Ureta’s gitaarbos, bijzonder bos op de Argentijnse pampa’s

Verre Avonturen

De pampa's in het noorden van Argentinië bestaan uit vlakke vruchtbare vlakten, waar vaak niet veel meer te zien is dan eindeloze vlakten van gras en lage struiken. Toch zijn de pampa's niet overal zo eentonig.
Zo bevindt zich bij General Levalle in de provincie Cordoba temiden van de pampa's een wel heel bijzonder bos: een bos in de vorm van een gitaar. 

tekst Reisbijbel

Het bos is zo'n 30 jaar geleden aangelegd door de nu 70-jarige lokale boer Pedro Martin Ureta. Hij heeft het bos aangelegd ter nagedachtenis aan zijn vrouw Graciela Yraizoz, die in 1977 op 25-jarige leeftijd overleed.

Zijn vrouw had altijd de droom gehad om de bomen rond hun boerderij zo te plaatsen dat ze vanuit de lucht een figuur zouden vormen. Toen zij in 1977 plotseling kwam te overlijden, besloot Pedro deze droom van zijn vrouw te verwezenlijken. Omdat ze zo enorm van gitaarspel hield, besloot hij de bomen in de vorm van een gitaar te planten.

In totaal gebruikte hij 7000 bomen, variërend van cipressen, eucalyptusbomen en dennenbomen, om dit bijzondere bos te vormen dat pas wanneer je het van boven bekijkt echt tot z'n recht komt. Pedro heeft echter vliegangst en daardoor heeft hij zijn eigen bos nog nooit op z'n mooist kunnen aanschouwen, maar gelukkig is er altijd nog google-maps.