Langs de toppen van Bulgarije

Toffe Roadtrips

Als vakantieland is Bulgarije het meest bekend vanwege de stranden aan de Zwarte Zee en als een goedkoop wintersport alternatief. Er is echter meer, veel meer. Volop ongerepte natuur met uitgestrekte oerbossen, Alpiene landschappen. En een charmante kleinschaligheid en eenvoud die we in het Europa dat ooit aan de onze kant van het ijzeren gordijn lag voornamelijk kennen uit verhalen van onze ouders. In de landstreken rondom Sofia vind je ruige bergruggen, prachtige kloosters, pittoreske dorpjes, uitgestrekte landerijen, wijngaarden, velden zonnebloemen maar ook vervallen fabrieken en grauwbetonnen flatgebouwen. Maar hoe het er ook uitziet, overal is vriendelijkheid en gastvrijheid, een goede keuken en vloeien de lokale wijnen. Met gids Svetoslava maken we een rondje van Sofia naar het oosten en terug.

tekst Theo Molenaar

Central Balkan National park / Skandaloto

Ten noord oosten van Sofia ligt het Central Balkan National park. We slapen in het dorpje Skandaloto in een gerestaureerd 19e eeuws huis, waar de eigenaars ons gerechten uit de lokale keuken voorzetten. De gastvrijheid strekt zich uit tot een straffe lokale pruimenlikeur die ons wordt voorgezet op de ochtend van vertrek: de kok is jarig en dat moet op gepaste wijze gevierd worden. Het dorpje bestaat uit een paar straten met een wat rommelige verzameling huizen waarvan de grootte en de staat van onderhoud erg uiteenlopen. Op veel ervan hangen overlijdensberichten aangeplakt, compleet met foto’s. Komt het op het eerste gezicht over als een teken van een snel uitstervend dorp, bij een nadere blik blijkt dat het gaat om jaarlijkse herdenkingen op de sterfdag, die soms bijna tien jaar terug gaat. Van sommigen hangen er een half dozijn exemplaren van verschillende jaargangen, de latere soms met toevoeging van een echtgenoot. Goedbeschouwd eigenlijk best een mooie traditie.

Een onverwacht juweeltje is het kleine kerkje. Het is wat verwaarloosd, maar versierd met fraaie fresco’s. Een priester leidt ons rond en verteld over de geschiedenis van het kerkje en van zijn geloof. Hij raakt op zijn praatstoel, als we weg willen gaan staat hij voor de uitgang nog lang en druk te verhalen. Hij is trots op de orthodoxe kerk omdat deze een eenheid is gebleven en niet zoals de Roomse tegenhanger talrijke afsplitsingen heeft gekend. De andere kant van zijn verhaal is er een van ontvolking en ontkerkelijking, die ook hier in gang is gezet.

Niet ver van Skandaloto is het Troyan klooster. De stenen kerk met prachtige fresco’s bevat een beroemd ikoon dat veel pelgrims trekt: de Driehandige Maagd. Het is een eigenaardig schilderij: de drie handen zijn opgeplakte metalen vlekken die nog het meest van een ridderhandschoen weg hebben. Twee van de drie handen hebben geen anatomische relatie met de rest van het schilderij en lijken vrij willekeurig opgeplakt. Ook de Halo’s rond moeder en kind zijn opgeplakte zilveren delen, die achteraf toegevoegd lijken. Een ruime binnenplaats met drie tot vier verdiepingen hoge gebouwen met grote houten veranda’s creëert een sfeer van rust en afzondering. De kloosterwinkel en de handelaren ronde de ingang verkopen natuurlijk iconen en andere religieuze waar, maar ook tuinkabouters, miniatuurchaletjes op een kleedje met bladeren en dennenappels en ook zelfgemaakte jam.

Een geleidelijke klim van enkele kilometers door de dichte dennenbossen van het Severen Dzhendem Natuur Reservaat brengt ons op een fraaie weide vol boterbloemen, vlinders, orchideeën, vogels en zelfs motten die, stilhangend in de lucht, als kolibries met een lange snuit honing oogsten. In de verte is een steile klif zichtbaar met een waterval. Het geruis van stromend water completeert het mooie Alpenplaatje. De beren, die zich ook in dit gebergte ophouden blijven echter verscholen.

De volgende dag wandelen we vanaf de op 1525 meter hoog gelegen Troyan Pas over bergkammen naar een ander reservaat, Kozya Stena genaamd. Het is winderig en het pad is ruig met rondom laag groen en wat dennenstruiken, af en toe doorbroken door een veld met paarse of gele bloemen. Het uitzicht reikt ver; beneden bevindt zich de vallei der rozen die ligt tussen het Balkan en het Rodopi gebergte. Bulgarije is de belangrijkste producent van rozenolie, de olie die wordt gebruikt in parfums en huidproducten. In mei is er zelfs een speciaal rozenfestival. De plaatsjes waar we doorheen rijden zien er uit alsof de tijd is blijven stilstaan ergens voor de jaren negentig van de vorige eeuw.

Koprivshtitsa

Als je deze, van het Bulgaarse woord voor brandnetel afgeleide, plaatsnaam in Google invoert en op pagina’s uit Nederland zoekt komt er bijna niets, met uitzondering van automatisch gegenereerde weerberichten en hotelbeoordelingen. Toch is deze in een uitloper van het Balkangebergte gelegen plaats een mooie bestemming. Het is een karakteristiek stadje bekend om zijn architectuur uit de zogenaamde Nationale Wedergeboorte periode; een tijd van economische bloei en nationale integratie in de 19e eeuw. Het centrum staat vol met mooi opgeknapte ommuurde huizen gekenmerkt door kleur, versiering, uitstekende bovenverdiepingen en gewelfde pannendaken. Er zijn fraaie deuren, deurknoppen, wandschilderingen, fonteinen, monumenten en de oevers van de rivier die de plaats doorsnijdt zijn verbonden door sierlijke stenen boogbruggen. Enkele van de huizen zijn geopend voor het publiek; de meubels, schilderijen, foto’s en wandversiering vormen een venster naar een rijk verleden, cultureel en materieel.

In de bossen rondom Koprivshtitsa kun je wandelingen maken waarin je kunt stuiten op schaapherders met grote kuddes en venijnige honden. Of je pad wordt plotseling geblokkeerd door een briesende hengst, die op een draf aan komt rennen als je te dicht bij zijn merries en kroost komt. Dichte bossen worden afgewisseld door glooiende heuvellandschappen en doorkijkjes naar de stenen daken van stadje.

Rila National park

Aan de andere zijde van de vallei der rozen, tegenover het Balkan gebergte ligt het Rodopi gebergte. Hierdoor kronkelt een houten smalspoortreintje via tunnels en bruggen in drie uur naar Gara Avramovo (1267m), het hoogstgelegen treinstation in de Balkan. Vandaar is het een uurtje rijden naar het slaperige dorpje Gorno Dragilishte, gelegen aan de voet van het Rila Gebergte.

In dit gebergte ligt een klooster met dezelfde naam. Het Rila klooster is het grootste van Bulgarije en een UNESCO World Heritage Site. De buitenmuren van de kerk zijn versierd met prachtige fresco’s. Tegen de plafonds van de veranda, de schepping en de overige bekende vertellingen uit het oude en nieuwe testament. Mooi geplooid naar de vorm van de gewelven en vol fijne details. Op de muren zijn hier en daar bijna stripverhaal achtige vertellingen uitgebeeld die handelen over zonde en verleiding. De heiligen ogen vroom en kleurrijk, de duivels dierlijk en grauw, en de verschrikkingen voor de zondaars zijn niet mals. Binnen is de iconostase, de wand met iconen die de het achterste gedeelte van de kerk afscheidt van het publiek, één van de grootste attracties. Aan het rijk vergulde houtsnijwerk is vijf jaar gewerkt door vier houtsnijders.

De grote binnenplaats wordt fraai afgerond door de dagverblijven van de monniken, hoge gebouwen met zuilengalerijen en een fraai lijnenspel van bogen, gekleurd steen en overdekte veranda’s.

Aan de noordkant van het Rila National park ligt de plaats Govedarstsi in een vallei te midden van het gebergte. In de winter een ontluikend ski resort. Nu is het de basis voor een wandeling naar Golyamo Elenino Ezero (2472m), een fraai bergmeer met uitzocht op de berg Malyovitsa (2729m), een van de hoogste toppen van dit gebergte. Het is een wandeling gekenmerkt door klauterpartijen over rotsige hellingen, snelstromende bergriviertjes oversteken, springen over rotsblokken en een uitzicht over kleurrijke alpenweiden. En het aantal toeristen is aangenaam gering, iets dat eigenlijk in dit deel van het land overal het geval is een zeker gevoel van authenticiteit toevoegt aan de ervaringen.

Sofia

Sofia heeft een lange geschiedenis die naar verluid tot 7000 jaar terug gaat. In 400 voor Christus kwam de stad in handen van Alexander de Grote en zijn vader Philipus II van Macedonie. Later waren er de Romeinen, de Byzantijnen (het Oost-Romeinse rijk), en tot 1876 was de stad onderdeel van het (Turkse) Ottomaanse rijk. En na de 2e wereldoorlog was er natuurlijk de Soviet periode.

Deze historie heeft Sofia een zeer gevarieerde mix van architectuur opgeleverd. Met een relatief korte wandeltour kun je een groot deel ervan zien en bezoeken. De tour begint met het hoogtepunt, de Alexander Nevski-kathedraal. Een imposant gebouw met hoog oprijzende groene en goudkleurige koepels. Ook van binnen is te zien dat kosten noch moeite gespaard zijn bij de constructie begin vorige eeuw. Italiaans marmer, Braziliaans onyx, Afrikaans albast en een grote hoeveelheid versieringen en iconen. Er is plaats voor 5000 personen. Verder voert de wandeling langs een opera huis, gebaseerd op Parijs voorbeeld, het Largocomplex met zijn Stalinistische architectuur, de Banya Basi moskee uit 1756, een Romeinse kerk uit het jaar 400 die op de binnenplaats van het Sheraton hotel staat, de Sveti Nikolai Russian Church met de bij een Russische kerk behorende karakteristieke kleuren en ui vormige koepels, Turkse baden, parken en een aantal musea die de moeite waard zijn.

Het meer kosmopolitische Sofia toont zich in luxe winkels, hippe koffieshops, restaurants met een internationale keuke, modieuze bars en trendy nightclubs. En niet te vergeten door de vlotte modern geklede jeugd. Het is in Sofia dat een nieuwe Nationale Wedergeboorte zal plaatsvinden zoveel is duidelijk.Links

 


Inspiratie voor Bulgarije

Witte belevenissen

Wintersport Bulgarije

Wintersport in Bulgarije dat is voor veel mensen geen bekende combinatie. Op vijftig kilometer van de grens met Griekenland ligt echter het mooiste gebergte van Bulgarije, de Rhodopen. En daar kan je skiën!

Lees Meer Door: Peter Daalder

De tweede grootste stad van Bulgarije, Plovdiv, is niet erg bekend, ondanks het feit dat het een van de oudste steden van Europa is. Bovendien heeft Plovdiv een rijkdom aan invloeden ondergaan, in het bijzonder van de Romeinen en de Ottomaanse ove

Lees Meer Door: Heidi Verdonck

Het is in Bulgarije een oude traditie dat bij grote gebeurtenissen zelfgebakken brood wordt aangeboden dat je kunt deppen in kleurrijk zout: Sharena Sol. De specerij is diep geworteld in de geschiedenis en nationale keuken van het land. Veel Bulga

Lees Meer Door: Peter Daalder

Stoere Gezinnen

Onbekend maakt onbemind. Dit spreekwoord schoot Martin Boon telkens te binnen als hij reacties hoorde van mensen die voor het eerst over zijn reisdoel hoorden. Oost-Europa, wat moet je daar nu doen? En dan ook nog eens met de kinderen. Alsof het e

Lees Meer Door: Wouter Peters

Toffe Roadtrips

Als vakantieland is Bulgarije het meest bekend vanwege de stranden aan de Zwarte Zee en als een goedkoop wintersport alternatief. Er is echter meer, veel meer. Volop ongerepte natuur met uitgestrekte oerbossen, Alpiene landschappen. En een charman

Lees Meer Door: Theo Molenaar

Reisorganisaties Bulgarije

Reizen naar Bulgarije

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Zonvakantie

Melia Sunny Beach

8-daagse Zonvakantie naar Burgas bij Melia Sunny Beach

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 829.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Vliegtickets

Bourgas

Enkele reis naar Bourgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 224.99
Lees Meer

Zonvakantie

RIU Helios

8-daagse Zonvakantie naar RIU Helios in Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 590.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

TUI SUNEO Helios Beach

Alle ingrediënten voor een sprankelende vakantie bij TUI SUNEO. De frisse kamers zijn ruim van opzet en voelen meteen comfortabel aan als je binnenkomt. Het eten is All Inclusive, elke dag vers en het personeel is er voor jou. Je hoeft eigenlijk ner

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 547.00
reisduur : 8
Lees Meer

Vliegtickets

Burgas

Boek je vlucht met TUI naar Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 0.00
Lees Meer

Zonvakantie

RIU Astoria

8-daagse Zonvakantie naar RIU Astoria in Varna

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 665.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

Lion Sunny Beach

8-daagse Zonvakantie naar Burgas bij Lion Sunny Beach

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 435.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

Majestic

8-daagse Zonvakantie naar Majestic in Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 478.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Bulgarije

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Bulgarije vind je ongerepte natuur, uitgestrekte oerbossen en ruige bergketens. Bulgarije is uitermate geschikt voor een actieve wandelvakantie. Gedurende deze wandelreis in Bulgarije maken we meerdere tochten

Land : Bulgarije
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 998.00
Lees Meer

Vliegtickets

Burgas

Boek je vlucht met TUI naar Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 0.00
Lees Meer

Zonvakantie

Jupiter

8-daagse Zonvakantie naar Burgas bij Jupiter

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 377.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

Alba

8-daagse Zonvakantie naar Alba in Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 396.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

Santa Marina Holiday Village

8-daagse Zonvakantie naar Santa Marina Holiday Village in Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 416.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Vliegtickets

Bourgas

Enkele reis naar Bourgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 269.99
Lees Meer

Zonvakantie

Sunny Day Club

8-daagse Zonvakantie naar Burgas bij Sunny Day Club

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 320.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

Sol Nessebar Bay

8-daagse Zonvakantie naar Sol Nessebar Bay in Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 394.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

TUI BLUE Nevis

8-daagse Zonvakantie naar TUI BLUE Nevis in Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 586.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

DAS Clubhotel Sunny Beach

Een goede combinatie van drie All Inclusive hotels met gemeenschappelijke (buiten)faciliteiten. In de mooie tuin met bloemen en pijnbomen kun je gebruik maken van alle faciliteiten die je voor je ziet. Het hotel ligt op wandelafstand van het centrum

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 450.00
Lees Meer

Vliegtickets

Bourgas

Enkele reis naar Bourgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 224.99
Lees Meer

Groepsreizen

Rondreis BULGARIJE EN ROEMENIË - 16 dagen; Van Thracië naar Transsylvanië

Tijdens je reis door Bulgarije en Roemenië neemt naast geschiedenis en natuur ook contact met de lokale bevolking een belangrijke plaats in. Je bezoekt prachtige middeleeuwse dorpen en steden, maakt gebruik van bijzondere vervoersmiddelen zoals een

Land : BULGARIJE
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1795.00
reisduur : 16
Lees Meer

Zonvakantie

Royal Sun

8-daagse Zonvakantie naar Burgas bij Royal Sun

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 437.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

RIU Palace Sunny Beach

8-daagse Zonvakantie naar RIU Palace Sunny Beach in Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 644.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

SPLASHWORLD Aqua Nevis

8-daagse Zonvakantie naar SPLASHWORLD Aqua Nevis in Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 544.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Vliegtickets

Bourgas

Retourticket naar Bourgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 302.00
Lees Meer

Zonvakantie

Laguna Park

Eén groot feest in Laguna Park voor het hele gezin. Het aquapark van Laguna Park zorgt voor veel spetterplezier voor iedereen! Het hotel ligt in Sunny Beach. Op loopafstand van het goudgele zandstrand en om de hoek van het bruisende centrum. Je verb

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 466.00
Lees Meer

Vakantie

Wave Resort

8-daagse Vakantie naar Burgas bij Wave Resort

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1057.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

RIU Helios Bay

8-daagse Zonvakantie naar RIU Helios Bay in Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 572.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

Villa List

8-daagse Zonvakantie naar Villa List in Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 366.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

Perla

8-daagse Zonvakantie naar Burgas bij Perla

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 671.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

Clubhotel Evrika Beach

8-daagse Zonvakantie naar Clubhotel Evrika Beach in Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 572.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

RIU Helios Paradise

RIU hotels staan altijd op bijzondere plekken. Daarbij krijg je elke avond een culinaire verrassing voorgeschoteld en het personeel staat altijd klaar. Kortom, een luxe vakantie met klasse en kwaliteit tot in de details. Met deze gedachte als uitgang

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 619.00
Lees Meer

Vakantie

17 dg riviercruise Donau naar de Zwarte Zee

17-daagse Vakantie naar 17 dg riviercruise Donau naar de Zwarte Zee in Baranya

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1731.00
reisduur : 17 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

Sol Luna Bay Resort

8-daagse Zonvakantie naar Burgas bij Sol Luna Bay Resort

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 801.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Vliegtickets

Bourgas

Boek je vlucht met TUI naar Bourgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 0.00
Lees Meer

Zonvakantie

TUI SUNEO Odessos

Een frisse moderne inrichting en heerlijk aan de Bulgaarse Riviera. Dobre doshŭl, welkom bij TUI SUNEO Odessos. Hier weten ze wat All Inclusive is. Van relaxen in de sauna tot je eitje 'sunny side up' bij het ontbijtbuffet: alles is inclusief. En me

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 549.00
reisduur : 8
Lees Meer

Zonvakantie

Barcelo Royal Beach

Houd je van design? Dan is hotel Barcelo Royal Beach the place to be! Genieten van een typische rakia in de lobby, uitgebreid dineren in het restaurant. Het zit allemaal bij de prijs inbegrepen wanneer je All Inclusive bijboekt. En daarna met de lift

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 493.00
Lees Meer

Zonvakantie

Sunset Resort

8-daagse Zonvakantie naar Sunset Resort in Burgas

Land : Bulgarije
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 345.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Bulgarije

Reisgidsen

Reisgids Bulgarien | Marco Polo

Let op! Duitstalige gids!   Handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een eerste kennismaking met de vakantiebestemming. Globale uitklapkaart achterin, makkelijk binnenzakformaat.   Erleben Sie Bulgarien mit all seinen Facetten! De

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 14.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Vitosha - Verila | IT maps - Iskar

Goede duidelijke wandelkaart met een schaal van 1:25.000 van het Vitosha - Verila gebergte in Bulgarije, inclusief de Vitosha 100 km trail.  De kaart is gebaseerd op topografische kaarten met een opdruk van wandelroutes, hutten en andere handige i

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Wandelgidsen

Wandelgids Bulgarije - Walking in Bulgaria's National Parks, Rila, Pirin | Cicerone

A guide to walking and trekking in Bulgaria, Europe - in the Pirin, Rila and Central Balkan national parks. 12 two to three-day routes are described including ascents of Musala and Vihren, Bulgaria's highest peaks, with comprehensive information abou

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.50
Lees Meer

Wegenatlassen

Wegenatlas Bulgarije - Roadatlas Bulgaria | Domino

Wegenatlas van Bulgarije, behoorlijk gedetaileerd met veel informatie, enkele stadskaarten en register. De hoofdplaatsen kennen ook een leesbaar schrift, de rest is in cyrillisch schrift uitgevoerd.  Detailed road atlas of Bulgaria. Nearly all p

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart noordelijk Pirin gebergte - Northern Pirin | IT maps - Iskar

Goede duidelijke wandelkaart met een schaal van 1:25.000 van het noordelijk deel van het Pirin gebergte in Bulgarije. De kaart is gebaseerd op topografische kaarten met een opdruk van wandelroutes, hutten en andere handige informatie.    Hoog

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart - Wegenkaart - landkaart 7 Westelijke Rhodopen - Western Rhodopes | Domino

Gedetailleerde overzichtskaart van dit berggebied in Zuid-Bulgarije. Tweetalige tekst op de kaart, op de achterkant toeristische info over het gebied, o.m. in Engels. Doorgaande en belangrijke wandelpaden staan ingetekend.

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Strandzha - Bulgarije | Domino

Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven. Gedetailleerde, fijngetekend

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer

Woordenboeken & Taalgidsen

Woordenboek Phrasebook & Dictionary Bulgarian - Bulgaars | Lonely Planet

Uiterst handige taalgids in prettig zakformaat. Inclusief dubbeltalige woordenlijst, verschillende themahoofdstukken met standaardzinnen. Grab this handy guide to the best of Bulgarian banter and not only will you be ordering theatre tickets like

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 7.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Pocket Guide Bulgaria - Bulgarije | Berlitz

Pocket Guide Berlitz is een handzaam engelstalige reisgids met bezienswaardigheden, kaartjes, hotels en restaurants. Past makkelijk in de binnenzak.   Berlitz Pocket Guides: iconic style, a bestselling brand, this is the quintessential pocket-

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart - Wegenkaart - landkaart 9 Oostelijke Rhodopen - Eastern Rhodopes | Domino

Gedetailleerde overzichtskaart van dit berggebied in Zuid-Bulgarije. Tweetalige tekst op de kaart, op de achterkant toeristische info over het gebied, o.m. in Engels. Doorgaande en belangrijke wandelpaden staan ingetekend. Kardzhali, Ivaylovgrad,

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Merian live Bulgarije - Zwarte Zee kust | Deltas

Handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een eerste kennismaking met het land. Voor- en achterin uitklapbare kaart. Aandacht voor o.a. taal, festivals en eten en drinken. Prettig formaat en toch met veel foto’s. Nederlands   Aan het

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Bulgaria - Bulgarije | Bradt

Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader! The Bradt Guide to Bulgaria, written by Dr Annie Kay, is the most co

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.95
Lees Meer

Fietsgidsen

Fietsgids Rund ums Schwarze Meer | Rotpunktverlag

Mit dem Fahrrad rund ums Schwarze Meer – das ist leichter gesagt als getan. Manchmal geht’s nicht mehr weiter. Doch Radprofi Dres Balmer weiß den Ausweg.   Launische Art des Unterwegsseins So oval liegt das Schwarze Meer zwischen Europa

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 39.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart zuidelijk Pirin gebergte - southern Pirin | IT maps - Iskar

Goede duidelijke wandelkaart met een schaal van 1:25.000 van het zuidelijke deel van het Pirin gebergte. De kaart is gebaseerd op topografische kaarten met een opdruk van wandelroutes, hutten en andere handige informatie.    Hoogtelijnen (afs

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Ontdek de Magie van de Oostelijke Rodopen | Fokko Erhart

Dit boekje is geschreven om mensen enthousiast te maken voor dit uniek stukje Europa. Een gebied dat het verdient om behouden te blijven. Dit full colour boekje van 32 pagina’s (formaat is 19x26cm) onthult in vier verhalen een aantal van de verbo

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.50
Lees Meer

Stadsplattegronden

Stadsplattegrond Sofia | Domino

Stadsplattegrond van Sofia met een meer gedetailleerde kaart van het centrum op de achterzijde. Register in leesbaar schrift.  Scale 1 : 19 000 folded Map Tourist guide. Important telephone numbers. Minibus taxi routes Public transport

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Bulgarien Schwarzmeerküste | Michael Müller Verlag

Hele goede, zeer degelijke en bijzonder complete reisgids over Bulgarije. Met zowel aandacht voor cultuur als voor praktische feiten voor het rondreizen zelf. 354 Kilometer bulgarische Schwarzmeerküste mit Stränden für jeden Geschmack, mal aus

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer

Fietsgidsen

Fietsgids Bikeline Europa-Radweg Eiserner Vorhang 3 | Esterbauer

Praktische fietsgids met detailkaarten, ingetekende route, informatie over overnachten en fietsenmakers, zwaarte en hoogteprofiel. In spiraalbinding, Duitstalig. Dieser Radreiseführer enthält alle Informationen, die Sie für den Radurlaub entla

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 16.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Trekking map Rila - Pirin | TerraQuest

De kracht zit hem in het feit dat deze kaart in delen is geplastificeerd en daardoor ook - ondanks de plastic laag - makkelijk in delen is te vouwen. Deze kaart is gericht op het wandelen met de ingetekende wandelroutes in rood en groen. Op de ene

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 17.95
Lees Meer

Fietsgidsen

Fietsgids Sultans Trail deel 2: Belgrado - Sofia - Istanbul | Pirola

De Sultans Trail fietsroute loopt van Wenen naar Istanbul en is gebaseerd op de historische route van Sultan Süleyman langs de Donau. Een enkele keer wijkt de route af om een historisch bijzonder dorp of bezienswaardigheid te bezoeken.   He

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids ANWB extra Donauroute | ANWB Media

Handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een eerste kennismaking met de vakantiebestemming of een weekendje stad. Globale uitklapkaart achterin, makkelijk binnenzakformaat.   ANWB EXTRA is een compacte reisgids van de ANWB. Met deze gi

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Bulgarische Schwarzmeerküste - Bulgarije Zwarte Zee kust | Marco Polo

Kompakte Informationen, Insider-Tipps, Erlebnistouren und digitale Extras: Entdecken Sie mit MARCO POLO die Bulgarische Schwarzmeerküste und ihr Hinterland intensiv von den Stränden um Gold- und Sonnenstrand bis zu den Auenwäldern im Naturrese

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 14.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Trotter Bulgarije | Lannoo

Goede informatieve gids met nadruk op praktische informatie om rond te reizen. Echter ook aandacht voor cultuur en geschiedenis. Geschreven met prachtige Belgische humor, oorspronkelijk Franse gids.   Het echte verhaal achter de klassieke trek

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.99
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Trotter Roemenie | Lannoo

Goede informatieve gids met nadruk op praktische informatie om rond te reizen. Echter ook aandacht voor cultuur en geschiedenis. Geschreven met prachtige Belgische humor, oorspronkelijk Franse gids. Het echte verhaal achter de klassieke trekpleis

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.99
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Culture Smart! Bulgaria - Bulgarije | Kuperard

De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Fietsgidsen

Fietsgids Bikeline Eiserner Vorhang Südost-Europa | Esterbauer

Praktische fietsgids met detailkaarten, ingetekende route, informatie over overnachten en fietsenmakers, zwaarte en hoogteprofiel. In spiraalbinding, Duitstalig. Nu met watervaste geplastificeerde kaarten!  

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 17.50
Lees Meer

Woordenboeken & Taalgidsen

Woordenboek Kauderwelsch Bulgarisch - Bulgaars - Wort für Wort | Reise Know-How Verlag

Die Sprechführer der Kauderwelsch-Reihe orientieren sich am typischen Reisealltag und vermitteln auf anregende Weise das nötige Rüstzeug, um ohne lästige Büffelei möglichst schnell mit dem Sprechen beginnen zu können, wenn auch vielleicht ni

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart 2 Stara Planina gebergte | Domino

Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven.

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart 6 Macedonie, Roemenië, Bulgarije. Servie, Moldavie | ANWB Media

ANWB Wegenkaart : onmisbaar in de auto! De ANWB Wegenkaarten zijn inmiddels bekend; goede uitsnede, gemakkelijk hanteerbaar, handige kaartrand met wegnummers en afstanden tot plaatsen.- Schaal 1:800.000- Stadsplattegronden Boekarest, Belgrado, So

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.95
Lees Meer

Wandelgidsen

Wandelgids Bulgarien - Bulgarije | Rother

Goede wandelgids van de bekende uitgever Rother met 50 wandelingen en trektochten in het Pirin- en Rila gebergte van Zuidwest Bulgarije. Met goede route omschrijvingen, hoogteprofielen en kaarten zijn alle routes aangegeven per moeilijkheidscategor

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 17.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Bulgaria - Bulgarije | Marco Polo

Duidelijke wegenkaart van Marco Polo: alle wegen, zowel de verharde als belangrijke onverharde wegen zijn weergegeven.  Mooie toeristisch interessante wegen die de moeite waard zijn, zijn groen gearceerd. Veel toeristische informatie is toegevoegd

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Bulgaria - Bulgarije | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Watervast. Very detailed, double sided road and travel map, scale 1:375

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Romania & Bulgaria - Roemenië en Bulgarije | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.95
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Literaire steden Sofia Express | Jan Paul Hinrichs

Sofia Express' onthult de literaire charme van een enigszins verborgen metropool op de Balkan. De reuk van detectives, Oriënt-Express en spionage-intriges is hier nooit ver weg. De stad is een befaamde treinhalte op de route naar Istanbul en A. de

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Noordwest Rila gebergte - Northwestern Rila | IT maps - Iskar

Goede duidelijke wandelkaart met een schaal van 1:25.000 van het noordwestelijke deel van het Rila gebergte Bulgarije. De kaart is gebaseerd op topografische kaarten met een opdruk van wandelroutes, hutten en andere handige informatie.    Hoo

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart 739 Bulgarije | Michelin

Zoals je van Michelin mag verwachten is deze kaart zeer overzichtelijk en heeft een duidelijk helder kaartbeeld. De kaart geeft uitgebreid toeristische informatie weer. Met register, afstanden en reistijden. Wegen worden naar verschillende klasse

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.95
Lees Meer

Woordenboeken & Taalgidsen

Woordenboek Wat & Hoe taalgids Bulgaars | Kosmos

Taalgids met woordenlijst en thematische invalshoeken voor standaard-zinnetjes. Handzaam zakformaat. Wat & Hoe Taalgids Bulgaars is de beste tolk voor op reis. Met ruim 4.000 woorden en zinnen kom je altijd uit je woorden. Vlot de rekening vragen

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Bulgarije | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart 6 Pirin gebergte | Domino

Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven. Wichren, Kutelo, Banski Such

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart 1 Stara Planina gebergte | Domino

Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven.  

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart 3 Stara Planina gebergte | Domino

Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven.

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer

Fietsgidsen

Fietsgids Bikeline Danube Bike Trail 5 (Engels - Donau Radweg) | Esterbauer

The fifth part of the Danube Bike Trail begins in Belgrade and ends in Romania on the Black Sea. With a total length of 2,845 kilometres, the Danube is Europe’s second longest river (after the Volga with 3,534 kilometres), and the only one on w

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart 5 Rila gebergte | Domino

Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven. Musala, Bansko, Raslog, Maly

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Insight Pocket Guide Bulgaria - Bulgarije | Insight Guides

De pocket guide serie van Insight Guides is een zeer compacte reisgids die makkelijk in een jas- of broekzak past. Veel informatie over bezienswaardigheden, maar ook praktische zaken als vervoer, accommodaties etc.  Insight Pocket Guides: ideal

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart 8 Vitosha - Lozenska Mountain | Domino

Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven.

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer

Wandelgidsen

Wandelgids Tourist route E4 in Bulgaria | Oilaripi

Verrassend goede wandelgids van een deel van de E4 in Bulgarije. Goede kaarten, hoogteprofielen, prima beschrijvingen en praktische informatie maken het een volwaardige wandelgids die je in eerste instantie van dit gebied niet zou verwachten.  

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.50
Lees Meer

Wandelgidsen

Wandelgids Kom-Emine Bulgarije E3 | Oilaripi

Een uitstekende wandelgids van een beroemd lange-afstands-wandelpad in Bulgarije, onderdeel van de E3 route. Goede beschrijving, mooie kaarten en praktische informatie. Onverwacht hoog nivo van de gids voor een land waar tot voor kort weinig beschi

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.95
Lees Meer

Fietsgidsen

Fietsgids Bikeline Donauradweg 5 von Belgrad zum Schwarzen Meer Belgrado - Zwarte Zee | Esterbauer

Praktische fietsgids met detailkaarten, ingetekende route, informatie over overnachten en fietsenmakers, zwaarte en hoogteprofiel. In spiraalbinding. Duitstalig Der fünfte Teil unserer Donau-Radweg Reihe beginnt in Belgrad und endet in Rumänien

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 16.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Eyewitness Travel Bulgaria - Bulgarije | Dorling Kindersley

Prachtig geillustreerde reisgids met o.a. 3D tekeningen, fraaie kaarten en geweldige foto’s. Daarnaast uitgebreide achtergrondbeschrijvingen. Echt om in de stemming te komen! Engelstalig.   Discover this unspoiled country, from the top t

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Sredna Gora - Bulgarije | Domino

Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven.

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Centraal en Oost Rila gebergte - central and eastern Rila | IT maps - Iskar

Goede duidelijke wandelkaart met een schaal van 1:25.000 van het centrale en oostelijke Rila gebergte in Bulgarije.  De kaart is gebaseerd op topografische kaarten met een opdruk van wandelroutes, hutten en andere handige informatie.    Hoog

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Border - a journey to the edge of Europe | Granta Books

Winner of the 2017 Saltire Society Scottish Book of the YearWinner of the Saltire Society Non-Fiction Book of the Year 2017.Shortlisted for the Baillie Gifford Prize for Non-Fiction 2017 Shortlisted for the Gordon Burn Prize 2017 When Kapka Kassa

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.50
Lees Meer

Fietsgidsen

Fietsgids Bikeline Iron Curtain Trail 5 South-Eastern Europe | Esterbauer

Praktische fietsgids met detailkaarten, ingetekende route, informatie over overnachten en fietsenmakers, zwaarte en hoogteprofiel. In spiraalbinding, Engelstalig 2100 km van Szeged (Hongarije) naar Rezovo (Bulgarije) aan de Zwarte Zee.

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 18.50
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Black Sea | Neal Ascherson

An acclaimed, award-winning book on a fascinating subject, recently revised and updated by the author. Black Sea is a homage to an ocean and its shores and a meditation on Eurasian history, from the earliest times to the present. It explores the

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Bulgarije | Freytag & Berndt

Uitstekende kaart van Bulgarije. Met index, toeristische informatie en afstanden in kilometers. Tweetalig! Goede duidelijke wegenkaart. Wel een grote lap kaart, maar daardoor bestrijkt het een groot gebied. Alle toeristische details staan er op,

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart 4 Stara Planina gebergte | Domino

Gedetailleerde kaart met hoogtelijnen en wandelroutes. Tevens aanduiding van campings, hotels, eerste hulpposten, etc. Alle tekst in het Latijnse en Cyrillische schrift. Wandelpaden gemarkeerd, hutten zijn aangegeven.

Land : Bulgarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer