Tachtig keer duurzaam reizen in een handig reisboek vol routes

duurzaam reizen lonely planet

Actief Europa

Duurzaam reizen zonder te vliegen, dat kan prima in Europa. Maar waar begin je en welke routes zijn passend bij jouw reisgezelschap? Het boek 80 Duurzame reizen biedt praktische aanknopingspunten én inspiratie!

tekst Fleur Besters

Duurzaam reizen, dan denk je meteen aan het vermijden van vliegtuigen. En dat is precies wat het boek 80 Duurzame reizen van Lonely Planet je biedt. Een super praktisch reisboek met tachtig reisroutes door Europa. Bekende plekken, maar zeker ook onbekende plekken waar je duurzaam kan reizen. Per trein, fiets, bus, veerboot of met je elektrische auto.

Insteek 80 Duurzame reizen

Zoals je van Lonely Planet mag verwachten is het boek 80 Duurzame Reizen (22,99 euro en uitgegeven bij Kosmos) super praktisch opgezet. Overzichtelijk ingedeeld in reisduur, een week of twee weken of langer. Bedenk wel dat de route van jouw huis, of je vorige vakantiebestemming, niet is meegerekend. In de inleiding krijg je meteen de eerste tips om duurzaam te reizen. Laat bijvoorbeeld zoveel mogelijk bagage thuis (denk maar dat je moet bijbetalen voor je bagage in het vliegtuig :-)). Maar ook: realiseer je dat de prijs van een treinkaartje wellicht hoger lijkt, maar je bij vliegen ook naar het vliegveld moet reizen, langer moet wachten en een trein- of bootreis bovendien veel mooier uitzicht biedt dan een vliegtuig!Korte routes in Europa

De korte reisroutes door Europa kunnen vaak makkelijk gecombineerd worden, en je kan ze zelf verlengen door langer op een plek te blijven. Bijvoorbeeld als je in Schotland gaat wandelen. Leg per trein 1300 kilometer af in een ronde van Londen (vier uur treinen vanuit Amsterdam) naar Edinburgh. Ideaal dus ook om nachttreinen te nemen. Slapen in de trein is veel fijner dan in het vliegtuig of de auto en je bespaart er een hotel mee! Daarna uitgerust wandelen, of juist aanhaken bij een van de meer culturele routes in het boek.

Thalys


Meer zin in een zekere zonkans tijdens het duurzame reizen? Dan kan je in het zuiden ook prima vooruit met de trein. Pak de Thalys, zeker in de zomer rijdt deze in het weekeinde goede routes. Ook fijn als je met kinderen reist. In Portugal combineer je natuur en stadsleven en kan je heerlijk fietsen. Ook leuk: combineer meerdere landen in een treinreis. Italië en Slovenië zijn bijvoorbeeld prima te bereizen. Handig is dat je ook tips leest welke plekken je - omwille van het gebrek aan eigen vervoer - beter met een georganiseerde dagtocht kan doen. Bijvoorbeeld de prachtige grotten van Postojna.Winterse treinreizen in Europa

Scandinavië is natuurlijk bij uitstek een regio waar je duurzame reizen kan plannen. Ook in de winter. De Flamsbana, waar Reisbijbel in de winter al mee reisde, staat uiteraard ook in 80 Duurzame Reizen. Bezoek de fjorden en blijf zeker even hangen in Voss, waar je zomer en winter heerlijk kan genieten van de bergen. En tja, Bergen, ook die stad is een bezoekje waard. En ben je in voor avontuur? Reis dan naar de Sami in Lapland. Start in Stockholm en geef je over aan winters afzien! Vanuit de Noordkaap kan je per boot in 4,5 dag terugvaren naar het Noorse Bergen.

Duurzame treinreizen door de Alpen


Verkende Reisbijbel de Alpen met een camper, een duurzamer alternatief is een grote treinreis. Zwitserland staat bekend om de prachtige routes. Tip van Lonely Planet: het Landwasserviaduct. En in Oostenrijk weet je zeker dat je zo efficiënt mogelijk reist. Handig: in veel bergdorpen kan je gratis met de bus mee als je er overnacht. Ook veel liftjes zijn gratis of met korting te gebruiken.Tip van Reisbijbel: "Kinderen krijgen in het buitenland vaak forse kortingen op hun treinreizen. In Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk of Denemarken reizen kinderen van 6 tot en met 14 jaar zelfs helemaal gratis mee met een volwassene. Ben je alleen als volwassene, dan kan je toch vijf kinderen meenemen. In Frankrijk en België krijgen kinderen forse kortingen, zelfs op de Thalys."


Twee weken voor duurzaam reizen

Liever reis je natuurlijk wat langer, met twee weken kan je al flinke trips maken. Handig aan een reisboek als 80 Duurzame Reizen is dat je ook tips krijgt voor bestemmingen waar je zelf niet zo snel aan denkt. Neem de Balkan, waar je wat vaker de bus gaat nemen. Pak in het Servische Užice zeker de historische spoorweg, waarmee je door 22 tunnels reist! Servië is sowieso een prachtige bestemming vol natuur, waar je heel veel wandelingen kan maken en betaalbaar overnacht en eet.

Pak de boot


Je hoeft natuurlijk niet alleen de trein te nemen. Naast de bus kan een boot ook passen bij duurzaam reizen. Vanuit Denemarken bijvoorbeeld naar het super populaire IJsland. Slow travel past bij duurzaam reizen, want de meeste bussen op het eiland gaan maar één tot drie keer per dag. Maar ach, een dagje extra blijven ergens is niet erg toch!
Behalve IJsland is ook Finland een bijzondere bestemming, en net wat minder ontdekt door toeristen. Het is best een trip om die kant op te treinen, maar zeker de moeite waard. Combineer met het Zweden en Estland en geniet van de natuur en fijne steden.Duurzaam reizen per fiets

De fiets, een ideaal vervoersmiddel om duurzaam te reizen. Zeker ook met kinderen, en al dan niet voorzien van een elektrische aandrijving. Je kan jonge kinderen ook in een fietskar meenemen. De Franse regio Poitou-Charentes is een ideaal gebied voor zo'n fietsvakantie. Nog niet platgelopen door toeristen, en met allerlei mooie routes door de natuur echt een paradijsje. Hier tref je het Groene Venetië bijvoorbeeld!

Eiland hoppen


Een heel andere insteek dan de meeste Ibiza-reizigers kiezen, is een reis per trein en boot over de Balearen. Geen vervuilende vlucht naar een feesteiland, maar duurzaam reizen langs de prachtige natuur op deze eilanden. Vanuit Barcelona vertrekken en al eiland-hoppend terugvaren naar Valencia. Verken Mallorca per fiets!


Tip van Reisbijbel: "Het was het plan van Reisbijbel voor de corona-zomer: per trein naar Marokko reizen en dan de Koningssteden bezoeken. Volgens Astrid van Dades Reizen is Marokko per trein goed te bezoeken. Je kan zelfs een rondje maken, start in Malaga en pak daar de boot naar Melilla. Terug reis je via Tanger naar Spanje. Wij gaan deze route zeker nog eens maken!"


Wandelen langs de kust

Liever wandelen dan fietsen? Dat is natuurlijk ook ideaal per trein. Je hoeft immers niet terug naar je auto en kan heerlijk zwerven. Bijvoorbeeld in Portugal, waar Reisbijbels Peter al eens langs de kust wandelde. Maar ook in Italië kan je heerlijk wandelen langs de kust. Vertrek vanuit Genua en loop door de Cinque Terre, een indrukwekkend gebied aan de Ligurische kust. Tip: vermijdt hier het hoogseizoen, want de natuurpracht is wijd bekend.


Bestel 80 Duurzame Reizen

Het boek 80 Duurzame Reizen is een aanrader voor alle reizigers die inspiratie zoeken voor mooie rondreizen in Europa, en die graag de auto thuis willen laten. De praktische tips geven je houvast op je route, maar de trips zijn zo samengesteld dat je zelf ook rustig een dag of meer langer op een bestemming kan blijven. Ook leuk is het om meerdere routes te combineren. Het is een hardcover, goed geïllustreerd en overzichtelijk ingedeeld. Bestel het boek reisboek 80 Duurzame Reizen voor 22,99 euro bij de Zwerver.