Roadtrip Denemarken en Zweden met de camper

Toffe Roadtrips
Roadtrip Denemarken en Zweden
Zo’n 3.500 kilometer afleggen in twee weken Denemarken en Zweden, dat doe je het beste met een camper. Reisbijbel reed een rondje Denemarken en Zuid-Zweden Onze route!
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Joep Kolijn

Voordeel van je eigen huisje op wielen, en het gegeven dat je in Zweden mag wildkamperen, is dat je je geplande reisroute makkelijk bijstelt als je ergens langer wilt blijven, of onderweg nog iets extra’s wilt doen. Ideaal met kinderen ook, en die genieten zowel van de natuur onderweg, als het einddoel bijvoorbeeld Legoland! Reisbijbel maakte deze reis in samenwerking met Visit Denmark en Visit Sweden in twee weken in onze Camptoo-camper, maar deze route kan je op een rustiger tempo in drie tot vier weken afleggen.

In Denemarken parkeer je de camper in havenplaatsen.

Puttgarden

Vanuit Nederland rij je allereerst naar het Duitse Puttgarden, meteen ruim 600 kilometer op de teller. In het Deense Camp Adventure, een van de grootste boomtop-parken van Noord-Europa, laat je vervolgens meteen alle remmen los. Geweldig lange routes hoog boven de grond, in totaal ruim 5 kilometer.

Møn

Via het prachtige eiland Møn, lees hier meer over het bezoeken van de krijtsteenrotsen, koers je vervolgens naar de Zweedse stad Mälmo. Dan heb je er de eerste 1.000 kilometer opzitten en al een enorm diversiteit aan overnachtingsplekken gehad!

Camp adventure Denemarken

Mälmo

In Mälmo kan je je camper buiten de stad parkeren. Daarna neem je een taxi naar het centrum, of pak je het openbaar vervoer. Mälmo is perfect te verkennen met een fiets. Je kan met een gids op pad of zelf een fiets huren. Let wel op: de Zweden zijn niet bang van wat regen. Als het regent gaat je geboekte fietstocht gewoon door.

De Oresund-brug naar Målmo.

Natuur verkennen in Småland: 1.500 km

Je eerste kennismaking met de Zweedse natuur doe je vervolgens op in de vriendelijke provincie Småland, met in totaal nu 1.500 kilometer op de teller. Kampeer bijvoorbeeld aan Lake Asnen, en ga vissen, vogel-spotten, kanovaren en rooster je worstjes boven je eigen kampvuurtje bij Getno Gard. Hier ervaar je echte rust. Lees hier meer reistips over deze ervaring met de camper in Småland.

Lake Asnen Zweden

Tip van Reisbijbel: “Onderweg moet je zeker via het Ikea-museum in Älmhult rijden, want ja, daar is Småland natuurlijk ook bekend om! In het museum lunch je samen met Ikea-personeel met Zweedse balletjes, maar dan in allerlei varianten. Ook leuk: maak je eigen Ikeagids-cover waarin je zelf natuurlijk dat nonchalant lachende gezinslid aan de eettafel bent!”

Ikea museum Zweden

Verlaten wegen in Värmland: 2.000 km

Na een paar dagen ben je helemaal opgeladen en is het tijd om verder naar het midden van Zweden te rijden. De provincie Värmland is nog stiller! Hier kom je soms uren niemand tegen, heerlijk. De golvende weg, misschien zie je zelfs een eland en vast en zeker roofvogels, dit is prima te doen. Reken op zo’n 500 kilometer rijden. Je passeert twee prachtige meren, Vättem en Vänern en kan daar dus een nachtje blijven staan om te kamperen. Ook Karlstad is een aanrader voor een stop, verken het stadspark Mariebergsskogen bijvoorbeeld.

In Värmland is camping Alevi een fijne, kleinschalige uitvalsbasis in de natuur. Lees hier meer over onze ervaringen inVärmland. Je kan er hikes maken, wandelen met husky’s of workshops volgen, bijvoorbeeld om je eigen rendier-sieraad te maken!

De route naar Varmland is uitgestrekt en verlaten.

Elanden bekijken

En mocht je nog geen eland zijn tegengekomen, dit kleinschalige initiatief is dan een echte aanrader: het Moose Park. Deze provincie is officieel nog Zuid-Zweden, maar voelt als Midden-Zweden. Als je weer naar beneden koerst, richting de ferry in Göteburg leg je zo’n 350 kilometer af, maar daar doe je zo een uur of vijf, zes over. Je kan een stukje langs de kust rijden als je wilt! In Göteburg kan je bijvoorbeeld een stadswandeling maken, met een gids ben je voor zo’n dertig euro drie uur onderweg in een klein groepje.

Tip van Reisbijbel: “Je kan natuurlijk op de ferry eten en drinken, maar een moneysaver is om ervoor te eten en op de boot een spelletje te spelen met wat zelf meegebrachte snacks en drankjes.”

In Vårmland kan je de natuur in, ga bijvoorbeeld wandelen met husky's.

Noord-Jutland: rollen over duinen: 2.500 km

Helemaal in het bovenste puntje van Denemarken, bij Skagen, botsen de Noordzee en Oostzee op elkaar. Parkeer hier je camper op een camping aan ’t strand. Prachtige plekjes en je ziet op de noordpunt de golven echt tegen elkaar gaan. Het dorp Skagen zelf is een pleisterplaats voor kunstenaars, mede dankzij het prachtige licht. Noord-Jutland is prima geschikt voor enkele nachten. Dan ontdek je namelijk meer bijzondere natuurverschijnselen, zoals wandelende duinen als de Rabjerg Mile. De duinen schuiven jaarlijks vijftien meter op en hebben zelfs de dertiende eeuwse Sint-Laurentius kerk opgeslokt!

In Noord-Denemarken staat je camper direct aan het strand. Skagen Camping

Tip van Reisbijbel: “Je kan hier ook met je camper over het strand rijden. Met een huurcamper wellicht iets teveel van het goede, maar wel heel tof. De meeste campings bieden ook duinzicht, en als je dan even omhoog loopt in de ochtend, sta je meteen aan zee!”

Legoland

Margriet-route door Denemarken: 2.780 km

Denemarken maakt ‘t reizigers trouwens wel heel makkelijk. In totaal zijn veertien routes uitgezet die je kan volgen, door de verschillende regio’s of aaneengesloten. In een handig boekje over de Margrietroute lees je ze na en heb je alle routes bij de hand, je bestelt het hier voor 17,50 euro. Via de routes in Jutland daal je af richting Midden-Denemarken. Want zeker als je met kinderen reist, kan je niet om een van die symbolen van Denemarken heen: Legoland. Volg de bruine bordjes met de Margriet erop voor de mooiste routes.

Tip van Reisbijbel: “Denen houden enorm van picknicken, dus overal kan je je eigen lunch meenemen. Bedenk wel goed dat je de ingrediënten op tijd koopt, want er zijn niet overal bakkertjes of winkeltjes op je route. Het zoeken van een fijn plekje is daarentegen heel eenvoudig!”

Overnachten op de terugreis van je roadtrip door Zweden en Denemarken kan prima bij een Rasthof in Duitsland.

Terug via Jutland: 3.500 km

Na zo’n geweldige reis kan je rustig afschalen via een dag rijden door Jutland en Duitsland. Handig aan de camper is dat je in Duitsland op de Rasthof-parkings gratis kan overnachten. Zet de wagen pal voor de ingang van het restaurant en je voelt je veilig! Wil je nog langer door Denemarken reizen? Lees en bekijk hier onze reisroute door Zuid-Jutland. Zo plak je moeiteloos nog één of twee weken aan de noordelijke rondreis met camper door Zweden en Denemarken. Of je kiest natuurlijk nog voor één echte highlight in Denemarken!

Tip van Reisbijbel: “Neem oordoppen mee als je van stilte houdt. Zeker na alle rust in Denemarken en Zweden hoor je het verkeer bij parkeerplaatsen extra voorbij razen natuurlijk! Het is in Duitsland met de min of meer permanente werkzaamheden slim ’s avonds te rijden. Zo vermijd je drukte.”

Kosten Roadtrip Denemarken Zweden

Wat kost zo’n roadtrip?

Reisbijbel werkte voor deze roadtrip samen met Camptoo, de Airbnb van campers en caravans. Heb je zelf geen camper, huur hem dan van een particulier, die hem dan zelf niet nodig heeft. Prijzen beginnen ongeveer bij 70 euro per nacht voor een gezinscamper en lopen op tot 125 euro per nacht. Aan diesel waren wij voor deze roadtrip 675 euro kwijt. Tolwegen en de twee ferry’s kosten samen 350 euro voor de camper en vier personen. Check ook hoeveel vrije kilometers je hebt, want dit soort trips zijn echt flinke reizen. En, bij die 3.500 kilometer hebben we de korte dagtripjes niet meegerekend!

Onderweg kan je geld besparen door boodschappen te doen bij de supermarkt en zelf te koken. Dat doe je thuis immers ook. De prijzen zijn schappelijk, al loont het altijd om de basisingrediënten zoals pastasaus vast mee te nemen. Alcohol is sowieso duur, in zo’n camper heb je echter alle ruimte dat vanuit Nederland mee te nemen.

In Zweden mag je overal je camper neerzetten, maar je kan ook een camping nemen, van groot tot het – veel leukere – kamperen in een natuurgebied. In Denemarken zijn er ook overal campings in allerlei prijsklassen. In Duitsland bespaar je geld door gewoon bij een Rasthof te overnachten, in je camper natuurlijk!