, oorspronkelijk Franse gids. Het echte verhaal achter de klassieke trek

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 19.99
  Lees Meer

  Woordenboeken & Taalgidsen

  Woordenboek Wat & Hoe taalgids Bulgaars | Kosmos

  Taalgids met woordenlijst en thematische invalshoeken voor standaard-zinnetjes. Handzaam zakformaat.Wat & Hoe Taalgids Bulgaars is de beste tolk voor op reis. Met ruim 4.000 woorden en zinnen kom je altijd uit je woorden. Vlot de rekening vragen

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 9.50
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart 5 Rila gebergte | Domino

  Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven.Musala, Bansko, Raslog, Maly

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Culture Smart! Bulgaria - Bulgarije | Kuperard

  De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.50
  Lees Meer

  Fietsgidsen

  Fietsgids Sultans Trail deel 2: Belgrado - Sofia - Istanbul | Pirola

  De Sultans Trail fietsroute loopt van Wenen naar Istanbul en is gebaseerd op de historische route van SultanSüleyman langs de Donau. Een enkele keer wijkt de route af om een historisch bijzonder dorp of bezienswaardigheid te bezoeken. He

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 22.95
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart 3 Stara Planina gebergte | Domino

  Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven.

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 8.95
  Lees Meer
  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!