
Bolivia: misschien wel het hoogste land ter wereld, maar je valt er wel enorm terug in de tijd. Opmerkelijk genoeg werken er veel vrouwen.
Bolivia: misschien wel het hoogste land ter wereld, maar je valt er wel enorm terug in de tijd. Opmerkelijk genoeg werken er veel vrouwen.
In Bolivia reis je terug naar de Middeleeuwen. Daarom is het opvallend hoe veel vrouwen, inclusief bolhoed, aan het werk zijn in dit land dat zo onderontwikkeld lijkt. Bij de tolhuisjes, bij de benzinepomp, als bouwvakker met een helm op hun vlechten, of op een krukje als verkoopster op de stoep. Sommige hebben een eigen karretje waar ze sinaasappels uitpersen, of ze zitten opgesloten in een kiosk van twee bij twee die is volgepropt met chips, frisdrank en snoep. Van borstvoeding in het openbaar kijkt niemand op. Je ziet in Bolivia nog veel afstammelingen van Aymara-indianen. Je herkent ze aan hun traditionele kleding: veel gekleurde rokken, beschermd door een geruit schort waarvan het rugpand de lange vlechten in bedwang houdt, met op het hoofd de onafscheidelijke bolhoed.
Tips van Daniëlle voor Reisbijbel: “Ga in Bolivia zeker naar de UNESCO World Heritage: Sucre, Potosí en het fort Fuerte de Samaipate uit de Pre-Inca tijd. Ook niet te missen: Salar de Uyuni, Ruta del Che, Parc Nacional Amboró en de Yungas Road, de zogenaamde Death Road.”
Restaurants en hotels zijn in Bolivia erg goedkoop. Soms heeft het buitentoilet echter geen water, is de douche koud, zijn er geen kachels (ook niet op de hoogvlakte) en slaap je onder stoffige dekens op (als je pech hebt) een matras van stro. In afgelegen dorpjes zijn er echt geen betere opties voor een overnachting. Slaapplaatsen zijn er vanaf €3,-.
Als je liever niet zelf kookt, kun je goede dagmenu’s vinden vanaf 60 cent. Zulke menu’s (soep, rijst met vlees, limonade) kan je zowel ’s middags als ’s avonds krijgen. Bolivia staat niet bekend om zijn goede keuken, maar lekker eten op onverwachte plaatsen is een des te grotere verrassing.
Een liter superbenzine kost €0,47 maar buitenlanders betalen 3x zo veel. Dit wordt geregistreerd, dus stations zonder computer kunnen niet helpen. Soms is er geen benzine totdat de tankwagen ’s middags komt. Tip: vraag een local om je jerrycan te vullen voor hun prijs. Om illegale benzineverkoop tegen te gaan hebben zij een limiet, dus accepteer het wanneer ze ‘no’ verkopen. Bij tolpoortjes kun je overal doorrijden, al hebben we nooit gevraagd of dat mocht.
Van oktober 2014 tot mei 2015 reden Irene Wouters (fotojournaliste) en Daniëlle Boelens (schrijver) als The Riding Reporters 20.000 motorkilometers van Chili tot aan Colombia. Ze brachten op die manier verslag uit van kleine, onderbelichte projecten met vrouwen in de hoofdrol. In Argentinië brachten ze tien dagen door bij de Wichí-indianen die vechten tegen de ontbossing van hun habitat omwille van akkerbouw in het Amazoneregenwoud. Je kan hen volgen via hun Facebookpagina.
Meer algemene tips over motorrijden in Zuid-Amerika staan hier, en hier lees je de recensie over de roman van Daniëlle over motorrijden! Geen motor, maar wel naar Bolivia? Onder andere Tenzing Travel biedt reizen naar Bolivia aan.