Zimbabwe

klimaat
Gematigd, Savanne

klimaat

Klimaattype: Gematigd klimaat (Cw) en een Savanneklimaat (Aw) in de laaglanden
Gem. temp.zomer (januari-februari-maart) 26°C 
Gem. temp.winter (juli-augustus-september) 23°C
Regenseizoen: november tot maart
Beste reistijd: mei tot en met juli (algemeen) en half juni tot eind oktober (voor het spotten van wild)

Zimbabwe ligt deels op een centrale hoogvlakte van 1500 meter hoogte en dit gedeelte heeft daardoor een aangenaam gematigd klimaat. In noordelijk en zuidelijke richting gaan de hooglanden over in laagveld tussen de 100 en 900 meter. Deze laaggelegen gebieden in de valleien van de Zambezi en Limpopo en de zuidoostelijke Lowveld kennen een savanneklimaat en zijn over het algemeen zeer warm overdag, en de nachten zijn zacht (zie voor een voorbeeld van het klimaat op de hoogvlakte de klimaattabellen van Bulawayo en Harare en voor een voorbeeld van het klimaat in de laaggelegen gebieden de klimaattabel van Kariba)

Neerslag

In Zimbabwe valt ongeveer 750 tot 1000 mm neerslag per jaar, al verschilt dit wel per gebied. Zo valt er in de laaggelegen delen van Zimbabwe gemiddeld ongeveer 400 tot 600 mm per jaar, terwijl in de oostelijke hooglanden zo"n 1.500 mm per jaar valt. De meeste neerslag valt in het hele land in de periode van november tot maart.

Zonuren

Het aantal uren zonneschijn in Zimbabwe varieert van ongeveer 8 à 9 uur per dag tijdens het droge seizoen en zo"n zes à zeven tijdens het regenseizoen.

Beste reistijd

Zimbabwe is het hele jaar door te bezoeken, maar over het algemeen zijn de maanden mei tot en met juli de beste tijd om Zimbabwe te bezoeken. Tijdens deze maanden net na de regentijd is alles nog mooi groen, maar is het toch een stuk droger dan in het regenseizoen. De beste tijd om wild te zien is echter de periode van half juni tot eind oktober, omdat door de droogte het gras laag is en er weinig bladeren aan de bomen en struiken zitten, waardoor je een grotere kans hebt om wild te spotten. 

Augustus tot en met november
Dit is het echte droge seizoen in Zimbabwe. Tijdens deze periode trekken dieren naar de vaste waterplekken om water te drinken, waardoor ze goed te spotten zijn. Dat maakt dit een goede periode voor een safari. Ook is dit een goede periode om te raften op de Zambezi. Dit is wel een drukke periode, waardoor de prijzen over het algemeen iets hoger liggen. Ook kan het overdag, met name in oktober en november, onaangenaam warm worden.

December tot en met april
Dit is het regenseizoen in Zimbabwe met hevige regenbuien, stormen en een hoge luchtvochtigheid. In deze periode kunnen wegen moeilijk begaanbaar zijn en dat maakt deze periode niet echt ideaal voor safaris. Degenen die regen en slechte wegen trotseren worden hebben wel de kans om jonge dieren te zien. Dit is namelijk de periode waarin de dieren jongen krijgen. Ook is dit een goede periode om vogels te spotten.

Mei tot en met juli
Dit is een periode met droog, koeler weer met een strak blauwe lucht en een fris groen landschap. Deze periode is uitermate geschikt om outdoor activiteiten te ondernemen, zoals mountainbiken of hiken. Wegen in de parken drogen al uit waardoor deze beter begaanbaar worden voor de safarivoertuigen en dat maakt deze periode ook een prima periode om op safari te gaan.

Beste reistijd Victoriawatervallen
De Victoriawatervallen zijn het gehele jaar te bezoeken. Het watervolume varieert echter nogal per seizoen. De watervallen zijn in volle glorie te zien vlak na het regenseizoen in de periode mei-juni. De waterval kan dan een breedte bereiken van wel 1,7 km. In deze tijd zijn echter de meeste uitkijkpunten te nat, waardoor je de watervallen van wat verder af zult moeten bekijken. Ook is er in deze periode erg veel waternevel waardoor de watervallen moeilijker zijn te fotograferen.In de periode oktober-december stroomt er relatief weinig water van de waterval. Gedurende deze periode bereken de watervallen uiteen in verschillende kleine watervallen. Dit is de tijd waarbij je dichtbij de watervallen kunt komen, kunt zwemmen in Devils Pool en kunt raften op de Zambezi.De beste tijd om de Victoria Falls te bezoeken, is misschien wel de periode juli-september. Dan zijn de weersomstandigheden het meest ideaal en is er een goed zicht vanaf de uitkijkpunten.

reisadvies
Risico's

reisadvies

Er zijn risico"s voor reizen naar Zimbabwe, die hangen met name samen met de politiek instabiele situatie. Bekijk altijd de meest actuele stand van zaken op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier

Arme wijken van grote steden

In de dichtbevolkte en arme wijken van de grotere steden en rondom andere steden is de veiligheidssituatie onvoorspelbaar, er kunnen plots rellen ontstaan. Dat geldt ook in de hoofdstad Harare. Als de politie hiertegen optreedt, kunnen reizigers hier ook bij betrokken raken. Vermijd daarom dichtbevolkte en arme wijken. In deze wijken komen ook berovingen voor, vaak met geweld.

Politiecontroles

Houd in Zimbabwe rekening met politiecontroles en zorg dat je de juiste documenten bij je hebt. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Mijd bezette boerenbedrijven

Op het platteland zijn veel commerciële boerenbedrijven bezet, vermijdt deze. Het is raadzaam om van te voren uit te zoeken of je plaats van bestemming veilig is.

vaccinaties
Malaria

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Zimbabwe alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Zimbabwe binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Een cholerastempel is verplicht als je Zimbabwe over land binnenkomt.

Vaccinaties die voor Zimbabwe worden aangeraden

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Zimbabwe aanbevolen:

- vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Malaria

Er komt in Zimbabwe malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Zimbabwe.

ambassades
Ja

ambassades

Nederlandse Ambassade

2 Arden Road
Highlands Harare

Postadres:
P.O. Box Hg 601
Highlands Harare

Tel. 00-263-4-776701Fax. 00-263-4-776700
Website: https://www.netherlandsworldwide.nl/countries/zimbabwe/about-us/netherlands-embassy-in-harare
E-mail: har@minbuza.nl

Belgische Ambassade

België heeft geen Ambassade in Zimbabwe. De bevoegde Belgische ambassade bevindt zich in Pretoria.

visumplicht
Ja

visumplicht

Voor Zimbabwe heb je nodig:

- Een paspoort dat gedurende je gehele verblijf in Zimbabwe geldig is
- Een visum

Visum

Voor een verblijf in Zimbabwe is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum krijg je bij aankomst in Zimbabwe. De kosten van het visum zijn $ 30,- voor een single-entry visum en $ 55,- voor een multi-entry visum. Beide visa zijn 90 dagen geldig.

Je kan ook een visum aanvragen voor Zambia en Zimbabwe samen, dat kost 50 dollar. Hier vind je meer informatie. Je kan er ook dagtrips mee maken naar Botswana. Het is dertig dagen geldig.

LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambassade van Zimbabwe.

Adressen ambassade van Zimbabwe in Nederland en België:

Nederland:

Zimbabwe heeft geen ambassade of consulaat in Nederland. De dichtsbijzijnde ambassade van Zimbabwe bevindt zich in België.

België:

Ambassade ZimbabweJ. Charlotte SQ 111200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Tel: +32 02 762 58 08Fax: + 32 02 762 96 05E-mail: zimbrussels@skynet.be

valuta
Zimbabwe dollar

Valuta

Valuta

De officiële munteenheid van Zimbabwe is de Zimbabwe dollar (ZWL). In de praktijk wordt deze munteenheid in Zimbabwe niet meer gebruikt sinds 12 april 2009. Op die datum legaliseerde de Zimbabwaanse regering namelijk het gebruik van buitenlandse valuta in Zimbabwe. Dit om een ultieme poging om de ongelofelijke inflatie in het land tegen te gaan (drie eerdere devaluatiepogingen hadden niet het gewenste effect gesorteerd).Sinds 12 april 2009 kun je in Zimbabwe dan ook betalen met diverse "buitenlandse" valuta, zoals de Zuid-Afrikaanse rand, de Pula van Botswana, de Amerikaanse US dollar, de Engelse Pond en onze eigen Euro. Ook het wisselgeld krijg je in een van deze valuta (meestal in Zuid-Afrikaanse rand of in US-dollars). Het is wel raadzaam om geld in kleine coupures mee te nemen omdat men vaak niet veel wisselgeld heeft.

Pinnen

Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Zimbabwe momenteel niet mogelijk. Op dit moment is er sprake van een liquiditeitsprobleem in Zimbabwe. Pinautomaten zijn zo goed als leeg. Buitenlandse pinpassen en vaak ook creditcards worden niet meer geaccepteerd. Ook travellers cheques kunt u niet gebruiken. Neem voldoende contant geld mee (dollars). Wees extra alert wanneer je met grote hoeveelheden geld op zak reist. Daarnaast zijn er restricties verbonden aan het uitvoeren van geld. De limiet is USD 1000.

Bekijk hier waar je in Zimbabwe kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.

Creditcard

Credit Cards van Visa, American Express en Diners Club worden in Zimbabwe algemeen geaccepteerd. MasterCard veelal niet.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Zimbabwe geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08:00 uur tot 15:00 uur op woensdag van 08:00 uur tot 13:00 uur en op zaterdag van 08:00 uur tot 11:30 uur.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Zimbabwe iets lager dan dat in Nederland en België.

Fooien

Het geven van fooi in hotels en restaurants is in Zimbabwe zeer gebruikelijk. In de restaurants verwacht men meestal een fooi van 10%

feestdagen

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Zimbabwe zijn:

Nieuwjaar
Onafhankelijkheidsdag
Dag van de Arbeid
Dag van de helden
Dag van de gewapende strijdkrachten
Dag van de Eenheid
Kerst
Boxing Day

1 januari
18 april
1 mei
7 augustus
8 augustus
22 december
25 december
26 december

 

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Zimbabwe nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

tijdsverschil
+1 winter

tijdsverschil

In Zimbabwe is het tijdens onze wintertijd één uur later dan in Nederland en België. Gedurende onze zomer is er geen tijdsverschil met Nederland en België.

taal
Engels

taal

Officiële taal van Zimbabwe

De officiële taal van Zimbabwe is het Engels. 

Olifanten spotten

Spot wildlife in Hwange National Park, het voormalige Wankie National.

Olifanten spotten

Hwange is één van de grootste parken van Zimbabwe, zowel in grootte (14.620 km2) als in de verscheidenheid aan dieren en vogels die je er aantreft. Met haar meer dan 40.000 olifanten is Hwange bovendien één van laatste van de grote toevluchtsoorden voor olifanten in Afrika.

Rotsschilderingen

Bewonder de granieten rotsformaties en de oude rotschilderingen in het Matobo National Park.

Rotsschilderingen

Dat ligt in de buurt van Bulawayo, de tweede stad van Zimbabwe.

Hiken in de bergen

Ga wandelen of trekken in het berggebied en het weelderige platteland in de Oostelijke Hooglanden van Zimbabwe.

Hiken in de bergen

Deze vormen een natuurlijke grens met het naburige Mozambique. Het beklimmen van Mount Nyangani, de hoogste berg van Zimbabwe, duurt onveer 1 1/2 uur. Vanaf World's View heb je een panoramisch uitzicht over noordelijk Zimbabwe.

Lake Kariba

Geniet van wildlife vanaf één van de diverse comfortabele safarikampen of cruiseschepenin bij Lake Kariba in het noordwesten van Zimbabwe.

Lake Kariba

Je kunt hier behalve de traditionele game drive ook safaritochten per kano of per boot maken.

Mana Pools National Park

Eén van de mooiste nationale parken van Zimbabwe is het Mana Pools National Park.

Mana Pools National Park

Dit park beslaat 2196 km2 bos langs de oevers van de Zambezi Rivier. In het park vind je onder andere nijlpaarden, olifanten, neushoorns, buffels, vele soorten antilope en de meest prachtige vogels. Het is toegestaan om in het park safaritochten te voet te maken. Ook kun je in Mana Pools op tigerfish, brasem en reuzevundu vissen.

Harare

Bezoek Harare, het vroegere Salisbury.

Harare

Deze hoofdstad en tevens het commerciële en industriële centrum van Zimbabwe is het gebruikelijke startpunt voor een bezoek aan Zimbabwe. De Vanwege zijn prettig klimaat wordt Harare de Stad van de Zonneschijn genoemd.
Harare is een schone en verfijnde stad, vol met bloeiende bomen, kleurrijke parken en eigentijdse architectuur.
De belangrijkste bezienswaardigheden in Harare zijn het moderne museumen kunstgalerij, het Robert McIlwaine Recreational Park, het Leeuwen & Cheetah Park en de Larvon Vogeltuinen.

 Bulawayo

Breng een bezoek aan Bulawayo, de tweede stad van Zimbabwe en een belangrijk commercieel, industrieel en toeristencentrum.

 Bulawayo

De stad is rijk aan historie en je vind er het NationaleMuseum. In de buurt van de stad bevinden zich de oude Khamiruïnes, en ten zuiden van de stad Rhodes Matopos National Park, dat bekend staat om haar exotisch gevormde reusachtige granietkeien.

Veilig en gezond op safari naar Afrika: tien tips

Een safari naar Afrika staat hoog op het verlanglijstje van veel avontuurlijke reizigers. Wild, mooie lodges en natuurlijk schitterende natuur....

Veilig en gezond op safari naar Afrika: tien tips

Vijf tips voor je keuze tussen Afrikaanse wildparken

Elk natuurgebied in Afrika heeft wel iets unieks; bijzondere natuur, speciale diersoorten, schitterende vergezichten of prachtige watervallen.

Vijf tips voor je keuze tussen Afrikaanse wildparken

Disneyland bij Victoria-watervallen?

Bij Zimbabwe wil denken de meeste mensen vooral aan geweld, armoede, economische malaise en enorme inflatie, geen beelden die je...

Disneyland bij Victoria-watervallen?

Reizen zimbabwe

Rondreis Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana

Rondreis Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana overnachten we op kampeerplekken met eenvoudige tot goede faciliteiten. Naast kamperen overnachten we ook een aantal maal in hotels. Dit is een zeer afwisselende groepsreis voor liefhebbers van Afrikaans wild en ongerepte natuurlandschappen. We reizen in een safaritruck voorzien van een volledige keuken- en kampeeruitrusting.

land zimbabwe
aanbieder Sawadee
prijs vanaf €2898,00
reisduur 24 dagen
Rondreis Zimbabwe

Rondreis Zimbabwe

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Zimbabwe bezoeken we het ‘best bewaarde geheim van Afrika’. Of je nu wandelt over de kleurrijke markt in Harare, tussen de ruïnes van Great Zimbabwe of in de kraal van het Ndebele-volk: overal wordt je begroet met een grote glimlach. Voeg hierbij de hoeveelheid wilde dieren, het afwisselende landschap van bergen, uitgestrekte vlaktes, stuwmeren en rivieren en je hebt een complete en bijzondere reis. âLinjani miss, welcome in Zimbabweâ

land zimbabwe
aanbieder Sawadee
prijs vanaf €3298,00
reisduur 22 dagen
Rondreis ZIMBABWE & ZAMBIA - Internationale Kampeerreis - 20 dagen; Schitterend Zimbabwe en Zambia / internationale groep

Rondreis ZIMBABWE & ZAMBIA - Internationale Kampeerreis - 20 dagen; Schitterend Zimbabwe en Zambia / internationale groep

‘Het best bewaarde geheim van Afrika’, wordt Zimbabwe ook wel genoemd. Dit prachtige land met afwisselende landschappen, een overvloed aan wilde dieren, vriendelijke mensen en historische plekken, is een bestemming die nog niet veel wordt bezocht. Tijdens deze groepsreis ontdek je de ware schoonheid van het land en zul je het échte Afrika ervaren. Je maakt diverse safari’s, bezoekt Unesco werelderfgoed plekken, geniet van de prachtige natuur en eindigt de reis bij de spectaculaire Victoriawatervallen. Dat alles onder begeleiding van een ervaren gids. Deze tour is vooral een kampeersafari met beperkt comfort, maar met onbeperkt avontuur! Een flexibele instelling is essentieel.

land zimbabwe
aanbieder Koningaap
prijs vanaf €2395,00
reisduur 20 dagen
Rondreis Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana

Rondreis Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana overnachten we op kampeerplekken met eenvoudige tot goede faciliteiten. Naast kamperen overnachten we ook een aantal maal in hotels. Dit is een zeer afwisselende groepsreis voor liefhebbers van Afrikaans wild en ongerepte natuurlandschappen. We reizen in een safaritruck voorzien van een volledige keuken- en kampeeruitrusting.

land zimbabwe
aanbieder Baobab
prijs vanaf €2898,00
reisduur 24 dagen
Rondreis Zimbabwe

Rondreis Zimbabwe

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Zimbabwe bezoeken we het ‘best bewaarde geheim van Afrika’. Of je nu wandelt over de kleurrijke markt in Harare, tussen de ruïnes van Great Zimbabwe of in de kraal van het Ndebele-volk: overal wordt je begroet met een grote glimlach. Voeg hierbij de hoeveelheid wilde dieren, het afwisselende landschap van bergen, uitgestrekte vlaktes, stuwmeren en rivieren en je hebt een complete en bijzondere reis. “Linjani miss, welcome in Zimbabwe”

land zimbabwe
aanbieder Baobab
prijs vanaf €3298,00
reisduur 22 dagen