Tips voor een safari in Afrika

Verre Avonturen
safaria afrika
Afrika is een van de meest fascinerende continenten van de wereld met traditionele bevolkingsgroepen en een rijke cultuur. De echte reden waarom veel reizigers naar Afrika gaan is natuurlijk de enorm gevarieerde en indrukwekkende natuur die je op het continent aantreft.
Tekst: Reisbijbel

Veel reizigers komen naar Afrika op zoek naar de big five: buffels, leeuwen, luipaarden, olifanten en neushoorns en dat is niet voor niets. Oog in oog komen te staan met deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke habitat is een unieke ervaring.Ā Een safari in Afrika is echter wel wat anders dan een uitstapje naar de dierentuin. Safari’s kunnen fysiek zeer inspannend zijn en anders dan in de dierentuin is er een grote kans dat je niet alle dieren te zien krijgt die je graag zou willen zien. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel.

Soorten safari's

Safari’s heb je in alle soorten en maten. Bij een safari denken de meeste mensen aan de klassieke game drives waarbij je met een open jeep onder leiding van een gids op zoek gaat naar wild, maar er zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden om de Afrikaanse natuur te ontdekken.

Game Drives
Dit is, zoals gezegd, de klassieke safari, waarbij je in een open jeep met een lokale gids door de natuur rijd op zoek naar wilde dieren. Game drives kun je in een groep met andere mensen ondernemen, maar je kunt ook privƩ game drives maken, waarbij je de gids helemaal voor jezelf hebt. PrivƩ gamedrives zijn natuurlijk wel wat duurder dan de groepgamedrives.

Self-drives
Bij een self-drive safari rij je zelf. Hierdoor kun je in je eigen tempo reizen en stoppen op de plekken waar je zelf wilt stoppen. Het nadeel van een self-drive safari is dan weer wel dat je de kennis van een getrainde gids mist. Hierdoor bestaat de kans dat je dieren mist die een getrainde gids wel zou hebben opgemerkt.

Een self-drive safari vergt natuurlijk wat meer voorbereiding dan een game drive. Er zijn echter genoeg touroperators die een hoop dingen voor je kunnen regelen, zoals een auto, die geschikt is voor het terrein van het park wat je wilt bezoeken en de accommodatie (dit heet in jargon een package safari). Dit neemt je een hoop geregel uit handen en dat is zeker wanneer je voor de eerste keer naar Afrika gaat of in de wat minder ontwikkelde safari landen als Zambia en Malawi wel zo handig.

Wandel safari
Bij een wandelsafari loopt je tussen de wilde dieren in het park. Voor veel mensen is dit de meest pure vorm van safari omdat je je op deze manier meer deelnemer aan de natuur dan toeschouwer voelt. Zoals je je wel kunt voorstellen is het maken van een wandelsafari niet zonder gevaren. Het vergt een enorme kennis van de natuur en van de wilde dieren die je tegen kunt komen. Het is dan ook absoluut aan te raden om alleen wandelsafari’s te maken onder leiding van een (gewapende) professionele gids. Overigens zijn wandelsafari’s in lang niet alle wildparken toegestaan.

Kano safari
Een aantal wildparken lenen zich uitstekend om per boot of kano verkend te worden. Voorbeelden hiervan zijn de Okavango Delta in Botswana, Mana Pools National Park in Zimbabwe en het Lower Zambezi National Park in Zambia. Al rustig peddelend zie je het Afrikaanse landschap aan je voorbij glijden en je kunt de wilde dieren op deze manier vaak erg dicht naderen. Ook een kano-safari is niet zonder gevaar (met name de nijlpaarden die je onderweg tegenkomt kunnen erg gevaarlijk zijn) en ook hierbij is het aan te raden om uitsluitend met een getrainde gids op pad te gaan.



Treinsafari

In Afrika rijdt nog een aantal luxe oude treinen die in een aantal gevallen natuurparken doorkruisen. Dit is een ideale (maar erg dure) manier om de spectaculaire Afrikaanse natuur aan je voorbij te laten trekken, terwijl je intussen geniet van een hapje en een drankje.

Voorbeelden van dit soort ’treinsafari’s’ zijn de Rovos in Zuid-Afrika, de trein van Nairobi naar Mombassa in Kenia en de Shongololo die door Zuid-Afrika, Swaziland, NamibiĆ«, Botswana, Zambia, Zimbabwe en Mozambique rijdt.

Overige safari’s
Naast voornoemde safari’s komen er steeds meer nieuwe soorten safari’s bij. Zo kun je tegenwoordig ook safari’s te paard, safari’s per luchtballon, safari’s op de fiets en fotografie safari’s maken.

Aan keuze in de soorten safari’s dus geen gebrek. Naast de keuze voor het soort safari is er ook nog de keuze voor de duur en het luxeniveau van de safari. Zo zijn er safari’s van een ochtend of avond, maar ook kun je voor meerdere dagen en soms ook meerdere weken op safari. Bij een meerdaagse safari kun je vaak ook een aantal van de hiervoor vermelde soorten safari’s combineren. Ook qua luxe (en daarmee ook prijs) is van alles mogelijk. Zo zijn er mogelijkheden om in extreme luxe op safari te gaan, waarbij je slaapt in tenten die meer weg hebben van hotelkamers en waarbij je ‘s-avonds op je eigen veranda al nippend aan de Chablis kan genieten van de dierengeluiden. Aan de andere kant kun je ook back-to-basic op safari, waarbij een toilet ver te zoeken is en waarbij je je eigen maaltje moet koken.

Safari Afrika

Safari landen

De meest populaire safari-gebieden bevinden zich in het oosten en het zuiden van Afrika. Hieronder een kort overzicht van de meest populaire safari-bestemmingen en hun hoogtepunten.

Kenia
Kenia is een van de meest populaire safari-bestemmingen in Afrika. De beste, en meest bekende, plekken om wild te spotten in Kenia zijn het Masai Mara reservaat en Serengeti National Park (dat ook gedeeltelijk in Tanzania ligt) De jaarlijkse gnoetrek in deze parken is zelfs Ć©Ć©n van de absolute wildlife-hoogtepunten van heel Afrika. Naast deze twee wereldberoemde parken heeft Kenia nog veel meer wildparken waar de natuurliefhebber prima aan zijn trekken kan komen, zoals de sodameren van de Grote Rift Vallei en het Bogoriameer, waar duizenden kleurrijke flamingo’s wonen.

Tanzania
Tanzania is een echte traditionele safari-bestemming. Samen met Kenia deelt Tanzania het Serengeti National Park, zo mogelijk het beroemdste wildpark van de wereld. Andere goede plekken om op safari te gaan zijn parken als de Ngorongoro, Selous, Lake Manyara, Tarangire, Ruaha, Katavi en het Mahale-gebergte. Een brochure over zo’n safari kan je bijvoorbeeld hier vrijblijvend opvragen bij The Safari Experience, zij zijn gespecialiseerd in duurzame reizen naar alle gebieden in Tanzania.

Uganda
Uganda is rijk aan natuurparken waar je wilde dieren kunt bewonderen, zoals Queen Elizabeth National Park, waarje olifanten, leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, buffels en zebra’s kunt zien. Uganda staat echter het meest bekend om de berggorilla’s en de chimpansees. In een aantal wildparken, waaronder Bwindi Impenetrable Forest en Ngamba Island kun je oog in oog komen te staan met deze mensapen, een onvergetelijke ervaring!

Zambia
Hoewel het land niet heel erg bekend staat als safari-bestemming is Zambia dat wel degelijk. Zo werden in het South Luangwa National Park de eerste wandelsafari’s gehouden en ook tegenwoordig kun je er nog steeds uitgebreide wandelsafari’s maken door Ć©Ć©n van de mooiste parken van zuidelijk Afrika. Je kunt hier vrijwel alle dieren van het Afrikaanse continent tegen het lijf lopen, al komt de neushoorn hier niet voor. Andere mooie wildparken in Zambia zijn North Luangwa National Park, Kafue National Park, met een oppervlakte van ruim 22.000 kmĀ² Ć©Ć©n van Afrika’s grootste natuurreservaten, het Liuwa Plains National Park en het Lower Zambezi National Park, een ideale plek voor een kano-safari.

Botswana
Botswana is de duurste safari-bestemming in de lijst. Het land heeft een grote verscheidenheid aan wild, maar onderscheidt zich voornamelijk als bestemming voor luxe-safari’s. Het land heeft de safari-bezoeker dan ook heel wat te bieden. Zo vind je er de wereldberoemde Okavango delta, het grootste binnenlandse deltasysteem ter wereld en Ć©Ć©n van de meest indrukwekkende natuurgebieden in Afrika. Het park heeft een ongekende verscheidenheid aan wild en vogelsoorten en biedt het gehele jaar door perfecte kansen om wild te zien. Daarnaast vind je in Botswana Chobe National Park, beroemd vanwege de 35.000 olifanten die er wonen. Een ander wildpark dat zeer de moeite waard is is het Moremi Game Reserve, een perfecte plek om de big five tegen het lijf te lopen in Botswana.

Namibiƫ
NamibiĆ« heeft niet veel wildparken waar je de big five tegen het lijf kunt lopen, maar het heeft wel Ć©Ć©n van de absolute topwildreservaten van Afrika binnen haar grenzen: Etosha National Park. In Etosha leeft een enorme concentratie wilde dieren, zoals leeuwen, zebra’s, diverse soorten antilopen, olifanten, giraffen, gnoes en veel meer. Dit is Ć©Ć©n van de eerste parken waar actief beleid werd gevoerd om de natuur en het wild in stand te houden en ook vandaag de dag wordt het park zeer goed onderhouden. Etosha is overigens niet de enige plek in NamibiĆ« waar je wilde dieren vind. Zo kun je in het extreem droge Skeleton Coast National Park de zeer zeldzame woestijnolifanten en zebra’s aantreffen.

Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is Ć©Ć©n van de populairste safari-bestemmingen van Afrika. Veruit het bekendste wildpark van Zuid-Afrika is het Kruger National Park. Het park herbergt een enorme variatie aan flora en fauna, in een gebied dat half zo groot is als Nederland. De infrastructuur in het park is uitstekend en het park leent zich dan ook prima voor een self-drive safari.

Naast Kruger kent Zuid-Afrika nog een groot aantal andere publieke- en private wildparken, zoals Pilanesberg National Park, het Hluhluwe Game Reserve, het Madikwe Game Reserve en het Marakele National Park.

Safari Afrika

Beste reistijd safari

De beste tijd om op safari te gaan in Afrika is over het algemeen het droge seizoen. Het succes van een safari wordt meestal afgemeten aan het aantal dieren dat je ziet tijdens de safari en tijdens de droge tijd is de kans op het spotten van wilde dieren een stuk groter. De dieren verzamelen zich namelijk massaal bij de weinige plekken met water die nog over zijn, en je kunt hierdoor in de droge tijd in betrekkelijk korte tijd een hoop dieren zien.

Toch heeft deze periode ook wel een aantal nadelen. De droge tijd is namelijk veruit de drukste tijd in de parken en zo is er kans dat accommodatie vol zit en de prijzen liggen over het algemeen in deze periode ook een stuk hoger. Ook heb je in de wat drukkere parken kans dat je de dieren met behoorlijk wat andere toeristen moet “delen”.

Gelukkig valt de regenperiode niet in alle Afrikaanse landen in dezelfde tijd. Er is daardoor het hele jaar door wel een safari-bestemming in Afrika waar de omstandigheden voor het maken van safari’s goed tot heel goed zijn.

Januari
Januari is de tijd voor safari’s in Kenia, Tanzania en Uganda. Het is in januari in deze landen meestal droog en de dieren komen samen op de paar plekken waar nog water te vinden is. In januari kun je ook de wereldberoemde trek van de gnoes en zebra’s aanschouwen. Deze kun je in deze tijd van het jaar zien in de noordelijke parken van Tanzania, met name in de zuidelijke Ndutu en Salei vlaktes.

Februari
Februari is een van de beste maanden om op safari te gaan in de noordelijke parken van Tanzania. In deze tijd van het jaar worden daar namelijk duizenden gnoes geboren. Ook elders in Tanzania en in Kenia en Uganda zijn in deze maand veel pasgeboren dieren te zien. Zuid-Tanzania kan wel erg warm en vochtig zijn in februari, dus als je daar niet goed tegen kunt kun je in deze maand beter de noordelijke parken van Tanzania bezoeken.

Maart
Ook in maart is Oost-Afrika dĆ© safaribestemming in Afrika. In Kenia, Tanzania en Uganda is het nog steeds de droge periode en het is dan ook nog erg makkelijk om grote hoeveelheden dieren te spotten bij de spaarzame waterplekken die nog over zijn. Er is wel een uitzondering: maart is niet zo’n goede maand om op zoek te gaan naar de gorilla’s in Uganda. Daar is dan namelijk het regenseizoen al begonnen, waardoor de wandelpaden bijna onbegaanbaar zijn.

April
April is een goede maand voor degenen die op zoek zijn naar een betaalbare safari. Dit is namelijk de maand waarin het regenseizoen begint in Oost-Afrika en waarin het regenseizoen in zuidelijk Afrika ten einde loopt.

Doordat de regen volop water brengt hoeven de dieren zich niet meer te verzamelen bij de plekken waar nog water te vinden was. Ze verspreiden zich nu door de parken en zijn dan ook een stuk moeilijker te vinden. Ook de vegetatie begint weer te groeien en kan daarmee je zicht belemmeren, waardoor de dieren nog eens extra moeilijk zijn te spotten. Tijdens de regentijd kan het na flinke hoosbuien daarnaast ook nog eens voorkomen dat de zandwegen in de parken onbegaanbaar worden.

Toch zijn er ook in april nog plekken waar de omstandigheden voor een safari prima zijn. Zo zijn de omstandigheden in het noorden van Tanzania in april vaak nog prima, terwijl de meeste toeristen alweer zijn vertrokken. Ook voor Botswana en Namibiƫ is april een prima maand om op safari te gaan.

Mei
Het beste land om in mei in op safari te gaan is waarschijnlijk Zambia. Ook in de rest van zuidelijk Afrika zijn de safari-omstandigheden in mei goed.
Voor Oost-Afrika is mei geen goede maand om op safari te gaan. Wanneer je toch in mei naar Oost-Afrika wilt gaan, check dan van te voren of de campings en lodges die je wilt bezoeken wel open zijn. Wanneer dat het geval is zou je aantrekkelijke kortingen moeten kunnen regelen in mei.

Juni
De safari-omstandigheden in zuidelijk Afrika zijn in juni bijna op hun best. In Zuid-Afrika, Botswana, Zambia, Zimbabwe en NamibiĆ« is dit het safari-hoogseizoen. Wel kan het in zuidelijk Afrika ‘s-nachts behoorlijk koud zijn, dus zorg dat je wat warme kleren meeneemt wanneer je in juni in zuidelijk Afrika op safari gaat.

Juli tot en met september
Juli tot en met september is een topperiode voor safari’s in bijna heel Afrika. Erg bijzonder in deze periode is de Masai Mara in Kenia, waar je miljoenen migrerende gnoes rivieren kunt zien oversteken, waarin krokodillen op de loer liggen. Een nadeel van deze periode is dat het redelijk druk kan zijn. Accommodatie is dan ook over het algemeen snel vol en aan de prijzige kant.

Oktober
Zimbabwe, Kenia en Tanzania zijn de beste landen voor een safari in oktober. De korte regentijd is dan meestal nog niet begonnen en door de voorgaande droge maanden heb je een goede kans om veel dieren te zien.

November
November is een goede maand voor een safari in Zambia. In deze maand vindt in Zambia in Liuwa Plain National Park namelijk de kleinere versie van de grote Oost-Afrikaanse migratie plaats, en hoewel kleiner dan de grote trek in Oost-Afrika is ook deze grootschalige migratie zeer spectaculair om te zien. Echter de overige parken in Zambia zijn in november niet op hun best, maar je kunt er in november nog steeds aardige safari’s maken.

Ook in het noorden van Tanzania is een spectaculaire migratie te zien in november. De migrerende gnoes en zebra’s zijn dan namelijk weer op de terugweg naar de vlakten van de Serengeti.

December
Geen behoefte aan een witte kerst maar aan een safari-kerst? Ga dan naar Oost-Afrika! In Kenia, Tanzania en Uganda is het over het algemeen droog in december en de omstandigheden zijn er dan ook prima voor een safari.

beste reistijd safari afrika

Voorbereiding safari

De beste safarilanden zijn over het algemeen landen waar je niet onvoorbereid heen kunt reizen. Zo heb je vaak vaccinaties en een visum nodig, maar ook zaken die de safari een stuk aangenamer of leuker maken zijn niet altijd ter plekke te koop. Het is dan ook zaak om goed voorbereid om reis te gaan. Om die reden zetten wij hieronder dan ook de belangrijkste spullen op een rij die je mee moet nemen op een safari-reis.

Reisdocumenten
Zonder de juiste reisdocumenten (geldig paspoort en een visum) kom je de safarilanden in Afrika niet in. Bij de landeninformatie van het desbetreffende land kun je de actuele informatie over de benodigde reisdocumenten vinden.

Gezondheid
In Afrika komen risicovolleĀ ziektes voor. Ook kunnen het klimaatverschil en het verschil in hygiĆ«ne zorgen voor kleine ongemakken. Zorg dus dat je het volgende bij je hebt: malaria tabletten, kleine EHBO kit met in ieder geval aspirine en tabletten tegen diaree, insectenspray, eventuele vaccinaties en (indien nodig) een (geĆÆmpregneerde) klamboe.

Kleding
Voor de safari kun je het beste comfortabele wandelschoenen en kaki of lichtgroen gekleurde kleding meenemen. De bijtende insecten zijn namelijk niet geĆÆnteresseerd in deze kleuren en laten je zo dus wat meer met rust. Een shirt met lange mouwen en een lange broek zijn ook absoluut aan te raden. Deze beschermen je namelijk tegen de zon en tegen insectenbeten. Bij Decathlon kan je betaalbare insectenwerende kleding kopen, die Reisbijbel heeft getest in de tropen.

De nachten en ochtenden kunnen erg koud zijn. Het is dan ook aan te raden om een trui of sweater of winddichte jas mee te nemen. Ook een dunne regenjas kan tijdens regenseizoenen erg handig zijn.

Zonbescherming
De Afrikaanse zon kan erg fel zijn en je zult niet de eerste zijn die op de Afrikaanse savanne een zonnesteek oploopt. Neem dan ook een hoed of een pet, voldoende zonnebrand en een zonnebril mee om je mee tegen te zon te beschermen.

Foto / film
Tijdens een safari zul je waarschijnlijk heel wat mooie foto- en videomomenten tegenkomen. Neem dan ook een goede camera met een flinke lens mee. Zorg ook voor voldoende reserve batterijen en geheugenkaartjes en/of een extern opslag medium.

Verrekijker
Een verrekijker kan je safari-plezier enorm verhogen. Je hebt namelijk niet altijd de kans om heel erg dichtbij de dieren te komen. Met een goede verrekijker kun je de dieren vaak toch nog redelijk goed zien. Ook een camera met een goede zoomfunctie kan als verrekijker dienst doen. Bekijk de opties voor verrekijkers bij Decathlon.

Tips andere reizigers

De beste reistips krijg je toch nog altijd van medereizigers. Daarom zetten wij hieronder de safari-tips die andere reizigers ons hebben gegeven een rij:

@NikitaDZ Ga naar Mkhaya game reserve in Swaziland. Je vind er alle dieren behalve leeuwen. Het is er goedkoop en persoonlijk. Het park is een goed alternatief voor Kruger, kleinschaliger maar je kunt dicht bij de dieren komen. Open auto. En Swaziland is sowieso top! šŸ™‚

@kimvanvelzen Tsavo East bij Mombasa is geschikt als je nog nooit op safari bent geweest. Ben je repeater dan valt het tegen tov Masai etc.

@chiel80Ā Ga logeren in een boomhut in Pezulu in het Timbavati park vlakbij het Krugerpark. Dat is echt een aanrader! Dit vergeet je nooit meer. Je kunt erĀ douchen in een boomhut terwijl je oa zebras bekijkt Meer weten? Kijk opĀ http://www.pezulu.co.za/.

Heb jij ook nog een safari-tip of een andere reistip? Laat het ons dan weten via Twitter, Facebook of per mail enĀ wie weet plaatsen weĀ jouw tip wel op onze site.