Op selfdrive avontuur in Costa Rica

Costa Rica selfdrive strand

Toffe Roadtrips

Costa Rica is zeker een bucketlist bestemming. Het Zuid-Amerikaanse land is prima geschikt als selfdrive bestemming. Duik de natuur in en ga op avontuur in Costa Rica!

tekst Fleur Besters

Een selfdrive vakantie in Costa Rica…. Denk aan hobbelen in je eigen gehuurde 4WD over smalle gravelwegen, met om je heen dichte tropenbossen, heuvelachtige vergezichten, uitbundige flora en fauna en actieve vulkanen. Een selfdrive door het groene hart van Midden-Amerika is een echte aanrader.Outdoor en ziplinen in natuurparken Costa Rica

Ziplinen in Costa Rica, de natuur in dit land is voorzien van allerlei stoere extra's om het nog beter te beleven. Costa Rica is gelukkig wél voorloper op het gebied van duurzaamheid, en dat is te zien wanneer je door het land reist. De Tico’s doen er alles aan om de natuur te beschermen, ze leven niet in, maar mét de natuur. Nationale parken en reservaten worden niet afgeschermd met hekken, mens en natuur delen dezelfde ruimte. Hierdoor bestaat Costa Rica nog steeds voor een derde uit natuurparken en reservaten.

Geschikt voor jong en oud


Dit maakt het land niet alleen zeer geliefd bij natuur- en outdoorliefhebbers, een selfdrive door Costa Rica is avontuurlijk en verrassend voor jong en oud. Denk aan hiken door mistige nevelwouden, ziplinen dus door de jungle of ook eens een dag relaxen aan een tropisch palmstrand. Eén ding is zeker, de Costa Ricaanse natuur verrast je. Schrik niet wanneer er opeens een luiaard boven je hoofd hangt aan het rieten dak van je veranda. Of als er een nieuwsgierig aapje om de hoek komt kijken, terwijl je van je verse smoothie geniet op het strand!


Costa rica guesthouse

Selfdrive Costa Rica: avontuurlijk en flexibel

De ideale manier om Costa Rica te ontdekken is eigenlijk met een (4x4) huurauto. Naast dat het een comfortabele manier van reizen is, is het ook de snelste manier om het land te ontdekken. Het reizen in je eigen huurauto heeft meer voordelen, het maakt je reis ook een stuk avontuurlijker en flexibeler. Ideaal ook als je met (jonge) kinderen reist, zegt Wil, de lokale reisspecialist van Local Hero Travel in Costa Rica. Zij woont in het Zuid-Amerikaanse land en stelt reizen samen op verzoek.

"De wegen in Costa Rica zijn deels onverhard. Hier een selfdrive maken is dus een voorzichtige kennismaking met terreinrijden. Terwijl je je door het vulkanische landschap een weg omhoog baant, zie je overal langs de route grote tropenbladeren over de weg hangen. Al reizend in je auto kom je door de mooiste landschappen en wisselen panoramische fotomomenten elkaar af. Stop dus vaak!"

Eigen reistempo


Een ander voordeel van je eigen huurauto is natuurlijk dat je kunt stoppen waar je maar wilt. Zie je op je route langs de Caribische kust een verlaten palmstrand, dan gooi je je auto aan de kant en leg voor een uurtje je handdoek uit. Zo kun je je reis en reistempo zelf indelen en houd je ruimte voor onverwachtse moment. Ideaal als je wat langer de tijd hebt.


Costa Rica selfdrive vulkaan

Lokale ontmoetingen in Costa Rica

Costa Rica is meer dan alleen uitbundige natuur. Het is een aanrader om contact te zoeken met vriendelijke bevolking. Ze ontvangen je tijdens je reis vaak met open armen. Via een reisorganisatie als Local Hero Travel kan je bijvoorbeeld ook een nacht bij een gastgezin slapen, in een zogenaamde homestay. Zo'n slaapplek geeft je een inkijkje in het leven van de Tico’s. Kies bijvoorbeeld voor een ananasfarm en help je gastgezin mee met de oogst. Daarna knabbel van je vers gevangen tilapia tijdens de lunch!

Aardewerken


Een andere manier om je onder te dompelen in de lokale cultuur tijdens je selfdrive in Costa Rica, is door een bezoek te brengen aan het inheemse dorpje Guaitil. Over stoffige zandwegen wandel je door dit serene dorp en zie hoe locals hier via een generatie op generatie doorgegeven wijze aardewerken maken. Met trots showen de inwoners je de traditionele technieken! Naast de kleurrijke aardewerken kun je hier genieten van een lokale maaltijd, waarbij het basis ingrediënt mais niet op je bord zal ontbreken.


Costa Rica uitzicht

Selfdrive Costa Rica regelen

Je reis naar Costa Rica kan je zelf regelen, maar het is ook fijn om samen met local Wil via Local Hero Travel een reisplan te maken. Hiermee kan je een afwisselende selfdrive samenstellen, waarin natuur, cultuur en avontuur afwisselen. Een ontmoeting met een local door mee te helpen of een nachtje te slapen in een homestay, is zo makkelijker georganiseerd. Je kan voor zo'n 1400 euro al 16 dagen rondreizen met je eigen 4WD. Je vlucht naar Costa Rica boek je zelf. Het is slim om dit op tijd te doen, want dat kan je zo 250 euro schelen. Vliegen naar Zuid-Amerika is vaak wat duurder dan naar Azië, dus plan je trip slim!


Inspiratie voor Costa Rica

Toffe Roadtrips

Costa Rica selfdrive strand

Costa Rica is zeker een bucketlist bestemming. Het Zuid-Amerikaanse land is prima geschikt als selfdrive bestemming. Duik de natuur in en ga op avontuur in Costa Rica!

Lees Meer Door:

Slimme Reistips

Zoals de titel al zegt is dit een boek voor liefhebbers van de kust, van de zee, van de natuur… Maar het is ook vooral voor dromers. En als je dat nog niet bent, word je dat vanzelf als je met een verse kop koffie of een goed glas wijn door dit

Lees Meer Door: Carlien van Viegen

Verre Avonturen

Costa Rica staat bekend om haar surfstranden, prachtige natuur en heerlijke koffie. Het is de meest toeristische bestemming van Centraal-Amerika, en met goede redenen: het is veilig, goed georganiseerd en de bevolking is er vriendelijk. Bijzonder

Lees Meer Door: Fleur Damen

Verre Avonturen

Op reis, vooral als je wat langer weg bent, heb je soms ineens tijd op plekken waar je tevoren geen tijd had willen besteden. Je kunt ergens stranden doordat zaken mis gaan met vervoer, doordat je meer papieren nodig dan waar je op gerekend had of

Lees Meer Door: Theo Molenaar

Verre Avonturen

Behalve jungle's, stranden en exotische diersoorten had ik voor mijn reis naar Costa Rica nog wat andere dingen op het programma staan. De Lonely Planet had als de nummer één in de top picks het Fiesta de Zapote vermeldt en de gi

Lees Meer Door: Theo Molenaar

Verre Avonturen

Wanneer je in Costa Rica op zoek bent naar de beste stranden kun je het beste op zoek gaan naar stranden met een blauwe vlag. De Costa Ricaanse overheid heeft namelijk een beoordelingssysteem opgezet, waarbij de beste en meest milieuvriendelijke s

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Costa Rica