De ijle lucht in, een boek om koude rillingen van te krijgen

Verre Avonturen

Het is een warme vrijdagavond in juli wanneer ik besluit het boek “De ijle lucht in” (Into Thin Air) van Jon Krakauer open te slaan. Het idee om te lezen over de kou spreekt me wel aan. Het blijkt het begin van een marathonsessie en nog geen 48 uur later is het boek uit. Het verhaal heeft me aangegrepen, verbaasd en geëmotioneerd. Hoe kon het zó mis gaan op de flanken van de Mount Everest?

tekst Antonette Spaan

We kennen Jon Krakauer van het boek “De wildernis in” (Into the Wild), naast zijn werk als auteur is hij alpinist en journalist. Voor een artikel in Outside Magazine gaat hij in het voorjaar van 1996 mee op een expeditie die als doel heeft de top van de Mount Everest te bereiken. Het verhaal is zijn persoonlijke relaas over de gebeurtenissen die hebben geleid tot een van de dodelijkste expedities op de Everest ooit.

Krakauer vertelt niet alleen over zijn eigen ervaringen tijdens zijn tocht naar 's werelds hoogste, maar ook over de levens van de andere deelnemers. Zo zijn er expeditieleider Rob Hall, die als uiterst betrouwbaar neergezet wordt en de vele sherpa's die zich tot het uiterste inspannen om de tocht te laten slagen maar in de tussentijd onderling ruziën en concurreren. Dan zijn er nog de verschillende expeditieleden, die stuk voor stuk 65.000 dollar betaald hebben om op deze expeditie mee te mogen. Tezamen vormen zijn een mix van interessante persoonlijkheden met één gezamenlijk doel, namelijk het halen van de top van Mount Everest.

Wat ik meesterlijk beschreven vond, was het gevoel om te overleven op grote hoogte en wat dit met je brein en je lichaam doet. Tijdens het lezen heb ik geregeld mijn tablet erbij gepakt om foto's te zoeken van de plekken die in het boek omschreven worden, zoals de ongenaakbare Khumbu Icefall, de bergwanden van de Lhotse en de gevaarlijke Hillary Step.

Ondanks dat ik nooit de ambitie heb gehad de Everest te beklimmen, heeft het wel mijn interesse voor de tocht naar het Everest Base Camp aangewakkerd. Als wandelliefhebber staat de trektocht naar het Everest Basecamp al jaren op mijn “lijstje” maar sinds het lezen van dit boek heb ik er alleen maar nog meer zin in gekregen.

Het begon op een warme avond in juli, maar ondanks de warmte gaf het lezen van dit boek mij koude rillingen… een aanrader voor iedereen die van bergsport en avontuur houdt!

Titel: De ijle lucht in
Auteur: Jon Krakauer
Taal: Engels
ISBN10: 0385494785
ISBN13: 9780385494786

BESTEL