Zambia

klimaat
Tropisch, Steppe

klimaat

Klimaattype: Tropisch savanneklimaat (Aw) en een steppeklimaat (BS) in het zuiden, Tropisch Klimaat (Af) in het zuiden
Gem. temp. zomer (januari-februari-maart): 23°C
Gem. temp. winter (juli-augustus-september): 20°C
Regenseizoen: oktober tot april in het noorden en eind november tot begin maart in de rest van het land
Beste reistijd: april tot en met augustus

Zambia heeft een tropisch savanneklimaat en een steppeklimaat in het zuiden. Doordat het land hoog ligt, zijn de gemiddelde temperaturen lager dan die van veel andere landen in tropisch Afrika. De gemiddelde jaartemperatuur ligt niet ver boven de 20 graden en alleen de lager gelegen dalen van de Midden-Zambezi en de Luapula zijn het gehele jaar heet en vochtig met gemiddeld 25°C. In de rest van Zambia bedraagt de gemiddelde jaartemperatuur ca. 22°C.

In Zambia kunnen drie seizoenen worden onderscheiden:
- een koel droog seizoen (april-augustus). Hierbij kan het "s nachts afkoelen tot 4-5°C, met name in juli, de ‘koudste" maand. De dagtemperaturen op de plateaus variëren van 23-26°C, en in de valleien van 24-28°C.
- een heet droog seizoen (augustus-november) voorafgaand aan de regentijd. Gedurende deze periode variëren de dagtemperaturen op de plateaus van 26-30°C en in de valleien van 38-42°C.
- een warm nat seizoen (november-april). Hierin liggen de temperaturen op de plateaus rond 27°C en in de valleien rond 32°C. De luchtvochtigheid ligt in deze periode tussen 70-80%.

Neerslag

In Zambia valt gemiddeld jaarlijkse tussen 1000-1500 mm neerslag in het noorden en in het zuiden 600-1000 mm. De regentijd begint in het noorden eerder (oktober) dan in de rest van het land en duurt ook langer (ca. zes maanden). In de regentijd regent het overigens niet voortdurend, maar wisselen natte en droge dagen elkaar af.

Beste reistijd

Zambia is het gehele jaar te bezoeken. De beste periode om Zambia te bezoeken is echter de periode van april tot augustus.

Juli tot oktober

Dit is het traditionele droge seizoen in Zambia en, met uitzondering van september en oktober wanneer het overdag wel 40 graden kan worden, qua temperatuur de meest aangename periode. Dit traditionele hoogseizoen is ook een goede tijd om op safari te gaan.

November en april tot juni

Deze overgangsmaanden zijn goede maanden om Zambia te bezoeken. Over het algemeen is het weer aangenaam en zijn er minder toeristen dan in het hoogseizoen. Deze maanden zijn ook uitermate geschikte maanden om op safari te gaan. In de periode van april tot juni is het landschap mooi groen, maar er zal niet veel regen meer vallen (met name in juni). Dit is ook een goede periode om de Victoria watervallen te bezoeken die dan op hun meest indrukwekkendst zijn. November is een beetje een tricky maand. Het ene jaar is dit nog een geheel droge maand, maar het komt ook geregeld voor dat in november de eerste regen van het regenseizoen valt.

December tot maart

Dit is het regenseizoen, dat in Zambia ook wel het groene seizoen wordt genoemd.Het land is in deze periode namelijk prachtig groen. Dit is ook de periode waarin vogelaars het beste aan hun trekken komen. Voor safari"s is deze periode echter minder geschikt. Wegen worden namelijk slecht begaanbaar waardoor safaritrucks geregeld vast komen te zitten. Ook zijn de dieren door de begroeiing minder goed te zien.

Beste reistijd Victoriawatervallen

De Victoriawatervallen zijn het gehele jaar te bezoeken. Het watervolume varieert echter nogal per seizoen. De watervallen zijn in volle glorie te zien vlak na het regenseizoen in de periode mei-juni. De waterval kan dan een breedte bereiken van wel 1,7 km. In deze tijd zijn echter de meeste uitkijkpunten te nat, waardoor je de watervallen van wat verder af zult moeten bekijken. Ook is er in deze periode erg veel waternevel waardoor de watervallen moeilijker zijn te fotograferen.In de periode oktober-december stroomt er relatief weinig water van de waterval. Gedurende deze periode bereken de watervallen uiteen in verschillende kleine watervallen. Dit is de tijd waarbij je dichtbij de watervallen kunt komen, kunt zwemmen in Devils Pool en kunt raften op de Zambezi.De beste tijd om de Victoria Falls te bezoeken, is misschien wel de periode juli-september. Dan zijn de weersomstandigheden het meest ideaal en is er een goed zicht vanaf de uitkijkpunten.

reisadvies
Enige risico"s

reisadvies

Er zijn enige risico"s voor reizen naar Zambia. Voor de grensgebieden met Congo, Angola en Mozambique geldt in ieder geval een negatief reisadvies, daar liggen ook nog landmijnen. De grensgebieden met de andere landen zijn wel veilig. 

Daarnaast speelt ook in Zambia, met name in hoofdstad Lusaka, opkomende criminaliteit een rol, waaronder carjacking en tasjesroof.

Van november tot en met maart kan regen voor wateroverlast en overstromingen zorgen. Toegangswegen kunnen slecht begaanbaar zijn. Sommige gebieden kunnen zelfs helemaal onbereikbaar zijn. Overstromingen gaan vaak gepaard met een tekort aan voedsel, water en medicijnen.

Controleer voor vertrek altijd het meest actuele advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken via deze link. 

vaccinaties
Aangeraden

Vaccinaties

Het Vaccinatiecentrum Vaccinaties op Reis raadt voor Zambia de volgende vaccinaties en inentingen aan:

Vaccinaties die voor Zambia verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Zambia alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Zambia binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Een cholerastempel is verplicht als je Zambia over land binnenkomt.

Vaccinaties die voor Zambia worden aangeraden

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Zambia aanbevolen:

- vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

ambassades
Ja

ambassades

Nederlandse Ambassade

United Nations Avenue, Plot 5208, Lusaka

Postadres:
P.O. Box 3190510101 Lusaka

Tel. 00-260-1-254813/3590/3994/3819
Fax. 00-260-1-253733
E-mail: lus@minbuza.ml
Website: http://zambia.nlembassy.org/

Belgische Ere-consulaat (Hoofdpost: Ambassade Dar es Salaam, Tanzania)

c/o Amagrain Ltd Plot 22768
Thabo Mbeki Road Acacia Park
Lusaka, Zambia

Telefoon: +260 211 258 057
Fax: +260 211 258 059
E-mail: belgconzambia@gmail.com

 

visumplicht
Ja

visumplicht

Voor Zambia heb je nodig:

- Een paspoort dat bij binnenkomst in Zambia nog minimaal 6 maanden geldig is
- Een visum

Je kan het visum direct online aanvragen via deze link. Je kan dat vanaf drie maanden voor vertrek doen en betaalt op het vliegveld de kosten van het visum.

Visum

Voor een bezoek aan Zambia is een visum verplicht. Een visum kun je verkrijgen bij de Ambassade van Zambia in Brussel. Het is echter ook mogelijk het visum te verkrijgen bij aankomst op het vliegveld in Lusaka. Het visum kost 50 dollar voor één bezoek en 80 dollar voor meerdere bezoeken en is 90 dagen geldig.

Let goed op de einddatum van de entry-stempel die je in je paspoort krijgt. De duur van uw visum kan namelijk langer zijn dan de uiterste uitreisdatum van de entry-stempel en die stempel in je paspoort is leidend voor je toegestane verblijf.

Bent je nog in Zimbabwe na de einddatum van het entry-stempel? Dan kunnen de politie en immigratiediensten van Zimbabwe je uit het land zetten of arresteren. Je kan de entry-stempel voor een maand verlengen op het immigratiekantoor in Zambia.

LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambassade van Zambia. 
 

Adressen ambassade van Zambia in Nederland en België:

Nederland: Zambia heeft geen ambassade in Nederland. De dichtsbijzijnde ambassade van Zambia bevindt zich in België.

België:
Ambassade Zambia
Molierelaan 46
91050 Elsene

Tel: +32 02 343 56 49
Fax: +32 02 347 43 33

valuta
Kwacha

Valuta

De munteenheid in Zambia is de kwacha (ZMK). De kwacha is onderverdeeld honderd ngwee. De kwacha wordt uitgegeven in munten van 1, 5 en 10 kwacha en van 25 en 50 ngwee en biljetten van 20, 50, 100, 500, 1000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 kwacha.

Bekijk hier de huidige koers van de Zambiase kwacha.

Je kunt in Zambia bij banken en wisselkantoren (bureaux de change) Euro"s omwisselen in kwachas.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Zambiase kwacha eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de kwacha.

Pinnen

Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Zambia mogelijk in Lusaka en een aantal andere grote steden in Zambia, maar in afgelegen gebieden niet. Hou daar dus zeker rekening mee!

Bekijk hier waar je in Zambia kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.

Credit Card

Creditcards worden in Zambia in veel hotels, restaurants, reisagenten en de wat grotere winkels geaccepteerd.

Openingstijden banken

De openingstijden van de banken in Zambia zijn per bank nogal verschillend, maar de meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:15 uur tot 14:30 uur. Een aantal banken is bovendien geopend op de eerste en de laatste zaterdag van de maand van 08:15 uur tot 10:30 uur.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Zambia ligt een stuk lager dan in Nederland en België, maar vergeleken met andere landen in oost- en zuidelijk Afrika is Zambia redelijk duur. 

Fooien

In Zambia is het geven van fooi niet gebruikelijk, maar het wordt wel op prijs gesteld. De meeste hotels en restaurants voegen 10% voor bediening aan de rekening toe. Gidsen, rangers en spoorzoekers (trackers) zijn voor hun inkomen voornamelijk afhankelijk van tips. Wanneer je tevreden bent over hun diensten wordt een tip tussen US$5 en US$10 per persoon per dag zeer gewaardeerd.

feestdagen

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Zambia zijn:

Nieuwjaar

1 januari

Internationale dag van de vrouw

8 maart

Dag van de jeugd

12 maart

Dag van de Arbeid

1 mei

Afrikadag

25 mei

Dag van de helden

7 juli

Dag van de eenheid

8 juli

Dag van de boeren

4 augustus

Dag van de onafhankelijkheid

24 oktober

Kerst

25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Zambia nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

tijdsverschil
+1 winter

tijdsverschil

In Zambia is het tijdens onze wintertijd één uur later dan in Nederland en België. Gedurende onze zomer is er geen tijdsverschil met Nederland en België.

Check hier de actuele tijd in Zambia.

taal
Engels

taal

Officiële taal van Zambia

De officiële taal van Zambia is het Engels. 

Andere talen in Zambia

Naast het Engels worden in Zambia meer dan dan 72 lokale talen en dialecten gesproken, zoals het Bemba, Nyanja, Tonga, Lozi, Kaonde, Kunda en Luvale.

Victoria Falls

De Victoria Falls zijn ruim honderd meter hoog en 1700 meter breed en daarmee een van de grootste watervallen ter wereld.

Victoria Falls

In april is de muur van water op haar hoogtepunt en 1,7 kilometer breed. De wolk van water is soms wel vierhonderd meter hoog en bij helder weer tot vijftig kilometer ver te zien. 

Veilig en gezond op safari naar Afrika: tien tips

Een safari naar Afrika staat hoog op het verlanglijstje van veel avontuurlijke reizigers. Wild, mooie lodges en natuurlijk schitterende natuur....

Veilig en gezond op safari naar Afrika: tien tips

Vijf tips voor je keuze tussen Afrikaanse wildparken

Elk natuurgebied in Afrika heeft wel iets unieks; bijzondere natuur, speciale diersoorten, schitterende vergezichten of prachtige watervallen.

Vijf tips voor je keuze tussen Afrikaanse wildparken

Van Caïro naar Kaapstad… op de fiets

Elk jaar start in januari een groep fietsers in Caïro aan de ‘Tour d’Afrique’. Vier maanden later, twaalfduizend kilometer verder,...

Van Caïro naar Kaapstad… op de fiets