Sri Lanka

klimaat
Tropisch

klimaat

Klimaattype: combinatie tussen tropisch savanneklimaat en tropisch moessonklimaat
Gemiddelde temperatuur: 27°C
Regenseizoen: mei tot september (zuid- en westkust) en oktober tot april (noord- en oostkust)
Beste reistijd: december tot en met april voor de zuid- en westkust en april tot en met september voor de noord- en oostkust

Sri Lanka heeft een warm tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 27°C in de kustgebieden. Omdat het eiland dicht bij de evenaar ligt, zijn de temperatuurverschillen tussen winter en zomer in de lager gelegen gebieden niet heel groot. Over het algemeen zijn de maanden tussen maart en augustus de warmste en die tussen oktober en februari de koudste.

In het westelijke kustgebied is het overdag bijna altijd 28°C tot 30°C. In het hoger gelegen binnenland (Kandy en vooral Nuwara Eliya) kun je op dagtemperaturen van 16-24°C rekenen terwijl de temperatuur "s nachts rond de 10°C schommelt.

De temperatuur van het zeewater is altijd aangenaam zo rondom de 27° C. Gedurende de zomermaanden is de zee aan de westkust soms ruw omdat er veelvuldig een sterke onderstroming is. Let op: het is aangeraden om dan in zee te zwemmen of andere watersporten te beoefenen!

Neerslag

Sri Lanka kent, zoals zoveel eilanden in Azië, twee moessonperiodes, te weten: de zuidwest-moesson van mei tot en met september in de zuid- en westkust en de noordoost-moesson van oktober tot en met april in de noord- en oostkust. De regenbuien zijn kort maar krachtig en vallen meestal aan het einde van de dag. Het regent nooit de hele dag en na ongeveer twee uurtjes wordt de tropische regenbui alweer afgewisseld met een stralende zon.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt extra voor de extreme moessons, kijk hier voor dit advies

Beste reistijd

Sri Lanka kun je het hele jaar door goed bezoeken maar voor de zuid- en de westkust is de beste reisperiode de periode van december tot en met april. Voor de noord- en de oostkust is de beste reisperiode de periode van april tot en met september. 

reisadvies
Risico's

reisadvies

Er zijn veiligheidsrisico"s voor reizen naar Sri Lanka, waar pas in 2009 een dertigjarige burgeroorlog eindigde. Met name in het oosten en noorden zijn nog verscherpte veiligheidscontroles door politie en leger en zijn niet geruimde mijnenvelden. 

Het verkeer is onveilig volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het waarschuwt ook voor de strafbaarheid van homoseksualiteit en berovingen in toeristische gebieden. Alleen reizende vrouwen moeten ook waakzaam zijn. 

Controleer voor vertrek altijd het meest recente reisadvies op de site

Extra tips van de ambassade

Sri Lanka is een land met verschillende religies. De meerderheid van de bewoners is boeddhist. Maar er zijn ook christenen, moslims of hindoeïsten. 

Als je een Boeddha-tatoeage heeft, bedek deze dan. Ook is het niet gepast om u te laten fotograferen met je rug gedraaid naar een Boeddha-beeld.

vaccinaties
Nee, tenzij

Vaccinaties

Vaccinaties die voor Sri Lanka verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Sri Lanka alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Sri Lanka binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. 

Vaccinaties die voor Sri Lanka worden aangeraden

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Sri Lanka aangeraden:

- vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Sri Lanka.

ambassades
Ja

ambassades

Nederlandse Ambassade

25 Torrington Avenue
Colombo-7
Tel. (+94) 11 - 2510200
Website: http://srilanka.nlambassade.org

Belgische Ereconsulaat Colombo

69/5 B, Elvitigala Mawatha
8 Colombo
Sri Lanka

Tel. +91 11 424 280 00
E-mail: consul.belgium@unilink.lk

visumplicht
Ja

visumplicht

Voor Sri Lanka heb je nodig:

- Een paspoort dat bij aankomst in Sri Lanka nog 6 maanden geldig is;
- Een ETA (zie hieronder);
- Een bewijs dat je Sri Lanka weer verlaat (een uitgaand vliegticket of een boekingsverklaring).

Visum informatie Sri Lanka

Voor vertrek dien je online een visum aan te vragen via het ETA systeem (Electronic Travel Authorization). Dit kan vanaf 90 dagen voor vertrek. Het tarief voor een toeristenvisum (30 dagen, double entry) bedraagt met ingang van 1 januari 2017 35 dollar. Op een aanvraag voor een visum via de ETA website ontvang je binnen twee dagen antwoord. Via visum Sri Lanka kun je het visum online in het Nederlands aanvragen. Blijf je langer dan 30 dagen, dan heb je een visum nodig dat je bij de ambassade van Sri Lanka kan aanvragen.

LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambassade van Sri Lanka.

Adressen ambassade van Sri Lanka in Nederland en België:

Nederland:
Ambassade Sri Lanka
Jacob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel. nr. 070-3655910 
E-mail: mission@srilankaembassy.nl
Website: www.netherlands.embassy.gov.lk

België:
Ambassade Sri Lanka
Jules Lejeunestraat 27
1050 Elsene

Tel. nr. 02.344.53.94
E-mail: sri.lanka@euronet.be
Website: www.srilankaembassy.be

valuta
Sri Lankaanse Roepie

Valuta

Valuta

De munteenheid in Sri Lanka is de Sri Lankaanse Roepie (LKR). De Roepie is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 25 en 50 cent en 1, 2, 5 en 10 roepie en biljetten van 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 roepie. 

Je mag maximaal LKR 1000 in- en uitvoeren, wat de moeite van het wisselen in Nederland niet waard is. In buitenlandse valuta mag je US$ 5.000 meebrengen. Het is in bijna ieder Srilankaans hotel en restaurant mogelijk geld te wisselen. Dollars zijn niet meer noodzakelijk, de euro wordt overal geaccepteerd. Wissel je geld in bij een officiële bank. In hotels worden vaak lagere koersen gehanteerd of hoge kosten berekend.

Bekijk hier de huidige koers van de Sri Lankaanse Roepie.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Roepie eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de Roepie.

Pinnen

In de grotere plaatsen kan er ook gepind worden. Betrouwbare banken zijn Commercial Bank, Sampath Bank en Seylan Bank. Let op dat je je kaart het Maestro/Cirrus logo heeft. 

Credit Card

Betalen met creditcards kan vaak in hotels, grote winkels en grote restaurants. Mastercard en Visa zijn de meest geaccepteerde creditcards.

Openingstijden banken

De banken zijn in "s ochtends geopend van 9.00 tot 13.00 uur op maandag, en van 9.00 tot 13.30 uur van dinsdag tot en met vrijdag. De banken zijn ook gesloten op de poya-dagen, de dagen van volle maan.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Sri Lanka een stuk lager dan dat in Nederland en België.

Fooien

Fooi is vaak een aanvulling op het salaris. Een drager van de koffers kun je tussen de 0,50 cent en 1 euro per koffer geven. Ook je privéchauffeur kan je een fooi geven als je tevreden bent over de service. Een bedrag van 2-5 euro per dag is daarbij gebruikelijk. In hotels en restaurants kun je ongeveer 10% aanhouden.

feestdagen

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Sri Lanka zijn:

National Day

4 februari

Goede Vrijdag

maart/april

May Day

1 mei

Kerst

 

25 december

 

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Sri Lanka nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

tijdsverschil
+4, +5 winter

tijdsverschil

In Sri Lanka is het tijdens onze zomertijd 4 uur later dan in Nederland en België en wanneer wij wintertijd hebben 5 uur later.

Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Sri Lanka.

taal
Singhalees, Tamil

taal

De officiële talen van Sri Lanka zijn het Singhalees en het Tamil.

Naast het Singhalees en het Tamul spreekt bijna iedereen in Sri Lanka Engels.

Tempel van de Tand in Kandy

De Tempel van de Tand is de belangrijkste tempel van Sri Lanka en één van de belangrijkste tempels voor het Boeddhisme. 

Tempel van de Tand in Kandy

In deze tempel ligt één van de drie overgebleven tanden van Boeddha. De andere liggen in India en nabij Bangkok in Thailand. De tempel was gebouwd in een paleizen complex, er werd geloofd dat degene die in het bezit was van de tand, zou heersen over het land. Driemaal daags worden er door de monniken rituelen uitgevoerd. Op woensdag is er een symbolisch baden van de heilige tand en er wordt geloofd dat het water helende krachten heeft (dit water wordt uitgedeeld onder de aanwezigen).

Anuradhapura

De oude hoofdstad van Sri Lanka, Anuradhapura, staat bol van historische bezienswaardigheden. 

Anuradhapura

Er zijn ruïnes te vinden die dateren uit de 10de eeuw voor Christus. De heilige boeddhistische stad heeft nog altijd vele kloosters die door veel pelgrims worden bezocht. De grote meren Nuwara Wewa en Tissa Wewa werden gebruikt om de stad van water te voorzien. Tegenwoordig is het hele gebied een groot openluchtmuseum met veel tempels, paleizen en allerlei heiligdommen zoals de Bodhi boom.

Rock Cave Temple

Dit complex met grottempels ligt in het midden van het land, iets ten noorden van de historische stad Kandy. 

Rock Cave Temple van Dambulla

Het grootste gouden Boeddhabeeld ter wereld is hier te vinden. Hoewel er meer dan tachtig grotten zijn gevonden, zijn de meest belangrijke heilige kamers verspreid over vijf grotten. Hier zijn veel beelden, schilderijen en tekeningen te vinden van Boeddha, Vishnu, Ganesh en koningen als Nissankamalla en Valagamba. De meest spectaculaire grot telt een afmeting van zo'n 50 meter breed, 23 meter diep en 7 meter hoog.

Sigiriya

In het complex Sigiriya zijn ruïnes te vinden van een paleis, tuinen, grachten en terrassen waarvan sommige met een waterpartij. 

Uitzicht vanaf de leeuwenrots in Sigiriya

Het geheel behoorde eens toe aan koning Kashyappan. Vanaf de 5e eeuw voor Christus werd het een klooster. Doordat het paleis op een rots ligt heeft het een mystieke uitstraling. De rots draagt de naam: Lion Mountain. Er zijn bijzonder veel fresco's, schilderijen, beeldhouwwerken en fantastische tuinen te bewonderen.

Scala aan nationale Parken

Sri Lanka heeft een indrukwekkend aantal parken waaronder nationale parken als Wilpattu National Park, Bundala National Park, Kumana Kudumbigala National Park, Uda Walawe Park, Horton Plains en Yala Ruhunu National Park. 

Nationale Parken

Het grootste park is Wilpattu National Park. Het park ligt op ongeveer een dertig kilometer van de Heilige Stad Anuradhapura vandaan. Doordat het park een kleine zestig meren telt, trekt het veel diersoorten aan zoals de luipaard. Ongeveer een vierde deel van het 130.000 hectare tellende park is te bezoeken.

Adam's Peak

Adams Peak wordt ook wel Sri Pada of Adams Mount genoemd. Het is een 2243 meter hoge berg in het midden van Sri Lanka. Op deze berg heeft Buddha een voetstap achtergelaten.

Adam's Peak

De meeste mensen die de top willen beklimmen doen dit vanaf Dalhousie. Vanaf hier zijn het ongeveer 4800 treden die men moet beklimmen om de top te bereiken, een redelijk zware inspanning dus! Wanneer u vroeg begint zult u onderweg of zelfs bovenop kunnen genieten van een schitterende zonsopkomst. U zult niet de enige zijn die aan de klim begint, dagelijks beklimmen honderden mensen de berg. Zie het als een soort pelgrimstocht die een keer in het leven gemaakt moet zijn om de voetstap te bekijken. Neem niet teveel drinken mee, is alleen maar extra gewicht. Op zeer veel plaatsen tijdens de wandeling staan kraampjes waar eten en drinken wordt verkocht.

Stranden

Met zijn duizenden kilometers aan kustlijn heeft Sri Lanka natuurlijk een aantal pareltjes van stranden. 

Stranden

Veel van de luxe ressorts bevinden zich aan de meest populaire stukken strand. Met name bij Negombo Beach is het fraaiste deel te vinden. Watersportliefhebbers zoeken vaak de plaatsen Bentota en Arugam Bay vanwege de ideale omstandigheden. Andere bekende en mooie stranden zijn: Unawatuna Beach, Arugambay Beach, Dickwella Beach, Trincomalee Beach, Matara Beach en Arugam Bay.

WTC

Filmen met je mobiel - See Lanka

Dat je voor een mooie reisfilm geen hele hoop zware apparatuur in je rugzak hoeft mee te slepen bewijst Warmeye....

Filmen met je mobiel - See Lanka

I Like Local, een nieuw duurzaam social travel platform, koppelt reizigers en locals.

Gaat het bij Better Places vooral om complete arrangementen en modules, vandaag is nieuw initiatief bekendgemaakt waarbij locals activiteiten aanbieden...

I Like Local, een nieuw duurzaam social travel platform, koppelt reizigers en locals.

Reizen is...

De Australische reisorganisatie Intrepid Travel bestaat dit jaar 25 jaar en om dat te vieren vroegen ze Daniel Klein en Mirra...

Reizen is...

Down Town Rotti Hut; liefde gaat door de maag

Wanneer je van plan bent om een bezoekje te brengen aan het prachtige Sri Lanka, vergeet dan niet om Ella...

Down Town Rotti Hut; liefde gaat door de maag