Rwanda

Gematigd tropisch

klimaat

Klimaattype: Gematigd tropisch klimaat (Af) Gem. temp. zomer: (januari-februari-maart) 22°C Gem. temp. winter: (juli-augustus-september) 20°CRegenseizoen: februari tot mei en tweede helft oktober tot december Beste reistijd: tweede helft mei tot oktober en tweede helft december tot en met februari 

Rwanda heeft een gematigd tropisch klimaat. Doordat heel Rwanda redelijk hoog is gelegen is de gemiddelde temperatuur van zo"n 20 veel koeler dan je zo dicht bij de evenaar zou verwachten. Wel is het zo dat de temperaturen hoger in de bergen wel een stuk koeler zijn dan in de rest van het land. Het kan hier gedurende de nacht zelfs vriezen en sneeuwen. Er zijn in Rwanda vier verschillende seizoenen te onderscheiden:

Het lange regenseizoen

In de periode van maart tot mei valt er veel neerslag. Het regent gedurende deze periode bijna onophoudelijk.

het lange droge seizoen

Vanaf de tweede helft van mei tot en met de eerste helft van oktober valt er weinig tot geen neerslag, er is dan sprake van een lange droge periode.

het korte regenseizoen

Vanaf de tweede helft van oktober tot december vallen er kleine buien.

het korte droge seizoen

Vanaf december tot en met februari is er sprake van een korte droge periode.

Beste Reistijd

Rwanda kan het gehele jaar door worden bezocht maar de beste periode om Rwanda te bezoeken is de periode die is gelegen tussen de twee regenseizoenen, te weten de periode van de tweede helft van mei tot oktober en van december tot februari.

Maart tot medio meiGedurende deze maanden is het lange regenseizoen in Rwanda. Het weer kan onstuimig zijn met name in het berggebied. Wegen kunnen in deze tijd moeilijk begaanbaar zijn. Deze periode is niet erg geschikt voor het maken van gorilla trekkings, hoewel prijzen voor de trekkings en de vergunningen wel lager zijn. Dit is wel de beste tijd om chimpansees te spotten in het Nationaal park Nyungwe Forest, omdat de chimpansees lager in de bomen te vinden zijn om vijgen en fruit te plukken.

Medio mei tot medio oktoberDit is het lange droge seizoen en dit is een erg goede tijd om Rwanda te bezoeken. De natuur is erg mooi groen en je kunt in deze periode prachtige foto"s maken. Ook zijn de omstandigheden zijn in deze periode ideaal om gorilla trekkings te maken in Volcanoes National Park. Dit is wel hoogseizoen in Rwanda en de prijzen voor accomodatie en tours zijn in deze periode het hoogst. 

Medio oktober tot novemberGedurende deze maanden is het korte regenseizoen in Rwanda. Tijdens deze maanden staan de bloemen en bomen in bloei en deze maanden zijn erg geschikt om vogels te spotten. Regen valt in deze maanden veelal in de vorm van korte hevige buien, waarna de lucht opklaart. Goede omstandigheden om mooie foto"s te maken dus.

December tot en met februariDit is het korte droge seizoen. Dit is een goede periode om veel wild te zien. Het is dan droog en warm. Wel liggen de prijzen van accomodatie en tours in deze maanden wat hoger.

Waakzaam

reisadvies

Rwanda is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken ingedeeld in risico-categorie 3. Dat houdt in dat dat tijdens reizen in Rwanda wordt aangeraden om extra waakzaamheid te betrachten.

Meer over de classificatie-indeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aangeraden

Vaccinaties

Het Vaccinatiecentrum Vaccinaties op Reis raadt voor Rwanda de volgende vaccinaties en inentingen aan:

Vaccinaties die voor Rwanda verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht in Rwanda.

Een cholerastempel is verplicht als je Rwanda over land binnenkomt.

Vaccinaties die voor Rwanda worden aangeraden

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Rwanda aanbevolen:

- vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Ja

ambassades

Nederlandse Ambassade

Boulevard de l' Umuganda Kacyiru - Kigali
P.O. Box 6613
Tel. +250 280 280 281
E-mail: kig@minbuza.nl
Website: http://rwanda.nlambassade.org

Belgische Ambassade

Rue de Nyarugenge, Kigali
B.P. 81 - Kigali
Tel. +250 252 575 553
Fax +250 252 573 995
E-mail: Kigali@diplobel.org
Website: http://diplomatie.belgium.be/rwanda/

Ja

visumplicht

Voor Rwanda heb je nodig:

- Een paspoort dat bij aankomst in Rwanda nog minimaal 6 maanden geldig is- Een visum- boekingsverklaring, uitnodiging of hotelboeking

Visum

Voor een bezoek aan Rwanda is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum, dat je kunt aanvragen bij de Rwandese ambassade in Den Haag en Brussel, kost +/- € 60,- (€ 25,- voor een transitvisum) en is 3 maanden geldig. Via www.migration.gov.rw kan er ook online een entry facility worden aangevraagd.

Vraag hier een visum aan voor Rwanda

LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambasse van Rwanda.

Adressen ambassade van Rwanda in Nederland en België:

Nederland:

Ambassade RwandaJohan van Oldenbarneveltlaan 9b2582 NE Den Haag

Tel: +31 070 392 65 71Fax: +31 070 427 53 26E-mail: ambalahaye@minaffet.gov.rwWebsite: http://www.ambalahaye.nl/

België:

Ambassade Rwanda Avenue des Fleurs 11150 Brussel

Tel: +32 02 763 07 21Fax: +32 02 763 07 53E-mail: ambarwanda@gmail.comwebsite: www.ambarwanda.be

Rwandese Frank

Valuta

Valuta

De munteenheid in Rwanda is de Rwandese Frank (RWF). De Rwandese Frank is onderverdeeld in 100 centimes en wordt uitgegeven in munten van 1, 5, 10, 20 en 50 frank en biljetten van 100, 500, 1000 en 5000 frank.

Bekijk hier de huidige koers van de Rwandese Frank.

Je kunt in Rwanda bij veel banken en wisselkantoren Euro"s omwisselen in Rwandese Frank.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Rwandese Frank eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de frank.

Pinnen

Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Rwanda maar zeer beperkt mogelijk in de grote steden en op de luchthaven van Kigali. De aanwezige geldautomaten zijn bovendien regelmatig buiten werking.

Bekijk hier waar je in Rwanda kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.

Credit Card

Credit Cards (Visa en MasterCard; American Express in mindere mate) worden geaccepteerd bij de grote internationale hotels, lodges en restaurants met veel internationale bezoekers. Je kunt ook contanten met je credit card opnemen bij enkele banken.

Reischeques

Travellercheques kun je met name omwisselen in de hoofdstad Kigali. Buiten Kigali kan het echter lastig zijn om traveller cheques om te wisselen. Travellers cheques in Euro"s en US Dollars zijn het meest gangbaar en geven het minste extra wisselkosten.

Het is overigens belangrijk om de lijst met chequenummers altijd apart van je travelcheques te bewaren. In dit geval heb je, indien je je cheques kwijtraakt, in ieder geval de nummers van de cheques nog en kun je via de alarmcentrale van de bank van uitgifte het geld snel terugkrijgen.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Rwanda geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:00 uur tot 12:00 uur en van 14:00 uur tot 18:00 uur en op zaterdag van 08:00 uur tot 13:00 uur.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Rwanda een stuk hoger dan in de omringende landen, maar toch nog iets lager dan in Nederland en België.

Fooien

In Rwanda is het niet gebruikelijk om in restaurants, bars en eetgelegenheden een fooi te geven. Een uitzondering vormen de duurdere restaurants in Kigali waar over het algemeen een fooi van zo"n 10% wordt verwacht

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Rwanda zijn:

Nieuwjaar

1 januari

Dag van de Helden

1 februari

Genocide herdenkingsdag

7 april

Dag van de Arbeid

1 mei

Dag van de onafhankelijkheid

1 juli

Bevrijdingsdag

4 juli

Maria Hemelvaart

15 augustus

Dag van de vaderlandsliefde

1 oktober

Kerst

25 en 26 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Rwanda nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

+1 winter

tijdsverschil

In Rwanda is het in gedurende onze wintertijd 1 uur later dan in Nederland en België. In onze zomer is er geen tijdsverschil met Rwanda.

Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Rwanda.

Kinyarwanda

taal

Officiële taal van Rwanda

De officiële talen van Rwanda zijn het Kinyarwanda, het Frans en het Engels. Van deze talen wordt het Kinyarwanda veruit het meeste gesproken in Rwanda. In Rwanda wordt op sommige plaatsen ook Swahili gesproken.

Andere talen in Rwanda

Over het algemeen kun je in Rwanda redelijk goed terecht met Frans, maar in mindere mate met Engels. Het kan dan ook handig zijn om een taalgidsje Frans mee te nemen.

Berggorilla's

Maak een gorillatrek in Parc National des Volcans.

Gorillatrek in Parc National des Volcans

Het park wordt door militairen bewaakt en zij verzekeren de veiligheid van bezoekers, in het bijzonder tegen stropers. Dit park is één van de laatste leefgebieden van de berggorilla en in het is dit park waar Diane Fossey 18 jaar heeft doorgebracht om de berggorillas te bestuderen voordat zij in 1985 werd vermoord. Het Bureau Rwandais du Tourisme et des Parcs Nationaux (ORTPN) en een aantal bedrijfjes in Kigali organiseren gorillatreks voor kleine groepen.

Butare

Ontdek Butare, de intellectuele hoofdstad van Rwanda.

Butare, de intellectuele hoofdstad van Rwanda

De hoofdattractie van Butare is het bijzondere Nationale Museum, dat misschien de mooiste etnografische verzameling in Oost-Afrika huisvest. Ook de moeite waard in Butare zijn de handwerkwinkels en de botanische tuin.

 A’Kagera National Park

Bewonder de fantastische wilde dieren van Rwanda van dichtbij in het A’Kagera National Park.

 A’Kagera National Park

Dit park beslaat meer dan 2.500 km2 savanne aan de westoever van de A ' Kagerarivier aan de grens met Tanzania. Het park heeft een verscheidenheid aan wild (waaronder leeuwen, zebras, antilopen, nijlpaarden, buffels, luipaarden, apen, impalas, giraffen en olifanten) en is een habitat voor meer dan 500 soorten vogels. Het belangrijkste toegangspunt tot het park is Kabarando.

Kigali

Breng een bezoek aan Kigali, de hoofdstad van Rwanda.

 Kigali, de hoofdstad van Rwanda

Hier vind je het Genocide Museum, dat is gewijd aan de 100-dagen durende slachting van 1994.

Virungavulkanen

Beklim de Virungavulkanen tussen Ruhengeri en Gisenyi.

Beklim de Virungavulkanen

Het Parc National des Volcans gebied bestaat uit vulkanische bergen, waarvan er twee, Nyamuragira en Nyiragongo, over de grens in de Democratische Republiek Congo, nog actief zijn.

Cyangugu

Bewonder de natuurwonderen in de buurt van Cyangugu.

Cyangugu

Er zijn spectaculaire grotten van Kaboza en Nyenji, en de heetwaterbronnen in Nyakabuye. Hier in de buurt vind je ook het Rugegebos waar je vele zeldzame wilde diersoorten kunt aantreffen.

WTC

Artikelen over Rwanda

Rwanda en Uganda hebben nog steeds een imagoprobleem: deze twee Afrikaanse landen worden door veel mensen nog steeds geassocieerd met...

Heart of Africa: bijzonder Rwanda en Uganda
1
Reisbijbel

De zomer staat weer voor de deur en dus maken de wielerliefhebbers zich alweer op voor de ronde van Frankrijk....

An African race; de ronde van Rwanda
2
Reisbijbel

Waar moet je beginnen als je over de Rwandese Batwa-groep gaat schrijven, mits je überhaupt over Batwa mag spreken aangezien...

Batwa Pottery Project, Rwanda
3
Reisbijbel