Vlees knip je met je schaar en koffie is duur: 10 keer eten in Zuid-Korea

Verre Avonturen

Vergeet de horrorverhalen over kimchi en verwelkom de schaar en stokjes aan je eettafel. Met een beetje geluk past in die tafel een soort barbecue plaat en worden daaromheen allerlei bakjes met bijgerechten gezet. Eten in Zuid-Korea is voor veel Europeanen een avontuur, maar wel eentje met een prima smaak! 10 tips om er te reizen met een goed gevulde maag.

tekst
Video Joep Kolijn

  Voedsel is overal om je heen

  Zuid-Koreanen eten veel en vaak buiten de deur. Je hoeft niet bang te zijn om ergens zonder eten te stranden, want er zijn heel veel restaurantjes, food streets (soort markten met kraampjes waar ter plekke eten in wordt bereid), karretjes op straat en je kan overal noedels kopen in kleine 24-uurs winkeltjes. De omloopsnelheid is tamelijk groot, er gaan geen verhalen over reizigersziekte, maar hou ook rekening met je eetgewoonten in Nederland. Wie altijd Hollandse pot eet, zal wellicht wat meer moeten wennen.


  Lekker pittig


  Het Koreaanse eten is dankzij de pepers en sesamolie, knoflook en gember zo nu en dan erg pittig, maar een gemiddelde noedelsoep of het geliefde varkensvlees dat je op de bbq kan laten bereiden is van zichzelf niet gekruid. Afblussen kan altijd met de rijst die je net als soep in kleine bakjes bij je gerecht krijgt. Je krijgt overal ook gratis een fles koud water, die ze graag voor je bijvullen.

  Weinig keuze


  Restaurants hebben doorgaans één specialiteit, zoals varkensvlees, kip, zeevruchten of vis of zelfs alleen desserts. De keuze uit gerechten is vaak niet heel groot. Doorgaans staan er foto’s van de gerechten bij de Koreaanse tekens. Reken niet op een Engelstalige menukaart en laat je verrassen.

  kraampje2-resized

  'n Menu voor allemaal samen


  In de meeste echte Koreaanse restaurants kies je een menu, waarbij je rond het hoofdgerecht veelvoorkomende bijgerechten krijgt, zoals de pittige kimchi (gefermenteerde groente), gedroogde sardientjes, spinazie of andere groenten. Zo’n menu kost vaak tussen de 12.000-18.000 (varkensvlees) en 30.000 (kip) tot 80.000 (kreeft) Won. Je kan er eenvoudig met tweeën van eten, maar vaak moet je minimaal 2 menu’s afnemen. Kinderen eten gewoon met de pot mee, je hoeft voor hen niet apart te bestellen. Extra tip: begin bescheiden met bestellen, je kan altijd extra gerechten vragen, het eten staat doorgaans erg snel op tafel.

  Verstopte stokjes


  sushistokjes-resized

  Stokjes! Houten stokjes, metalen stokjes. Ze zitten vaak verborgen in een langwerpig bakje op tafel, samen met lepels. Messen worden alleen door de koks gebruikt, vlees knip je met een schaar! Noedelsliertjes mag je gewoon met je stokjes naar de mond brengen en naar binnen slurpen. Iedere dag drie keer oefenen en na een week wil je niet anders meer.

  groentekraampje-resized

  Fruit is duur


  Fruit is te koop op de markten en in supermarkten, maar in vergelijking met Nederland soms erg duur. Het meeste wordt geïmporteerd. Op het eiland Jeju moet je zeker mandarijnen kopen, die worden er lokaal geteeld. Voor 10.000 Won heb je een doos vol en je vitamines binnen. Op straat kan je vaak sapjes kopen, deze kosten zo’n 5.000 Won. De enorme watermeloenen leveren je in een motel of op de camping zeker aanspraak op als je wat stukken deelt met de andere gasten!

  Logeren zonder ontbijt


  Ontbijten. Koreanen ontbijten en lunchen zelden in het hotel of pension, of je moet bij een grote, internationale keten hebben geboekt. In steden is in iedere straat wel een koffiebar, waar je ook -vaak zoete- broodjes kan krijgen. Reken niet op keuze uit sandwiches, vaak is er een soort sandwich gezond of een tosti. Daarnaast zijn er verschillende Frans georiënteerde ketens, zoals Paris Baguette, waar je lekkere broodsoorten kan krijgen, zelfs echt stokbrood (zonder beleg). Tip van Reisbijbel: blijf je enkele dagen in een motel of appartement? Koop yoghurt en muesli bij een 24-uurs supermarkt. Of eieren en worstjes en een witbrood. In motels mag je de keuken gebruiken en maak je jezelf een stevig ontbijt!

  etenvisdevilfish-resized

  Koude, dure koffie


  Koude koffie met ijsblokjes erin. Even wennen, maar zeker in de hete zomermaanden lekker. Je koopt het op straat, bij een speciale koffiebar of in de supermarkt. Daar zit het in allerlei smaken in een zakje, in de diepvriezer liggen bekers met ijs en zo maak je je eigen ijskoffie voor 1.500 Won (er zijn ook limonade- en theevarianten). Warme koffie is duurder, reken op 4.500 tot 5.500 Won voor een goede cappuccino.  De prijzen verschillen amper tussen Seoel, Busan of het platteland.

  etensardientjes-resizedGedroogde of juist extreem verse vis

  Echt de diepte in kan trouwens ook. Gedroogde vissen in allerlei varianten, schelpdieren eten of zelfs een levende vis of enorme krab of kreeft kiezen bij een kraam en die vervolgens in een centrale hal opeten kan onder andere in Busan of Sokcho aan het strand.

  Laat je helpen, proeven moet!


  Laat je helpen! Zuid-Koreanen vinden het geweldig als een Europeaan bij hen in het eethuis komt eten. En zeker als reizigers ook nog meedoen met hun eetcultuur. Dus leer van hen hoe je je vlees op een blad sla legt, dat versiert met een soort saté/sambalsaus, voorziet van vers teentje knoflook en dan… in één keer in je mond stopt. Bij oververhitting lachen ze je graag uit en als je een misser maakt, wijzen ze je daar direct op. In sommige restaurants dus schoenen uit, en vergeet nooit: weigeren van voedsel is onbeleefd, dus eet die mini-inktvis of kleine krabbetjes dus gewoon dapper in één hap op! Wegspoelen kan met het gratis water dat altijd op tafel staat of de stevige rijstewijn. En een halve fles bier schenken ze ook vrijwel overal!


  Inspiratie voor Zuid-Korea

  Verre Avonturen

  Reizen naar Zuid-Korea? Dit Aziatische land is nog amper bekend als reisbestemming, en dat terwijl het land nog waanzinnig authentiek is en je je er echt onderdompelt in een andere cultuur. En, reizen naar Zuid-Korea hoeft niet duur te zijn &eacut

  Lees Meer Door:

  Verre Avonturen

  Het niemandsland tussen Noord- en Zuid-Korea, de Demilitarized Zone (DMZ), is een must see als je een van beide landen bezoekt. De indrukwekkende geschiedenis wordt pijnlijk duidelijk in het gebied, waar de natuur vrij spel heeft.

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Stoere Gezinnen, Toffe Roadtrips

  Juist met kinderen is een roadtrip ideaal om een nieuw land te verkennen. Reisbijbel bezocht drie heel verschillende landen: Jordanië, Schotland en Zuid-Korea.

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Stoere Gezinnen

  Zuid-Korea blijkt alles te hebben voor een stoere gezinsvakantie. Het is er niet alleen veilig, ook is de combinatie tussen wereldstad Seoel, het echte strandleven in Busan en de natuur in de vele goed georganiseerde natuurparken super. Tussendoor

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Witte belevenissen

  Skiën in Azië. Het ligt niet erg voor de hand, maar Zuid-Korea biedt heuse skioorden. En met de prijzen van de Franse skipassen is Zuid-Korea wellicht een prima alternatief voor wie eens echt bijzonder wil skiën.

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Stoere Gezinnen, Verre Avonturen

  Zuid-Korea kent geweldige stranden en bizarre zwembaden vol wilde glijbanen. Het te water gaan is echter een avontuur op zich. Reken op veel en strenge lifeguards, een badmuts (of pet) in de zwembaden en veel (zwem)kleding.

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Verre Avonturen

  Vergeet de horrorverhalen over kimchi en verwelkom de schaar en stokjes aan je eettafel. Met een beetje geluk past in die tafel een soort barbecue plaat en worden daaromheen allerlei bakjes met bijgerechten gezet. Eten in Zuid-Korea is voor veel E

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Slimme Reistips

  Delen past bij reizen. En dus zijn er in steeds meer steden in de wereld vrijwilligers, vaak studenten, die toeristen gratis rondleiden. Contact leg je vooraf via Facebook of een site. En dus vraagt een hip geklede Koreaanse jongen ons voorzichtig

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Verre Avonturen

  In Zuid Korea kennen ze vele, in mijn ogen, nogal aparte festivals. Wat te denken van Aardbeien festival, Azalea festival of een Vlinder festival? Maar het vreemdste festival dat ik in het land heb bijgewoond, moet toch wel het Green Tea Festival

  Lees Meer Door: Eva Hopstaken

  Stoere Gezinnen, Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

  Zuid Korea is een modern en ontwikkeld land ingeklemd tussen China en Japan. Wat veel mensen niet weten dat Zuid Korea een schitterende natuur heeft. Het is er bergachtig, begroeid met bossen die in de herfst in alle tinten geel, rood en oranje kl

  Lees Meer Door: Karin van Rooij

  Reisorganisaties Zuid-Korea

  Reizen naar Zuid-Korea

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Rondreizen

  Rondreis Zuid-Korea Hoogtepunten

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 2748.00
  Lees Meer

  Groepsreizen

  Rondreis ZUID-KOREA - 17 dagen; Land van de Ochtendstilte

  Het verrassend pure Zuid-Korea is nog niet ontdekt door massatoerisme. Vergaap je aan de moderne architectuur van de nieuwe kantoren en woonwijken, en ga op zoek naar de eeuwenoude cultuur in de paleizen en tempelcomplexen. Het fraaie landschap besta

  Land : ZUID-KOREA
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 2995.00
  reisduur : 17
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Zuid-Korea Hoogtepunten

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 2748.00
  Lees Meer

  autoreis

  South Korea Explorer

  Deze rondreis Zuid-Korea is uitstekend geschikt als u een avontuurlijke instelling hebt en de uitdaging aan wilt gaan om het land op eigen gelegenheid per auto te verkennen. De wegen zijn goed en de verkeersborden tweetalig, dus de basis voor een fij

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : Tenzing
  prijs vanaf : 2350.00
  reisduur : 17
  Lees Meer

  Familiereis

  Familiereis ZUID-KOREA; Hanbok, Bulgogi en Gadgets

  Met populaire buurlanden als China en Japan wordt Zuid-Korea vaak over het hoofd gezien. Wie besluit de stap te nemen wordt beloond met een inkijkje in een unieke bestemming waar de laatste technologische gadgets en eeuwenoude tradities samengaan. Ti

  Land : ZUID-KOREA
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 4395.00
  reisduur : 16
  Lees Meer

  Reisboeken en gidsen over Zuid-Korea

  Plattegronden

  Stadsplattegrond City map Seoul | Lonely Planet

  De stadsplattegronden van Lonely Planet zijn uitgevoerd op scheur- en watervast papier, zijn lichtgewicht en kennen een handig formaat. Het centrum van de stad is in heldere kleuren in beeld gebracht met straatnamen, bezienswaardigheden en symbolen

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 7.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Pocket Seoul | Lonely Planet

  Pocket reisgidsen van Lonely Planet zijn een kleinere versie dan de 'echte' Planets. Vaak echter van bijzondere bestemmingen binnen een bepaald land waardoor er meer aandacht is en uitgebreidere tips zijn voor die bepaalde streek i.v.m. de grote Pl

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Van onze correspondent Standplaats Seoul | S.A. Yoo

  Taxichauffeur: "Hee, komt u uit het buitenland?" Ik: "Ja."Taxichauffeur: "Komt u uit Japan?"Ik: "Nee."Taxichauffeur: "China?"Ik: "Nee."Taxichauffeur (met blik in de achteruitkijkspiegel): "U ziet er wel Koreaans uit."Ik: "Mijn ouders zijn Koreaans. Z

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 17.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Eyewitness Top 10 Seoul | Dorling Kindersley

  De naam zegt het al: een compacte versie van de veel geprezen Capitool serie. Eigenlijk vergelijkbaar met veel illustraties, veel aandacht voor cultuur en bevolking en hier en daar praktische informatie. Kleine versie, handig in de binnenzak. Met u

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.50
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Korea - A Walk Through the Land of Miracles | Harper Collins

  Fascinating for its vivid presentation of historical and geographic detail, Korea is that rare book that actually defines a nation and its people. Winchester's gift for capturing engaging characters in true, compelling stories provides us with a tr

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 15.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Südkorea - Zuid Korea | Trescher Verlag

  Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land.– Alle Regionen Süd

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 22.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Seoul | Lonely Planet

  De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van de stad vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je er in vin

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 20.95
  Lees Meer
  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!