Kenia

klimaat
Tropisch

klimaat

Klimaattype: tropisch klimaat
Gem. temperatuur: Bij de kust vrijwel het hele jaar rond 30 graden, in het noorden gemiddeld 33 graden en de centrale hooglanden tegen de 30 graden 
Regenseizoen: Twee, van maart tot mei is de lange periode en van november tot december de korte regentijd. De zon schijnt dan wel bijna de hele dag.
Beste reistijd: juli en augustus qua klimaat, januari en februari voor het wild. 

Klimaat Kenia Algemeen

Kenia heeft een tropisch regenklimaat, dat beïnvloed wordt door de Indische Oceaan. Omdat het land geografisch gezien zeer uiteenlopend is kent Kenia verschillende mini-klimaten. Afhankelijk van o.a. de hoogte kent elk deel van Kenia een ander klimaat met eigen droge en natte tijden.

Het golvende plateau in West-Kenia is over het algemeen zeer warm en redelijk vochtig. Regen valt er het hele jaar door met een piek in april. Meer naar het westen, bij het Victoria-meer, heerst een tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen van 18 tot 30 °C; hier kunnen zware tropische regens vallen.

De centrale hooglanden en de Rift Valley kennen de meest aangename temperaturen. Hier zijn echter grote verschillen tussen de vallei-bodem en de berggebieden. In de laagste delen van de Rift Valley is het vrij dor en op de Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. In de wat hoger gelegen gebieden is het aan te raden om ook wat warmere kleding mee te nemen, voor de vroege ochtend en de late avond. In deze gebieden kan er een groot verschil in temperatuur optreden tussen de dag- en nachttemperatuur.

In de droge tijd (juli en augustus) valt er gemiddeld zo"n 20 mm regen per maand. Aan het eind van de droge periodes heb je de grootste kans veel wild te zien in de parken, aangezien het gras dan kort en droog is en veel beesten zich hebben verzameld in de buurt van het weinige water dat nog te vinden is. De natte tijd wordt verdeeld in korte (oktober tot december) en lange regens (maart t/m mei). In die periode valt er zo"n 200 mm per maand. Regenbuien vallen meestal tegen de avond, zijn kort en hevig en vormen zeker geen belemmering om in deze periode te reizen. Wel kan het rondreizen in deze periode lastiger zijn, omdat de staat van de wegen vaak erg achteruit gaat. Bovendien zijn er gedurende de regenperiode veel (malaria) muggen en slangen.

Mount Kenia heeft een hooggebergte klimaat. De temperaturen variëren hier van 26 °C overdag tot onder het vriespunt "s nachts.

De uitgestrekte semi-droge bush lands en de woestijnachtige gebieden in het noorden en noordoosten zijn droog en woestijnachtig met temperaturen tot 40 °C overdag en onder de 10 °C "s nachts. Het regent niet vaak en als het regent gebeurd dit vaak in stortbuien.

De kuststreek is het hele jaar door heet, hoewel hier de zee vaak voor een aangename bries zorgt. De gemiddelde temperaturen zijn het gehele jaar ongeveer gelijk, tussen 22 en 30°C. De vochtigheidsgraad is aan de kust wat hoger dan in het binnenland, in januari en februari kan dat oplopen tot wel 70%. De regenval varieert van 20 mm in februari tot 300 mm in mei.

reisadvies
Risico's

reisadvies

Reis alleen als het noodzakelijk is naar gebieden in Kenia die als onveilig bekend staan, deze zijn te zien op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar je ook het meest recente reisadvies kan bekijken en extra veiligheidsmaatregelen.

In de grote steden Nairobi en Mombasa en langs de kust moet u rekening houden met het risico op nieuwe aanslagen. Dit heeft te maken met de grote terroristische dreiging in het land. De gehele grens met Somalië moet vermeden worden, net als de grens met Ethiopië. Ook aan de kust zijn dreigingen, daar zijn namelijk piraten actief die ook particuliere jachten proberen te overmeesteren. 

vaccinaties
Aangeraden

Vaccinaties

In principe kan je Kenia zonder (extra) vaccinaties bezoeken. Inenting tegen gele koorts is echter wel verplicht als je komt vanuit een land waar gele koorts voorkomt. In Kenia komt wel malaria voor en hiervoor moet je je beschermen met tabletten. 

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Kenia aangeraden:

- vaccinatie tegen DTP (DifterieTetanus en Polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
- vaccinatie tegen gele koorts

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Kenia aangeraden:

- vaccinatie tegen buiktyfus
- vaccinatie tegen hepatitis B
- vaccinatie tegen rabiës (=hondsdolheid)
- vaccinatie tegen tuberculose.

Soms worden voor Kenia vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met je huisarts, de plaatselijke GGD of een vaccinatiebureau.

Voor Kenia wordt vaccinatie tegen meningitis aangeraden in het noordwesten van het land, bij een verblijf van zes weken of langer of bij nauw contact met de plaatselijke bevolking. In de rest van Kenia geldt het vaccinatie advies bij een verblijf van langer dan zes maanden in combinatie met contact met de plaatselijke bevolking.

Malaria-advies voor Kenia

Er komt in heel Kenia malaria voor. Aangeraden wordt om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Kenia.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET Is aan te raden, evenals het gebruik van een muskietennet. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Andere gezondheidsrisico's in Kenia

In Kenia kun je reizigersdiarree krijgen. Ook dengueschistosomiasis (=bilharzia) en filariasis komen voor.

LET OP!

Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, je gezondheid en je leeftijd bepalen welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen je nodig hebt.

ambassades
Ja

ambassades

De website van de Nederlandse ambassade in Kenia biedt allerhande informatie voor vertrek en tijdens het verblijf in Kenia. 

Nederlandse Ambassade

Riverside Lane, off Riverside Drive, Nairobi

Postadres:P.O. Box 4153700100 Nairobi

Tel. 00-254-20-4447412/5/7 of 00-254-20-4450129/30/31/32/33
Fax 00-254-20-4447416
E-mail: nlgovnai@africaonline.co.ke
Website: www.netherlands-embassy.or.ke 
Openingstijden: Maandag t/m donderdag: 08:00 tot 12:30 en 13:30 tot 15:30 uur Vrijdag 08.00 tot 13.00 uur 

 

visumplicht
Ja

visumplicht

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor Kenia een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Kenia in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

De Keniaanse overheid heeft een online systeem ingevoerd voor het aanvragen van een (toeristen)visum. Je kan geen visum meer aanschaffen bij aankomst op één van de luchthavens. De Keniaanse ambassade in Den Haag of het e-citizen portaal van de Keniaanse overheid hebben meer informatie. 

Hulp bij aanvragen visum

Hulp bij het aanvragen van het visum voor Kenia biedt bijvoorbeeld Visum Kenia. De formaliteiten vul je in in een Nederlandstalig formulier. E-visums belooft dat het er in 99 procent van de gevallen - bij bestelling voor 20.00 uur -  dezelfde dag nog is. Mocht er vertraging zijn bij de Keniaanse overheid, dan duurt het maximaal 3 dagen. De kosten bedragen 69,95 per persoon. Het visum is 90 dagen geldig vanaf uitgifte, het bureau zorgt ervoor dat het vanaf een week voor vertrek geldig is. Hou daar dus rekening mee, mocht je langer willen blijven. Je hebt een digitale pasfoto nodig, een scan van je paspoort en een document waarin je heen en terugvlucht staan vermeld en de reden van je reis. 

valuta
Keniaanse Shilling

Valuta

De munteenheid in Kenia is de Keniaanse shilling (Ksh of KES) die weer is onderverdeeld in 100 cents. Er zijn briefjes van 10, 20, 50, 100, 200 en 500 shilling in omloop. 

De actuele wisselkoers kan je hier bekijken. 

In Nederland of België kan je geen Keniaanse shillingen kopen. Meteen na aankomst op het vliegveld in Kenia kan je zowel euro"s als dollars (van na 2004) omwisselen in shillingen.
 

Geld opnemen
Er is ook een pinautomaat op de luchthaven waar je meteen geld kan opnemen. Op veel plaatsen in Kenia is het mogelijk om te pinnen. Houd er wel rekening mee dat in Kenia de stroom wel eens uit wil vallen en dat je dan geen gebruik kunt maken van de pinautomaat.

Creditcards worden nauwelijks geaccepteerd. In geval van nood kan je ze bij sommige supermarkten (in combinatie met je paspoort ter identificatie) en bij dure hotels gebruiken. Wissel in ieder geval nooit geld op de zwarte markt, aangezien de kans groot is dat je vals geld krijgt. Probeer ook kleine biljetten te krijgen als je geld wisselt, want er is niet overal wisselgeld voorhanden. 

feestdagen

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Kenia zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Goede Vrijdag/Pasen maart/april
Dag van de Arbeid 1 mei
Madaraka Day 1 juni
Kanu Day 11 juni
Moi Day 10 oktober
Kenyetta Day 20 oktober
Onafhankelijkheidsdag 12 december
Kerstmis 25 en 26 december

 Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

 

tijdsverschil
+ 1, +2 winter

tijdsverschil

Het is in Kenia twee uur later dan in Nederland en België. Als bij ons de zomertijd ingaat, bedraagt het tijdverschil één uur.

taal
Kiswahili

taal

De officiële taal in Kenia is Kiswahili, maar ook Engels wordt door iedereen gesproken. Naast het Kiswahili en het Engels worden ook nog veel stamtalen gesproken.

Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Kenia worden gesproken.

Gnoetrek

De jaarlijkse gnoetrek in de parken in Kenia is één van de absolute wildlife-hoogtepunten van heel Afrika.

Gnoetrek

De beste, en meest bekende, plekken om wild te spotten in Kenia zijn het Masai Mara reservaat en Serengeti National Park (dat ook gedeeltelijk in Tanzania ligt). Naast deze twee wereldberoemde parken heeft Kenia nog veel meer wildparken waar de natuurliefhebber prima aan zijn trekken kan komen, zoals de sodameren van de Grote Rift Vallei en het Bogoriameer, waar duizenden kleurrijke flamingo's wonen. Bijvoorbeeld Shoestring biedt safari-rondreizen in Kenia aan. 

WTC

Go local, met je camera op zoek naar tribale stammen

De meest verre uithoeken van de wereld bezoeken. Slapen in hutjes van de lokale stam of de massale slacht van...

Go local, met je camera op zoek naar tribale stammen

Van Caïro naar Kaapstad… op de fiets

Elk jaar start in januari een groep fietsers in Caïro aan de ‘Tour d’Afrique’. Vier maanden later, twaalfduizend kilometer verder,...

Van Caïro naar Kaapstad… op de fiets

Reizen kenia

Familiereis Kenia en Tanzania

Familiereis Kenia en Tanzania

Tijdens deze familiereis door Kenia en Tanzania reis je langs de mooiste en meest afwisselende landschappen van Afrika. Je gaat op safari in de wildrijke natuurparken Serengeti, Samburu en Nakuru. Hier zie je zebra’s, giraffen, gnoes en honderdduizenden flamingo’s en misschien ook wel leeuwen! Je kunt ook naar de Ngorongorokrater, waar hyena’s, nijlpaarden, neushoorns en luipaarden in afzondering leven. Daarnaast wandelen we aan de voet van Mount Kenia en Kilimanjaro en ontmoet je de Samburu en Maasai stammen. Tijdens een dorpswandeling in Mto wa Mbu maak je kennis met het lokale leven en lunch je bij de mensen thuis. We eindigen op het exotische eiland Zanzibar, waar je kunt duiken of snorkelen.

land kenia
aanbieder Sawadee
prijs vanaf €3498,00
reisduur 23 dagen
12-daagse single groepsreis Out of Africa

12-daagse single groepsreis Out of Africa

We bezoeken de bekendste nationale parken, zoals het Masai Mara National Reserve en het Amboseli National Park, vanwaar we een spectaculair uitzicht hebben op de Kilimanjaro. In alle nationale parken maken we gamedrives samen met een gids en ranger, die de hele reis met ons meereizen. De minibusjes zijn speciaal gemaakt voor gamedrives, waardoor we zowel zittend als staand de mooiste foto’s kunnen maken, doordat het dak helemaal open kan. Bij Lake Naivasha maken we een boottocht over het meer en in Tsavo East hebben we grote kans op het zien van de ‘rode’ olifanten. Door de rode aarde in Tsavo hebben veel olifanten een rode gloed over zich heen. Onze reis eindigt in het zonovergoten Mombasa met haar prachtige witte stranden.   Bekijk het dagprogramma voor alle hoogtepunten van deze reis Comfortabel vervoer en luxe lodgesZoals u van ons gewend bent, zorgen wij voor comfortabel vervoer per safari minibus en/of 4x4 landcruiser. U wordt begeleidt door een ervaren Engelssprekende chauffeur/ranger. Tijdens de safari’s overnachten we in prachtig gelegen en comfortabele tented lodges, veelal in de buurt van of in de wildparken. Zo ervaart u het échte Afrika! Tijdens de safari verblijven we op basis van volpension. In Mombasa overnachten we in een heerlijk hotel direct aan het prachtige strand. Deze reis is op basis van een kamer/tent op indeling, u deelt uw kamer/tent met een reisgenoot van hetzelfde geslacht. U heeft ook de mogelijkheid te upgraden naar een kamer/tent voor alleengebruik. Bekijk een selectie van de hotels van deze reisEntreegelden inclusiefWij hebben er voor gekozen om alle gamedrives en maaltijden tijdens de safari op te nemen in de prijs, zodat u tijdens de reis voor minder onverwachte kosten komt te staan. Dat is nog eens zorgeloos genieten! Bekijk hier wat inclusief is

land kenia
aanbieder Fox
prijs vanaf €2299,00
reisduur 12 dagen
12-daagse privé rondreis met gids/chauffeur Out of Africa

12-daagse privé rondreis met gids/chauffeur Out of Africa

Kenia beleven zoals Kenia bedoeld is! Dat biedt deze 12-daagse privéreis Out of Africa u. Samen met een privéchauffeur die tevens ranger is bezoekt u de bekendste nationale parken, zoals het Masai Mara National Reserve en het Amboseli National Park, vanwaar u een spectaculair uitzicht hebt op de Kilimanjaro in Tanzania! In alle nationale parken maakt u gamedrives samen met uw gids en ranger die de hele reis met u meereist. De comfortabele minibusjes zijn speciaal gemaakt voor gamedrives waardoor u zowel zittend als staand de mooiste foto’s kunt maken, het dak kan helemaal open. Bij Lake Naivasha maakt u een boottocht over het meer en in Tsavo East heeft u grote kans op het zien van de ‘rode’ olifanten. Uw reis eindigt in het zonovergoten Diani Beach met haar prachtige witte stranden. Voor deze reis hebben we gekozen voor overnachtingen in eenvoudige, maar charmante tented lodges tijdens de safari en in een mooi resort aan de kust. Op deze manier komt de ultieme Out of Africa beleving het beste tot zijn recht. Alle gamedrives en maaltijden tijdens de safari zijn inbegrepen en aan het strand hoeft u alleen nog maar uw eigen lunch te verzorgen.

land kenia
aanbieder Fox
prijs vanaf €2499,00
reisduur 12 dagen
Familiereis Kenia Comfort-Plus

Familiereis Kenia Comfort-Plus

Deze familiereis door Kenia is ideaal voor een rondreis met kinderen. Kenia is één van de meest afwisselende landen van Afrika en de afstanden tussen de wildparken zijn niet heel groot. Tijdens de reis ga je op safari in het beroemde Masai Mara, Nakuru en Amboseli. In Naivasha kun je zelfs wandelen of fietsen tussen de giraffen, gazellen en zebra’s. Je ontmoet de kleurrijke Maasai stammen en de reis eindigt aan de witte stranden van de Indische Oceaan, waar je kunt snorkelen of gewoon lekker aan de rand van het zwembad liggen. Je overnacht in hotels en in de parken overnacht je in vooropgezette luxe tenten met eigen voorzieningen en allen met zwembad. Tijdens deze reis kampeer je niet.

land kenia
aanbieder Baobab
prijs vanaf €3098,00
reisduur 16 dagen
12-daagse privé rondreis met gids/chauffeur Beste van Oost-Afrika

12-daagse privé rondreis met gids/chauffeur Beste van Oost-Afrika

Deze rondreis door Kenia en Tanzania laat u het beste van twee geweldige landen zien. U bezoekt het Masai Mara Wildreservaat met zijn Masai en Lake Nakuru, dat bekendstaat om zijn vele duizenden flamingo’s. Daarna vervolgt u uw weg naar Arusha in Tanzania. Tijdens uw individuele rondreis door Tanzania met privéchauffeur brengen we u naar de mooiste wildreservaten waaronder Serengeti, Tarangire en de schitterende Ngorongoro krater, waar u per 4WD een spectaculaire afdaling zult maken naar de bodem van de krater, die maar liefst een doorsnee heeft van 20 kilometer. Door de permanente aanwezigheid van water bent u verzekerd van heel veel wild, waaronder nijlpaarden, neushoorns, olifanten, leeuwen en veel flamingo’s. U kunt uw reis in zowel Arusha als op het bijzondere Zanzibar verlengen.

land kenia
aanbieder Fox
prijs vanaf €4799,00
reisduur 12 dagen
Groepsreis Kenia & Tanzania; Op safari rond de evenaar

Groepsreis Kenia & Tanzania; Op safari rond de evenaar

Tijdens gamedrives door Oost-Afrika zie je zoveel wilde dieren dat je camera overuren zal gaan draaien. Duizenden dieren leven hier op de uitgestrekte savanne: giraffen, olifanten, gnoes, zebra’s en leeuwen. En dat zijn slechts een paar van de soorten die je tijdens deze Kenia en Tanzania safari reis tegenkomt. Ook de vogelliefhebber zal aan zijn of haar trekken komen! Je bezoekt befaamde wildparken als de Masai Mara, Naivasha, Nakuru, Serengeti en natuurlijk de Ngorongoro Krater. Reizen door Kenia en Tanzania betekent er op uit trekken met een volledig uitgeruste safaritruck en kamperen in de vrije natuur. Zo beleef je Afrika pas echt.

land kenia
aanbieder Shoestring
prijs vanaf €2599,00
reisduur 16 dagen / 15 nachten dagen
Groepsreis Kenia, Tanzania & Zanzibar; Oost-Afrika compleet

Groepsreis Kenia, Tanzania & Zanzibar; Oost-Afrika compleet

Shoestring heeft een rondreis boordevol avontuur samengesteld door dat deel van de wereld met het meeste en grootste wild: Oost-Afrika. Groene hooglanden met uitzicht op de Kilimanjaro, zwavelmeren vol flamingo’s en uitgestrekte savannes waar het wemelt van de olifanten, giraffen en gnoes. Met wat geluk zie je de koning van dit alles: de leeuw. Je bezoekt beroemde nationale parken als Serengeti en Masai Mara. Op het tropische paradijs Zanzibar kun je alle indrukken laten bezinken op de heerlijke stranden. Tijdens deze Kenia, Tanzania & Zanzibar rondreis ontmoet je niet alleen vele soorten dieren, maar kom je ook in contact met een aantal traditioneel levende volkeren. Je reist rond per robuuste overlandtruck die volledig is uitgerust met kampeer- en kookspullen. De kampeerplaatsen bevinden zich temidden van de prachtigste landschappen. Laat je betoveren door Kenia, Tanzania en Zanzibar!

land kenia
aanbieder Shoestring
prijs vanaf €2799,00
reisduur 22 dagen / 21 nachten dagen