Kenia safari’s en kleurrijke bevolking
Het Afrikaanse Kenia ligt dicht bij de evenaar en staat natuurlijk bekend om haar safari’s en de kleurrijke bevolking. Er wonen meer dan veertig verschillende stammen, veelal nomaden. Het enorm vruchtbare land wordt vaak in één adem genoemd met buurland Tanzania. Kenia is een mooie bestemming voor een vakantie in Afrika.
Veilige gebieden Kenia
De prachtige natuur en cultuur blijven trekken, en ondanks het risico op aanslagen bieden reisorganisaties nog steeds reizen aan naar de veiligere gebieden in Kenia, zoals de Rift Vallei, waar je meteen het beste klimaat treft. De temperatuur schommelt daar tussen veertien en 28 graden. In de maanden voor de ‘lange regens’ – maart tot juli – heb je de meeste kans om de dieren te zien. Het land is droog en wilde dieren hebben dan natuurlijk minder planten en struiken om zich achter te verschuilen.
Masai Mara National Park
De beste maanden om het Masai Mara National Park in Kenia te bezoeken zijn anders, want in juli en augustus vindt de beroemde grote wildtrek vanuit het Tanzaniaanse Serengeti Park plaats. Miljoenen dieren verplaatsen zich dan in kuddes naar het Masai Mara park, en dat is een waanzinnig natuurwonder om te bekijken. Kenia is ook een erg fotogeniek vakantieland.
Klimaat in Kenia
Door de ligging bij de evenaar is het in Kenia praktisch even lang licht als donker en duren de dagen bijna het hele jaar door even lang. Aan de kust is het klimaat in Kenia erg warm en heel vochtig. Hoe verder je het land intrekt, hoe droger het wordt en hoe kouder ook de nachten zijn. Hoofdstad Nairobi heeft een bedenkelijke reputatie voor wat betreft veiligheid. Laat sieraden thuis en verzet je tijdens een overval niet.
In Mombasa kan je ook duiken of andere watersporten beoefenen.
klimaat Kenia
Klimaattype: tropisch klimaat
Gem. temperatuur: Bij de kust vrijwel het hele jaar rond 30 graden, in het noorden gemiddeld 33 graden en de centrale hooglanden tegen de 30 graden
Regenseizoen: Twee, van maart tot mei is de lange periode en van november tot december de korte regentijd. De zon schijnt dan wel bijna de hele dag.
Beste reistijd: juli en augustus qua klimaat, januari en februari voor het wild.
Klimaat Kenia algemeen
Kenia heeft een tropisch regenklimaat, dat beïnvloed wordt door de Indische Oceaan. Omdat het land geografisch gezien zeer uiteenlopend is kent Kenia verschillende mini-klimaten. Afhankelijk van o.a. de hoogte kent elk deel van Kenia een ander klimaat met eigen droge en natte tijden.
Het golvende plateau in West-Kenia is over het algemeen zeer warm en redelijk vochtig. Regen valt er het hele jaar door met een piek in april. Meer naar het westen, bij het Victoria-meer, heerst een tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen van 18 tot 30 °C; hier kunnen zware tropische regens vallen.
Rift Valley
De centrale hooglanden en de Rift Valley kennen de meest aangename temperaturen. Hier zijn echter grote verschillen tussen de vallei-bodem en de berggebieden. In de laagste delen van de Rift Valley is het vrij dor en op de Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. In de wat hoger gelegen gebieden is het aan te raden om ook wat warmere kleding mee te nemen, voor de vroege ochtend en de late avond. In deze gebieden kan er een groot verschil in temperatuur optreden tussen de dag- en nachttemperatuur.
Droge seizoen
In de droge tijd (juli en augustus) valt er gemiddeld zo’n 20 mm regen per maand. Aan het eind van de droge periodes heb je de grootste kans veel wild te zien in de parken, aangezien het gras dan kort en droog is en veel beesten zich hebben verzameld in de buurt van het weinige water dat nog te vinden is.
Regenseizoen
De natte tijd wordt verdeeld in korte (oktober tot december) en lange regens (maart t/m mei). In die periode valt er zo’n 200 mm per maand. Regenbuien vallen meestal tegen de avond, zijn kort en hevig en vormen zeker geen belemmering om in deze periode te reizen. Wel kan het rondreizen in deze periode lastiger zijn, omdat de staat van de wegen vaak erg achteruit gaat. Bovendien zijn er gedurende de regenperiode veel (malaria)muggen en slangen.
Mount Kenia
Mount Kenia heeft een hooggebergte klimaat. De temperaturen variëren hier van 26 °C overdag tot onder het vriespunt “s nachts.
Bush lands
De uitgestrekte semi-droge bush lands en de woestijnachtige gebieden in het noorden en noordoosten zijn droog en woestijnachtig met temperaturen tot 40 °C overdag en onder de 10 °C ‘s nachts. Het regent niet vaak en als het regent gebeurt dit vaak in stortbuien.
Kuststreek
De kuststreek is het hele jaar door heet, hoewel hier de zee vaak voor een aangename bries zorgt. De gemiddelde temperaturen zijn het gehele jaar ongeveer gelijk, tussen 22 en 30°C. De vochtigheidsgraad is aan de kust wat hoger dan in het binnenland, in januari en februari kan dat oplopen tot wel 70%. De regenval varieert van 20 mm in februari tot 300 mm in mei.
reisadvies Kenia
Reis alleen als het noodzakelijk is naar gebieden in Kenia die als onveilig bekend staan, deze zijn te zien op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar je ook het meest recente reisadvies kan bekijken en extra veiligheidsmaatregelen.
In de grote steden Nairobi en Mombasa en aan de kust moet je rekening houden met het risico op nieuwe aanslagen. Dit heeft te maken met de grote terroristische dreiging in het land. De gehele grens met Somalië moet vermeden worden, net als de grens met Ethiopië. Ook aan de kust zijn dreigingen, daar zijn namelijk piraten actief die ook particuliere jachten proberen te overmeesteren.
vaccinaties Kenia
In principe kan je Kenia zonder (extra) vaccinaties bezoeken. Inenting tegen gele koorts is echter wel verplicht als je komt vanuit een land waar gele koorts voorkomt. In Kenia komt wel malaria voor en hiervoor moet je je beschermen met tabletten.
Win tijdig goed advies in en bestel je malaria-medicatie. Via Thuisvaccinatie kan je een arts thuis langs laten komen, je krijgt dan meteen de inentingen. Medicijnen worden opgestuurd. Vaak wordt dit bezoek door je verzekering vergoed.
Aanbevolen vaccinaties Kenia
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Kenia aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
– vaccinatie tegen gele koorts
Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Kenia aangeraden:
– vaccinatie tegen buiktyfus
– vaccinatie tegen hepatitis B
– vaccinatie tegen rabiës (=hondsdolheid)
– vaccinatie tegen tuberculose.
Soms worden voor Kenia vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met je huisarts, de plaatselijke GGD of een vaccinatiebureau.
Voor Kenia wordt vaccinatie tegen meningitis aangeraden in het noordwesten van het land, bij een verblijf van zes weken of langer of bij nauw contact met de plaatselijke bevolking. In de rest van Kenia geldt het vaccinatie advies bij een verblijf van langer dan zes maanden in combinatie met contact met de plaatselijke bevolking.
Malaria-advies voor Kenia
Er komt in heel Kenia malaria voor. Aangeraden wordt om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Kenia.
Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET Is aan te raden, evenals het gebruik van een muskietennet. Bestel je reisartikelen voor de tropen online. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.
Andere gezondheidsrisico’s in Kenia
In Kenia kun je reizigersdiarree krijgen. Ook dengue, schistosomiasis (=bilharzia) en filariasis komen voor.
LET OP!
Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, je gezondheid en je leeftijd bepalen welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen je nodig hebt.
ambassades Kenia
De website van de Nederlandse ambassade in Kenia biedt allerhande informatie voor vertrek en tijdens het verblijf in Kenia.
Nederlandse Ambassade
Riverside Lane, off Riverside Drive, Nairobi
Postadres:P.O. Box 4153700100 Nairobi
Tel. 00-254-20-4447412/5/7 of 00-254-20-4450129/30/31/32/33
Fax 00-254-20-4447416
E-mail: [email protected]
Website: www.netherlands-embassy.or.ke
Openingstijden: Maandag t/m donderdag: 08:00 tot 12:30 en 13:30 tot 15:30 uur Vrijdag 08.00 tot 13.00 uur
visumplicht Kenia
Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor Kenia een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Kenia in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.
De Keniaanse overheid heeft een online systeem ingevoerd voor het aanvragen van een (toeristen)visum. Je kan geen visum meer aanschaffen bij aankomst op één van de luchthavens. De Keniaanse ambassade in Den Haag of het e-citizen portaal van de Keniaanse overheid hebben meer informatie.
Hulp bij aanvragen visum
Meer uitleg visum Kenia biedt bijvoorbeeld Visum Kenia. De formaliteiten vul je in in een Nederlandstalig formulier. E-visums belooft dat het er in 99 procent van de gevallen – bij bestelling voor 20.00 uur – dezelfde dag nog is. Mocht er vertraging zijn bij de Keniaanse overheid, dan duurt het maximaal 3 dagen. De kosten bedragen 69,95 per persoon. Het visum is 90 dagen geldig vanaf uitgifte, het bureau zorgt ervoor dat het vanaf een week voor vertrek geldig is. Hou daar dus rekening mee, mocht je langer willen blijven. Je hebt een digitale pasfoto nodig, een scan van je paspoort en een document waarin je heen en terugvlucht staan vermeld en de reden van je reis.
valuta Kenia
De munteenheid in Kenia is de Keniaanse shilling (Ksh of KES) die weer is onderverdeeld in 100 cents. Er zijn briefjes van 10, 20, 50, 100, 200 en 500 shilling in omloop.
De actuele wisselkoers kan je hier bekijken.
In Nederland of België kan je geen Keniaanse shillingen kopen. Meteen na aankomst op het vliegveld in Kenia kan je zowel euro”s als dollars (van na 2004) omwisselen in shillingen.
Geld opnemen
Er is ook een pinautomaat op de luchthaven waar je meteen geld kan opnemen. Op veel plaatsen in Kenia is het mogelijk om te pinnen. Houd er wel rekening mee dat in Kenia de stroom wel eens uit wil vallen en dat je dan geen gebruik kunt maken van de pinautomaat.
Creditcards worden nauwelijks geaccepteerd. In geval van nood kan je ze bij sommige supermarkten (in combinatie met je paspoort ter identificatie) en bij dure hotels gebruiken. Wissel in ieder geval nooit geld op de zwarte markt, aangezien de kans groot is dat je vals geld krijgt. Probeer ook kleine biljetten te krijgen als je geld wisselt, want er is niet overal wisselgeld voorhanden.
feestdagen Kenia
De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Kenia zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Goede Vrijdag/Pasen |
maart/april |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Madaraka Day |
1 juni |
Kanu Day |
11 juni |
Moi Day |
10 oktober |
Kenyetta Day |
20 oktober |
Onafhankelijkheidsdag |
12 december |
Kerstmis |
25 en 26 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
tijdsverschil Kenia
Het is in Kenia twee uur later dan in Nederland en België. Als bij ons de zomertijd ingaat, bedraagt het tijdverschil één uur.
taal Kenia
De officiële taal in Kenia is Kiswahili, maar ook Engels wordt door iedereen gesproken. Naast het Kiswahili en het Engels worden ook nog veel stamtalen gesproken.
Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Kenia worden gesproken.