Langs de toppen van Bulgarije

Toffe Roadtrips

Als vakantieland is Bulgarije het meest bekend vanwege de stranden aan de Zwarte Zee en als een goedkoop wintersport alternatief. Er is echter meer, veel meer. Volop ongerepte natuur met uitgestrekte oerbossen, Alpiene landschappen. En een charmante kleinschaligheid en eenvoud die we in het Europa dat ooit aan de onze kant van het ijzeren gordijn lag voornamelijk kennen uit verhalen van onze ouders. In de landstreken rondom Sofia vind je ruige bergruggen, prachtige kloosters, pittoreske dorpjes, uitgestrekte landerijen, wijngaarden, velden zonnebloemen maar ook vervallen fabrieken en grauwbetonnen flatgebouwen. Maar hoe het er ook uitziet, overal is vriendelijkheid en gastvrijheid, een goede keuken en vloeien de lokale wijnen. Met gids Svetoslava maken we een rondje van Sofia naar het oosten en terug.

tekst

  Central Balkan National park / Skandaloto

  Ten noord oosten van Sofia ligt het Central Balkan National park. We slapen in het dorpje Skandaloto in een gerestaureerd 19e eeuws huis, waar de eigenaars ons gerechten uit de lokale keuken voorzetten. De gastvrijheid strekt zich uit tot een straffe lokale pruimenlikeur die ons wordt voorgezet op de ochtend van vertrek: de kok is jarig en dat moet op gepaste wijze gevierd worden. Het dorpje bestaat uit een paar straten met een wat rommelige verzameling huizen waarvan de grootte en de staat van onderhoud erg uiteenlopen. Op veel ervan hangen overlijdensberichten aangeplakt, compleet met foto’s. Komt het op het eerste gezicht over als een teken van een snel uitstervend dorp, bij een nadere blik blijkt dat het gaat om jaarlijkse herdenkingen op de sterfdag, die soms bijna tien jaar terug gaat. Van sommigen hangen er een half dozijn exemplaren van verschillende jaargangen, de latere soms met toevoeging van een echtgenoot. Goedbeschouwd eigenlijk best een mooie traditie.

  Een onverwacht juweeltje is het kleine kerkje. Het is wat verwaarloosd, maar versierd met fraaie fresco’s. Een priester leidt ons rond en verteld over de geschiedenis van het kerkje en van zijn geloof. Hij raakt op zijn praatstoel, als we weg willen gaan staat hij voor de uitgang nog lang en druk te verhalen. Hij is trots op de orthodoxe kerk omdat deze een eenheid is gebleven en niet zoals de Roomse tegenhanger talrijke afsplitsingen heeft gekend. De andere kant van zijn verhaal is er een van ontvolking en ontkerkelijking, die ook hier in gang is gezet.

  Niet ver van Skandaloto is het Troyan klooster. De stenen kerk met prachtige fresco’s bevat een beroemd ikoon dat veel pelgrims trekt: de Driehandige Maagd. Het is een eigenaardig schilderij: de drie handen zijn opgeplakte metalen vlekken die nog het meest van een ridderhandschoen weg hebben. Twee van de drie handen hebben geen anatomische relatie met de rest van het schilderij en lijken vrij willekeurig opgeplakt. Ook de Halo’s rond moeder en kind zijn opgeplakte zilveren delen, die achteraf toegevoegd lijken. Een ruime binnenplaats met drie tot vier verdiepingen hoge gebouwen met grote houten veranda’s creëert een sfeer van rust en afzondering. De kloosterwinkel en de handelaren ronde de ingang verkopen natuurlijk iconen en andere religieuze waar, maar ook tuinkabouters, miniatuurchaletjes op een kleedje met bladeren en dennenappels en ook zelfgemaakte jam.

  Een geleidelijke klim van enkele kilometers door de dichte dennenbossen van het Severen Dzhendem Natuur Reservaat brengt ons op een fraaie weide vol boterbloemen, vlinders, orchideeën, vogels en zelfs motten die, stilhangend in de lucht, als kolibries met een lange snuit honing oogsten. In de verte is een steile klif zichtbaar met een waterval. Het geruis van stromend water completeert het mooie Alpenplaatje. De beren, die zich ook in dit gebergte ophouden blijven echter verscholen.

  De volgende dag wandelen we vanaf de op 1525 meter hoog gelegen Troyan Pas over bergkammen naar een ander reservaat, Kozya Stena genaamd. Het is winderig en het pad is ruig met rondom laag groen en wat dennenstruiken, af en toe doorbroken door een veld met paarse of gele bloemen. Het uitzicht reikt ver; beneden bevindt zich de vallei der rozen die ligt tussen het Balkan en het Rodopi gebergte. Bulgarije is de belangrijkste producent van rozenolie, de olie die wordt gebruikt in parfums en huidproducten. In mei is er zelfs een speciaal rozenfestival. De plaatsjes waar we doorheen rijden zien er uit alsof de tijd is blijven stilstaan ergens voor de jaren negentig van de vorige eeuw.

  Koprivshtitsa

  Als je deze, van het Bulgaarse woord voor brandnetel afgeleide, plaatsnaam in Google invoert en op pagina’s uit Nederland zoekt komt er bijna niets, met uitzondering van automatisch gegenereerde weerberichten en hotelbeoordelingen. Toch is deze in een uitloper van het Balkangebergte gelegen plaats een mooie bestemming. Het is een karakteristiek stadje bekend om zijn architectuur uit de zogenaamde Nationale Wedergeboorte periode; een tijd van economische bloei en nationale integratie in de 19e eeuw. Het centrum staat vol met mooi opgeknapte ommuurde huizen gekenmerkt door kleur, versiering, uitstekende bovenverdiepingen en gewelfde pannendaken. Er zijn fraaie deuren, deurknoppen, wandschilderingen, fonteinen, monumenten en de oevers van de rivier die de plaats doorsnijdt zijn verbonden door sierlijke stenen boogbruggen. Enkele van de huizen zijn geopend voor het publiek; de meubels, schilderijen, foto’s en wandversiering vormen een venster naar een rijk verleden, cultureel en materieel.

  In de bossen rondom Koprivshtitsa kun je wandelingen maken waarin je kunt stuiten op schaapherders met grote kuddes en venijnige honden. Of je pad wordt plotseling geblokkeerd door een briesende hengst, die op een draf aan komt rennen als je te dicht bij zijn merries en kroost komt. Dichte bossen worden afgewisseld door glooiende heuvellandschappen en doorkijkjes naar de stenen daken van stadje.

  Rila National park

  Aan de andere zijde van de vallei der rozen, tegenover het Balkan gebergte ligt het Rodopi gebergte. Hierdoor kronkelt een houten smalspoortreintje via tunnels en bruggen in drie uur naar Gara Avramovo (1267m), het hoogstgelegen treinstation in de Balkan. Vandaar is het een uurtje rijden naar het slaperige dorpje Gorno Dragilishte, gelegen aan de voet van het Rila Gebergte.

  In dit gebergte ligt een klooster met dezelfde naam. Het Rila klooster is het grootste van Bulgarije en een UNESCO World Heritage Site. De buitenmuren van de kerk zijn versierd met prachtige fresco’s. Tegen de plafonds van de veranda, de schepping en de overige bekende vertellingen uit het oude en nieuwe testament. Mooi geplooid naar de vorm van de gewelven en vol fijne details. Op de muren zijn hier en daar bijna stripverhaal achtige vertellingen uitgebeeld die handelen over zonde en verleiding. De heiligen ogen vroom en kleurrijk, de duivels dierlijk en grauw, en de verschrikkingen voor de zondaars zijn niet mals. Binnen is de iconostase, de wand met iconen die de het achterste gedeelte van de kerk afscheidt van het publiek, één van de grootste attracties. Aan het rijk vergulde houtsnijwerk is vijf jaar gewerkt door vier houtsnijders.

  De grote binnenplaats wordt fraai afgerond door de dagverblijven van de monniken, hoge gebouwen met zuilengalerijen en een fraai lijnenspel van bogen, gekleurd steen en overdekte veranda’s.

  Aan de noordkant van het Rila National park ligt de plaats Govedarstsi in een vallei te midden van het gebergte. In de winter een ontluikend ski resort. Nu is het de basis voor een wandeling naar Golyamo Elenino Ezero (2472m), een fraai bergmeer met uitzocht op de berg Malyovitsa (2729m), een van de hoogste toppen van dit gebergte. Het is een wandeling gekenmerkt door klauterpartijen over rotsige hellingen, snelstromende bergriviertjes oversteken, springen over rotsblokken en een uitzicht over kleurrijke alpenweiden. En het aantal toeristen is aangenaam gering, iets dat eigenlijk in dit deel van het land overal het geval is een zeker gevoel van authenticiteit toevoegt aan de ervaringen.

  Sofia

  Sofia heeft een lange geschiedenis die naar verluid tot 7000 jaar terug gaat. In 400 voor Christus kwam de stad in handen van Alexander de Grote en zijn vader Philipus II van Macedonie. Later waren er de Romeinen, de Byzantijnen (het Oost-Romeinse rijk), en tot 1876 was de stad onderdeel van het (Turkse) Ottomaanse rijk. En na de 2e wereldoorlog was er natuurlijk de Soviet periode.

  Deze historie heeft Sofia een zeer gevarieerde mix van architectuur opgeleverd. Met een relatief korte wandeltour kun je een groot deel ervan zien en bezoeken. De tour begint met het hoogtepunt, de Alexander Nevski-kathedraal. Een imposant gebouw met hoog oprijzende groene en goudkleurige koepels. Ook van binnen is te zien dat kosten noch moeite gespaard zijn bij de constructie begin vorige eeuw. Italiaans marmer, Braziliaans onyx, Afrikaans albast en een grote hoeveelheid versieringen en iconen. Er is plaats voor 5000 personen. Verder voert de wandeling langs een opera huis, gebaseerd op Parijs voorbeeld, het Largocomplex met zijn Stalinistische architectuur, de Banya Basi moskee uit 1756, een Romeinse kerk uit het jaar 400 die op de binnenplaats van het Sheraton hotel staat, de Sveti Nikolai Russian Church met de bij een Russische kerk behorende karakteristieke kleuren en ui vormige koepels, Turkse baden, parken en een aantal musea die de moeite waard zijn.

  Het meer kosmopolitische Sofia toont zich in luxe winkels, hippe koffieshops, restaurants met een internationale keuke, modieuze bars en trendy nightclubs. En niet te vergeten door de vlotte modern geklede jeugd. Het is in Sofia dat een nieuwe Nationale Wedergeboorte zal plaatsvinden zoveel is duidelijk.Links

   


  Inspiratie voor Bulgarije

  Witte belevenissen

  Wintersport Bulgarije

  Wintersport in Bulgarije dat is voor veel mensen geen bekende combinatie. Op vijftig kilometer van de grens met Griekenland ligt echter het mooiste gebergte van Bulgarije, de Rhodopen. En daar kan je skiën!

  Lees Meer Door: Peter Daalder

  De tweede grootste stad van Bulgarije, Plovdiv, is niet erg bekend, ondanks het feit dat het een van de oudste steden van Europa is. Bovendien heeft Plovdiv een rijkdom aan invloeden ondergaan, in het bijzonder van de Romeinen en de Ottomaanse ove

  Lees Meer Door: Heidi Verdonck

  Het is in Bulgarije een oude traditie dat bij grote gebeurtenissen zelfgebakken brood wordt aangeboden dat je kunt deppen in kleurrijk zout: Sharena Sol. De specerij is diep geworteld in de geschiedenis en nationale keuken van het land. Veel Bulga

  Lees Meer Door: Peter Daalder

  Stoere Gezinnen

  Onbekend maakt onbemind. Dit spreekwoord schoot Martin Boon telkens te binnen als hij reacties hoorde van mensen die voor het eerst over zijn reisdoel hoorden. Oost-Europa, wat moet je daar nu doen? En dan ook nog eens met de kinderen. Alsof het e

  Lees Meer Door: Wouter Peters

  Toffe Roadtrips

  Als vakantieland is Bulgarije het meest bekend vanwege de stranden aan de Zwarte Zee en als een goedkoop wintersport alternatief. Er is echter meer, veel meer. Volop ongerepte natuur met uitgestrekte oerbossen, Alpiene landschappen. En een charman

  Lees Meer Door: Theo Molenaar

  Reizen naar Bulgarije

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Rondreis

  Rondreis BULGARIJE EN ROEMENIË - 16 dagen; Van Thracië naar Transsylvanië

  Geschiedenis en natuur zijn ruim aanwezig tijdens deze reis, maar het echte Bulgarije en Roemenië leer je  kennen door in contact te komen met de lokale bevolking. Je bezoekt daarom prachtige middeleeuwse dorpen en steden, gebruikt bijzondere vervo

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 1845.00
  reisduur : 16 dagen / 15 nachten
  Lees Meer

  Vogels kijken

  Bulgarije - Vogelreis

  vogelreis vanuit hotels en gasthuis

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : SNP
  prijs vanaf : 1220.00
  reisduur : 10 dagen
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Bulgarije

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Bulgarije vind je ongerepte natuur, uitgestrekte oerbossen en ruige bergketens. Bulgarije is uitermate geschikt voor een actieve wandelvakantie. Gedurende deze wandelreis in Bulgarije maken we meerdere tochten

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 998.00
  Lees Meer

  Groepsreizen

  Rondreis BULGARIJE EN ROEMENIË - 16 dagen; Van Thracië naar Transsylvanië

  Tijdens je reis door Bulgarije en Roemenië neemt naast geschiedenis en natuur ook contact met de lokale bevolking een belangrijke plaats in. Je bezoekt prachtige middeleeuwse dorpen en steden, maakt gebruik van bijzondere vervoersmiddelen zoals een

  Land : BULGARIJE
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 1795.00
  reisduur : 16
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Bulgarije

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Bulgarije vind je ongerepte natuur, uitgestrekte oerbossen en ruige bergketens. Bulgarije is uitermate geschikt voor een actieve wandelvakantie. Gedurende deze wandelreis in Bulgarije maken we meerdere tochten

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 998.00
  Lees Meer

  Reisboeken en gidsen over Bulgarije

  Reisgidsen

  Reisgids ANWB extra Donauroute | ANWB Media

  Handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een eerste kennismaking met de vakantiebestemming of een weekendje stad. Globale uitklapkaart achterin, makkelijk binnenzakformaat. ANWB EXTRA is een compacte reisgids van de ANWB. Met deze gi

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Insight Pocket Guide Bulgaria - Bulgarije | Insight Guides

  De pocket guide serie van Insight Guides is een zeer compacte reisgids die makkelijk in een jas- of broekzak past. Veel informatie over bezienswaardigheden, maar ook praktische zaken als vervoer, accommodaties etc. Insight Pocket Guides: ideal

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 9.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Bulgaria - Bulgarije | Bradt

  Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader!The Bradt Guide to Bulgaria, written by Dr Annie Kay, is the most co

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 24.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Black Sea | Neal Ascherson

  An acclaimed, award-winning book on a fascinating subject, recently revised and updated by the author.Black Sea is a homage to an ocean and its shores and a meditation on Eurasian history, from the earliest times to the present. It explores the

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 15.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Culture Smart! Bulgaria - Bulgarije | Kuperard

  De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.50
  Lees Meer

  Fietsgidsen

  Fietsgids Rund ums Schwarze Meer | Rotpunktverlag

  Mit dem Fahrrad rund ums Schwarze Meer – das ist leichter gesagt als getan. Manchmal geht’s nicht mehr weiter. Doch Radprofi Dres Balmer weiß den Ausweg. Launische Art des UnterwegsseinsSo oval liegt das Schwarze Meer zwischen Europa

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 39.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Pocket Guide Bulgaria - Bulgarije | Berlitz

  Pocket Guide Berlitz is een handzaam engelstalige reisgids met bezienswaardigheden, kaartjes, hotels en restaurants. Past makkelijk in de binnenzak. Berlitz Pocket Guides: iconic style, a bestselling brand, this is the quintessential pocket-

  Land : Bulgarije
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 9.95
  Lees Meer
  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!