Boekarest balanceert tussen grijze flats en hippe millenials

Reportages

Een half overdekte passage zoals je ze ook wel vindt in Brussel. Kleine orthodoxe kerkjes als pareltjes verstopt tussen grijze betonnen flats. En een prachtig landschap met middeleeuwse kastelen en historische dorpjes op slechts een steenworp afstand. De Roemeense hoofdstad Boekarest heeft het. Sla dus eens die veel bekendere buur Boedapest over en vlieg door naar Roemenië voor een iets minder voor de hand liggende stedentrip. Maar…. verwacht geen uitgestippeld pad!

tekst Sanne Helbers

Als je de geschiedenisboeken erop naslaat en de gebeurtenissen zo eens bij elkaar optelt, komt deze gepokte en gemazelde stad er bekaaid vanaf. De megalomane en egocentrische dictator Nicolae Ceausescu brak alles wat mooi was af, en toen het nadat hij was afgezet door de kieren en scheuren toch weer voorzichtig begon te groeien, kwam de economische crisis er overheen. Dat resulteerde in leegstand, verval en graffiti op iedere baksteen. Maar Boekarest kent ook een rijke geschiedenis met als erfenis barokke villa’s en groene parken. Deze combinatie geeft de stad een bijzondere flair waar de lokale bevolking raad mee weet.

Warm brood en hippe drankjes

Zo bieden leegstaande winkelpanden, kerken en villa’s ruimte aan hippe clubs en koffiezaakjes. In Boekarest vind je spannende dingen op onverwachte plekken. Club en bistro ‘Tuin Eden’ zit bijvoorbeeld in een leegstaande en verwaarloosde villa, dat zo door kan gaan voor spookhuis. Hier feestte ooit de aristocratie en kun je nu terecht voor een cocktail of een dansje. Niet ver daar vandaan, ook aan de Calea Victoriei, vind je hippe lunchzaakjes achter barokke façades, zoals Green Hours 22. Loop je om het blok heen, dan kun je zomaar een lokale markt treffen waar vers brood op straat wordt gebakken en met chocola of kaneelsuiker wordt bestrooid, of een lokale kunstenaar zijn waar staat te verkopen.

Op vossenjacht

Tegelijkertijd is de moeilijke geschiedenis niet weg te denken. Want ondanks dat de Roemeense millenial met ambitie gebruik maakt van de leegstand om hippe zaakjes te openen, echt aantrekkelijk is Boekarest op veel plekken nog niet. De erfenis van Ceausescu bestaat namelijk uit grijze Sovjetblokken die beklad zijn met graffiti. Boekarests lang vervlogen historie van weelde en rijkdom is dan nog wel zichtbaar in de statige panden die de autovriendelijke straten omlijsten, door verval bieden ze een treurige aanblik. Het levert een vreemde sfeer op, waarin het grauwe Sovjetverleden klassiek en barok Wenen ontmoet. Al met al heeft Boekarest ‘het’ in potentie wel, maar is het nu nog een beetje op vossenjacht naar de juiste plekken.

Must do tip van Reisbijbel: “Plan tijdens je bezoek aan Boekarest zeker ook een dag het land in. Bezoek met de trein bijvoorbeeld het pittoreske en goed onderhouden middeleeuwse stadje Braşov. Stop onderweg in Sinaia om het kasteel Peleş te bezoeken, dat midden in de bossen ligt. Je krijgt hierdoor meteen in een goede indruk van het land. Treinen vertrekken meerdere malen per dag vanaf het station Gara de Nord in Boekarest en je doet er een kleine drie uur over naar Braşov.”

Bijzondere paaseieren

Terwijl je door de straten van Boekarest zwerft, kun je opeens tegen een orthodox kerkje aan lopen. Want daarmee is de stad bezaaid, en ze zijn vaak de moeite waard om even te bekijken. Niet veel groter dan een uit de kluiten gewassen huis, opgetrokken uit rood baksteen of wit pleister en versierd met kleurrijk mozaïek en schilderingen in goud en hemelsblauw. Het heeft iets speciaals er een te ‘ontdekken’. Ze staan zo verstopt, dat je bijna een kruis op de kaart wilt zetten als je er een vindt. Net kleine paaseieren in de ‘tuin’ van Boekarest.

Niet overslaan

Struin langs de Calei Victoriei en pak zijstraatje Strada Piata Amzei mee voor verstopte koffie- en lunchzaakjes. Duik achter de Boulevard Unirii de Strada Mitropolit Antim Ivireanul op om het Antimklooster te zoeken. Loop door de stenen poort met prachtige plafondbeschildering naar de stille binnenplaats. Loop door het oude centrum langs bijvoorbeeld de Strada Franceză en eet echt Roemeens bij Hanu lui Manuc. Pak de straten Strada Pictor Arthur Verona en Strada Pitar Moş mee voor wat street art en verstopte cafés.

 

 

Met KLM vlieg je rechtstreeks in ongeveer drie uur naar Boekarest. Prijzen beginnen bij 95 euro, check de actuele tickets hier